Amsterdamse GroenLinks-leider Groot Wassink ontmaskerd: steunde extremistenclub die gewelddadige revolutie wilde

Rutger Groot Wassink was voordat hij de roerganger van GroenLinks Amsterdam werd fan van een extremistische beweging die droomde over het afkondigen van een gewelddadige revolutie in Nederland. Dat geeft hij toe in een interview met het NRC; Groot Wassink was fan van de SAP. Een club die door de veiligheidsdiensten in de gaten werd gehouden vanwege hun voornemen de boel in ons land kort en klein te slaan.

Fijn volk heeft GroenLinks in huis gehaald. Of nog angstaanjagender: fijn volk heeft GroenLinks aangesteld om straks onze hoofdstad te besturen. Ik heb het natuurlijk over Rutger Groot Wassink, de oud-trotskist die met een communistische groet aan de zaal reageerde op het nieuws dat zijn partij de grootste van Amsterdam werd. Maar het gaat verder dan alleen wat gezwaai met vuistjes, want Groot Wassink blijkt aanhanger te zijn geweest van een gewelddadige linkse partij. Dat vertelt hij aan het NRC Handelsblad:

“Groot Wassink groeide op in Doetinchem. „Ik geloof niet dat mijn ouders vaak gestemd hebben, misschien wel nooit, voordat ik in de politiek ging.” De eerste keer dat hijzelf mocht stemmen, in 1994, werd het SAP-Rebel, „Trotskisten.””

Voor de goede verstaanders: Trotskisten zijn aanhangers van één van de vaderen van het Russische communisme Leon Trotsky. Die – net als alle andere communistische leiders uit die tijd – naam voor zichzelf maakte door een wrede massamoordenaar te zijn. Hij vermoordde iedereen die hem niet communistisch genoeg was. Het bloedbad dat Trotsky in 1921 aanrichtte in Kronstadt, was daarbij wel het absolute dieptepunt.

Toch verklaart GroenLinks-pief Groot Wassink trots dat hij vroeger een trotskist was. Het is absurd: een beetje alsof Mark Rutte achteloos zou toegeven dat hij in zijn jeugd bij Stormfront had gezeten, en vervolgens verwacht dat zoiets gewoon kan worden weggepoetst met ‘ach, ik was jong en naïef’.

De problematische sympathieën van de Amsterdamse fractievoorzitter gaan echter verder dan Leon Trotsky; Groot Wassink was ook een aanhanger van de communistische splinterpartij SAP. Dat is niet zo onschuldig als het klinkt, want de BVD (de voorloper van de AIVD) had de club in de smiezen vanwege hun verlangen brandschattend door Nederland te trekken in wat zij een broodnodige communistische revolutie vonden. Zo schreef SAP in 1986 in hun verkiezingsprogramma:

“Zo’n omwenteling van de maatschappij kan niet in Nederland alléén plaatsvinden. Ze moet steunen op een revolutie in heel Europa.

Het is zeer wel mogelijk dat een revolutie geweld, willekeur en beknotting van individuele vrijheid met zich meebrengt. De huidige maatschappij brengt dat alles heel zeker met zich mee. De beste manier om geweld en willekeur te voorkomen is niet het ontkennen van de noodzaak van zo’n revolutie. De beste manier is die omwenteling zo goed mogelijk voorbereiden.”

En van die levensgevaarlijke geweldsliefhebbers was Rutger Groot Wassink dus fan. En zo’n Trotsky- en revolutiefan is nu de kingmaker in de Amsterdamse politiek en mag nu, als het hem meezit, een zo links college mogelijk wethouderscollege in elkaar timmeren. Echt waar: voor onze lezers in de hoofdstad houd ik m’n hart vast.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. sjun

  Weer zo’n provinciaal die wordt losgelaten in de grote stad. Wie bekend is met de aanspreekbaarheid van bierfietsers- en deelnemers aan vrijgezellenfeestjes alsmede met de GroenLinkse tegendraadse traditie weet wat er van Groot-Wassink verwacht kan worden. Zijn het geen Internationale Socialisten dan zijn het wel Trotskisten die de sfeer van uitingsvrijheid en onderling vertrouwen fascistoïde breken om vervolgens de stadseconomie om zeep te helpen met de bijwerkingen van door hen toegepaste idealismen. Arm Amsterdam. Verstandigen met mogelijkheden brengen hun kroost elders groot.

  1. Alarmbel

   “Weer zo’n provinciaal die wordt losgelaten in de grote stad”. Nee hoor, soort zoek soort. En in Amsterdam kan hij genoeg medeidioten vinden die ook een klap van de groene molens hebben gehad. Ben blij dat hij niet meer in de “provincie” zit.

 2. Paaldanseres

  Jaja… ieder vogeltje zingt, zoals ie gebekt is…
  … en hoe meer vogeltjes, hoe erger het word.

 3. J.C.

  Minister Ollongren (D66) wilde als wethouder van Amsterdam een republiek van Amsterdam maken en als minister maatregelen nemen tegen wethouder Palmen van Brunssum.

  Als zij na deze uitspraken van haarzelf nu geen aanleiding ziet om in te grijpen in Amsterdam, tegen deze GL engnek, verliest zij echt en zeker het allerlaatste restje geloofwaardigheid dat zij misschien nog had………..

  1. Ritter

   J.C.

   Ollongren wilde ook hoofddoekjes bij de politie.

   Ollongren: meer onderzoek naar hoofddoek bij politie (uit 2017)
   https://www.parool.nl/amsterdam/ollongren-meer-onderzoek-naar-hoofddoek-bij-politie~a4501025/

   1. J.C.

    @Ritter

    Goed om te zien, dat de arrogante D66 EU-club door het Nederlandse volk, zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018 is gebleken, teruggefloten wordt.

 4. Ritter

  Het is GroenLinks…………..dus geen verrassing.

  Neem nu de volgende voorbeelden:

  De moordenaar van Pim Fortuyn kwam uit kringen van GroenLinks.

  De “man” achter Jesse Klaver is Wijnand Duyvendak die betrokken was bij de extreem linkse terroristische groep RaRA.

  Bij Jesse Klaver is in het verleden explosief materiaal gevonden in zijn kamer.

  Enzovoorts.
  ————-

  ‘Duyvendak was betrokken bij RaRa’
  http://www.nhnieuws.nl/nieuws/28963/Duyvendak-was-betrokken-bij-RaRa

 5. meijer61200

  Beetje oud nieuws allemaal DDS! Kijk eens naar Duijvendak. De antifascisten zijn de nieuwe fascisten, dat lees je al af aan die ongure smoelwerken. Maar zolang daar Yasser Feras de baas mag spelen aan de hand van genoemd schorem, verandert er niet veel. Nu nog de buitengewoon hypocriete Halsema als burgemeester en het is afgelopen met Amsterdam.

  1. sjun

   Yasser Ferras blijft de trekpop van de familie Duyvendak die groenLinks al jaren bestiert.

 6. Ni28

  Als je bedenkt dat deze activistische organisatie die zich een partij noemt bijna in de regering zat na aandringen van de VVD en D66. Nu krijgt vooral Amsterdam mee te maken. Politieke terrorisme in de hoofdstad jammer genoeg. Dat men het zo ver kan laten komen.

 7. Sven030

  En daar hebben die overwegend jonge dwaallichten op gestemd: extreemLinksgroen aka de Groene Khmer.

 8. Ernst Quispel

  Gelukkig denkt hij inmiddels genuanceerder over de zaken dan in zijn jeugd.

  Dat voortschrijdende inzicht zou je keer mensen willen toewensen.

  1. sjun

   In zijn jeugt ventileerde Yasser de mening van zijn opvoedster, tegenwoordig bellen Wijnand Duyvendak of Miriam de Rijk vooraf even door wat er in de media kan worden losgelaten.

  2. Stanly2000

   Ja hoor. Daar is onze domme jongen weer met een nog dommer antwoord. Hij weet weer wat een ander denkt.

   1. Vit

    Inclusief een domme taalfout, keer moet meer zijn (waarschijnlijk).

  3. Ernst Quispel

   keer = meer

 9. Peter Loosduinen

  Tim Engelbart, die best goed in het bakken van aardappelen is, heeft hier een goed punt.
  Stel je voor dat Rutte in zijn jeugd een Janmaat-fan zou zijn geweest………….
  Het land zou op zijn kop staan.
  Dit terwijl Janmaat democratisch gekozen was e nooit tot geweld opriep.
  Maar nu dan deze linkse rat : iemand die zich schuldig maakte aan het aanhangen van een duivelse ideologie.
  Hij dient voor het gerecht te worden gedaagd.

 10. Seneca

  men vergeet de onvolprezen leider van GL, ene P. Rosenmöller die zijn inspiratie vond in Pol Pot van de Rode Khmer. bovendien stond aan de wieg van GL ene Bas de Gaay Fortmann, oprichter leider van PPR (Partij Politieke Radicalen) dat een invloedrijk deel van GL is geworden. Deze Bas was nog niet vertrokken bij Beatrix of hij kwam er al weer. Men zou er bijna iets van denken… Toch opmerkelijk dat Beatrix sinds die dagen dat zij zo genoot van de gesprekjes met Bas, zo extreem links is geworden.

  1. sjun

   Dat had ook weer met Joop den Uyls redden van de status van Bernhard van Lippe Biesterveld van doen. Aangezien van die PvdA nauwelijks nog iets over is en GroenLinks welhaast de enige optie voor spijtoptanten van de PvdA die moeite hebben met het doorsnijden van hun politieke navelstreng valt ook nog te verklaren dat Paul Rosenmöller al chauffeurde voor Maxima Zorreguieta. Zo wast de ene indoctrinerende hand de andere.

  2. Meester Kong

   @Seneca
   Prachtig om te zien, de haat jegens links.
   Zelfs Beatrix is extreem links. 🙂

   De haat is bij @seneca zo groot dat hij DDS heeft gevraagd om mij te bannen wegens mijn z.g socialistische propaganda.

   1. Floris

    https://www.vn.nl/hoe-beatrix-de-linkse-elite-paaide-2/

    Huisvriend De Gaay Fortman, huisvriend Huub Oosterhuis, inburgering Maxima door Andrée van Es (ex fractievoorzitter PSP) en ga zo maar door.

    Claus was ook zo links als de neten.

   2. Seneca

    @kong
    op de een of andere manier, kongetje, heb je zo langzamerhand een fascinatie voor mij ontwikkeld. ik denk dat je jezelf overschat, ik vraag voor jou geen ban aan, want je bent nu ‘amusant’ geworden. bovendien heb je jezelf tamelijk onder controle, gezien de weinige pro socialistische reacties die je hier deponeert. overigens zou ik je reacties missen want men kan zeggen van je reacties wat je wilt, ze zijn: BELACHELIJK! dus is het voor de overige reaguurders, lachen geblazen.

 11. Floris

  Wat een tronie heeft die vent. Doet denken aan een kampbeul.

  1. Ernst Quispel

   …argumenteerde Floris.

   🙂

 12. Vit

  Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.

 13. Vit

  Even totaal off topic, check dit over Deense PvdA:

  http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/429240/Nieuwsuur.html

  1. Vit

   Ps, zeer belangrijk!

 14. Beukman

  Tim timt:
  “Echt waar: voor onze lezers in de hoofdstad houd ik m’n hart vast.”

  Dat is lief van je Tim, maar mijn hart zit stevig op zijn plaats, en zelfs tien Groten Wassink gaan dit niet veranderen.

  Afijn. Geert had vroeger een poster van de PSP op zijn deur hangen, en ik wed dat ie ook tegen het homohuwelijk was. Ik kan er niet wakker van liggen. Mensen veranderen als het goed is in de loop der jaren van standpunt. Velen op DDS waren destijds ook retelinks. Zoals dat hoort met jonge mensen.

 15. EllyD18

  De Amsterdammers krijgen wat ze graag wilden.

 16. Kees

  Groen Links stoelt duidelijk op de oude CPN en dat gedachtengoed staat voor prikkeldraad, betonnen muren, gedachtenpolitie, jesse K, en heel veel doden, meer dan de nazi’s er op hun geweten hebben.

  1. Rex Gildo

   De SAP (Socialistische Arbeiders Partij) was een ultralinkse splinter met weerzin tegen de Communistische Partij van Nederland (CPN) die men als ‘roze waterverf’ beschouwde.
   De CPN verloor juist ongeveer zesduizend leden tijdens WOII vanwege de jodenvervolging en het (gewapend) verzet.
   De communisten deden na de oorlog niet anders dan opkomen voor de belangen van de werkende- en niet-bezittende klasse.
   Verder is zelfs Rita Verdonk tijdens haar studententijd in Nijmegen lid geweest van de PSP.
   Rutger Groot Wassink is nochtans een democratisch gekozen integere bestuurder voor GroenLinks te Amsterdam.

 17. Gerlos

  Hoort echt bij de partij van Groen Links.

 18. Babaji538

  Een meester van rust, stilte en vrede,
  verkeert graag in rustige wateren.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.