Frankrijk laat IS-kinderen terugkeren: is dat wel een goed voorbeeld?

In Frankrijk is er een debat gaande over het wel of niet opnemen van kinderen van IS’ers of kinderen die mee zijn genomen door jihadisten naar het Midden-Oosten. Het is een van de moeilijkste onderwerpen, omdat je gedeeltelijk de emotie uit het debat moet halen en serieus moet kijken naar humanitaire hulp en de veiligheidsrisico’s op de lange termijn.

In een interview met het AD praat Abdelhakim Labriak over zijn eigen kinderen, die in 2015 door zijn vrouw waren meegenomen. Hij probeerde zelf van alles om ze terug te krijgen, maar niets werkte. Nu zijn zijn kinderen teruggekeerd en vertelt hij zijn kant van het verhaal

,,Die strijders, dat zijn onze vijanden, ze hebben barbaarse dingen gedaan. Maar kinderen: dat is iets anders. Kinderen willen we, met de hulp van het Rode Kruis, terughalen naar Frankrijk’’, zei minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian in februari van dit jaar.

De kinderen doorlopen na aankomst verschillende procedures. ,,Met psychologen en kinderpsychiaters kijken we of hun lichamelijke gezondheid goed is. We kijken ook of ze getraumatiseerd zijn, maar dat proces duurt wat langer. De kinderen hebben natuurlijk vaak tussen de bommen geleefd, in oorlogsgebied, omringd door extremisten. Ze hebben dingen gezien, dingen gehoord.’’

Waar ligt de balans? Kinderen aan hun lot overlaten, omdat ze meegenomen zijn door hun ‘barbaarse’ ouders en hebben geleefd in een gebied van islamitische radicalen? Dat is geen optie, omdat het tegen elke vorm van beschaving in gaat. Toch moeten we serieus kijken naar de psychologische gevolgen, aangezien de traumatische ervaringen kunnen zorgen voor radicalisering en het zoeken naar vastigheid in fundamentalistisch gedachtegoed. Dat is reële mogelijkheid en dan kan men alle goede bedoelingen hebben, maar dan heb je inderdaad potentiële ‘tijdbommen’.

De overheid moet voor een persoonlijke aanpak zorgen en niet belanden in symboolpolitiek en bureaucratisch geneuzel wanneer het om deze kinderen gaat. Ze hebben iets verschrikkelijks meegemaakt, maar je weet niet hoe het zich gaat ontwikkelen. Toch blijven het mensen en bovenal: kinderen. Niets doen is dus geen optie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Duckday

  Straks ook verbaast verast en ongeloof Weten die wat ze binnen halen

  1. Hermann

   Ik ben van deze reactie ook verbaasd. Ik snap er geen yota van. Verast..

 2. Marius Feenstra

  Het risico is niet in te schatten, dus het enige antwoord met spijt is er niet aanbeginnen.

  1. Rechtsaf

   @Marius ze halen zwaar getraumatiseerde kindertjes binnen die echt een bloedhekel hebben aan het westen, kijk naar Irak en IS dat is satanisch wat er gebeurd

 3. Ni28

  Deze kinderen zijn afgeschreven voor een normaal leven in Europa. Je haalt alleen problemen binnen. Vroeg of laat slaan zij toe omdat zij beïnvloedbaar blijven. Wat je er instopt in de eerste levensjaren dat blijft er in spoken. Het zijn tijdbommen. Laten wij liever opkomen voor onze kinderen die d toekomstige slachtoffers kunnen worden. Slechte plan.

 4. henk vintage

  Overal moeten kinderen de keuzes van hun ouders aanvaarden.
  Wij hebben daar niets, maar dan ook niets mee te maken.

  1. corfo

   @ henk vintage.
   Met uw stelling eens, maar……………..als de eventuele gevolgen van de keuzes van hun ouders zouden kunnen gaan betekenen dat niet-islamieten de slachtoffers van die beïnvloede kinderen zouden kunnen worden, dan moeten die kinderen in een moslimstaat worden ondergebracht en NIET in een westers land.

   1. Steve Van der Vekens

    Ik denk dat Henk dat ook bedoeld.

 5. Gerlos

  NEE dit is een slecht voorbeeld, jammer voor deze koters maar de idiote ouders moeten het zelf oplossen

 6. Steve Van der Vekens

  Ik zal het nog maar eens zeggen: “Als we niet opletten, zijn het kinderen die ons in de rug schieten.”
  De blanke Zonnekoning helpt mee aan de generatielange infiltratie van de Islam.
  Een tijd terug nog had hij met Theresa May een ‘deal’ gemaakt waarbij de immigranten direct vanuit Calais met een veerboot zouden worden overgebracht.
  May haar positie als Brexitonderhandelaar was natuurlijk zwak, maar wat voor een asociaal psychopatengedrag is dit? (de immigranten doorsturen)
  Het lost niets op, het VK is een eiland en eens dat bezet (de Islam begint daar wegens het hebben van een stevige uitvalsbasis in haar zoektocht naar richting om werelddominantie) Daarna komt de Islam terug naar Frankrijk en de rest van Europa. Je zadelt een bondgenoot op met een giftig probleem dat uit je eigen land komt en durft het probleem niet aan te pakken.
  En zoals altijd heeft die Erdogan gelijk, Europa (vooral Macron) slaapt stiekem met de extremistische Islam.

 7. Steve Van der Vekens

  Die kinderen zijn zo geïndoctrineerd dat men ze jammer genoeg moet executeren.
  Zie het als een ontspoorde rotweiller die drie kinderen dood bijt. De mens erachter – de ouders – zijn verantwoordelijk voor het al dan niet letterlijk verkrachten van een kinderleventje. Laat ons hopen dat zij hiervoor zullen branden.

 8. Ruud562

  Zeker niet terughalen! Het zijn tijdbommen! Want een kind haal je wel uit een ideologische samenleving maar zo’n satanische ideologie niet uit een kind, en zeker als zo’n kind bij gelijkgestemden wordt ondergebracht, ook al worden die als ‘gematig’ beschouwd! ‘Gematigen’, waar de gevaarlijke beïnvloeding gewoon verder zal gaan met aanslagen als gevolg!

 9. Ernst Quispel

  “Kinderen aan hun lot overlaten, omdat ze meegenomen zijn door hun ‘barbaarse’ ouders en hebben geleefd in een gebied van islamitische radicalen? Dat is geen optie, omdat het tegen elke vorm van beschaving in gaat. ”

  Hiermee lijkt me alles gezegd.

 10. Babaji538

  Psychiaters vonden President Donald Trump narcistisch.
  Juist, ja.
  U had het over de doodstraf?

  Nederlanders oordeelden dat ‘Trump’ te weinig zou slapen.
  Juist ja.

  Inmiddels koppelde ik me los, van organisaties op de sociale media
  die geen optie meer overlieten.

  Er is zo weinig originaliteit, zo teveel tijd,
  zo zinloos tijdverdrijf.

  Oude structuren breken; meer had ik me niet kunnen wensen.

  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog, u had het over de doodstraf?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.