Volgend EU-censuurproject staat al op stapel: websites moeten verplicht Orwelliaanse filters installeren

Het gaat weer lekker met de EU: terwijl Europa nog druk bezig is de frauduleuze nepnieuwsbrigade ‘EU vs Disinfo’ aan te pakken, gooit Brussel er gewoon nóg een lading internetcensuur overheen. Binnenkort moeten ’s werelds grootste internetfilters geplaatst gaan worden bij alle websites waar gebruikers zelfs content kunnen uploaden – YouTube, Soundcloud, Flickr en ga zo maar verder. Volgens de EU is dat nodig om auteursrecht te beschermen, maar in werkelijkheid is dit één grote censuuroperatie.

Internetvrijheidsorganisatie Bits of Freedom slaat alarm, en dat is heus niet voor niks. Deze havikken die proberen om de internetvrijheid weg te slepen voor de poorten van Brussel de hel hebben namelijk weer een nieuwe poging van de eurocraten ontwaard om ons burgers te onderwerpen aan Europese internetwetgeving.

Ditmaal wordt de maatregel om ons via gigantische filters te sluizen niet verpakt in de smoes van terrorisme- of nepnieuwsbestrijding, maar gaat het om bescherming van auteursrechten. BoF legt uit:

“Als het wetsvoorstel geaccepteerd wordt, zijn internetbedrijven als Soundcloud, Facebook en Flickr verplicht om al je uploads te filteren. Een algoritme wordt de baas en bepaalt welke van je uploads door de rest van de wereld gezien worden – en welke niet.

Waarom heb ik hier nog niet eerder van gehoord?

Het voorstel voor dit internetfilter is verstopt in artikel 13 van een nieuw Europees wetsvoorstel over auteursrecht. Maar het schiet totaal z’n doel voorbij, want als dat filter er eenmaal is, zal het voor van alles en nog wat worden misbruikt. Wedden? Veel beleidsmakers staan al te popelen om het filter in te zetten in hun strijd tegen nep-nieuws, extremisme of ongewenste politieke uitingen.”

Kortom: de EU is weer eens bezig zichzelf een mooi censuurspeeltje toe te eigenen, en wederom gebeurt dat via een sluiproute. Want de EU is nog altijd officieel een project van vrijheid en gelijkheid, dus censuurverhalen moeten (nog) worden ingeschoten via omweggetjes.

Maar vergis je niet, want deze plannen zijn levensgevaarlijk. BoF geeft zelf al drie redenen waarom deze enge wetgeving vooral niet moet worden ingevoerd. De vrijheid van meningsuiting komt namelijk onder druk te staan, zo’n groot automatisch filter zal allesbehalve foutloos zijn waardoor ook ‘onschuldige’ content wordt gedelete, en tenslotte: “Het wetsvoorstel dwingt platformen tot risicomijdend gedrag waarmee jouw vrijheid nog verder onder druk komt te staan.”

Weg dus met deze stalinistische internetpurges van de EU. Doe dus mee met de tegenactie en spam de europarlementariërs die dreigen voor dit totalitaire EU-filter te stemmen helemaal kapot. Om nogmaals even een stukje te lenen bij Bits of Freedom:

“Kom daarom vandaag nog in actie! Jij kan ons meehelpen om te voorkomen dat dit onzalige voorstel wordt aangenomen. Zoals het er nu naar uitziet stemt eind maart (update: de stemming is uitgesteld toe eind april) de belangrijkste werkgroep van het Europees Parlement over haar standpunt. Gebruik de hashtags #CensorshipMachine en #filterfail om parlementariërs te laten weten dat je dit internetfilter echt niet ziet zitten. De voorzitter van de werkgroep is Axel Voss (@AxelVossMdEP).”

Doen dus.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Ni28

  De EU begint te lijken op de Oostenrijks-Hongaarse monarchie wat eigenlijk een politiestaat was met censuur en zelfs de kleinste grapje over keizer Frans Josef was genoeg om je in de gevangenis te doen belanden. Dus geen grapjes over Juncker meer. Totalitaire systemen hebben als kenmerk een sterke censuur en het volk een verbod om zijn mening uit te spreken. De staat is zelfs de eigenaar van je lichaam. De laatste tijd komt alles tegelijk aan bod en het wordt doorgedrukt tegen de wil van het volk. Zoals hoort in een dictatuur. Het is wel nog steeds een dictatuur-light maar toch. Wij komen het jaar 1848 steeds dichterbij. Men is niet in staat van de geschiedenis te leren en komt telkens op dezelfde punt uit.

  1. swetsnek

   Precies Ni28 en als dat zo ver is hebben ze geen tijd meer om internet te sensureren haha

  2. Pit

   @Ni28: De EU begint niet te lijken op een dictatuur, de EU is dat al. Je kunt de EU zelfs met de beste intenties geen democratie noemen, het is het zelfs nooit geweest. Het is een speeltuin voor regenten, aristocraten en Bilderbergers. Jij en ik hebben geen noemenswaardige invloed en wat er uit Brussel komt zijn slechts mededelingen waarvan deze (EU-censuurfilter) er slechts één is.

  3. Frits Jansen

   Deze website leeft van mensen die lekker willen mopperen, maar dit verhaal raakt echt kant noch wal en werkt bij mij op de geeuwspieren. Is enig teken dat kritiek op Juncker de kop wordt ingedrukt? Welnee.

 2. denk eens na

  Dat is lachen volgens excuus truus rutte

 3. swetsnek

  Die filters zijn net als illegaal downloaden te weren niet haalbaar .
  Internet is er en zal ook zo als het is blijven bestaan .Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

  1. Frits Jansen

   Downloaden voor eigen gebruik is niet verboden. De wetgever bepaalde dat (nou ja, kopiëren ipv downloaden) al meer dan een eeuw geleden, in het besef dat je anders een politiestaat nodig hebt voor de handhaving.
   Omdat downloaden met de huidige techniek veel makkelijker is dan een eeuw geleden zijn er thuiskopievergoedingen ingevoerd. Je hebt dus al betaald. Niks illegaal.

   De filters blokkeren dus terecht alleen uploaden. Alleen gaan ze niet werken. Insiders weten dat al lang.

 4. Ben Zine

  Deze foto is zo typisch Rutte… Die likkende slijmerige houding naar Juncker toe, en uiteraard de voor Rutte zo typisch manische grimas, alsof ie pijn heeft. Wat is het toch een enge man… Zo’n toneelspeler, zo verkrampt, zo NIET zichzelf.

  1. Guus Geluk

   Rutte is een sympathieke man en lacht graag.

   Ik zie niet in wat daar op tegen is.

   1. Ben Zine

    Het is een masker Guus, een pose, zie je dat niet ? Hij speelt de rol van Mr. Nice Guy. Ik vertrouw mensen niet die altijd maar lopen te grijnzen, het geeft een onbehaaglijk gevoel. Hetzelfde gevoel dat je kunt hebben bij een clown.

    1. Guus Geluk

     Nee, Rutte is een vrolijke man met het hart op de juiste plaats, die het beste met dit mooie land voorheeft.

     Dat hij door rechtspopulisten voortdurend wordt afgeschilderd als de duivel doet daar niets aan af.

     1. Ben Zine

      De combinatie van liegen (“geen cent meer naar Griekenland”), manipuleren (stoere praatjes richting Turkije vlak voor de verkiezingen) en grijnzen heeft ook iets kwaadaardigs.

     2. Siemien

      @Guus jij hebt het nog steeds niet door hè

     3. Guus Geluk

      Rutte handelde in de diplomatieke rel zoals hij altijd zou hebben gedaan en ook weer zou doen, Ben Zine.

      De kwaadaardigheid is erin gestampt door de rechtspopulisten en hun vriendjes in de alternatieve media. Zulks noemt men ook wel “demonisering”.

     4. Pit

      @Siemien: Wij hebben Guus wel door hoor! Guus is Wim’s rugdekker en is helemaal idolaat van alles wat ze in Brussel en Den Haag bedenken. Guus heeft een foto van Mark boven z’n bed hangen.

      #kansloos

     5. Guus Geluk

      DFTT.

 5. Rechtsaf

  Het wordt steeds gekker natuurlijk want wie controleert de filters????!!!!!!!

 6. Jantje

  De EU is “das vierte Reich”.

 7. A3aan

  Als je dit artikel van Tim en de reacties hier op leest moet je er niet aan denken dat in plaats van een zekere A.H. te D nu ene M.R. te NL de nieuwe EU Cesar is.

 8. Benny

  DDR 2.0

 9. sjun

  Tijd om die EU langs alle kanten af te breken voordat er geen informatie en grap meer kan worden uitgewisseld en pensioen en spaargeld al verdeeld zijn voordat je er zelf bij kunt. En was ik al over de orgaanhandel met dank aan belobbying van D66 ten koste van oorspronkelijke Nederlanders begonnen?

  1. Pit

   FVD is duidelijk in haar standpunten wanneer ze pleiten voor een Nexit, des te meer reden!

 10. Ni28

  Hoe bestrijd je een internettrol? Simpel, door NIET te reageren. Trollen willen een antwoord uitlokken. Door ze te negeren lok je dus niets uit. Als je wel reageert, krijgen ze hun zin. Dan reageren ze vaak nog veel harder en kwetsender dan de eerste keer.
  Lees verder op: https://readymag.com/u31563534/803594/

  WILT U DE TROLLEN BESTRIJDEN? REAGEER DAN NIET!!!

  Behandel ze als de Kliko, netjes langs de straat neerzetten en de vuilnisman doet de rest.

 11. George van de linden

  1 vraagje maar: Waarom staat het Nederlandse volk niet op en organiseert men geen grote demonstaties tegen dit horror-kabinet?
  Beetje bij beetje word het van kwaad tot erger moet ik helaas concluderen.
  De meest dictatoriale wetten worden doorgevoerd en niet 1% word er geluisterd naar wat het volk “stemmer” wil.
  Intussen worden wel de zakken flink aangevuld.

 12. corfo

  De twee “mannen” op de foto zijn te stom om te beseffen aan welke ellende zij meewerken én reeds hebben veroorzaakt.
  Een sterk verarmd Europa, bewoond door uitgeknepen bewoners die murw gebeukt door het nepnieuws van hun “regeringen”, moedeloos het hoofd in de schoot leggen.
  Gelukkig gaan steeds EU-inwoners begrijpen dat zij op zeer grove wijze zijn bedonderd door hun “regeringen”, maar óók door o.a. beide “mannen” op de foto.
  Óók wij, de bevolking, zijn stom om één en ander te laten gebeuren !
  Tijd voor een grote schoonmaak, een échte grote schoonmaak.
  De Britten mogen zich gelukkig prijzen dat ze dit zinkende schip (EU) tijdig hebben verlaten. Volgens de eurofielen onder ons, kunnen de Britten hun producten straks niet meer kwijt ! Alsof de handel vóór de EU geheel stil lag !
  Het gehele “instituut” EU is opgericht om de rijken nóg rijker te maken op kosten van de “gewone man”!!!
  De EU heeft geen toekomst meer, er gaat teveel NIET goed en het wordt/is onbetaalbaar gebleken.
  Een dictatoriaal gebeuren met Zuipschuit Juncker aan het roer, daarbij dapper terzijde gestaan door enkele aanstormende talenten op dictatoriaal gebied.

 13. Frits Jansen

  BoF heeft gelijk dat filters meestal niet werken: onschuldigen worden wel getroffen, terwijl boeven meestal wel een omweg weten.
  De EU treft hier geen verwijt. Dat zijn de auteursrechtbeschermers. Die suggereren graag dat zielige artiesten van hun inkomsten worden beroofd door een lekkend internet, maar in werkelijkheid wordt de wereldwijde entertainmentindustrie gedomineerd door een handvol giganten die hun artiesten ook al lang al hebben uitgekleed.
  Goed nieuws is wel dat de uploaders worden aangepakt en niet de downloaders, want anders zou je een pure politiestaat nodig hebben. Amerikaanse auteursrechtwolven praten onomwonden over staatsterrorisme. Ja, want ze willen wel inkomsten maar geen kosten, niet alleen lekker goedkoop, maar het is ook beter voor de PR als ze niet zelf handhaven doch dat aan de politie overlaten.

  Enfin, gelukkig laten steeds meer artiesten zich niet meer ringeloren door de mediagiganten. Door de ontwikkeling van de techniek worden opnamen in eigen beheer allengs betaalbaarder, en verspreiding is al heel makkelijk tegenwoordig. Al ligt het bij films wat moeilijker.

  Het wachten is op de artiest die met een miljardenclaim komt omdat de muziek die hij wil verspreiden ten onrechte is geblokkeerd. Dan is de vrijheid van meningsuiting al helemaal in het geding.

 14. Babaji538

  Wat wil je, als geen krolse kat,
  nog uit liefde, op je reageert?

  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog, krolse kat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.