Boris Johnson zet aanval in op Rusland: 'We hebben bewijs dat Rusland novitsjok heeft opgeslagen en ermee geëxperimenteerd heeft om moorden te plegen'

Geen categoriemrt 18 2018, 19:00
Oh ja, en dat Rusland "de afgelopen tien jaar de levering van zenuwgas heeft onderzocht met het oog op moordaanslagen."
De Britse minister van Buitenlandse Zaken doet geen stap terug wat zijn beschuldigingen aan het adres van Rusland betreft. Sterker nog, vandaag heeft hij daar een schepje bovenop gedaan. Volgens de conservatieve Brexiteer (hij was één van de leiders van de Brexit-beweging) heeft Groot-Brittannië "feitelijk bewijs dat Rusland de afgelopen tien jaar niet alleen de levering van zenuwgas heeft onderzocht met het oog op moordaanslagen, maar ook nivitsjok heeft gemaakt en opgeslagen."
Novitsjok is het zenuwgas dat onlangs gebruikt werd bij de moordpoging op oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Het is bekend dat dit gas ontwikkeld werd aan het eind van het Sovjet-tijdperk. Geen zinnig mens die eraan twijfelt dat Rusland stug is doorgegaan met de productie en de tussenliggende jaren heeft gebruikt om er lekker mee te experimenteren.
Hilarisch genoeg hebben de Russen gereageerd op de beschuldiging van het Verenigd Koninkrijk door de stellen dat een Brits onderzoekslaboratorium wellicht de bron van het gebruikte gifgas is. Je reinste flauwekul, natuurlijk. Maar goed, misschien dat er nog een verloren ziel is, ergens in Europa, die daar intrapt.
Voor iemand roept dat het heel oneerlijk is dat Johnson Rusland beschuldigt: ja, er is inderdaad al een tijdje een nieuwe Rusland-gekte gaande. En ja, dat is problematisch. Maar just because you're paranoid doesn't mean that they aren't out to get you. De relatie tussen West-Europa en Rusland moet verbeteren. De EU is deels verantwoordelijk voor de huidige, slechte relatie. Maar Rusland speelt zéker ook een rol.
Het lijdt geen twijfel dat Vladimir Poetin het volstrekt normaal vindt om zijn inlichtingendienst te gebruiken om oud-spionnen die zich tegen 'het moederland' gekeerd hebben om te leggen. Dat is sowieso al onacceptabel, maar de manier waarop die moorden uitgevoerd worden maakt het zo mogelijk nóg erger. De Russische inlichtingendiensten veroorzaken bewust het risico dat onschuldige omstanders ook gedood worden; zo werd de agente die de Skripals aantrof ook meteen opgenomen in het ziekenhuis omdat ze vergiftigd was door novitsjok.
Poetin moet ophouden met die ongein. Dat hij niet te spreken is over wat in zijn ogen 'verraders' zijn, soit. Maar de Russen zelf hebben ook behoorlijk wat 'spionnen' en 'verraders' in Moskou en andere steden wonen; mensen die hun land verraden hebben om de Sovjet-Unie en later Rusland te 'helpen.' Het is dus niet zo dat Rusland onschuldig is. Het tegendeel is zelfs waar. Als één land actief mensen geronseld heeft in het buitenland dan is het Rusland. Ja, zelfs tijdens de zogenaamde 'democratische' jaren van Boris Jeltsin (google "Harold James Nicholson" maar).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten