D66’er beklaagt zich: ‘Het is lastig voor ons om over heel veel dingen een mening te vormen…’ Want: ze hebben geen enkele ideologie

d66 3
Foto:

De ideologie van D66 is: hoe kunnen we zoveel mogelijk zeteltjes winnen.

FNV-organizer Stijn Jansen schrijft op Twitter dat hij weleens grapjes maakt “dat D66 geen ideeën of ideologie heeft. GeenIdee66 of iets dergelijks.” Hartstikke leuk en grappig, natuurlijk… tot blijkt dat de Utrechtse afdeling van de partij het daar eigenlijk helemaal mee eens is.

Zie dit interview met de Utrechtse gemeenteraadskandidaat Lars Roodenburg. De nepdemocraat vertelt:

d66 1

d66 2

d66 3

d66 4

“Als politieke partij moet je over heel veel dingen een mening vormen. En dat is niet altijd makkelijk. Zeker voor D66 niet. Omdat we niet een heel sterke ideologie hebben is dat wel lastig,” aldus de man die het kan weten. Daarbij kijkt meneer heel moeilijk, want ook dat is een teken dat je een échte D66’er bent: je doet net alsof je héél diep nadenkt over bijzonder complexe onderwerpen om vervolgens niet met oplossingen maar met clichés te komen.

Het D66 van Alexander Pechtold en Kajsa Ollongren gelooft maar in twee dingen: de eigen macht en het Grote Europese Project. Wat het eerste betreft zeggen ze dus alles dat nodig is om zetels binnen te slepen (of ze er nou in geloven of niet), en die zetels gebruiken ze vervolgens eerst en vooral om a) critici de mond te snoeren (dat deel over de eigen macht weer) en b) de nationale soevereiniteit af te schaffen (zie ‘het Grote Europese Project’).

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

16 reacties

  1.   

   @DD:

   Citaat:

   Wij van DOPE (Dossier Pechtold) zijn ontzettend klaar met het gedrag van Alexander Pechtold, de politiek leider van D66. Om die reden zetten wij hiermee een sleepnet-actie uit om ALLES over hem te weten te komen:

   – Hoe laat staat hij op,
   – wat eet hij voor ontbijt,
   – hoe laat gaat hij de deur uit,
   – hoe reist hij naar Den Haag,
   – met wie doet hij het,
   – doet hij het nog,
   – Etc etc.

   1.   

    @ Pit en Dolle Dries. Wij hebben genoten van je DOPE lijst! Hier zijn een paar van mij dat je misschien kunt toevoegen:
    – wat soort dope poeder gebruikt hij…of gaat het via een dagelijkse injectie?
    – of is hij aan het zware zuipen?
    – droomt hij dat hij burgemeester van Amsterdam wordt?
    – als dit wonder zou werkelijkheid worden, (dat twijfel ik), dan zou Pia zijn
    opvolger van D666 worden?

 1.   

  Ze hadden wel een soort ideologie, het referendum, de gekozen burgemeester.
  Dit was de reden van bestaan. Laat je dat los dan is er niets meer. Het houdt gewoon op.
  Conclusie? Hef de partij op.

  1.   

   @David: D66 is inderdaad overleden, ze handhaaft zich alleen nog omwille van de regeringsmacht. Verder voegt het kindje van Van Mierlo in politiek opzicht helemaal niets meer toe aan wat er toch al niet is: de volksvertegenwoordiging.

   #1juni2005
   #6april2016
   #21maart2018

 2.   

  Waar ideologie ontbreekt zijn ook geen principes en dat maakt de moralist Pechtold een nep moralist. Hij gebruikt ideologie van andere partijen tot reden van bestaan van zijn partij door deze te bestrijden maar zelf heeft ie niets behalve honger naar de macht. Daarom is de afstand van deze partij tot de burger zo enorm groot. Hun verzinsels hebben niets met de samenleving als zodanig te maken het zijn theoretische waanbeelden van hoe het zou moeten zijn met enorme afstand tot de realiteit.

 3.   

  D(ictatuur)66 ? Bestaat dat nog steeds dan ?
  Is Penthousje Pechtold nog niet aangehouden vanwege de bouwfraude en/of milieu-delicten ?
  Clubje van draaikonten, leugenaars en corrupte z.g. “politici”.

  1.   

   D D dat zal wel volgens kwippie.Gansje,Beukje,Linkerd.en een aantal linkse leeghoofden NEPNIEUWS zijn,want nu komen zij voor paal te staan met hun waanzinnige reacties op de DDS.

 4.   

  Elk partij wil zo veel mogelijk kiezers, maar wel binnen de eigen ideologie, en dat is voor D66 een klassiek liberale ideologie. Zoals Pechtold ooit zei: een echte liberaal heeft bij de VVD niets te zoeken. Voor Amerikanen is “liberal” een scheldwoord voor erg links.

  Partijen profileren zich niet alleen door een ideologie, maar ook door een bestuurscultuur. Zo heeft de SP het patent op actie aan de basis. Niet lullen maar poetsen. Omdat ze verzuimen ideologische dilemma’s te analyseren maken ze daarbij af en toe potsierlijke fouten. Ik herinner me het SP-Kamerlid dat zich inzette voor de popmuzikanten en dacht dat die gebaat waren bij een sterk auteursrecht – waardoor ze zich regelrecht tot knecht maakte van de media-multinationals.

  Bij D66 zitten veel juristen en andere academici. terecht presenteerde de partij zich als “het redelijk alternatief”. Dat betekent dat een zeker pragmatisme het soms moet winnen van de ideologie, mits grondprincipes niet worden verloochend. Heel prettig is ook dat D66 zich wat terughoudender opstelt bij het ventileren van populistische kolder. Zoals Jess Klaver die een kansloze poging doet om de banken aan te pakken, of Buma die van grondrechten af wil bij het opsporen van criminaliteit. Maar D66-er Jan Paternotte viel me niet mee met zijn populistische gezeur.

 5.   

  Hoho , niet zo haastig , eerst moet Quispel even gaan duiden.

 6.   

  Het Grote Europesche Rijk, dat is belangrijk voor hen.

 7.   

  De uitspraak “we hebben niet een heel sterke ideologie” wordt door DDS vertaald in “we hebben geen enkele ideologie”.

  D66 heeft juist als kenmerk zich niet aan politieke ideologieën te willen vastzetten. Dit pragmatisme kenmerkt de partij.

 8.   

  Het belangrijkste standpunt van D66 was het radicale democratiseren van het Nederlandse politieke bestel. Ideologieen zijn zo en zo afgedaan bij deze partij en was vooral een pragmatische partij. Aan het einde van de twintigste eeuw kwamen de kaarten wat anders te liggen. Nadat het anti-dogmatische van de partij een heel eigen dogma leek te zijn geworden, wist de groep Opschudding in 1998 dit dogma te doorbreken en slaagde ze er als eerste in de partij een ondertitel mee te geven. D66 heet vanaf dan sociaal-liberaal. De kroonjuwelen van deze partij waren: gekozen burgemeester, gekozen premier, districtenstelsel, dualisme en referendum. D66 manifesteert zich als de meest pro-Europese partij van Nederland, zo pleit de partij voor een federaal Europa in het pamflet “De verenigde staten van Europa”.

 9.   

  Dankzij mijn woning, op geruime hoogte
  zie ik ‘s avonds, rond de klok van 9, allerlei
  leuke taferelen, die eigenlijk, hier in deze transparante
  stad, verborgen hadden moeten blijven. Goh, wat jammer,
  nou, weer!
  Zojuist, via corruptie van jonge meisjes én Down Syndrome
  een nieuwe wagen aangeschaft; in het geheel goedgekeurd
  door collega’s met handen in de zakken.
  Mevrouw elite cultuur, therapeute, heeft de za(a)k, weer binnen.
  Nooit. Niks. Geleerd.

  Maar niet van Sinterklaas.

  Petra Hermans

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!