Sint-moordenaars Grauwe Eeuw niet vervolgd na bekladding: ondanks opeisen actie was er ‘te weinig bewijs’

De politie in Hoorn heeft bekendgemaakt om de radicale dreigdebielen van De Grauwe Eeuw niet te vervolgen wegens vandalisme. Eind 2016 bekladde de groep een standbeeld van VOC-topman Jan Pieterszoon Coen en eiste die actie op op Facebook. De autoriteiten vinden echter dat dit onvoldoende bewijs is en gaan niet vervolgen. Engnek Michael van Zeijl gaat dus vrijuit.

Opnieuw zijn de radicale lasterfanaten van De Grauwe Eeuw in oorspraak. Ditmaal niet omdat ze Sinterklaas zouden willen vermoorden, maar omdat ze vrijuit gaan voor hun misdaden. Deze lieden hebben namelijk in oktober 2016 een beeld van VOC-baas Jan Pieterszoon Coen in Hoorn beklad. Ze schreven met rode graffiti het woord GENOCIDE op zijn sokkel, en vielen ook een buste van een andere VOC-grootheid – Willem Bontekoe – aan. Het bekladdende tuig is zelfs gesnapt op camerabeelden.

Maar nu komt het: justitie gaat niet vervolgen. De politie vindt namelijk niet dat De Grauwe Eeuw-engnekje Michael van Zeijl en zijn terroristische clubje kunnen worden aangemerkt als verdachte, want – ik citeer! – “Je hebt feiten of omstandigheden nodig om iemand als verdachte aan te merken. Dat zal in dit geval niet kunnen.” Ja, echt ja:

“De gemeente Hoorn deed aangifte van vernieling, maar de zaak belandde en blijft op de plank. „Je hebt feiten of omstandigheden nodig om iemand als verdachte aan te merken”, zegt politiewoordvoerder Roderick de Veen. „Dat zal in dit geval niet kunnen.”

Het feit dat de groep de actie direct opeiste, is voor de politie niet voldoende: „Er zijn camerabeelden, maar die zijn van een dusdanig slechte kwaliteit dat daar geen herkenning op zou kunnen volgen.””

Lokale partijen uit de Noord-Hollandse gemeente, alsmede de PVV, vinden de actie onbegrijpelijk. De PVV zinspeelt op de mogelijkheid dat de politie deze zaak ‘expres’ door de vingers heeft laten glippen, terwijl Robert Vinkenborg van de Hoornse Onafhankelijke Partij opmerkt: “We moeten ons als politiek natuurlijk verre houden van afwegingen van justitie. Deze actie neigt naar terrorisme.”

Maar de politie houdt voet bij stuk: camerabeelden én het opeisen van zo’n aanslag op een standbeeld zijn allemaal niet afdoende bewijs. En dus blijkt dat de gevaarlijke gek Michael van Zeijl, bedoeld of onbedoeld, zijn vernielzuchtige plannetjes straffeloos kan uitvoeren. Welkom in rechtsstaat Nederland! Ahem.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. buitenbeentje

  Kunne die lui niet internationaal gaan en Nederlanders in den vreemde bekladden. Peter Stuyvesant lijkt me een leuke om mee te beginnen. Kijken wat de politie van New York b.v. met die lui doet.

  1. Bloem

   Die stellen geen vragen en schieten eerst.

 2. tomygun

  Dat zelfde spelletje kan je ook voor deze linkse mafklappers gebruiken
  allen schiet je nu die koppen in een wc pot als hij er in komt
  hoor je het geluid van het doorspoelen van een wc .
  Jezus het brein werkt op volle toeren vandaag .

  1. Top

   Hij heeft niet vervolgd worden. Dat probleem lost zichzelf op, want kijk maar goed, deze “man/iets” heeft niet alleen psychisch een groot probleem, maar ook lichamelijk. Want je ziet ‘de dood’ in zijn ogen. Deze man is volgens mij terminaal ziek.

 3. DolleDries

  Het lijkt me normaal als een club die deze strafbare feiten begaat dat je deze gaat verbieden. Hoe kan zo club nog op Facebook zitten daar wordt je voor veel minder af gedonderd.

  1. tomygun

   Dries ,
   Wilde dieren zijn beschermd niet het tamme konijn .

   1. DolleDries

    We moeten niet te somber zijn, de camera’s werkte ,weliswaar nog niet duidelijk ,maar er is vooruitgang.

 4. Duckday

  Vreemd of de officier slaapt rustig verder of ze zijn aanhangers van zulke malloten Misschien van Hogere hand Wat we nu in de regering hebben

 5. Pit

  Uiteraard worden ze niet vervolgd, ook geen verrassing.

 6. Bloem

  Natuurlijk wil ik nergens toe oproepen, laat dat duidelijk zijn, echter wanneer iemand nu de persoonlijke eigendommen van dit soort figuren zou vernielen komt hij daar gewoon mee weg. Zelfs met camerabeelden en claim dat je het gedaan hebt is er niet voldoende bewijs. Misschien moeten de juristen in Nederland zich eens over deze zienswijze van Justitie buigen. Mogelijk dat we met z’n allen nog een hoop poen terug kunnen claimen bij justitie voor alle te onrechte opgelegde verkeersboetes. Immers beeldmateriaal is niet voldoende bewijs om te vervolgen.

 7. sjun

  Er bestaat nu een gerede kans dat Jan Publiek tot eigenrichting overgaat nu de daartoe geëigende organen zelfs met camerabeelden opzichtig verzaken. Niemand hoeft tenslotte de leefomgeving te laten vernielen door onaanspreekbare actievoerders al wordt een samenleving natuurlijk niet leefbaarder van gepraktiseerde eigenrichting. Wellicht lost de natuur het gerezen probleem nog tijdig op.

  1. Ernst Quispel

   “al wordt een samenleving natuurlijk niet leefbaarder van gepraktiseerde eigenrichting”

   Gelukkig wordt dat nog ingezien.

 8. Ni28

  Typisch, voor de linkse raddraaiers is er nooit genoeg bewijs.

 9. nietzonderverzet

  De Nederlandse Fatsoenlijke en realistische inwoners nemen getergd en tandenknarsend kennis van de links-politiek correcte D66 rechters.

  1. nietzonderverzet

   Herstel: officieren van justitie.
   (Alhoewel de D66 rechters zeker ook niet onvernoemd hoeven blijven)

 10. rafi

  Het OM in dit land is door en door verrot. Ik wens die lieden alle ellende in hun priveleven toe.

 11. corfo

  Ik “durf” het eigenlijk bijna niet te zeggen, maar uhh…..
  het zal toch niet zó zijn dat een off.van justitie met een kwastje én een pot verf dat beeld heeft …… ???
  Nee, dat zál toch niet ????

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.