Feest! Roemenië wil zich ook aansluiten bij de euro

Hedonistische feestjes bij het VVD-circus!. Bron: Screenshot RTL Nieuws
Foto: Hedonistische feestjes bij het VVD-circus!. Bron: Screenshot RTL Nieuws

Wat leuk voor de leiders van de eurolanden! Ze krijgen er vermoedelijk binnen een jaartje of zes een nieuw vriendje bij: Roemenië. Jawel: een straatarm en intens corrupt land wil graag dezelfde munt voeren als landen als Nederland, Duitsland, Finland en Oostenrijk. Dat gaat vast goed! Ahem.

Als het aan Roemenië ligt, gaan ze daar vanaf 2024 betalen met de euro. Dat is althans het plan van de regering aldaar, die maar dolgraag hetzelfde betaalmiddel wil invoeren als waarmee het grootste gedeelte van West-Europa al jaren betaalt. Het lijkt de Roemenen ook wel wat:

“De Roemeense regeringspartij PSD, sinds een jaar aan de macht, heeft zaterdag tijdens een buitengewoon congres ingestemd met het voorstel in 2024 de euro in te voeren. De leider van de sociaaldemocraten Liviu Dragnea zei tegen de vierduizend aanwezigen dat aansluiting bij de eurozone een verplichte en logisch stap is voor Roemenië.”

What could possibly go wrong? Dat de Roemenen straks net als de Grieken dankzij de euro gepimpte staatsobligaties krijgen en daardoor onhoudbaar veel publieke uitgaven zullen doen, wellicht? En dat er daarna een bubbel ontstaat die ooit zal moeten barsten, wat massawerkeloosheid tot gevolg zal hebben? Of dat prijzen in Roemenië harder gaan stijgen dan de salarissen van de gemiddelde Roemeen kunnen bijhouden, waardoor armoede toeneemt? Of dat de corrupte Roemenen toegang krijgen tot nog meer Europese overlegorganen (ECB, de Eurogroep) waarmee ze de in hun land wierig telende corruptie en zelfverrijking weer een stukje salonfähiger kunnen maken in de rest van Europa?

U snapt: Roemenië dat de euro aanneemt als nieuwe munteenheid betekent alleen maar winnaars. Een waar feestje voor Mark Rutte en andere eurofielen, zelfs!

Er zit slechts nog één addertje onder het gras. En dat is dat de EU deze ambities van Roemenië nog wel moet goedkeuren. Maar gezien Brusselse ambtenaren eerder de hand hebben gelicht met toetredingseisen voor Europese instanties inzake het corrupte Roemenië, lijkt dat deel slechts een formaliteit. Maak uw borst dus maar net: binnenkort kunt ook u betalen met Roemeense euromunten. En een potje genieten dat we dan kunnen met z’n allen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

40 reacties

 1.   

  De liegende slogan van Rutte voor de volgende verkiezingen is er al .Geen cent naar Roemenië.

 2.   

  Het voordeel hiervan is dat de Euro dan zo goed als zeker ten dode is opgeschreven.

  1.   

   Het nadeel hiervan is alleen dat jouw spaarcentjes dan zo goed als zeker zijn verdampt, want geen drol meer waard. De euro is een monetaire ramp die ons allemaal aan de bedelstaf zal brengen.

  2.   

   Wilt u Zwitserland achterna? De Zwitserse frank is inmiddels zo duur dat Zürich de duurste stad ter wereld is, en alleen de superrijken zich nog een vakantie in dat land kunnen veroorloven. Ralph Hamers werd onlangs nog in St. Moritz gespot.

   Daar staat tegenover dat we al tientallen jaren afspraken hadden tussen de toekomstige eurolanden om de koersverschillen klein te houden (de “slang”), kortom eigenlijk hadden we al een soort papieren euro sinds de jaren ’60.

   De Grieken hadden geen eurocrisis maar een schuldencrisis. Dat was een specifiek Grieks probleem.

   1.   

    Alleen Fritz meent op dit uur nog zo scherp te zijn.
    Hij praat slechts nog Wimzin (=waanzin).
    Normaargesproken gaan zjn Wimmers weg na 23:30 uur

    Het licht is al uit op de kamers……
    Met een zaklantaartje onde de dekens gaat batuurlijk nog wel.

    Pas op dat de zuster het niet ziet Fritz!
    Ik bedoel niet het fappen, maar het wimmen.

 3.   

  Moet daar niet eerst een referendum over worden gehouden dan ?????
  hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahaah
  Ik zeg welkom bij de verloren zaak

 4.   

  Leg je portemonnee dan maar aan de ketting als dat volk hierheen komt om te buurten, zakkenrollen is daar een nationale hobby.

  1.   

   mijn dochter is daar geweest ze werd er niet vrolijk van

   1.   

    Vroeger toen Ceausescu nog aan de macht was ben ik daar geweest voor een skivakantie, toen werden we al door de hostess gewaarschuwd.

    1.   

     @Vit: Met dit verschil, toen Ceausescu aan de macht was had Roemenië geen staatsschuld. Dat zal nu wel anders zijn en straks (v.a. 2024) een ramp!

   2.   

    Somber type, die dochter van u?
    Ik reisde (met vnl. de trein en ook de bus) van Cluj Napoca via Sighishoara naar Sibiu, Brasov en ten slotte Boekarest, en vond het er prachtig.
    Vanuit Eindhoven kun je goedkoop naar Cluj Napoca vliegen.

    1.   

     @Frits op zich is Roemenië ook prachtig vooral de omgeving Târnăveni/ Turda/Medias/Diaj er is veel armoede daaraan gerelateerd is veel zakkenrollerij, bedelen, er lopen hele families hier in Nederland

     1.   

      Lekker van de rails af. Prima dat Roemenie een prachtig land is. helemaal eens. Vraag is of ehet een Eurland moet worden. Zo corrupt als de neten. Net communistisch af en de uitvreters weten waar het geld te halen is terwijl er groepen zijn die niets hebben, en no-one cares. Laat het maar aan de EU ofzo.

      men weet in nederland al, dat als je een inbreker krijgt, hoop erop dat die niet van de balkan is, want die martelen je tot je de kluis code geeft, of je sterft. Zoals Hiddema zei: ik zou maar een pistool kopen. En dat vindt iedereen dan weer raar!

  2.   

   Maak je geen illusies, de moderne Roemeense crimineel komt zijn luie stoel niet meer uit om je bloedlinke phishing mails te sturen – waar helaas nog te veel mensen in trappen.

   1.   

    Fritz benoemd wel de moderne Roemeense crimineel maar verwelkomt ze wel zo gauw mogelijk bij de EU.
    1 ding is zeker! Frits is geen vermogen man die aan de Nederlandse grens in een villa woont.

  3.   

   @vit ze zijn hier al hoor alleen wordt dit niet meegerekend als criminaliteit dus dat zal men ook niet zien, sterker nog, men vindt dat de criminaliteit daalt, :)

   1.   

    Criminaliteit wordt alleen geregistreerd als er aangifte gedaan wordt, de dader geidentificeerd en veroordeeld.

    ……..Mwoehahahahah……

    1.   

     @eRik precies en daar heeft de polisie geen tijd voor

     1.   

      Binnenkort is het weer politie-iftar!

     2.   

      @eRik ja dat moet natuurlijk want ja de tere zieltjes van de moslimetjes moeten natuurlijk niet worden gekwetst..

     3.   

      Niet gekwest, de zieltjes moeten worden gesuikerd!

     4.   

      Politie iftar met van Aartsen Azan.

 5.   

  De zoveelste bodemloze put die zich aan meld bij die “sinterklaasen In BRUSSEuro!
  Corrupt??Roemenie???BRUSSEL zal je bedoelen!Toch?Stelletje ONBENULLEN!

  1.   

   @Pindas ook wel (PL)Europ(a)

  2.   

   Ja Pindas, met een Secretaris Generaal die a.d.h.v. curruptie werd aangesteld.
   een enkel bezwaar werd aangetekend, maar voorlopig gebeurde het en wij keken ernaar.

 6.   

  Wat moet ik nu weer inleveren? Wat gaat het ons kosten?

  1.   

   @Stanley nog hogere belastingen en natuurlijk je pensioen

 7.   

  #kansloos

 8.   

  Miljarden naar Griekenland waarvan wij geen cent meer terug zien dus waarom geen miljarden naar Roemenië en straks de Balkanlanden. Iedereen wilt de euro want het biedt gratis geld. En in Nederland zitten bejaarden al 12 jaar te wachten op compensatie van hun pensioentjes en worden steeds armer. Het stopt pas als wij hun niveau bereikt hebben. De euro is de splijtzwam van de EU en zal het einde ervan bewerkstelligen.

  1.   

   Precies. Het is niet zozeer de vraag of het pyramidespel van Draghi ineen zal storten, maar wanneer. Dat gegoochel met enorme schulden, het opkopen van obligaties ter waarde van astronomische bedragen en het manipuleren van complete nationale economieën is gewoon allemaal niet o.k. Een kunstmatig in stand gehouden waanidee dat gedoemd is ten onder te gaan.

 9.   

  Airbnb aan de Zwarte Zee. Kost geen pepernoot. Niet in de hoogzomer boeken, gaan met die banaan(euro).

  1.   

   Natuurlijk Heinz…

  2.   

   Vakantie in Roemenië, ik kan er een boek over schrijven wat ik daar in 10 dagen heb meegemaakt, tot een over de rooie hostess omdat we niet hadden gemeld dat we naar Boekarest gingen, de skilift was wel lekker goedkoop (omgerekend 7 cent) terwijl het in Oostenrijk 90 gulden was. Ze hebben daar twee maten skischoenen om te huren, te groot en te klein. Und so weiter.

   Oh ja, we kregen ook nog bezoek van zoiets als de KGB aan tafel tijdens oud en nieuw.

   1.   

    Vertel eens wat meer over de KGB. Een geheime politie die zich bekend maakt, dat is een vorm van openheid waar we in Nederland met smart op wachten. Stel je voor dat een mannetje in zo’n typische regenjas langs de deur komt om je even te vertellen zat ze morgen met hun sleepwet pardon sleepnet voorbij komen, dus dat eventuele terroristen in je huis zich beter even gedeisd kunnen houden.

    1.   

     @Vit je merkt zelf wel dat Ernst plaats heeft gemaakt voor Fritz toch?

 10.   

  Die houding van Rutte, dat vingertje, maar voor al die smerige grimas waar bij hij zegt ik heb jullie lekker genaaid!

  Ongeschikt : [ ]
  Heel erg Ongeschikt : [X]

 11.   

  Roemenië heeft al flink hervormd voor de EU toetreding. Toen ik er een paar jaar geleden was zuchtten ze dat de pensioenen zoveel verlaagd waren. Maar de fantaserende journalisten hebben geen boodschap aan de feiten.

  Armoede is geen reden om de euro buiten te houden. Kosovo en Macedonië voerden beide de euro in als algemeen betaalmiddel. Als soevereine landen kunnen ze dat. Nee, ze zitten niet in euro-commissies, maar wat zou dat. Er zijn ook straatarme landen die de Amerikaanse dollar omarmden, zoals Cambodja, maar dat kan de Amerikanen (ook) niets schelen.

 12.   

  De rode tochtstip aan de voordeur, tekent
  de wijze waarop uit respect, liefde, begrip, waardering,
  compassie, medeleven en tegemoetkoming,
  een stichting, een raad met korps
  elkaar als een voetveeg benaderen.
  Petra Hermans

 13.   

  What hateful people. First of all Romania is better of with its own currency. It’s more an European dream that member states all use the Euro. For the people that are not informed Romania has made huge progress on corruption. A lot of corrupt politicians when to jail last years including ex prime-minister.
  Also most of the people don’t understand the context Romania was for the past 500 years. For 400 years the Otoman Empire stoled everything from us, than last 100 years we had 2 world wars then communism. In recent years Romania is one of the best performing economies in the EU growing between 4% and 8% each year.
  Think Romania should be helped now showed with the finger.
  Let’s not forget Netherlands is a rich country also because it was stealing from other countries and using their people as slaves.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!