Zuid-Afrika gaat vol Zimbabwe: nieuwe president gaat blanke boeren onteigenen en daarvoor ‘niet per sé compenseren’

Alhoewel Zuid-Afrika nog altijd opgelucht is dat het de vorige president Jacob Zuma heeft weten te lozen, dient een nieuwe ramp zich al weer aan. In zijn eerste toespraak als staatshoofd van één van de rijkste landen van Afrika kondigde Cyril Ramaphosa aan dat de regering blanke boeren gaat onteigenen. Compensatie hoeven ze niet te verwachten.

In Zuid-Afrika zijn ze nog altijd opgelucht dat de corrupte en impopulaire president Jacob Zuma eindelijk is afgetreden. Maar of het land nu zo blij moet zijn met zijn opvolger? Onder het bewind van Nelson Mandela is gepoogd om afscheid te nemen van de apartheid via een speciale waarheids- en verzoeningscommissie, maar het huidige staatshoofd Cyril Ramaphosa wil de wonden uit die tijd weer openrijten.

Dat wil zeggen, dat hij nog een keer wil kijken naar het eigendom van boerderijen in het land. Alhoewel blanke boeren daar totaal geen prettig leven hebben (ze moeten constant vrezen om zeep geholpen te worden door bendes in zogenaamde ‘Plaasmoorde’) wil Ramaphosa ze het landbouwambt gewoon helemáál ontnemen. Op basis van huidskleur wil hij bepalen welke boer zijn land mag houden en welke totaal onteigend zal worden:

“Twee decennia nadat er een einde kwam aan de apartheid staat het ANC, de partij van Ramaphosa, onder druk om de raciale ongelijkheden in de verdeling van land te herstellen. Witte boeren bezitten het grootste deel van het land: een gevolg van de tijd van de apartheid, waarin alleen witte boeren land mochten bezitten.

Die landonteigening hoeft volgens Ramaphosa niet per se gepaard te gaan met compensatie voor de witte boeren. Hij wil een beleid gaan voeren van “radicale economische transformatie” en de herverdeling van landbouwgrond moet volgens hem gebeuren op een manier die “de productie verhoogt en de voedselzekerheid verbetert”.”

Het zijn maatregelen die eerdere presidenten niet hebben genomen, omdat ze veel te radicaal zijn. Het blaast rassenrellen nieuw leven in, en bovendien werkt zoiets economisch averechts. Dit beleid is namelijk óók gevoerd in Zimbabwe, en dat is het land duur komen te staan. Het geraakte aan de bedelstaf en heeft er sindsdien nog niet van kunnen bekomen. Zimbabwe raakte simpel gezegd gewoon een enorme sloot expertise en werkgelegenheid kwijt, en dat staat Zuid-Afrika nu ook te gebeuren.

Feit blijft natuurlijk dat het zuur is dat de gevolgen van de apartheid nog altijd voelbaar blijven, maar soms moet je nu eenmaal roeien met de riemen die je hebt in plaats van met de riemen waarvan je wilde dat je ze had. Maar daar zal Ramaphosa vermoedelijk nog wel achterkomen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Ben Zine

  Het blijft voer voor psychologen, die neiging tot zelfdestructie van regeringsleiders… Eerst Merkel in Duitsland, nu Ramaphosa in het mooie Zuid-Afrika.

 2. Two Ravens Black Kettle

  De genocide op de witte/blanke boeren wordt ook stelselmatig verzwegen door de MSM.

 3. Babaji538

  Weleens daar rondgereden, wat de invloed
  vanuit onze kant is geweest?
  Nelson Mandela is overigens nooit een vrij man
  geweest.
  Petra Hermans

  1. Anton Adriaan

   BabaHerman,
   Mandela was een anti blanke terrorist!
   Het was een terechte straf.

   1. sjun

    Nelson Mandela was zeker niet de heilige die de linksverpolitiekte media er hier om hen moverende redenen van gemaakt hebben. Nu het daar misgaat horen we deze lieden die als zelfbenoemd geweten trachtten te scoren amper nog. Zoals we ook nauwelijks vernemen van de wekelijkse aanvallen en moordpartijen op blanke boeren vanwege hun huidskleur en bijeengewerkte, opgespaarde vermogen.

    Mij zal het niet verbazen als soortgelijke geluks- en geldzoekers als richting Europa komen ook Zuid-Afrika ten gronde brengen. Al te goed is buurman’s gek. Verstandige mensen bereiden zich nu al voor om hun eigen verdediging van have, goed en integriteit ter hand te kunnen nemen.

  2. Koos sssss

   Je zou ook eens in Zimbabwe kunnen rondkijken. Dan zie je het resultaat van dat beleid. De zwarten hebben onder Mugabe met succes het land omgetoverd van de graanschuur van afrika tot een hongergebied waar de menen op gegeven moment gras en boombladeren aten omdat er werkelijk niets meer is.

   Zimbabwe Begint die klok weer terug te draaien, maar de zwarten in ZA trekken daar kennelijk niet de les uit, die ze daaruit zouden moeten trekken.
   Hun economie glijdt al in hoog tempo af naar junkstatus en deze onteigening wordt de nekslag voor hun economie.

   Je mag in ons vrije Nederland niet zeggen, dat het iets met iq te maken heeft, maar je zou haast gaan denken………..

 4. rafi

  Zo lang die blanke boeren goed boeren, heb je als zwarte boer pech gehad. Je moet dit als overheid aan de loop van de tijd overlaten. En verder eerder blij zijn met zulke vakkundige boeren. En niet de fout van Rhodesie maken.

 5. Ni28

  Het komt nooit meer goed in Zuid Afrika. Mandela was de enige kans door zijn verzoeningspolitiek maar het duurde niet lang. Voor hem was het niets en na hem ook niet. Alleen is de discriminatie omgedraaid. Dat kunnen de zwarten net zo goed als de blanken.

 6. tomygun

  Wat een Bull , waarin alleen witte boeren land mochten bezitten .
  Bezitten kan je alleen door te kopen maar de Afrotjes willen niet kopen
  maar hebben een beetje Syl cultuur zet een grote bek op en gewoon
  zeggen dat zij het hebben gedaan .
  En om tekopen heb je randjes nodig als je die niet hebt is dat discriminatie
  een ander punt het kan zo maar zijn dat 60 a 70 % van de Afro`s
  in zuid Afrika in het geheel geen zuid Afrikaners zijn maar een vroegere
  import van een ander land we hebben die geluk zoekers op tv gezien
  shouting were is our money de schatjes je zou ze zo een prop lood
  laten koppen .

  1. Kodi

   Binnenkort ook bootjes van Zuid Afrika naar Europa als het land daar totaal geërodeerd is zoals het Zimbabwe ook vergaan is? Oud-Rhodesië was eens de graanschuur van Afrika. Het kon voorzien in de eigen voedselconsumptie en landbouwexporten genereerden 30 % van de deviezeninkomsten. We weten hoe het in Zimbabwe afliep.

 7. sonar

  Dat is een land voor Sylvana Simons ,daar kan ongeremd haar gang gaan en wij zijn van haar af.

 8. WorajaiP

  Ik heb veel medelijden met de blanke boeren die in een leeg land !!!! welvaart hebben gebracht – Jullie zijn welkom, wat mij betrft in Nederland, en zeker in Polen als je een boerenbestaan vol wilt houden.

  Afrika is een verloren kontinent, verloren aan de zwarte haat.

 9. buitenbeentje

  De volgende kandidaat voor ontwikkelingshulp.
  Dom verjaagt intelligent.
  De gevolgen zie je in Zimbabwe en de Schilderswijk.

 10. Ruud562

  @buitenbeentje,
  Tja, de Schilderwijk, een islamistische enclave, al dan niet in wording in Den Haag, waar je het best met 100 km p/u doorheen rijdt omdat je je nu eenmaal moet aanpassen aan het overige aanwezige verkeer….

  Maar helaas, de gevolgen van onze ‘goedheid’ (of pure domheid??), vooral in combinatie met het hier geldende asielbeleid en open grenzen, zie je nu ook elders in ons land. In bijvoorbeeld lieftallige dorpjes waar het voorheen goed toeven was.

 11. sjun

  Zuif Afrika was een mooi land toen het goed bestuurd werd. Hetzelfde gold Rhodesië. Nu hebben de Zimbabwanen honger en zijn ze gemuilkorfd. Zuid-Afrika staat hetzelfde te wachten al lijkt Orania zich nog even aan dit lot te kunnen onttrekken. http://www.orania.co.za

 12. sjun

  Zo onderhand wordt uit de geschiedenis van Zuid Afrika duidelijk dat Frederik Willem de Klerk als de grootste staatsman beschouwd kan worden. Na hem ging het bergafwaarts met het land, haar economie en de veiligheid op straat. Als gevolg van moordpartijen op blanken kwam een uittocht en braindrain op gang die Zuid-Afrika niet meer te boven lijkt te komen.

 13. WWW

  Afgelopen jaren lag de immigratie uit Zuid-Afrika rond de 1000 personen. In 2015 was dit gestegen tot 1300 en in 2016 al tot 1700.
  In landen met een anglosaxische achtergrond zal dit cijfer veel hoger zijn. Het gaat dan om Australie, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittanie. De leegloop vindt al plaats en degenen die weg kunnen komen (vooral de jeugd) zijn hier al jaren mee bezig.

 14. Seneca

  Is dit onverbloemd racisme of niet? Ik verneem graag het commentaar van SS adepten.

 15. denk eens na

  Als de blanken weg trekken gaat er nooit meer een schep in de grond , binnen een paar jaar is z Afrika een derde wereld land.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.