Schokkend: nieuw boek biedt kijkje in de 'Europese rekruteringshoofdstad van ISIS'

Geen categoriefeb 08 2018, 18:00
Als er één plek in Europa is waar integratie zo ernstig gefaald heeft, dan is het wel in het Franse Trappes, op slechts 30km van Parijs. Islamisten hebben alle facetten van het leven daar onder hun controle. Twee journalisten van Le Monde schreven een boek over de plek en leggen daarmee bloot hoe links het zover heeft kunnen laten komen. En dat boek - La Communauté, 'De paralelle samenleving' - is niet om vrolijk van te worden.
Dat het in sommige plaatsen rondom Parijs niet pluis is, moge geen verrassing zijn. In de zogenaamde banlieus kun je je na zonsondergang - zeker als vrouw, jood of homoseksueel - maar beter niet op straat vertonen als je lichamelijke integriteit je lief is. Dat blijkt echter allemaal niets te zijn vergeleken met 28.000 inwoners tellende stadje Trappes, ten zuidwesten van de Franse hoofdstad. Twee journalisten van Le Monde wilden een boek over immigratie en integratie schrijven, en besloten het plaatsje te bezoeken. Wat ze daar aantroffen, deed hen echter beseffen dat je de problemen daar niet eens meer als integratieproblemen kunt beschrijven: er is ronduit geen Franse samenleving meer om in te kunnen integreren.
Het is het schoolboekvoorbeeld van islamisering: alle slagers verkopen enkel halalvlees, de enige boekwinkel biedt slechts Mohammedaanse leeskost aan en het lokale café - het enige dat er nog zit - heeft enkel mannelijke gasten en serveert uiteraard geen alcohol. En dan hebben we het nog niet eens over de markt, waar je je volgens de schrijvers zo in 'Tunis, Agadir of Algiers waant'. En reken maar dat je de hele stad over je heenkrijgt als je daar in een kort rokje rondloopt of andere 'godslasterende handelingen' uitvoert.
Hoe het zover heeft kunnen komen? Het antwoord op die vraag vinden we in de linkerhoek: de communisten die het lange tijd voor het zeggen hadden in de lokale politiek, deden niets aan integratie en waren zich van geen kwaad bewust. Het werd een magneet voor moslims, die uiteindelijk het straatbeeld zijn gaan bepalen. Toen de communisten hun macht verloren, werd die fijn ingepikt door radicale moslims. En juist die lui zijn het probleem, aangezien zelfs gematigde moslims hun biezen pakken:

Niemand kan zeggen hoeveel moslims in Trappes wonen omdat de Franse overheid altijd heeft geweigerd om statistieken bij te houden op basis van etniciteit of religie. Maar niet het aantal is het probleem, wel de radicalisering.

Gematigde moslims die het zich kunnen veroorloven, trekken weg uit de stad. Zo willen ze ontsnappen aan het uiterst conservatieve klimaat waarin alles door religie wordt bepaald, waar vrouwen niet mogen roken op straat of zich in badpak in het zwembad vertonen.

Het gevolg van dit alles is dat Trappes nu hofleverancier van ISIS-strijders is: van vele tientallen inwoners is bekend dat ze zich bij de terreurgroep hebben aangesloten. Gek is dat niet: het zal wel lekker politiek incorrect zijn om dit te zeggen, maar zo'n plek is natuurlijk een broedplek voor extremisme. Dus aan eenieder die zegt 'dat het wel zal meevallen' met wijken als de Schilderswijk: ze zijn gewaarschuwd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten