ING gaat door de knieën voor volkswoede: topman Hamers krijgt zijn salarisverhoging NIET

De arme Ralph Hamers moest voorheen genoegen nemen met 1,75 miljoen euro per jaar (of 145.000 euro per maand). Nu krijgt hij gelukkig wat meer. Bron: ING Group / Flickr / CC BY 2.0.
Foto: De arme Ralph Hamers moest voorheen genoegen nemen met 1,75 miljoen euro per jaar (of 145.000 euro per maand). Nu krijgt hij gelukkig wat meer. Bron: ING Group / Flickr / CC BY 2.0.

Heel goed.

Zo zie je maar weer dat volkswoede wel degelijk effect kan sorteren: ING heeft aangekondigd dat het de geplande salarisverhoging van topman Ralph Hamers toch maar intrekt. De raad van commissarissen wilde hem eerder een verhoging van 50 procent geven, waardoor hij meer dan 3 miljoen euro per jaar zou verdienen, maar ziet daar nu van af omdat het publiek deze verhoging totaal onacceptabel vindt.

“Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat,” aldus president-commissaris Jeroen van der Veer. Daarnaast stelt hij dat de raad van bestuur “de commotie over het voorstel betreurt.”

En dat zegt natuurlijk alles over deze raad van, voor en door mafketels. Ze betreuren het niet dat ze Hamers deze immorele salarisverhoging hebben aangeboden, nee ze betreuren het dat die verhoging voor maatschappelijke onrust heeft gezorgd en het imago van ING ernstige schade heeft toegebracht.

Het voorstel voor de salarisverhoging wordt nu niet ingediend bij de aandeelhoudersvergadering van de bank. Dat betekent dat Hamers tevreden zal moeten zijn met de gebruikelijke verhoging van 2,2 procent. Dat is toch even wat anders dan de 50 procent die hij in gedachten had, zogenaamd omdat hij anders ‘onderbetaald’ zou zijn ten opzichte van internationale collega’s. “In algemene zin vinden we dat je een marktconforme beloning moet betalen,” houdt ING nog steeds vol. “De vraag is hoe je dat op alle niveau’s vormgeeft. Bij de CEO gaan we dat dus niet doen op deze manier.”

Ongelooflijk genoeg begrijpt ING dus nog steeds niet dat het volstrekt onacceptabel is dat de CEO een miljoenenverhoging krijgt terwijl gewone werknemers tevreden moeten zijn met een nietszeggend verhoginkje of zelfs massaal wegbezuinigd worden. Het zegt alles over de immoraliteit van moderne bankiers.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

16 reacties

 1.   

  Eigenlijk jammer omdat de noodzakelijke wetgeving die Klaver met zijn initiatiefwet had willen realiseren nu in de lucht blijft hangen.

 2.   

  Ze hebben binnenshuis een andere oplossing gevonden uit het zicht van de meute. Er valt niets te juichen.

 3.   

  Ach en het FvD vond het geen enkel probleem…..

 4.   

  Het resterend bedrag wordt uitbesteed
  aan de leeggeplukte kip.
  Petra Hermans

 5.   

  Hij zou eigenlijk gekort moeten worden.

 6.   

  De ING bank heeft onder de druk van de samenleving en de publieke debat afgezien van de enorme salarisverhoging. Daar kan politiek nog van leren, die luistert helemaal niet naar de publieke debat en maakt het zelfs onmogelijk door de enige vorm van inspraak, de referendum te schrappen.

 7.   

  Arme directeur, hoe gaat hij het nu redden? Misschien moet ie het toch in het buitenland zoeken. Men zit op hem vast te wachten.

 8.   

  Gelukkig gaat die enorme salaris verhoging van R. Hamers niet door. Vele banken hebben fouten. Waar er wordt gewerkt kunnen fouten gemaakt worden! Maar dit zou de grootste fout die ING heeft ooit gemaakt. Er moet een jaarlijkse controle komen van ons minister van financien voor alle banken, en na een vergadering met bank directeuren, moet er een uitgebreide verslag komen in ons dagbladen. Omdat ik nooit mijn eigen bankzakken wil doen via internet, krijg ik nog steeds mijn gegevens via de post. Maar dit service die ik, en vele anderen willen handhaven, is niet meer gratis. Wij moeten nu betalen voor die prive maandelijkse bank-afschriften. Die de ING nu ook op de achterkant van ieder papiertje ook gebruikt voor ons bank-afschriften. Dit nieuwe
  service is heel duur geworden, voor klanten die, net zoals wij, de voorkeur geven om
  prive bank zakken via de gewone post te doen. Dus de banken verzamelen een deel van ons gelden om hun bank afschriften via de post te versturen. En terwijl dit onrecht voor onze burgers doorgaat, MOETEN de top bank directeuren miljoenen verdienen?

  1.   

   Kennelijk kunt u wel met internet omgaan, dus zo heel bejaard kunt u niet zijn. Papieren dagafschriften, kom nou! Hoe dan ook, die kosten geld, en het zou niet rechtvaardig zijn als de normale rekeninghouders zouden moeten betalen voor zulke dwazen als u. Dus betaalt u maar lekker zelf.

   1.   

    @Frits Jansen. Vele bejaarden zijn nog steeds zeer briljant. Maar vele jongeren
    zijn niet zo begaafd. Papieren BANK afschriften bestaan nog steeds door de meeste banken. Vele klanten geven nog steeds de voorkeur aan deze afschriften via de gewone post te ontvangen, in plaats van internet, omdat het veiliger is. Leeftijd
    van de klant heeft niets te maken.

    1.   

     Ik weet waar ik het over heb, want ik ben zelf ook niet zo jong meer.
     Maar ik heb vele jaren geleden de papieren afschriften al afgeschaft. Mijn saldo zie ik zo nodig op mijn telefoon.
     Ik probeer sowieso helemaal geen papieren post meer in mijn brievenbus te krijgen.
     Alleen ben ik lid van een Duitse vereniging die per se alle uitnodigingen op papier zet, zelfs als ze die eerst per e-mail sturen. Schijnt wettelijk verplicht te zijn, althans dat beweren ze.

 9.   

  Niet vaak wordt zo duidelijk hoe politieke partijen staan te dringen om even in de kortstondige belangstelling te komen als nu voor de gemeenteraadsverkiezingen. De aangekondigde verhoging van het inkomen van ING CEO Ralp Hamers kwam als een geschenk uit de hemel, want wat konden we lekker scoren door de verontwaardiging te laten blijken.

  Moe , maar voldaan konden de uitgeputte Kamerleden toasten op het feit dat zij middels hun protest toch maar eens duidelijk aan de kiezer hadden laten weten, dat dit soort elitair gegraai in ons genivelleerde volksrepubliekje absoluut niet kan. Dat hadden ze toch maar mooi verhinderd en dat voelt goed aan.
  Of er een dergelijke gemaakte verontwaardiging ook had plaats gevonden als er geen verkiezingen op handen waren wagen wij ernstig te betwijfelen en…. als het gaat om het schaamteloos uitdelen van belastinggeld aan wat zich in onze eigen DDR , het koningshuis , noemt, dan kunnen wij u verzekeren, dat geen Kamerlid het zou wagen zich hierover in het openbaar uit te laten, laat staan kritiek uit te oefenen. Dat is slecht voor de loopbaan, waar de bazin van het grote politieke banencarrousel nog altijd van achter de schermen bepaalt wie waar en wat mag doen.
  En dacht u nu werkelijk dat Hamers zijn centen niet ontvangt ? Dan bent u net zo dom als een Kamerlid, ofschoon daar niet zo veel voor nodig is als wij naar het intellectuele gehalte van die 150 manentjes en vrouwtjes kijken die beweren u te vertegenwoordigen. Met uitzondering van een handje vol evenaren zij in domheid met de kabinetsleden, maar ook dat is in Nederland inmiddels een koud kunstje.
  Zoals een van onze reageerders opmerkte, er zijn talloze manieren om een CEO of andere leden van een bedrijfstop te belonen, maar ging de ING top in haar arrogantie net even een brug te ver, hetgeen ook wel weer verklaarbaar is. Met 3.2 miljoen mensen die naar de ontknoping van “wie is de mol keken ” , het gretig opgezogen nieuws dat Jinek moeder wordt, het mateloze verdriet van Yolante over het verlies van haar vriendin en tenslotte Imca Marina die hoopt voor de koning te mogen optreden, word het culturele peil van de gemiddelde burger weer duidelijk weergegeven.
  Stakkers !

 10.   

  Het moment van de salarisverhoging was ongelukkig gekozen, dat is waar. Reken maar dat Hamers op een later moment alsnog schadeloos wordt gesteld. PR consultants hebben de ING geadviseerd een moment te kiezen van grote maatschappelijke beroering over iets anders. Dan valt die verhoging helemaal niet op.

  Jess Klaver heeft al zijn verontwaardiging uitgesproken. Hij zei dat hij niet kan werken als maatschappelijke misstanden worden opgelost zonder dat hij erbij betrokken is. GroenLinks is vanavond in spoedberaad bijeen om een gelijkwaardig schandaal te vinden.

 11.   

  Uit de berichtgeving maak ik op dat ING met name is geschrokken van de politieke reactie en de kennelijk politieke wil om hier echt werk van te gaan maken.
  Een mooi succes voor Klaver.

  De Regering heeft aangegeven met nadere wetgeving te komen, dat lijkt me helemaal een goede zaak.

  1.   

   Dat riekt naar ongeoorloofde overheidsbemoeienis met bedrijfsvoering van een zelfstandig Nederlands bedrijf. Nog even en ook aan burgers wordt voorgeschreven waaraan en hoeveel geld zij dienen te steden. Te verwachten valt dat de ING nu op afzienbare termijn zal worden overgenomen door een buitenlandse bank om al te benauwende regelgeving te ontlopen.

 12.   

  Bij ING willen ze doen aan cherry picking: wel de lusten maar niet de lasten van het systemische bank zijn. Terecht immers wijst de politiek erop, dat ze met veel belastinggeld overeind gehouden werden. Terecht beschouwt Rutte dat soort banken als semi-overheidsinstellingen. Daarom is het ook redelijk om een wet te maken waardoor de min. van fin. goedkeuring moet verlenen voor de beloning van de directeuren. Die lui van ING vergelijken zich zo graag met Amerikaanse banken. Maar zij vergeten daarbij, dat die banken zeker NIET gered zullen worden door de overheid maar gewoon om kunnen vallen. Wat ook gebeurd is: denk niet alleen aan Lehmann Brothers, maar ook aan Bear Stern (o.i.d.), dat kort daarvoor, als eerste tijdens de kredietcrisis failleerde. Vanwege DAT risico krijgen die ceo’s in die Angelsaksische wereld ook veel hogere beloningen: bij een hoger risico hoort een hogere beloning. Dat is niet zo bij ING! Zij zijn gered. Ongevraagd over de rug van de gewone man. Omdat ING als systemische bank wordt beschouwd. ING zou, als we de denklijn van de ING-RvC (‘wij willen ook Angelsaksische beloningen’) volgen, eigenlijk helemaal niet meer moeten bestaan, maar omgevallen moeten zijn: ook heel Angelsaksisch. Dan zouden we nu met dit gedoe niet meer te maken hebben gekregen.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!