Terugkijken! Begrafenisondernemer Martin Bosma bestelt het raadgevend referendum ter aarde

Gestoken in zijn zwarte begrafenispak hield Martin Bosma een lijkrede voor de Wet raadgevend referendum, die door messteken om het leven is gekomen. De dader is bekend (Alexander Pechtold), maar kan niet worden aangehouden omdat hij zich helaas heeft verschanst in zijn penthouse.

Ga er even wat zitten. Pak er een stukje kaas bij en zo’n sponzige uitvaartcake. Doosje tissues op tafel en natuurlijk uw bedroefd kijkende familie om u heen.

Voor u ligt namelijk opgebaard het Wet raadgevend referendum. Het was ooit een revolutionair en ambitieus plan. eindelijk werd de indirecte democratie van Nederland aangevuld met een eigentijdse toevoeging: directe democratie. Eindelijk konden Nederlanders ook zélf en direct hun mening geven over politieke plannen, in plaats van dat het altijd via een omweg moest omwille van kandidatenlijsten en de niet altijd jofel functionerende representatieve vertegenwoordiging.

En dan loopt er een meneer naar het spreekgestoelte. Het is Martin Bosma van de PVV, die vandaag net als de overige sympathisanten van de directe democratie het maar een zwarte dag vindt. Waar dan ook een pikzwart pak bij hoort. Dertien hele minuten lang weet de volksvertegenwoordiger de bedroefde zaal te troosten met zachte woorden over het referendum, en harde woorden over degenen die dit instrument om burgers meer inspraak te geven bruut vermoordden.

De toespraak van Bosma doet de hele zaal goed, en hopelijk u ook. Het is een moment van saamhorigheid. Nog één laatste keer samenzijn voordat de kist door de grond zakt en voorgoed uit het zicht verdwijnt.

Het gaat je goed, referendum. Wellicht zien we elkaar ooit weer terug.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. poldi

  Een meesterlijk betoog van Martin Bosma.
  Ik ga hem steeds meer waarderen.

  1. loes530

   Martin was goed

   1. hans-e-pans

    Ook nog messcherp.

 2. corfo

  Martin Bosma : één van de zeer weinige échte politici mét ballen.

  1. Abri079

   Mooi moment ook het aanvullen van Ronald van Raak aan het einde van het debat.
   Mij wordt in ieder geval na gisteren duidelijk wie de grootste tegenstanders van mij als kiezer en van Nederland zijn.

 3. Two Ravens Black Kettle

  En daarom krijgt deze robbedoes nu al jaren mijn stem.
  De enige intellectueel met gezond boerenkool verstand die in het parlement rondhuppelt (Maar zie onder)
  De Valsemunters is een heerlijk boek waar hij de mars van het cultuur-marxisme door de instituties genadeloos blootlegt.
  Daarnaast sterk in retorica, vlijmscherp en altijd humorvol.
  Een floretmeester versus het wezel-leger van de Ich habe Ess Nicht Gewusst Wegkijkers.

  (De jonge Baudet heeft de eerste twee kenmerken ook maar moet de andere drie nog verder uitwerken)

 4. tomygun

  De volgende stap , verkiesingen worden uitgesteld omdat
  de peilingen hen geen goed resultaat garanderen .

 5. Supernoodle

  De beste speech dat ik gisteren gehoord heb.
  Inhoudelijk sterk met rake mokerslagen.
  Martin krijgt mijn stem bij de volgende verkiezingen.
  Hup PVV!!

 6. DolleDries

  vk 16feb2018

  Afgelopen maand was ik in Hongarije om er de Hongaarse vertaling van mijn eerder in Amerika uitgegeven boek Marked for Death voor te stellen. Een bezoek aan Hongarije is een fantastische ervaring voor wie met eigen ogen wil zien hoe Europa er zonder islam uit ziet. Maar het meest fantastische is wel het feit dat de Hongaren er geen geheim van maken dat ze het zo willen houden.

  In Hongarije, en in Centraal-Europa in het algemeen, vind je bijna geen moskeeën, geen islamitische scholen, geen halal-zaken en geen islamitische hoofddoekjes die het straatbeeld domineren. Mijn boek staat er open en bloot in de rekken van de boekhandels.

  In Hongarije en Centraal-Europa kan je veel vrijer over de islam praten dan hier. Ze beseffen er veel meer wat er op het spel staat. Ze bouwen er hekkens om immigranten tegen te houden. De Hongaarse premier Viktor Orban, die me uitnodigde voor de lunch, doet op zijn eentje meer voor onze veiligheid dan Mark Rutte.

  Net als de Poolse, Tsjechische en Slovaakse leiders herhaalt hij voortdurend dat zijn land christelijk is en dat dit zo moet blijven. In tegenstelling tot de Europeanen in het Oosten durven die in het Westen hun eigen identiteit, gestoeld op de joods-christelijke en humanistische waarden, niet meer verdedigen.

  Het Pew Research Center waarschuwde recent dat Nederland als de massa-immigratie doorgaat in 2050 meer dan 15% islamitisch kan zijn. Ons land zal dan buren hebben zoals België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, die bijna 20% islamitisch zijn, terwijl Zweden zelfs meer dan 30% islamitisch zal zijn. Dit is enorm gevaarlijk. Want de islam – niet het “islamisme” maar de islam zelf – predikt de politieke onderwerping van de hele wereld aan Allah. Mohammed liet er geen twijfel bestaan in zijn afscheidstoespraak: “Ik heb het bevel gekregen om alle mensen te bestrijden tot ze zeggen: ‘Er is geen god dan Allah’.”

  Die opdracht nemen sommige van zijn volgelingen heel ernstig. Afgelopen maand nog wees een onderzoek in de aan ons land grenzende Duitse deelstaat Nedersaksen uit dat 30% van de islamitische schooljeugd er zich “goed kan voorstellen persoonlijk voor de islam te vechten en mijn leven te riskeren.”

  Hoe komt het dat je in Hongarije en de andere Visegrad-landen zoveel vrijer over de gevaren van de islam kon praten dan hier? Lijden de elites in Nederland en West-Europa in zijn geheel aan een Stockholmsyndroom waarbij ze kritiek op de islam uit de weg gaan omdat ze bang zijn voor de hier reeds zo massaal aanwezige islam? Dat onze elites laf zijn is zeker, maar ik denk dat de oorzaak nog dieper zit.

  Vijftig jaar geleden brak overal in West-Europa de “weg met ons”-beweging van de zelfverklaarde “progressieven” door. In Nederland ging dat gepaard met de doorbraak van de D66. Westerse zelfhaat werd de nieuwe mode. Cultureel relativisme werd hip. Dát is het grote verschil tussen een land als Nederland en Hongarije. Bij ons kwam een generatie aan de macht die de islam op minstens drie manieren heeft gefaciliteerd.

  Ten eerste door te weigeren om van immigranten te eisen dat zij zich aan ons zouden aanpassen. Daardoor zou men immers toegeven dat onze cultuur beter is dan de hunne. En dat mocht niet. Ten tweede door al wie het niet met de progressieve gekkigheid eens is te intimideren en op die manier de mond te snoeren. En als het volk in zijn geheel het met de linkse gekkigheid niet eens is, dan schaffen we gewoon het referendum af. En ten derde door meningen bij wet te criminaliseren en vervolgens mensen voor de rechter te slepen omdat ze “foute” dingen hebben gezegd.

  Geen van deze drie dingen gebeurt in landen zoals Hongarije. De Hongaren worden niet dag in dag uit geïndoctrineerd met de boodschap dat ze schuldig zijn aan het onrecht in de wereld, zoals bijvoorbeeld de slavernij. Het eigen cultureel erfgoed wordt er niet stelselmatig ondermijnd, zoals bij ons gebeurt met Zwarte Piet. Het eigen verleden wordt er niet verdacht gemaakt door beroepsactivisten en andere zuurpruimen. Hongaren zijn trots op het eigen land en volk. In Nederland wordt ons alleen maar schaamte aangepraat.

  Het is aan deze schaamte dat wij ten onder gaan. Als we willen overleven, als we de existentiële crisis waaraan we lijden willen overwinnen, dan moeten we de schaamte vervangen door de trots. Dat is de belangrijkste les die Centraal-Europa ons vandaag kan leren. Een volk dat zich schaamt verdwijnt, een land dat trots is op zichzelf blijft bestaan.

  Dit opiniestuk van Geert Wilders is vrijdag 16 februari 2018 gepubliceerd in de Volkskrant.

  1. Meester Kong

   Je bent een stuk vergeten 🙂

   Wilders sluit ogen voor aantasting democratie
   Alexander Pechtold

   Vorige week vierde Europa een bijzonder historisch hoogtepunt. De Berlijnse Muur is nu langer geleden afgebroken dan dat hij er heeft gestaan. Toen de Sovjet-Unie uiteenviel, ging een generatie Hongaren die meer geschiedenis meemaakte dan hen lief was op zoek naar een periode van rust, veiligheid en vrijheid. Die leek gegarandeerd door lidmaatschap van de NAVO en, sinds 2004, van de Europese Unie.

   Als we Wilders moeten geloven is het Hongarije van vandaag nog vrediger en harmonieuzer dan zijn geliefde Efteling. Nu zijn we qua fantasie wel wat van Wilders gewend. Zo verzon hij ter verbloeming van een gebrek aan lezers dat zijn boek in Nederland niet in de schappen zou mogen liggen. Maar zijn rozige blik op Hongarije is wel een heel sterk staaltje van gebrek aan grip op de realiteit.

   Wilders lijdt aan extreme blikvernauwing. Zijn waardering voor de openlijk vijandige houding tegenover moslims verblindt hem voor de schending van bijna alle fundamentele rechten en vrijheden in Hongarije.

   Als we Wilders moeten geloven is het Hongarije van vandaag nog vrediger en harmonieuzer dan zijn geliefde Efteling
   Alexander Pechtold

   Nationalisme

   Bijna drie decennia sinds de val van de muur verkeert Hongarije in een staat van rechtstatelijk verval. Premier Viktor Orbán laat geen spaan heel van de waarden en verworvenheden die Nederlanders-inclusief Wilders en de zijnen-als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen. Vrije pers, vrije wetenschap, een politiek verschoond van corruptie, een rechterlijke macht verheven boven de zweem van partijdigheid: niets van dit alles bestaat in het Hongarije van Orbán.

   In een land waar je wél alles over moslims mag zeggen, speelde de regering tegelijkertijd een kwalijke rol in de ondergang van de belangrijkste oppositiekrant en de poging tot sluiting van een de overheid onwelgevallige internationale universiteit. In een land waar de bescherming van de ‘joods-christelijke traditie’ tot hoogste doel is gesteld, wakkerde de regering nauwelijks verholen tegelijkertijd antisemitisme aan met een nationale postercampagne tegen de joodse liberale filantroop George Soros. In een land waar de regering de intolerantie van het islamisme bevecht, werd tegelijkertijd grote haast gemaakt met de grondwettelijke verankering van een verbod op het homohuwelijk.

   Zolang Orbán moslims discrimineert en oorlogsvluchtelingen met prikkeldraad weert, houdt Wilders zijn oren dicht en zijn ogen gesloten voor al zijn schrijnende tekortkomingen. “Wij zien deze mensen niet als moslimvluchtelingen,” zei Orbán begin dit jaar. “We zien ze als moslimbinnendringers.” Voor Wilders een verademing, voor mij een verschrikking. En dat terwijl Wilders toch ook het eindresultaat kan uitrekenen. Door Orbáns weigerachtige opstelling in de EU moeten andere Europese landen, waaronder Nederland, meer vluchtelingen opvangen. Dat moet voor Wilders een verschrikking zijn.

   De Europese Unie is, in al haar imperfectie, de beste politieke uitdrukkingsvorm van de Europese beschaving

   De oplopende koorts van het nationalisme houdt Orbán in de greep. Wilders adoreert hem erom. Het statische idee van nationale identiteit en de virulente vorm van “eigen volk eerst”-denken die Orbán verspreidt, vergiftigt de voedingsbodem van het Hongaarse democratisch bestel.

   Dat mogen wij in Nederland niet laten gebeuren. In Nederland is nationale identiteit geen afgeschilderd kunstwerk. Het is een dynamisch, levend mozaïek dat omlijsting vraagt en vereist. Omlijsting die verbindt, omlijsting die ruimte biedt aan alle levensovertuigingen. Omlijsting die wordt geboden door de Grondwet. Dat is wat vicepremier Ollongren in de Ien Dales-lezing beschreef als “zuurstof voor onze identiteit.”

   Vrijheid, democratie, gelijkheid, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid en solidariteit: dat zijn de fundamentele waarden waar wij in Nederland én Europa onze identiteit aan ontlenen. Die waarden hebben niets te maken met “nationale zelfhaat”, maar alles met nationale trots. Het zijn die waarden die mijn partij en iedere rechtgeaarde democraat verdedigt. Die verdediging is bittere noodzaak tegen zowel de nationaal-populisten als tegen de radicale islamisten. Het zijn die waarden die het fundament vormen waarop het bouwwerk van de Europese samenwerking rust.

   De Europese Unie is, in al haar imperfectie, de beste politieke uitdrukkingsvorm van de Europese beschaving. D66 heeft een mechanisme door het Europees Parlement geloodst dat alle lidstaten van de Unie systematisch moet toetsen of zij de gedeelde Europese waarden respecteren. Binnen de EU geldt ook voor mensenrechten: afspraak is afspraak. Daarom dienen we paal en perk stellen aan de opmars van Orbán en zijn geestverwanten. Partijpolitieke of ideologische loyaliteit mag die collectieve verantwoordelijkheid niet naar de achtergrond verdringen.

   In april kiezen Hongaren een nieuw parlement. Een kans voor de Hongaren om hun land te bevrijden uit de gevangenis van het nationalisme. Een kans om muren af te breken, de rechtstaat op te tuigen en de ramen naar de rest van Europa opnieuw wijd open te zetten.

   Alexander Pechtold is fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer.

   1. DolleDries

    Zo dat is een mooi propaganda stuk voor het Vierde rijk.

   2. toetssteen

    @M.K.
    Uhuh en het dichthouden van de Weense stadspoorten was een staaltje van nationalisme! Ik snap het! Als ze de moslimhorden binnen hadden gelaten was er nu totale vrede geweest in Europa!
    O en die stadspoorten van Toledo die door verraders open werd gezet…. Ach die duizenden doden, was toch pure koeltoer wat daar binnenstroomde!

  2. rafi

   Laten we dan eens beginnen met bv. het terug plaatsen van het standbeeld van Van Heutzs in Amsterdam.

   1. rafi

    Ik bedoel Van Heutsz.

 7. Marija

  Martin Bosma, een van de twee kanjers van de PVV.
  Ik stem op hem.
  EEn betrouwbare bestuurder, die wij hard nodig hebben.
  Hij heeft echt alles mee en zal Wilders kunnen opvolgen, hetgeen wellicht een gunstig effect zal hebben op het imago van de partij.

  1. Abri079

   Ben ik niet met je eens. Fleur Agema is wat mij betreft ook een topper.
   Zo zijn er nog meer, enkel die staan niet altijd vooraan.

 8. Marija

  Martin Bosma, een van de twee kanjers van de PVV.
  Opvolger van Wilders?, de tijd lijkt er rijp voor en het zou voor het imago van de partij waarschijnlijk heel goed zijn.
  Natuurlijk stem ik op hem.

  1. Marija

   Sorry, dubbel geplaatst.

   1. Pit

    @Marija: Geen probleem, het is tweemaal een goede reactie!

 9. Tinneke

  Bosma op zijn best top!

 10. Pit

  Martin Bosma, ijzersterk.

  Lees zijn boek: Schijn-Elite Van De Valsemunters

 11. Nederlandse_Patriot

  Geweldige gozer.

 12. poldi

  Aanstaande zondag komt Mark Rutte op bezoek bij WNL.

  Dan kan hij grijnslachend en met leugens gelardeerd zijn geschonden blazoen proberen te zuiveren !

  1. Two Ravens Black Kettle

   Klopt exact,
   kleine aanvulling als U ’t me toestaat.

   De ‘bevriende’ WNL.
   Wat een ongekend waardeloze omroep is dat.
   Het zogenaamde ‘debat op rechts’ waar altijd dezelfde Kartel malloten mogen veinzen dat ze een millimeter ‘rechts’ zijn.
   Zo zijn de communisten van de VVD Amsterdam graag gehoorde gasten en elke Discrimineren’66 lid wordt met fluwelen handschoentjes over het totalitair kruintje geaaid.

   WNL zit van zool tot kruin in het Kartel.
   Geen wonder dat Pinoccio Weekdier hier gretig aanschuift. Deze Slagroomspuit komt met alle leugens weg. Dat wordt weer enkele minuten ongegeneerd de kont roodblauw kussen.

 13. Babaji538

  Nog dommer dan dom, dom kan zijn.
  Petra Hermans

 14. Rechtsaf

  Nederlander niet blij met schrappen referendum
  Zondag 25 februari

  Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het niet goed dat het raadgevend referendum wordt afgeschaft. Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat 59 procent van de ondervraagde mensen het geen juist besluit vindt.

  Onder hen zijn volgens De Hond opvallend veel (54 procent) CDA-stemmers. Het CDA stemde in de Tweede Kamer voor afschaffing van het referendum. D66-stemmers zijn verdeeld over het besluit. Het raadgevend referendum kwam er mede door D66, maar die partij schaft het nu ook weer af. 63 procent van de ondervraagden die D66 stemmen kan zich er in vinden, 31 procent is het er niet mee eens.

  1. Ernst Quispel

   In deze peiling is vooral opvallend hoeveel mensen die afschaffing kennelijk wel een goed idee vinden.

   1. Rechtsaf

    @ernst opvallend is dat Den-Haag haar reet afveegt met de mening van de burger, maar dit zijn wij gewend hè kijk naar 2005/2017

   2. Holland

    “Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat 59 procent van de ondervraagde mensen het geen juist besluit vindt.”
    ———————————————————————————–
    Antidemocraat Wim Qutten weet met zijn pathologische geest zelfs een ruime minderheid tot meerderheid te verheffen. Zieke geest.

    1. Ernst Quispel

     Dat beweer ik nergens, Holland.

     Heb je wel goed geslapen, beste kerel?

     1. Holland

      Dat komt omdat je zelf niet weet wat je kletst.

  2. Guus Geluk

   Als de 59% ziet hoe goed het zonder raadgevebde referenda gaat, zijn ze zo om.

   1. Ernst Quispel

    Een groot deel van die 59% zal ook niet doorgronden over welke vorm van referendum we het hebben, laat staan dat men het onderscheid tussen representatieve en directe democratie snapt. Deze uitslag zegt dus ook niets.

    1. Rechtsaf

     Dat weet jij natuurlijk helemaal niet, heb jij die 59% ondervraagd? sterker nog, heel kort door de bocht, gaat het over het inperken van de democratie en dat snapt iedereen natuurlijk

     1. Guus Geluk

      “gaat het over het inperken van de democratie en dat snapt iedereen natuurlijk.”

      Niemand perkt de democratie in, Pit. Het is een fabeltje van de rechtspopulisten die keer op keer is ontkracht en onderuitgehaald.

    2. Holland

     Iedereen is gek en dom, vind onze Dunning-Kruger, behalve hijzelf natuurlijk.

     1. Vit

      Niet interessant toch?

     2. Ernst Quispel

      DFTT.

    3. Guus Geluk

     Inderdaad.

     Tegelijkertijd werd er laatst een peiling aangehaald waarin een meerderheid van de deelnemers aangaf voorstander te zijn van het huidige politieke systeem, namelijk de representatueve democratie.

     Op de peiling valt hrt nodige af te dingen.

     Bovendien is er door rechtspopulistische politici zo’n schrikbeeld geslagen: alsof we nu opeens een dictatoriale politiestaat zijn.

   2. Holland

    En ook zijn billenmaatje en rugdekker weet niet hoe snel hij moet slijmen bij zijn baas. Kwispel, kwispel, doet Guus.

    1. Guus Geluk

     De trol Holland dumpt weer een inhoudsloze reactie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.