Debat van Leefbaar Rotterdam over ‘Identiteit’ was typisch: beschamend, bekrompen en chaotisch

IMG_4012
Foto: In het Wereldmuseum vond het debat 'Weg Met Ons' plaats. Bron: Lonneke van de Weijer

Maandag was ik aanwezig bij de paneldiscussie van Leefbaar Rotterdam over Identiteit: ‘Weg Met Ons’. Het debat werd aangekondigd als een nieuw hoofdstuk in het debat over immigratie, integratie en identiteit. Dat is heimelijk mislukt. Het debat was beschamend om te zien, een mix van gejoel en geschreeuw en de volwassenheid was ver te zoeken.

Het begon al bij een lezing van Sid Lukkassen. Lukkassen is niet een man van weinig woorden. Sterker nog, hij kan zo passievol en enthousiast praten over onderwerpen, dat je hem eerder tegen moet houden om niet de hele discussie per ongeluk over te nemen. Als inleidend spreker gaf hij dit maal een rustig en goed betoog over het onderwerp. Natuurlijk, net iets te lang, maar het was nog niet vervelend, al zeg ik het zelf. Na twintig minuten werd die bruut afgekapt door Ebru Umar, de gespreksleider deze avond. Die begreep niet ‘dat er iemand was die dit een goed idee vond’.

IMG_3973

Het was schofferend gedrag van een vrouw die de rest van de avond (het leek bijna opzettelijk) de gesprekken met passieve-agressiviteit aan het blokkeren was met aantijgingen, suggestieve vragen, of sarcastische opmerkingen. Umar kan zichzelf wel goed neerzetten als een vrouw die zegt wat ze denkt en ze heeft zeker nogal wat meegemaakt de afgelopen jaren. Het is dan ook niet meer dan logisch dat het resulteert in een direct, schofferende, cynische houding. Dat is allemaal begrijpelijk als je hier naar kijkt als mens, maar haar neerzetten als gespreksleider was wel het meest absurde wat je had kunnen doen voor deze avond. Er was geen ‘leiding’, er was kaping en negatieve sturing van het debat.

De panelleden, onder andere Wierd Duk, Geerten Waling, en Farid Azarkan werd overspoeld, door de zaal, Ebru Umar, of door henzelf, met beledigingen en geschreeuw. Het was vaak niet te verstaan en het ‘ja, maar jij’-complex was sterk aanwezig. Wierd Duk wilde weggaan nadat Azarkan zonder reden erbij haalde dat de Telegraaf, waar Duk voor werkt, collaboreerde met de Nazi’s. Begrijpelijk, maar iedereen begrijpt in zo een context dat Azarkan fout zit door zo laag te mikken. Azarkan ging voor een aantal minuten uit de panel, omdat hij het niet eens was met de statistieken die Wierd Duk gebruikte.

IMG_3942

Het was een kinderdagverblijf. De enige persoon waar ik echt van onder de indruk was, was Geerten Waling. Hij probeerde de gesprekken te nuanceren en legde de vinger op de zere plek. Verbinding door feiten en respect blijven tonen. Waling moest compenseren voor al het slechte gedrag in de rest van het debat. Moet dit het nieuwe hoofdstuk voorstellen in het debat over Identiteit? Dat hoop ik niet, want dit debat was juist representatief voor de huidige (giftige) stand van zaken in de discussie over Identiteit. Gooien met platitudes en karikaturen naar elkaar, schreeuwen om boven de ander uit te komen, jij-bakken tot je een ons weeg en het meest fundamentele aspect: niet willen luisteren naar de ander.

IMG_4002

Nu ik dit stukje tik, voel ik weer dat vervangende gevoel van schaamte. Niet alleen voor de panelleden en Ebru Umar, maar ook voor een deel van de zaal. Mensen die begonnen te joelen en te schreeuwen, allemaal maar voor een beetje aandacht, of met het doel om de ander belachelijk te maken. Ik heb helemaal niets nieuws geleerd en niets nieuws gehoord. Alleen maar een herhaling van zetten en het neerzetten van een belachelijke karikatuur van het eigene en elkaar.

Voor het volgende debat of lezing over Identiteit een aantal tips: kies een goede gespreksleider, kies goede stellingen en heb toch eens respect voor elkaar. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar je bent wel verdomd volwassen. Gedraag je er dan ook naar.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

35 reacties

 1.   

  Een discussie over indentiteit is de grootse bull sh*t die je
  maar kan hebben .
  Er is maar 1 indentiteit en dat is de Nederlandse in Nederland .

  1.   

   het gaat over diversiteit niet over indentiteit

   1.   

    Eenheid geeft kracht en verbondenheid, diversiteit verzwakt en geeft verdeeldheid. Driemaal raden wie de initiators zijn van deze dramdwang.

    #verdeelenheers

    1.   

     Wim z,n vader ?
     Wim z,n moeder ?
     Wim z,n zuster ?

     1.   

      Wim zelf dat kan niet omdat hij opgesloten zit .

     2.   

      @Tomy: Zo héé, die zag ik niet aankomen. Whoehahahaha!

      +++++

     3.   

      @Tomygun Ik ben het, zoals ik al zei, met je eens dat er maar 1 identiteit is in Nederland de Nederlandse, maar wat ik wil zeggen is dat het niet klopt als hun over identiteit praten want er is er maar 1 en anders spreek je van diversiteit en dat wil men natuurlijk heel graag

     4.   

      DFTT.

     5.   

      @Ernst-Wim
      Ik dacht ik zal je even tippen. want je hebt de hele dag niets te doen, maar ik dacht ik zal je even tippen, zo als vrienden onder elkaar.
      Bij DENK zoeken ze mensen, zie hieronder een deel van de vacature.
      De eerste functie eis, die van 18 jaar red je wel. Voor die anderen zou ik je aanraden een goed verhaal te verzinnen, maar wij helpen je graag hoor!

      DENK zoekt algemene bestuursleden met specifieke kennis van financiële óf juridische vraagstukken. U kunt goed organiseren en heeft gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen. Als bestuurder van DENK neemt u plaats in een onbezoldigd werkbestuur en bent u in staat om samen met de overige bestuursleden de partij verder vorm te geven.

      U bent tenminste 18 jaar oud
      U herkent zich in de doelstelling gelijkwaardigheid voor alle Nederlanders met dezelfde plichten én rechten
      U heeft uitstekende bestuurlijke en communicatieve vaardigheden
      U stemt volledig in met de doelstellingen van onze partij
      U heeft teamspirit en enthousiasme
      U bent van onbesproken gedrag
      U heeft affiniteit en bewezen ervaring op financieel en/of juridisch vlak
      U krijgt de kans om aan de wieg te staan van een snel groeiende organisatie

    2.   

     Woehahaahaha

   2.   

    Er staat anders met koeien letters indentiteit .

    1.   

     Je zegt; er is er maar 1 dus gaat het hier over diversiteit onder het mom van indentiteit

   3.   

    4 maal Rechts af is ook recht door .
    Wat je ook neer plemt voor teit het is een verspilling .

    1.   

     Ik ben het eens met je dat er maar 1 identiteit moet zijn in Nederland, juist, de Nederlandse!, maar daar kan je hier dus niet van spreken,want er is dus GEEN discussie over mogelijk namelijk, doet men dit wel spreekt men over diversiteit..

     1.   

      @Rechtsaf: Tomy is on our side!

     2.   

      @Pit I understand Tom is the best of the best of the rest.

      I am on your site against ubermasterdickheadtroll Wim

     3.   

      Rechtsaf ,
      Als er dus GEEN discussie over mogelijk is
      laat het dus zien dat het is a waste of sun shine .
      Maar ik begrijp jou punt rechts .

     4.   

      @Tom ik was al er al bang voor dat we eens waren(*_-)

  2.   

   Mar ien en dat is de Fryske!!!

 2.   

  Leefbaar Rotterdam zou er goed aan doen zich te distantiëren van het FvD. Op deze manier komt ze in een hoek terecht waar ze electoraal schade van gaat ondervinden.

  1.   

   @Ernst-Wim
   Bij DENK hebben ze een vacature als je de politiek in wilt. Heb je die ff doorgepassed… Heb je die gezien?

   1.   

    DFTT.

 3.   

  Zeg maar, een koppel DDS reaguurders bijeen.

  1.   

   @Kong: Héé Kong, ook weer even onder je Fryske steen vandaan? ;)

   Rotterdam wordt pas Leefbaar zónder DENK.

   #wegdenk

   1.   

    Pit ,
    Simpel Denk Wim weg .

 4.   

  Petra Hermans versus VERSUS.

  Petra

 5.   

  Grote culturele verschillen en denkwijzen tot een gezamenlijk blok smelten kan niet zonder gespetter. De gespetter kan groter zijn als de blok niet samen wilt smelten. De vraag is of dit op te lossen valt. Ik meen van niet zeker onder huidige omstandigheden waar men achter eigen identiteit niet meer volledig staat. Zaken moeten helder benoemd zijn om deze op te lossen. Met politieke correctheid los je niet op, in tegendeel.

 6.   

  Ebru Umar heeft zich schijnbaar van een andere kant laten zien als ik het mag geloven.

 7.   

  Hetr debat is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=Ah6HD166ZAc

 8.   

  Raar mens die Ebru Umar. Heeft beledigen en kleineren tot kunst verheven.

  1.   

   @Bon: Te vergelijken met grappenmaker Wim Ernst Code Dopper Hütten.

  2.   

   net als DDS.

 9.   

  De te verwachten samenwerking van de linkse partijen met NIDIA.
  Wat een nachtmerrie, links wordt de ondergang van Nederland.
  Om hun doel te bereiken gaan ze desnoods over ‘lijken’ om dat te bereiken. Nederland heeft geen vijanden meer nodig, de vijand komt van binnenuit……

  En Wilders maar demoniseren met zijn waarschuwingen voor de islam.
  Zijn waarschuwingen voor de voortwoekerende islamisering komt sneller uit dan verwacht.

 10.   

  Goddank heeft nog nooit iemand zich met mijn “identiteit” bezig gehouden.
  Zelfs niet in het buitenland, waar ik ook regelmatig verkeer.
  Als je het onderwerp “identiteit” aan de orde stelt weet je dat er rotzooi komt.

  Het is ook wel een zwaktebod: een begrip dat vooral irriteert maar weinig duidelijkheid verschaft.

  Mag ik vragen wat het probleem is?

 11.   

  Je hebt hier het verschijnsel dat een vermeend probleem een naam krijgt waardoor het al vast lijkt te staan dat het bestaat.
  Wat is mijn “identiteit”, als bleke blonde Hollander? Ik hoor feitelijk wel bij bepaalde groepen, maar ik heb geen behoefte mij daar speciaal me te identificeren. Ik studeerde in Delft en Leiden (ja, allebei afgemaakt), maar laat niemand mij een “typische” Delftenaar of Leidenaar noemen.
  Ik ben een geboren Hagenaar maar geen Hagenees.
  Het is altijd weer het oude liedje: ze bedoelen moslims, en vooral Marokkanen. Dat Rotterdam een aanzienlijke Chinatown heeft lijkt niemand te deren.
  Mijn identiteit is die van MENS, en ik raad iedereen die denkt dat moslims geen mensen zijn aan om eens een praatje met ze te maken.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!