Alexander Pechtold heeft lak aan verkiezingen: ja, D66 heeft flink verloren, maar boeien!

Geen categoriemrt 22 2018, 15:00
"We hadden op veel plekken goud, maar hebben nu zilver in handen. Dat betekent een plek op het podium."
Dat Alexander Pechtold een arrogante vent is die lak heeft aan de mening van de Nederlandse kiezer wisten we al. Maar vannacht maakte hij het wel héél bont. D66 is keihard onderuit gegaan. De partij verloor bijna overal stemmen én zetels. In Amsterdam stortte de partij in elkaar; D66 verloor maar liefst 5 raadszetels. In Utrecht vier. In Enschede twee. In Rotterdam, ook twee.
Ongelooflijk genoeg liet Pechtold vannacht weten dat hem dit helemaal niets uitmaakt. Volgens hem is het nog altijd best goed. "Er zit misschien geen kop op, maar het is nog steeds een flinke borrel," aldus de antidemocraat. En: "We hadden op veel plekken goud, maar hebben nu zilver in handen. Dat betekent een plek op het podium."
"Dit is de op één na beste uitslag ooit," riep Pechtold. Leuk. Alleen gaat het erom hoeveel je verloren hebt; zittende partijen en raadsleden hebben namelijk altijd een groot electoraal voordeel. Als je flink verliest betekent dat écht iets. Zéker als de verliezen procentueel zo groot zijn als het geval is. Zie het verlies in Enschede: meer dan 25 procent van de zetels weg. In Amsterdam: 35 procent verdwenen. Utrecht: bijna 33 procent. In Rotterdam: 33 procent. Dat zijn gewoon significante percentages.
Iedere andere partijleider zou daar conclusies aan verbinden, maar niet A. Pechtold. Die is er namelijk zo van overtuigd dat hij belangrijk, voornaam en vooral ook moreel superieur is dat hij tóch lekker doorgaat waar hij mee bezig is. Het referendum afschaffen, de sleepwet er doorheen duwen, de kiezer negeren. Pechtold doet het allemaal, en met een glimlach op zijn stiekeme gezicht.
De grote vraag is nu: wanneer dumpt D66 deze megalomane psychopaat? Op een gegeven moment moet je je als partij echt tegen zo'n mafketel beschermen. Als de fopdemocraten ook maar iets van verstand hebben grijpen ze de gemeenteraadsverkiezingen aan om dat te doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten