Verrassend: ondanks enorme verlies van PvdA en VVD vonden kiezers Rutte-II bijzonder goed

Voor de PvdA heeft veel moeten lijden na verkiezingen van vorig jaar. De partij is nog nooit zo klein geweest en hard afgestraft voor beleid. Tenminste, dat is wat we dachten. De resultaten van het Nationaal Kiezersonderzoek laten zien dat de meeste kiezers het beleid van Rutte-II best wel zagen zitten. Waar ligt het dan wel aan?

Volgens Van der Meer is de verklaring voor de verkiezingsuitslag van vorig jaar dan ook divers. Een van de oorzaken die hij noemt voor de electorale afstraffing van vorig jaar is dat de PvdA gewoon te onzichtbaar is geworden. ,,Regeringspartijen worden altijd afgestraft bij verkiezingen, zeker de partij die niet de premier levert. Daar was maar één uitzondering op in de geschiedenis. In 1998 wist de VVD onder leiding van Frits Bolkestein wél te winnen. Hij bleef zich als regeringspartij profileren. De PvdA onder Diederik Samsom omarmde juist het kabinetsbeleid van Rutte-2. Als er dan heel veel andere partijen meedoen aan de verkiezingen die wel een duidelijk profiel hebben, is het niet raar dat die PvdA-stemmers hun heil elders zoeken. Zeker omdat de PvdA al lang geen grote vaste achterban meer heeft.’’

Nu is het de PvdA en over een korte tijd is het de VVD. De zogenaamde ‘kartelpartijen’ hebben als gedeelde karakteristiek dat ze onzichtbaar zijn of worden. Het grijsgedraaide ‘verantwoordelijkheid nemen’, wat eigenlijk gewoon regeerkoorts is, zorgt ervoor dat deze partijen steeds grijzer worden. Tot op het punt dat ze volledig zullen verdwijnen door de inauthenticiteit. Het is al bij het CDA gebeurd. Die partij is toen weer terug naar hun fundamenten gegaan.

De vraag is of de PvdA wel een fundament heeft om naar terug te gaan. De sociaal-democratie lijkt haar tijd te hebben gehad en echte linkse partijen komen voor in de vorm van de SP en GroenLinks. De PvdA is gewoonweg overbodig geworden. Daar kan men niets meer aan doen. Een zinkend schip.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Nationaal kiezersonderzoek.
  Zoals gewoonlijk is mij niets gevraagd.
  Noch iemand van mijn toch niet onaanzienlijke vrienden en kennissenkring
  Nog nooit eigenlijk.

  Het Kartel Rot zit diep.

  En het frappante is dat er mensen zijn die daadwerkelijk geloof hechten aan deze kwakzalvers.
  Net als al die peilers in de V.S.
  99,8 procent kans dat Killary Hilton gaat winnen gilde de ‘peilers’ en ‘onderzoekers’ van de Kartel Kranten (NYT voorop)
  Het werd exact 0 %

  Dus deze fantasten willen mij doen geloven dat de NLse bevolking wegliep met het beleid maar desondanks de VVD afstrafte en de PvdA volledig decimeerde.
  Yeah right

  1. Floris

   “Dus deze fantasten willen mij doen geloven dat de NLse bevolking wegliep met het beleid maar desondanks de VVD afstrafte en de PvdA volledig decimeerde.
   Yeah right”
   ———————————————————————————–
   Die fantasten en ook de manipulators van statistieken hebben hun geloofwaardigheid al lang en breed verloren.

 2. Guus Geluk

  De PvdA was inderdaad nagenoeg onzichtbaar in Rutte II, hetgeen de partij veel leed heeft berokkend.

  D66 staat hetzelfde lot te wachten.

  1. Two Ravens Black Kettle

   Ik help het U hopen beste Guus maar ik ben bang dat u de cognitieve vermogens en het GeefZeBroodenSpelen-geheugen van de gemiddelde Kaaslemming fors overschat.
   Het enige pad die ons rest is dan ook milde misantropie en de prettige notie dat we niet voor eeuwig in dit (excuse my French) armetierige schijtparadijs hoeven te wonen.
   Tering
   Een van mijn kameraden is boedhist in Frankrijk.
   Ik hoop niet dat hij gelijk heeft en dat ik de volgende keer weer reïncarneer als Kaaskop.
   Dan nog lever een krop sla of iets met een stevigere rug zoals een bijvoorbeeld naaktslak

   1. Guus Geluk

    D66 heeft in deze coalitie haar kroonjuwelen moeten inleveren en wordt zo, evenals de PvdA in Rutte II, onzichtbaar.

    Bij de volgende verkiezingen zal de PvdA van D66’s verlies profiteren.

    1. Bloem

     DDR666 bepaald juist het gezicht vanvdit kabinet

    2. Two Ravens Black Kettle

     Ik geef u grif gelijk wanneer U stelt dat de Demofoben’66 al haar kroonjuwelen heeft begraven en zijn verworden tot een helium ballon die zinloos door de ijle lucht fladdert.
     Echter in deze kaasmonarchie fladderen ontzettend veel helium ballonnen rond.
     Reusachtige luidruchtig toeterende eieren met compleet lege binnenkant.
     De aantrekkingskracht van Peggoliaanse Leegte weegt dan ook zwaar op de toekomst van Nederland.
     Mijn inschatting is dat ze de volgende keer gewoon weer 18 zetels halen. Met name de Deugende eierschalen op de uni schijnen verguld te zijn met het eeuwige Niets.

  2. Bloem

   DDR666 is juist heel erg zichtbaar met de acties van een Zweedse en een PLO minister. Ook dhr Pechtold is tegen wil en dank volop in de picture met zijn penthouse affaire

   1. Floris

    Zichtbaar is geworden, voor zover dat nog niet duidelijk was, wat voor vreselijk enge types bij T66 (totalitair 66) zitten. Hopelijk gaat ze dat veel stemmen kosten.

  3. DolleDries

   CDA ook.

 3. Floris

  “In 1998 wist de VVD onder leiding van Frits Bolkestein wél te winnen.”
  —————————————————————————–
  Vanwege z’n standpunten inzake immigratie en integratie.

  Het verlies van de PvdA heeft niet te maken met onzichtbaarheid maar met het feit dat deze regentenpartij met haar vele tentakels (de rode octopus) als hoofdschuldige van het multiculturele drama wordt gezien en dat is ook zo.

  Dat nogal wat oud PvdA kiezers dan maar D66 en GL zijn gaan stemmen zegt wat over hun domheid. Da ga je namelijk van de regen in de drup.

  1. Florissa

   Was ook de laatste keer dat ik op de VVD heb gestemd, Bolkenstijn vertrok gelijk naar Brussel na de verkiezingen ,De VVD is een grote oplichterszooi ,CDA, D66 .CU ,een pot nat. Wat kan Baudet of Wilders slechter doen als het kartel wat er nu zit .
   Brussel kost klauwen geld, Merkel stopt Europa vol met Afrikanen ,een kind kan zien dat dit mis gaat .

 4. Two Ravens Black Kettle

  De VVD verloor 8 zetels
  De PvdA verloor 29 zetels.
  Ik vermoed dat de Onderzoeker Jokkebrok deze moeilijke rekensom niet kan uitrekenen dus ik zal deze wichelroedeloper ff uit de brand helpen; dat maakt 37 zetels verlies.

  Desondanks hadden de luydjes in het land volgens Onderzoeker Jokkebrok veel waardering voor dit kabinet.

  Ik ben dan op zoek naar de bron van dit fantasieverhaaltje gegaan.
  De alchemist van dienst heet (ditmaal) Tom van der Meer.
  Tom is ‘onderzoeker’ van (en hier komt ie) de Universiteit van Amsterdam.

  Hahaha
  Dat cultuur marxistisch bastion
  Ik heb meer vertrouwen in nat en opvallend lodderig wc-papier
  De UVA
  Hahahihihihahaha
  Rest my case
  (en het onderzoek kan logischerwijs, in zijn geheel, van A tot Z en zonder bezwaren linea directa in de Agit.prop. riolering in)

 5. Ni28

  Ja, dat hebben wij gemerkt hoe fijn Rutte II was. Maar toen wisten wij niet dat het nog erger kon en dat weten wij nu na een paar maanden al wel. Dus in die zin viel Rutte II nog mee. Mooi maar op deze manier gaan wij alle vuil verheerlijken. Weet u nog die man die vanuit de bovenste verdieping van een hoogbouw viel en bij elke verdieping kon men hem horen roepen: Het valt nu nog mee!

 6. ayreonaut

  Om nu te voorkomen dat we gezeur krijgen, kan er niet voortaan aangegeven worden wie/wat de bron is en door wie dit geverifieerd is. Daarnaast welke onderzoeksmethode is gebruikt en of dit dan inderdaad representatief is.
  Daarna bepalen we zelf wel of we deze berichten mogen/kunnen geloven.

  Daarvoor heb ik geen politiek aangestuurd orgaan voor nodig.

  Mocht men dit wel noodzakelijk achten, wil ik graag een postadres hebben waar ik mijn stembiljet naar toe kan zenden.

 7. sonar

  Wordt tijd dat Ollochtoon nep nieuws gaat aanpakken,dat zal wel niet want dan moet zij zich zelf verwijderen althans dan blijft van het kabinet niets meer zitten.

 8. Pit

  #knettergek

 9. Heinz

  Het zal gaan om SP en PvdA, een logisch gevolg na alle commotie.

 10. P.Sisterons

  Gelukkig zijn we af van die partij. Trouwens, Asscher zou zich diep moeten schamen. Als hij slim is, doekt hij de hele partij snel op.

 11. Duke

  Rutte 2 was bijzonder slecht. Dat Rutte 2 nu zo bijzonder goed lijkt is omdat Rutte 3 nog veel slechter is.

 12. Ernst Quispel

  Rutte II was een van de beste kabinetten die we de afgelopen decennia hadden. Dankzij deze regering, met een hoofdrol voor staatslieden van het kaliber Rutte en Asscher staan we er als land heel goed voor.

  Het positieve oordeel van de kiezer is dus volledig terecht.

  1. Duke

   Je vond alleen die man met dat bloksnorretje beter, of niet?

 13. Rechtsaf

  Feiten gebaseerd op wat!!, mij is niets gevraagd, wat waren de vragen?,

 14. ReJa

  @Lars Benthin Het CDA is dan toch flink doorgeschoten in zijn terugkeer naar hun fundamenten als ik volgend artikel op uw website lees http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/02/cda-druk-in-de-weer-met-verkiezingsaffiches-in-vreemde-talen-stem-in-beesel-op-de-eerste-turk/

 15. poldi

  En morgen zien we in het kader van de gemeenteraadverkiezingen de onvolprezen “peilingen” van onze Manipulator de Hond.

 16. Groen Rechts

  Rutte 1, rutte 2, rutte 3, wat hebben ze nou eigenlijk voor ons land gedaan dat “we” er blijkbaar toch zo tevreden mee zijn?
  Ok de economie is een paar procent gegroeid, evenals ons inkomen, wat dan weer onmiddellijk wordt afgepakt met allerlei belastingverhogingen.
  Mijns insziens is het grootste probleem van ons land echter de geleidelijke overname van ons land door allerlei buitenlanders met culturen die allesbehalve een positieve bijdrage aan ons welzijn leveren. En deze buitenlanders mogen ook niet meer zo genoemd worden, hoogstens migratie achtergrond mag nog, en alle kritiek op dit beleid wordt onmiddellijk als racisme en discriminatie bestempeld en zo wordt de oorspronkelijke bevolking door de Ruttes en Junckers van deze tijd gecriminaliseerd en gaan de echte criminelen, gesteund door legers zakkenvullende advocaten vrij-uit.
  Dat is wat de kabinetten van de laatste 40 jaar hebben gedaan.
  En de staatsmedia proberen ons wijs te maken dat dit allemaal zeer goed en rechtvaardig is.
  En dat dit beleid dus door de meeste mensen goedgekeurd wordt.
  Een keer, het was net na de eeuwwisseling, werden wij gewekt door een rare kale homo. De kogel kreeg hij, maar zijn woorden blijven voor altijd in de harten van de echte Nederlanders gegrift. Dat verklaart de teloorgang van deze partij van de allochtonen geheel.

 17. Babaji538

  Ik erken dat sommige zaken niet te erkennen,
  vallen, zeker niet in bepaald negatief zinsverband.
  Petra Hermans

 18. Frits Jansen

  Socialisme is overbodig geworden. Het ontstond lang geleden uit de tegenstelling tussen arbeid en kapitaal: arbeiders moesten naar het pijpen dansen van de ondernemers die de dure productiemiddelen bezaten – sinds de industriële revolutie.

  Tegenwoordig kan iemand een bedrijf starten met een laptop dit niet meer kost dan een fiets. Weg is de macht van “het kapitaal”.

  De PvdA is ook wel gekaapt door intellectuelen. Lieden als Samsom en Asscher hebbend de beste bedoelingen maar spreken Jan de Arbeider niet meer aan. Zodat die vlucht naar de PVV (kater gegarandeerd), of de communisten van de SP die ik ervan verdenk dat ze van nederland een soort DDR willen maken. Ze wijzen “de markt” radicaal af maar schijnen niet te beseffen dat dit alleen kan door harde onderdrukking en onverbiddelijk tot schrijnende armoede leidt. Wat dat betreft zitten SP en PVV op één lijn: Nederland moet kapot!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.