Video! Thierry Baudet droogt Kajsa Ollongren af die op illegale wijze de referendumwet probeert te slopen

In de Tweede Kamer wist Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet gehakt te maken van D66-minister Kajsa Ollongren die niet – zoals wel wettelijk is vereist – het advies van de Raad van State heeft gepubliceerd in de Staatscourant. Daarmee heeft zij een belangrijke stap in het wetgevingsproces ontweken.

Kajsa Ollongren (D66) heeft gisteravond voor het slapengaan ongetwijfeld nog even op de bank gezeten met een doekje tegen haar neus gedrukt. Ze is in het Kamerdebat over de afschaffing van het Raadgevende referendum namelijk lelijk onderuitgegaan na een juridische tackle van Forum voor Democratie. Niet alleen wist minister Ollongren niet te bewerkstelligen dat het raadgevende referendum vandaag al werd afgeschaft, maar ook werd zij ontmaskerd als een slordige bewindsvrouw die de regels van het wetgevingsproces aan haar laarsjes lakt.

Thierry Baudet wist de vinger op de gevoelige plek te leggen en de minister te vragen naar artikel 26, lid 2 van de Wet op de Raad van State. Die schrijft voor dat adviezen die de regering vraagt aan haar belangrijkste adviesorgaan moeten worden gepubliceerd in de Staatscourant – waar de overheid ook melding wordt gemaakt van nieuwe wetten en wetswijzigingen.

En je voelt ‘m al aankomen: dat heeft D66-democratiehater Ollongren in haar haast om dat referendum maar zo snel mogelijk de nek om te draaien natuurlijk niet gedaan. En dus probeert zij de afschaffing van het referendum op – juridisch gezien – uiterst dubieuze wijze naar de prullenbak te verwijzen.

Maar goed, foutje moet kunnen. Zelfs voor een minister die de directe democratie standrechtelijk wil executren. Het gaat er vervolgens om hoe ze zich herstelt. Of, nou ja, herstelt? Geconfronteerd met deze tekortkoming ontkent Ollongren gewoon dat ze tegen de regels heeft gehandeld en houdt ze vol “op reguliere wijze gehandeld” te hebben.

Dit. Dit dus, jongens. Dit is de naakte en onbeschaamde arrogantie van de macht. Pas een maand of vier minister, maar nu al lak hebben aan alle wetgevingsregels van onze rechtsstaat. Terwijl ze dus tegelijkertijd inspraak voor de burgers afschaft. De doorsnee bananenrepubliek kan er nog een puntje aan zuigen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

91 reacties

 1. buitenbeentje

  Regeringen komen al jaren weg met “slordigheidjes” en het minachten van wetten. Ze komen er mee weg vanaf het moment dat de kamer een bewindspersoon niet naar huis stuurde na een “foutje” maar lieten zitten omdat hij sorry zei.

  Nergens staat in een wet dat sorry je ontslaat van de straf die staat op het negeren van een wet. We zijn nu zover gekomen dat er niet eens meer sorry gezegd wordt maar de bewindspersoon (het bewindspersoon zal dat binnenkort wel worden) vol arrogantie beweert dat hets fout geen fout was.

  Op dit moment is 1 “dissident” al genoeg om een bewindspersoon naar huis te sturen. In de coalitie zit niet 1 persoon die daar voor de ballen heeft. Zelfs Omtzigt vind tegenwoordig alles goed.

 2. tomygun

  Olo kreng een fake Nederlander dus een fake minister
  die fake nieuws verteld nu maar op een niet fake hakblok .
  Ga Halbe maar achterna .

  1. tomygun

   Olo staat voor , one lesbieen one .

 3. eRik2017

  Ik werd vanochtend wakker met een gevoel van rust.
  Ik ben #ontwimd en #ontguusd

  #ontwimmen #ontguusen

  Ik zie dat beide mafketels al vroeg weer paraat waren om iedereen te les te lezen hier, en heb gebrepen dat #mafkees Wim dat al zo’n 10 jaar doet. Elke dag!
  Je moet werkelijk volledig van het padje af zijn, en een zwaar tekort hebben aan famillie en vrienden om dat dag na dag, keer op keer te doen.

  1. tomygun

   E riksja .
   Een Wim aan de haak moet je laten zwimmen maar hou
   de lijn strak dan word hij moe en haal je hem binnen .
   Dan kan het ontWimmen beginnen en wacht hem de pan .

   1. tomygun

    We know a fish named wanda and we have
    a fish named Wim .

    1. Pit

     And a guy named Guus

     1. tomygun

      But he is a Wim .

     2. A3aan

      And Guus may go to the crazy huus

    2. eRik2017

     Nou het is Guusje, en een vrouw, maar toch een Wim.
     Dat betekent dat Wim niet weet of hij nou een mannetje of een vrouwtje is.
     Waarschijnlijk is dat wat hem zijn hele leven al dwars zit en lag het niet eens aan het rode fietsje.

     Wim is transgender!
     Het ene moment is hij Wim, en het andere moment Guusje. En als zij samen gaan wandelen hebben ze constant woorden wie er in het midden mag lopen.

     1. Ernst Quispel

      DFTT.

     2. Bloem

      Vergeet niet te melden antisemiet. Dat is zijn Ernstigste eigenschap

     3. Guus Geluk

      Bloem, Erik (= Pit) is een trol.

      D(on’t) F(eed) T(he) T(roll).

 4. DolleDries

  Dit. Dit dus, jongens. Dit is de naakte en onbeschaamde arrogantie van de macht. Pas een maand of vier minister, maar nu al lak hebben aan alle wetgevingsregels van onze rechtsstaat.

  Lekker discriminerend ,waar zijn de vrouwtjes.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Maar als ik de peilingen moet geloven gaat de meerderheid van de zetels nog steeds naar het Kartel.
  Zolang de Nederlander zich als apathisch slachtschaap blijft gedragen die gretig bereid is zijn/haar (mogen die woorden nog?) lammeren te offeren op het altaar van Virtue Signalling en het Eeuwige Wegkijken zal er niets veranderen. Nee, sterker nog, glijden we steeds verder af naar een 1984-samenleving met een vet islamistisch sausje eroverheen. We zijn het gecastreerd broertje van Zweden aan het worden.

  De Kaaskop, geef ze wat brood, staatstv en spelen en je kunt ze laten dansen als een pathetisch aapje op een gloeiend hete plaat.

  1. Pit

   @Kettle: Ook dat, zo blijkt verkiezing na verkiezing. De versplintering van het politieke toneel werk in de hand dat partijen als PVV onvoldoende kunnen groeien.

  2. Top

   Je hebt helaas gelijk!

  3. Marija

   Wat zijn we toch een klootjesvolk, zonder diepgang, het is wel verbijsterend dat de meerderheid blijft slapen.

   1. rafi

    Nog te veel kaaskoppen hebben iets te verliezen om in opstand te komen en er een bijltjesdag van te maken. Het hemd is voor de doorsnee Hollander nader dan de rok. Als hij al kinderen heeft, dan maakt hij zich blijkbaar geen zorgen over hun toekomst. ‘Wie dan leeft die dan zorgt. Na mij de zondvloed.’ Tegen de tijd dat het hier helemaal onleefbaar geworden is, ligt hij onder de groene zoden. Na al of niet landsverraderlijk te zijn ge-emigreerd na zijn pensioen (Hoezo: ‘Het vaderland getrouwe, blijf ik tot in den dood?). Zijn evt. kinderen moeten, zo vindt hij, dan maar schavotten op het Binnenhof oprichten. Uiteindelijk zal er qua autochtonen een gideonsbende overblijven. Die, echter, zullen alleen maar de overwinning kunnen behalen, net zoals de Bijbelse Gideon, wanneer zij weer het geloof van hun verre voorvaderen uit de 16e eeuw aannemen.

 6. Ego-non-solus

  Dat deze regering de Wet op het Raadgevend Referendum wilt afschaffen begrijp ik nog wel. Het “gewone volk” loopt haar teveel voor de voeten. Dat de kiezers van de regeringspartijen zich willoos laten slachten (want kijk naar de peilingen) dáár begrijp ik niets van. Mijn afkeer van die apathie en ongeïnteresseerd is welhaast grenzeloos. “Heb medelijden met mijn arme volk” zijn woorden die Willem van Oranje ooit in de mond zijn gelegd. Indien ooit van toepassing dan wel nu.

  1. Guus Geluk

   Een groot deel van het volk wenst kennelijk de vertegenwoordigende democratie te handhaven en heeft geen zin voor elk wissewasje naar de stembus te lopen. In het verlengde hiervan: als een groot deel van het volk in de kern tégen referenda is, kan er moeilijk sprake zijn van demofobie. Begrijp je :-).

   1. Pit

    #1juni2005
    #6april2016
    #21maart2018

     1. Pit

      #1juni2005
      #6april2016
      #21maart2018

     2. Guus Geluk

      Ja, sommigen van die data toonden inderdaad de waardeloosheid van het raadgevend referendum.

     3. Pit

      Kansloze reactie Guus, en je weet het.

      De datums geven aan dat de bevolking in een referendum en in meerderheid stemde tegen de implementatie van de EU-Grondwet (01-05-2005) en tégen het associatieverdrag net de Oekraïne. Dat is wat de datums vertegenwoordigen.

      #1juni2005
      #6april2016

     4. Guus Geluk

      Het wil alleen maar niet bij de rechtspopulisten doordringen dat geen van deze uitslagen aanleiding was om het raadgevend referendum af te schaffen.

   2. Kodi

    Als een meerderheid tegen referenda is, dan hoeft het partijkartel toch geen referendum over afschaffing van de referendum wet te vrezen? Of is het juist wel deze te verwachten uitslag die hen andermaal niet aan zal staan?

    Op 1-6-’05 en op 6-4’16 waren er ook uitslagen die hen niet aanstonden. En met opkomstpercentages significant hoger dan bij EP-verkiezingen…

 7. Paaldanseres

  Noord Koreaanse toestanden hier. Zou Kim-Jung-Un er iets mee kunnen?

 8. Ben Zine

  Baudet komt hier heel sterk uit de hoek. Ollongren ontkent gewoon botweg en ontwijkt hardnekkig de vraag over publicatie in de Staatscourant. En dat op de meest arrogante en onverschillige wijze. Wat een draak van een wijf.

  1. Pit

   @Benzine: Daarom zit ze daar, zie de gastenlijst van Bilderberg 2016

  2. Abri079

   Mevrouw is, om het doel van deze regering te bereiken, kennelijk bereid om de wet te overtreden.
   Visueel ingesteld als ik ben zie ik Malek Ramadan lachend op de bank zitten terwijl een junior bediende van Doodseskaders66 zijn hete kolen uit het vuur halen.

 9. vanhetgoor

  Gatsie! Thierry Baudet die Kajsa Ollongren afdroogt. In mijn geestesoog zie ik die oude vrouw naakt en nat op zo’n speciale douche-stoel met plastic coting zitten. En dan een jonge man met een handdoek. Een nobele taak, dat wel. Maar ik kijk liever naar iets anders.

  1. Ernst Quispel

   Vanhetgoor (de nickname is raak gekozen) heeft recht op zijn eigen gore fantasieën. We hadden liever dat hij ze voor zichzelf zou houden.

 10. DolleDries

  Toch komt bij mij de vraag op, is dit slordigheidje of gewoon berekende actie om voordeel mee uit te halen.

  1. Pit

   Met 11 Kamerleden? Het was een toneelstukje. Baudet speelde zijn rol nou eenmaal.

   1. DolleDries

    Ik bedoel het niet zetten in de Staatscourant.

    1. Pit

     @DD: In zulke slordigheidjes geloof ik niet.

    2. tomygun

     DD ,
     Nee foutje olo kreng had begrepen dat twitter
     ook een staatscourant was .

    3. eRik2017

     @DD
     Het is een essentieel punt. Net als bij een Vereniging in de statuten staat vermeld via welk kanaal er gecommuniceerd wordt met leden. Als daarin staat dat er gecommuniceerd wordt via traditionele briefpost, dan kan je geen ALV via email uitroepen.
     Zo dient de regering (in deze specifieke situatie) te communiceren met de bevolking via de Staatscourant.

     Ik ben benieuwd wat nu de gevolgen zijn. Het niet vermelden in de Staatscourant kan je wel een doodzonde noemen. Echter niet groot genoeg om de Minister weg te sturen, want ze heeft de gelegenheid te corrigeren.

     1. Pit

      @Erik: In mijn herinnering is de geldigheid van een wet zelfs verbonden met de (verplichte) vermelding in de Staatscourant?

     2. eRik2017

      Natuurlijk!
      Als er een voorwaarde is dat er eerst een publicatie in de Staatscourant aan moet vooaraf gaan, dan kan de wet niet in werking treden.
      Ik schat dus in dat zij gewoon een stap terug zal moetemn doen in het proces, publicatie in de Staatscourant, en avanf daar het proces voortzetten. Tenzij er natuurlijk a.d.h.v publicatie in de SC zijprocessen op gang komen die eerst opgepakt moeten worden.

      Het meest ernstig aan het hele geval is dat Baudet haar er expliciet op wijst, en zelfs de wet voorleest, dat er eerst een publicatie in de SC had moeten plaatsvinden en dat zij dit niet heeft hgedaan, en dat zij een standpunt blijft vasthouden dat dit haar inziens niet had gehoeven.

      Daarmee gaat zij op de stoel zitten van een rechter. Stel dat de wet in werking was getreden, dan zou een rechter moeten bepalen in hoeverre de bevolking wel/niet op de hoogte kunnen zijn van de inhoudelijke tekst die in de SC gepubliceerd had moeten worden.

      Dit vind ik echt heel erg gevaarlijk!

 11. Siemien

  Wat zijn ze in vredesnaam aan het doen daar, achterkamertjes politiek en het dan door je strot gedrukt krijgen onder het mom “demo(n)cratie”

 12. rafi

  Deze glasharde ontkenning doet me denken aan de uitspraak van Hennis-Plasschaert aan de vooravond van haar vertrek dat het WEL veilig is voor onze militairen in Mali. Maar ja, wat mag je ook verwachten van iemand uit Zweden, die innerlijk wezensvreemd is aan de Nederlandse wetten, gewoonten en gebruiken?
  Het is waardevol om haar zeer goed in de gaten te houden, want vele kleine mispeertjes maken een grote: de gestage druppel holt de steen uit.

  1. Pit

   Ollongren is een lid van het van origine Fins-adellijke geslacht Ollongren (oorspronkelijk Ållongren). Ze is een dochter van de Nederlandse informaticus en sterrenkundige Alexander Ollongren, die in 2002 werd ingelijfd in de Nederlandse adel. Kajsa Ollongren mag zich hierdoor jonkvrouw noemen. Door haar Zweedse moeder heeft ze naast de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit.

  2. Pit

   Ollongren voert een levensgevaarlijk plan tegen onze vrijheden uit.

   – Referendum om zeep
   – Ministerie van Waarheid
   – Sleepnetwet

   1. Pit

    O ja: In 2011 werd ze door dagblad de Volkskrant gekozen tot meest invloedrijke vrouw in Nederland.

   2. tomygun

    Pit ,
    Hek om Amsterdam en eigen staat .

   3. Kodi

    De logica van Kotsja Orwellongren:

    War = Peace
    Freedom = Slavery
    Ignorance = Strength
    2 + 2 = 5

 13. DolleDries

  Hee dacht Thierry , even denken aan het advies van Alexander Prethouse van Penthousse66 ga Theo bellen. Dat heeft Thierry dus gedaan en zie Penthouse 66 gaat op de bek.
  Is Alexander geen Russische naam trouwens.

  1. rafi

   Ja, dat zou best eens een Russische naam kunnen zijn. Dan haat hij zichzelf, gezien zijn gebleken anti-slavische racisme. Zit dat misschien niet ingebakken in zijn familie/geslacht? Want zijn achternaam is er een uit de voormalige DDR. Denk maar aan de gebroeders Von Humboldt. Van de vroegere Nederlandse Waffen-SS’ers hadden er ook velen een Duitse achtergrond, bv. een Duitse moeder.

   1. Pit

    Perte Penthouse Pechtold is oikofoob bij uitstek. Het liefst heft hij Nederland op ten gunste van een groot federaal Europa.

   2. tomygun

    rafi ,
    FF op volgorde , een Nederlandse Rus met een Duitse
    achtergrond ? aha komt daar het gezegde vandaan
    Slarotiemof .

 14. Vit

  Heel goed topgozert!!!

  Kijk zo gaat het nou als je vaklieden in je partij hebt, dit komt duidelijk van Theo af.

  1. Pit

   Vaklieden en a.s. vakministers.

   1. Vit

    Precies, het is nu een bij elkaar geraapt zooitje wat voor minister speelt en in het bijzonder zij van Kaag.

   2. Fortiori

    Op welke vakministers van FvD zijde valt er te rekenen? Met name EZ en Financiën hebben mijn belangstelling.

  2. Guus Geluk

   Deze site licht nu eenmaal enkel de “hoogtepunten” van Thierry uit en niet zijn gestuntel gisteren in het debat.

   1. Vit

    Oh nee dat is me niet ontgaan en het was zeker geen gestuntel zoals jij het noemt.

    1. Guus Geluk

     Hoe kijk je dan aan tegen de interruptie van Baudet met een totaal ongerelateerde zaak als de vermeende demonisering, maar ook het betoog waarin hij kwesties over de Europese Unie te berde bracht en de persoonlijke aanvallen aan het adres van Ollongren?

     Nee, ik vond de CDA-er krachtig betogen. Hij ging in op de feiten.

     1. Vit

      Ik denk dat jij bij jouw eerste spijker ook op je fikken hebt geslagen, btw wat je nu beschrijft is me kennelijk ontgaan.

     2. Guus Geluk

      Maar goed, gelukkigerwijs hebben we een strenge voorzitster.

     3. Vit

      Die doet het bijzonder goed mag ik wel zeggen.

     4. Guus Geluk

      Eens, veel beter dan Van Miltenburg.

     5. Ernst Quispel

      Het is voor sommigen hier lastig om te zien, Guus, maar Baudet is gewoon niet zo sterk in de discussie. Hij komt met name inhoudelijk te kort.

     6. Guus Geluk

      Ja, en derhalve moet hij iedere keer de aftocht blazen.

 15. Vit

  @Guus
  Hoe zie jij eigenlijk een kabinet met vaklieden, ik bedoel dus niet alleen politici die voor eigen eer glorie daar zitten? Zo gezegd de omhoog gevallenen in een kartel?

  1. Vit

   Gooit ‘en’ naar boven.

  2. Guus Geluk

   Binnen het zogenaamde partijkartel zijn ook vakministers te vinden. Of in elk geval mensen met ideeën. Die moet je ook aanstellen en niet partijbobo’s als Ivo Opstelten.

   https://www.parlement.com/id/vkf0brymdzwo/het_onmogelijke_zakenkabinet?ref=home&noframes=1

   1. Vit

    Nou dat is een hele kluif, vanavond maar weer, want ik ben nu een kast 100 kilo lichter aan het maken (moet verschoven worden).

    1. Guus Geluk

     Ik kan het artikel iedereen aanraden.

  3. Guus Geluk

   Je zou Sigrid Kaag bijvoorbeeld kunnen beschouwen als vakminister: zij was diplomate bij de Verenigde Staten. Competenter dan Halbe Liegstra. Maar ik denk niet dat iedereen blij zou zijn met Kaag…

   1. Pit

    Sigrid Anis al-Qaq is getrouwd met een voormalig Palestijns ambassadeur en Fatah-politicus. Fatah is een politieke partij met een terroristische tak, de Al-Aqsa Martelarenbrigade.

    1. Guus Geluk

     En toch is het een vakminister.

     1. Pit

      Natuurlijk, maar dat waren Heinrich Himmler, Hermann Göring, Albert Speer en Arthur Seyss-Inquart ook. In hun tijd waren ze zelfs buitengewoon succesvol.

      Arthur Seyss-Inquart was overigens Rijksministers zonder portefeuille, hij was echter wel één van de langstzittende ministers (’38 – ’45)

     2. Guus Geluk

      Een inhoudsloze godwinn, Pit, en je weet het.

 16. Ernst Quispel

  Afdrogen lijkt niet aan de orde: Baudet mekkert over een procedureel detail en Ollongren veegt dat met weinig omhaal van woorden van tafel.
  Baudet is een zwak Kamerlid en een eitje voor het zwaargewicht Ollongren.

  1. Ben Zine

   Baudet mekkert over “een procedureel detail”
   We hebben het hier dus over de letter van de wet.
   “het zwaargewicht Ollongren”
   Je gelooft het gewoon niet, je moet maar durven ! 🙂

 17. Jetske

  Ernst Quispel,

  Ben het helemaal met u eens, met die Baudet wordt het helemaal niets!
  Waarom ze zo idolaat van die man zijn is voor mij een raadsel!
  Toen Geert Wilders bij het debat over Zijlstra de vloer met Baudet aan veegde,
  hoorde je hier niemand over, ze vonden dat hij nog een sterk betoog hield,
  hoe dom kun je zijn. Hij werd compleet door de hele kamer uitgelachen.

  1. Pit

   Referenda moeten niet raadgevend, maar bindend zijn. Het gaat in tegen elke democratische logica dat de bevolking eerst haar stem zou kunnen uitbrengen in een referendum, waarna die stem vervolgens door haar eigen vertegenwoordigers zou kunnen worden genegeerd.

   Ook een grote minderheid in de Kamer kan geen verandering brengen in dit gegeven – omdat een wet pas referendabel wordt indien zij door zowel de Tweede als de Eerste Kamer is aangenomen – en zij dus op een meerderheid kan rekenen. Aangezien de functie van het referendum nu juist is om de ‘blinde vlekken’ in de gekozen volksvertegenwoordiging af te dekken, voldoet het huidige corrigerende referendum niet. Juist door bepaalde onderwerpen te kunnen agenderen (dus door een initiërend referendum) zou de bevolking een effectieve tegenmacht kunnen vormen en het parlement – indien de behoefte daartoe bestaat – tot de orde kunnen roepen.

   (Citaat: Breek het partijkartel)

   1. Ernst Quispel

    Misschien goed om Pit er aan te herinneren dat voor het bindend referendum geen parlementaire meerderheid bestaat.

  2. Vit

   Punt is dat Ernst hier niet serieus wordt genomen, dus vanzelf ook jou niet.

   1. Pit

    @Vit: Viel het jou ook op Vit?

    1. swetsnek

     het ligt er duimendik bovenop boys hahahahaha

  3. Ernst Quispel

   Jetske, veel reaguurders hier realiseren zich dat het met Wilders een aflopende zaak is en hebben hun hoop gevestigd op de nieuwe rechtspopulist Baudet. Dat deze man een politiek lichtgewicht is is te pijnlijk om onder ogen te zien.

 18. Kodi

  Van Raak (SP) terecht emotioneel en zwaar over de zeik: “Wie denkt u wel wie u bent? U minster Kajsa Ollongren bepaalt wel even welke wet er referendabel is? Nee! Dat is aan de bevolking.”

 19. Ni28

  Het kabinet heeft een voornemen en dat gaan zij willens en wetens doordrukken met het wet achter zich of niet. De werkwijze hoort bij een dictatuur waar Nederland onderweg naar toe is. Geen inspraak van het volk, censuur, afluisteren dat is wat Rutte III ons te bieden heeft. Daarnaast nog meer EU en nog meer asielzoekende veroveraars waar wij voor gaan werken. Wij zijn langzaam onderweg naar het communisme dat heeft de Bulgaarse zienster toch wel goed gezien. Zal zij gelijk krijgen net als Orwell?

 20. EllyD18

  Als een minister zo slordg werkt graaft ze aan haar eigen graf.
  Waarschijnlijk kijkt iedereen, met uitzondering van kereltje Pechtold natuurlijk, daar al naar uit.

 21. Babaji538

  Mevr. Ollongren vermijdt oogcontact.
  Het lijkt, klaarblijkelijk, of ze “Woensdag gehaktdag”,
  niet eens, nog langer, willen (aan)zien.

  https://worldpoet546.wordpress.com
  October 15, 2017

  Overigens blaakt ze van gezondheid!

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.