NPO Schooltv verkoopt onze kinderen nepnieuws over Grondwet, suggereert dat de Koning gehandicapten in elkaar slaat

Deze video moet kennelijk doorgaan voor educatieve televisie. Kinderen leren dat de naam Mark Rutte een anagram is voor “marterkut” en krijgen de verkeerde naam van de ontwerper van de Grondwet te horen.

Het leek de NTR wel een aardig idee om basisschoolkinderen wat te leren over onze grondwet. Nu kan ik daar best inkomen: de Grondwet is een belangrijk document waarop een niet insignificant deel van de Nederlandse rechtsorde op rust. Maar bovenstaand filmpje daarover is niet echt dé manier om dat te doen, lijkt me.

Allereerst vanwege de schijtlolligheid die uit de video spreekt. Want kom op zeg: dit is qua humor gewoon een slap aftreksel van Zondag met Lubach. Probeer nooit iets te imiteren als je daar zelf onvoldoende talent voor hebt.

En de twee kerels hier? Reken maar: ze bakken er niets van. Het concept ministeriële verantwoordelijkheid proberen ze uit te leggen door aan te geven dat als je de letters van de woorden ‘de koning’ op een andere manier achter elkaar zet, je ‘gnoekind’ krijgt. Mark Rutte wordt ‘marterkut’, en moet dus alle rommel van de koning opruimen. Los van het feit dat ze met woorden als ‘kut’ staan te schelden tegenover een stel basisschoolkinderen, is het gewoon niet grappig. Noch het idee dat Willem-Alexander in z’n vrije tijd minderjarige gehandicapten op hun bek rost.

Daarbij klopt de informatie die tussen alle slechte grappen verspreid wordt ook gewoon niet. En nee, dan bedoel ik niet de flauwe opmerking over voetbalclub Willem II, maar de bewering dat de Grondwet gemaakt zou zijn door Koning Willem I. Dat is onjuist: de liberaal Johan Rudolph Thorbecke heeft deze namelijk geschreven. Daarnaast gaf de Grondwet de koning niet méér, maar juist minder macht. Willem I wilde dat Thorbecke dat constitutioneel regelde, om te voorkomen dat hij in een revolutie zou worden afgezet door een kwaad volk.

Kortom: tijd om even wat spreekwoordelijke koppen te laten rollen bij Schooltv op de NPO. Dit soort filmpjes slaan namelijk helemaal nergens op, bevatten foute informatie en zijn gewoon een belediging voor het concept ‘humor’. Tijd dus om deze bagger van de buis te halen, NTR.

P.s. Bedankt oplettende lezer, voor het ons attenderen op dit stukje tenenkrommende subsidietelevisie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Floris

  “Willem I wilde dat Thorbecke dat constitutioneel regelde, om te voorkomen dat hij in een revolutie zou worden afgezet door een kwaad volk.”
  ——————————————————————————–
  Dat was Willem II.

 2. Ni28

  De NPO is toch een soort ijkpunt voor betrouwbare nieuws volgens mevrouw Ollongren(wat is ze stil, toch!).

  1. Ernst Quispel

   “een soort ijkpunt voor betrouwbare nieuws”

   Vooral ook een ijkpunt voor correct Nederlands.

   1. sonar

    Griezeltje kwippelmans
    Wederom een reactie van een nul ,had nu maar eens doorgestudeerd.
    Dat is een foute conclusie ,want daar zijn geen opleidingen voor mensen die geen hersenen bezitten .

   2. Floris

    De ziekelijke behoefte tot onophoudelijk taalneuqen duidt op een kwaadaardige narcistische persoonlijkheid.

    Zelfs Beukman heeft Ernst-Wim erop gewezen dat hij dat beter niet kan doen, maar psychopaten zijn nu eenmaal onverbeterlijk.

    1. Ernst Quispel

     “een kwaadaardige narcistische persoonlijkheid.”

     De psychiater Floris stelt weer eens een diagnose.

     🙂

    2. Floris

     En wel de juiste.

     1. Ernst Quispel

      Knap hoor, Floris.

     2. Rechtsaf

      @Floris dit was een ernst/wim/Guusjes

      #onternsten/wimmen/gusen

     3. Floris

      Nee Wim, zo knap is dat niet. Het ligt er dik bovenop. Een beetje slimme psychopaat kan het lang verborgen houden maar jij valt meteen door de mand.

 3. Gerlos

  NPO is toch dat linkse bolwerk, dan klopt dat nepnieuws toch.

  1. Frits Jansen

   Jazeker, de hele NPO met al z’n leden is een vooruitgeschoven voorpost van het laatste werkelijk communistische land in de wereld, Noord-Korea. Asscher moet blij zijn: z’n partij ligt weliswaar op apegapen, maar het schijnt toch te wemelen van extreem-linkse mensen in Nederland, dus de potentie tot herstel ligt er.

 4. Frits Jansen

  Het fragment is inderdaad van een misselijk makende meligheid.
  Toch zitten ze er niet zo ver naast als de redactie suggereert, want in 1814 kreeg Nederland inderdaad z’n eerste grondwet. Voordat DDS zo’n hoge toon aanslaat zouden ze wel de feiten moeten controleren, al was het maar omdat ze nu zelf voor aap staan.

  In 1848 kregen we een nieuwe grondwet, en die werd inderdaad door Thorbecke geschreven.

  Ik weet niet wat er in de rest van het filmpje wordt gezegd maar onze Grondwet is eigenlijk een onding, omdat die de nationale politici geen strobreed in de weg legt om daar lekker van af te wijken.

  De ministeriële verantwoordelijkheid wordt ook steevast verkeerd begrepen. De Koning zou een slot op z’n mond hebben en Rutte zou voor al z’n uitingen verantwoordelijk zijn. De werkelijkheid is dat in 1848 werd geregeld dat de Koning niet meer eigenmachtig regeringsbesluiten mag nemen. Wat Willem III nog wel een keer probeerde.

  Toen Prins Bernard – die ook onder de ministeriële verantwoordelijkheid valt – aan het eind van z’n leven eigenmachtig een boete kwijtschold (nou ja, hij betaalde ‘m uit eigen zak, wat op het zelfde neer komt) had de Minister-president zich daar verantwoordelijk voor moeten voelen. Dat was een lastige discussie geweest: een minister die zomaar besluiten van de rechter doorkruist. Maar de mensen begrepen het niet, en politici deden ook maar of hun neus bloedde, maar eigenlijk had Kok of Balkenende (wie was het?) moeten aftreden. Maar de mensen glimlachten maar wat om die stoute oude man. Foei!

 5. Babaji538

  Alleen in Nederland.
  Majesteitsschennis?
  Er was voldoende werk.
  Petra Cecilia Maria Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog, majesteitsschennis?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.