Nieuw dieptepunt voor VVD: noemt Baudet en Wilders “hufters”, “drammers” en “angstzaaiers” in campagnespot

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht vindt de VVD het kennelijk nodig om de concurrenten op rechts aan te vallen. Zonder dat men ook echt de ballen heeft hen bij naam te noemen, worden Thierry Baudet en Geert Wilders weggezet als hufters, drammers, angstzaaiers, weglopers en zwartkijkers. Dat is geen creatieve interpretatie, want die woorden druipen gewoon in chocoladeletters van het beeldscherm af.

Vroeger was de VVD de partij van de parelkettingen, de onberispelijke pakken en keurige kapsels. Een partij van en voor nette mensen, zo zetten de liberalen zichzelf graag neer. Maar anno 2018 is van dat oude imago nog maar weinig over. Bewijs voor die stelling kan gevonden worden in een tv-spotje dat de VVD lanceerde in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen, die over pakweg twee weken gehouden zullen worden.

De VVD laat daarbij geen giebelende Rutte of nonchalante Dijkhoff zien, maar gooit het eens over een minimalistische boeg. We zien “slechte” woorden in het zwart verschijnen, en daarna “goede” woorden in het oranje. Die oranje woorden moeten natuurlijk slaan op de VVD-politici. Optimisten, werkers, doeners, durvers, bouwers en helpers. Zo zeg, die VVD’ers zijn echt wel een soort supermensen! Voor hen wordt in de hemel vast het allermooiste plekje vrijgehouden

Maar op wie slaan toch al die zwarte letters? Hufters, zwartkijkers, angstzaaiers, profiteurs, schreeuwers… en: weglopers.

Aha! Weglopers. Dat is het favoriete verwijt van VVD’ers richting de PVV, die in 2012 het kabinet-Rutte I lieten vallen omdat ze extra bezuinigingen niet voor hun rekening wilden nemen. Sindsdien gebruikt Rutte het woord te pas en te onpas om Wilders mee de mantel uit te vegen: weglopers, weglopers, weglopers, weglopers. Nu al weer bijna zes jaar lang. Ook in dit campagnespotje dus weer.

Gelukkig dan maar om te zien dat de VVD hun vocabulaire heeft uitgebreid, met nieuwe woordjes om de electorale concurrenten bij het kiezersgepeupel te framen als een stel malicieuze nazi’s. Er worden zelfs scheldwoorden gehanteerd (‘hufters’), en natuurlijk wordt er gebruik gemaakt van het feit dat noch de PVV, en noch het FVD regeringspartijen zijn. Dus ja: dan zijn het slechts een stel ‘schreeuwers’. En bovendien ‘zwartkijkers’. Want een oppositiepartij die de coalitie de hemel inprijst, is kennelijk wat Nederland nodig heeft anno 2018.

Stay classy, VVD. Dat is altijd hét belangrijkste motto van de partij geweest. Maar met dit campagnespotje hollen de liberalen nu heel erg de andere kant uit. Fijn, hoor…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Floris

  Wat is de VVD toch een waardeloze partij geworden. Ze doen zelf niets, behalve achter Brussel aanlopen. Rechts kan je deze kloon van D66, die probeert te teren op lang vervlogen tijden, niet meer noemen.

  1. Ernst Quispel

   De VVD is wel rechts maar vanuit het perspectief van extreem-rechts zitten ze aan de linkerkant.

   🙂

   1. Koos sssss

    Dat is de typisch linkse redenering over de PvdA. Rechtse mensen zien dat anders.

    Probleem is, dat VVD’ers bovenmatig vaak betrokken zijn bij schandalen, waar zich ook het OM mee bemoeit. En het beleid van de VVD is losgeraakt van de normen en waarden, waarvoor mensen destijds VVD stemden.
    Het onvermijdelijke gebeurt dan ook, er komen nieuwe partijen, die dat snappen en in dat gat springen.

    Bij de laatste kamerverkiezingen is de VVD 10 zetels (25%) kwijtgeraakt. Bij de volgende verkiezingen moet de VVD rekening houden met nog eens een verlies van 8 zetels.
    En nu komt de VVD er achter dat dit toch wel pijn gaat doen. En bij de VVD zijn ze er kennelijk ook achtergekomen, dat het smoelwerk van Rutte niet perse leidt tot een wending in dat lot.
    In tegendeel.

    Vwb rechts/links nog dit.
    Die termen zijn inmiddels behoorlijk achterhaald. Vroeger was links er vooral voor de minderbedeelden en de lager opgeleiden.
    Inmiddels heeft links dat verruild voor zaken als EU, milieu en grootschalige migratie.
    Waar haar oude stemmers vooral de dupe van worden.
    Links heeft zich vervreemd van haar kiezers. Die lopen dan ook weg.

    Milieu is een dure hobby, die uiteindelijk vooral de laagbetaalden in de portemonnee treft. Bekijk je energierekening maar eens. Energie kost bijna niets, maar de belastingen op energie zijn torenhoog.
    Autorijden wordt tot op het onbetaalbare belast.
    En zo wordt alles, waar de PvdA ooit voor vocht weer van die burger afgenomen.
    Vindt je dan het gek, dat die burger nu voor een rechtse partij kiest?

    De EU is een dure hobby, die door een snel groeiende groep burgers als compleet zinloos wordt ervaren. Een snel groeiend leger volgevreten en overbetaalde ambtenarren en politici gaan het lot van de Europese burger echt niet verbeteren.
    In tegendeel.

    Migratie is een onbetaalbare hobby. 5.000 Dobbernegergezinnetjes per jaar binnenhalen staat gelijk aan minimaal 1 miljard € extra uitgaven, jaar in, jaar uit.
    Binnen 10 jaar gaat dit ingrijpende consequenties hebben voor onze verzorgingsstaat.
    En ja, in de wijken waar de laagbetaalden wonen, is de overlast nu al enorm.
    En als hun kinderen dan een woning willen huren…… vergeet het maar, die gaan allemaal naar de dobbernegers, die ook moeten wonen.

    Dus switchen steeds meer kiezers naar partijen, die het wel voor hun opnemen.
    De PVV heeft effectief een behoorlijk links programma.
    Het FvD heeft een klassiek rechts programma, zoals de VVD dat ooit had.
    Soortgelijk zie je ook bij 50+.

 2. Uiterst Links

  Ik ben het er mee eens dat dit een lachwekkend spotje is maar waar komen de PVV en FvD in het spotje voor?

  1. Floris

   Ze worden (uiteraard) niet met naam genoemd, maar zoals Tim aannemelijk heeft gemaakt zijn het stille hints.

   Met “schreeuwers”, “zwartkijkers”, “angstzaaiers” en “hufters” wordt overduidelijk gerefereerd aan critici van de multicul en de islam. Deze worden politiek vertegenwoordigd door de PVV en in mindere mate het FvD.

   De VVD is sinds Dijkstal een multiculpartij geworden. Lid van het multiculkartel.

   1. Ernst Quispel

    Floris voelt zich duidelijk aangesproken, ook al worden FvD en PVV niet met name genoemd.

    Onthullend.

    1. corfo

     @ Kwispel.
     Ik weet dat “normaal” doen voor jou bijna onmogelijk is, Kwispeltje; maar probeer ’t eens een keer ! Dat zal je goed doen.

   2. eRik2017

    @Floris,
    Het spijt mij, maar ik maak hier nergens uit op dat er met vingertjes wordt gewezen of wordt gerefereerd aan een andere partij.
    Tim Engelbert meent dat, maar waarom nemen de meesten dat van hem over?

    In mijn perspectief daagt het filmpje iedereen uit van : “wie de schoen past trekke hem aan.”
    Ga nou niet als PVV-er of FvD-er een schoen aan willen passen die helemaal niet voor jou bedoeld was.

    Trollen smullen hiervan en likken hun hoefjes!

    1. Pit

     @Erik: Ik constateer dat Floris in elke geval niet reageert op de zuigerij van Wim.

     #doodzwijgen

    2. Floris

     @eRik: Ik neem dat niet van hem over, het is m’n eigen mening. Waar de denk je dat de term “angstzaaiers” op slaat? Of “weglopers”?

     1. eRik2017

      Bij angstzaaiers denk ik eerder aan DENK, NIDA en PvdE (zal ik niet uitleggen, want gevaarlijk) Groen Links met hun aanhang in extreem linkse groeperingen (zal ik niet uitleggen, want gevaarlijk). Weglopers dan denk ik bijvoorbeeld aan PvdA en D66.
      Bij haatzaaiers denk ik bijv. aan groepen als Pegida en Antifa.

    3. Beukman

     Rik schrijft:
     “In mijn perspectief daagt het filmpje iedereen uit van : “wie de schoen past trekke hem aan.”

     Juist.
     En hoe opvallend dat iedereen, ook de PVV-stemmer, weet wie er wordt bedoeld met “schreeuwers”, “zwartkijkers”, “angstzaaiers” en “hufters”.
     Conclusie: de PVV lijdt aan een imagoprobleem. Daar kun je moeilijk iemand anders de schuld van geven dan de PVV zelf.

 3. Gerlos

  Ik ben nu wel erg teleurgesteld na deze uitspraken in de VVD .

 4. Bloem

  Vroeger had ik een poster van Nijpels, in die tijd geloofde ik nog dat de VVD stond voor hardwerkende burgers die bereid waren een stapje extra te doen om verdiende welvaart te bereiken. Echter sinds de VVD meedoet is de belastingdruk alleen maar gestegen en zijn alle vangnetten hetzij geminimaliseerd danwel verdwenen. Sinds Rutte en zijn aanhang Verdonk hebben geslachtofferd is het alleen maar erger geworden, een soort van PVDA light. Met dit verschil, wel hoge collectieve lasten doch geen sociaal gezicht

  1. Floris

   Ik stemde vroeger ook VVD. Het kantelpunt kwam mijns inziens al voor Verdonk, namelijk toen Bolkestein vervangen werd door de multiculturalist Dijkstal. Heb er sindsdien nooit meer op gestemd.

   1. Bloem

    Dijkstal was eigenlijk al meer een D666 man. Met Verdonk was er hoop op verlichting. Het mocht niet zo wezen.

 5. A3aan

  In een ver verleden wilde ik nog wel eens VVD stemmen echter, gezien de ontwikkelingen van/door de VVD ben ik voorgoed genezen. Tegenwoordig kan men kennelijk niet anders dan door smerige aantijgingen, met een dikke plaat voor de kop u weet wel €1000 en nog wat aardigheidjes, de tegenstander onderuit proberen te halen. De VVD begrijpt niet dat zij door zo te handelen de kiezer naar de voordeur van de partij die men bestrijdt stuurt.

 6. Spaanse kok

  Een duidelijke stellingname tegen de verzamelde doemdenkers is voor mij een hoogtepunt.

 7. sjun

  Er komt een moment dat ook Hans Wiegel zich hier ver van distantieert. Mark Rutte acteert intussen als socialistische premier en kennelijk heeft ook de marketingafdeling van de VVD leentjebuur gespeeld bij het Democrat Media Concern waar de PvdA al jaren de mosterd haalde.

  1. Dollaert

   Geachte Sjun, Hans Wiegel distantieert zich van de VVD? Dat zal hij nooit doen. Anders had hij dat allang gedaan.

 8. HW

  Optimisten, werkers, doeners, durvers, bouwers en helpers.
  Ik denk, dat men de verkeerde partij bij de lurven heeft. Dit kan toch niet de VVD zijn.
  Dit moet toch leugenaars, bedriegers en fraudeurs zijn.
  Dan ben je een optimist, werker, doener, durver, bouwer en helper, maar hoofdzakelijk voor jezelf, je eigen carrière en je eigen portemonnee en maar in ieder geval niet voor Nederlanders of voor Nederland.

  Dit soort aso’s kunnen we missen als kiespijn. STEM in ieder geval lokaal en laat ook de VVD en D66 eens voelen, hoe lekker een politieke afstraffing is.

  1. Dubbele Komma

   De enige hufters die ik inderdaad kan ontdekken zijn de figuren die met corrupte alexander penthouse in 1 regering zitten,HW.

   VVD is net zo corrupt als ddr66. Soort zoekt soort.

 9. Ben Zine

  Zijn er eigenlijk nog wel wezenlijke verschillen tussen D66 en de VVD ? Volgens mij kunnen ze evengoed fuseren. Pechtold & Rutte… Allebei hardcore eurofielen, allebei schoothondjes van Juncker, allebei verraders van Nederland.

  1. Dubbele Komma

   Je hebt helemaal gelijk,Ben Zine vvd is extreem links. Dat zag je al toen ze met de terroristen van groen links wilden formeren.

  2. Floris

   Sinds Dijkstal is de VVD inderdaad een soort D66 geworden.

   1. Ernst Quispel

    In dat geval moeten we constateren dat het electoraat als geheel ferm naar links is opgeschoven.

  3. eRik2017

   @Ben Zine
   Eerlijk is eerlijk maar je mag toch stellen dat afgelopen dagen Rutte heel duidelijk is geweest dat eurofielen niet veel van hem moeten verwachten. Verrader van Nederland kan je echt niet zeggen. Ook onze Minister van Financien heeft een duidelijk statement gemaakt.
   Wat Penthouse Pechtold betreft, dat is een ander verhaalt. Die draait in zijn peespenthouse alle kanten op.

   1. Floris

    eRik, Rutte draait ook alle kanten op. Die man is volkomen onbetrouwbaar. De VVD is zo rot als een mispel.

 10. Farn

  Weglopers daar hebben ze bij de VVD inderdaad geen gebrek aan. Hoeveel zijn er al niet weg gelopen de laatste jaren ? Wie het weet mag het zeggen.

 11. Babaji538

  Inderdaad, doeners.
  Zie ook, mijn broddelwerkjes,

  1. Quintus : Vindicat atque Polit, December 3, 2016, en
  2. Jongens van Jan de Witt, December 3, 2016.

  https://worldpoet546.wordpress.com
  My mission in this world, Worldpoet 546

  Met andere woorden, je kunt er de oorlog mee winnen!

  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonologen, je kunt er de oorlog mee winnen!

 12. a.wolb

  Volgens de diverse peilingen, worden VVD D66 En CDA CU/SGP zwaar afgestraft door de kiezer !
  Velen geven de voorkeur om op de plaatselijke partijen de kiezen op 21 maart tijdens de gemeente raad verkiezingen!
  Omdat de overgrote meerderheid in ons land dit kabinet van leugens en bedrog en zelf verrijking cq corruptie meer dan zat is en de burger als grof vuil behandeld!
  We zullen na 21 maart hun grijns van voldoening wel niet meer te zien krijgen!

 13. Guus Geluk

  Ocharme, maar wie noemde de VVD ook al weer een ***partij?

  Populistisch rechts blijft beter in het uitdelen dan in het incasseren.

 14. Ni28

  De VVD verlaagd zich wederom in haar hopeloze strijd tegen FVD. Schoppen onder de gordel maakt deze principe loze partij niet aantrekkelijker. Schreeuwen en doen, dat is wat de VVD verstaat onder liegen en roven. Zij hebben bewezen over beide kwalificaties ruim te beschikken.

 15. corfo

  Óók de VVD voelt de hete adem van rechts in haar nek en gaat steeds verder met het demoniseren van andersdenkenden. Hierbij gebruiken zij (scheld)woorden die zij andere partijen verwijten.
  Hoe diep gezonken ben je dan ?
  Laat de VVD maar de energie gebruiken om er een nette partij van te maken, i.p.v. mensen binnen te halen als Halve Zijkstra, Weekers, Linschoten, Houwers, Opstelten, Teevern enz. enz. Ik heb nog nooit een VVD’er of een figuur van D(ictatuur)66 gehoord, die afstand nam van dat soort “criminelen”.

 16. Frits Jansen

  De VVD heeft natuurlijk volkomen gelijk, want het is me wel een stelletje hooligans, dat blijkbaar een heleboel kiezers op de been weet te krijgen die de politiek absoluut niet serieus nemen, zoals het Forum Tegen Democratie.

  Alleen is het een goede gewoonte campagne te voeren vanuit je eigen kracht en niet vanuit andermans zwakte. Stel dat ik me inderdaad laat overtuigen dat ik weg moet blijven van Wilders, Baudet en consorten (dat was ik trouwens al lang), waarom zou ik dan op de VVD stemmen? Gemakshalve verzuimen ze dat uit te leggen. Ze doen niet eens een poging.

 17. corfo

  En dan óók nog te bedenken dat een smeerpijp als Penthousje P. durft te zeggen dat Nederland verruwt !!!
  Hoe hilarisch is dát ?
  Penthousje P. geeft zélf de toon aan !
  Telkens als ik deze minkukel ergens zie verschijnen denk ik onwillekeurig aan ene Adolf H. te D; ook díe figuur bleek zich vaak héél hysterisch te uiten/gedragen, idem doet Penthousje P. Ook het dictatoriale zit diep in Penthousje P. hij probeert het weliswaar steeds te verbergen, maar meestal lukt het niet, en dan komt de ware, zéér gemene aard van die vent, naar buiten.

 18. Roughwood

  Zoals gewoonlijk weinig tot geen zelfreflectie in de rangen van lachebekje Rutte. Ik mis in de oranje vakjes nog de volgende typeringen:

  integriteitschenders
  Incompetenten
  Fraudeurs
  Omkopers
  Criminelen
  Leugenaars
  Oplichters

  Aanvullen staat vrij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.