Partij voor de Dieren verandert in Dood voor de Dieren; wil Oostvaardersplassen-beesten niet bijvoeren

De Partij voor de Dieren blijkt in de praktijk eigenlijk helemaal niet zo van de dierenliefde te zijn, nu hun politici in Den Haag aangeven of zij tégen het bijvoederen van de herten, paarden en konijnen in de Oostvaardersplassen zijn. Want als dieren sterven dan is dat juist goed, en bijvoederen werkt immers “averechts”, aldus PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand.

esther-oostvaardersplassen

Al enige dagen beheersen de Oostvaardersplassen het nieuws. Door de strenge winter komen de dieren daar om van de kou en honger, en dat is natuurlijk een trieste zaak. Vraag is echter wel wat men er aan moet doen: volgens de megalomane natuurplanners die de Oostvaardersplassen ooit geschapen hebben als namaak-natuurpark vinden het prima om al die peperdure heckrunderen om zeep te helpen. Dat is nu eenmaal de natuur, toch? Circle of life, hartstikke prima als ‘overtollige’ beesten het loodje leggen! Juist ja. Ook de Partij voor de Dieren is aangestoken door die (letterlijk) dodelijke denktrant en laat Kamerlid Esther Ouwehand dan ook op Twitter verkondigen dat het bijvoeren van die stervende paarden, runderen en konijnen alleen maar “averechts” zal werken. Laat ze dus lekker allemaal maar omkomen van de honger, dus.

Maar: Nederland is niet Afrika, en de Oostvaardersplassen zijn niet de Serengeti. De “OVP” vormen een kunstmatig natuurpark dat eigenlijk meer op een ongeorganiseerde dierentuin lijkt dan op de landschappen uit The Lion King. Het is niet door Moeder Natuur en de evolutie geschapen, maar door doelmatige mensenhanden. Dat maakt al die runderen die er lopen dan ook de verantwoordelijkheid van mensen. Dus als er sprake is van massasterfte, dan is dat onze schuld en moeten we dat koste wat het kost voorkomen. Anders kleeft er gewoon bloed aan onze handen, zo simpel is het.

Maar dat volkomen logische standpunt deelt de PvdD dus niet, die door een roze bril naar Nederland kijkt en hier – onterecht – een stuk oerbos ontwaart in de Flevopolder. Met bijbehorende catastrofale gevolgen: de partij beweert altijd voor dierenrechten te zijn, maar is hier gewoon voorstander van massale dierensterfte. Want dat is zo lekker ‘natuurlijk’.

Het standpunt dat bijvoederen schandalig is, is maar slecht te rijmen met de felle oppositie die de partij voert tegen de bio-industrie of dierenmishandeling. Dat soort zaken zijn kennelijk allemaal verkeerd, behalve als het gebeurt op de Oostvaardersplassen. Dan mag je als mens wél wreed zijn en dieren hun voeding onthouden van de Partij voor de Dieren. Dat is natuurlijk raar.

Veel PvdD-sympathisanten zijn dan ook niet blij met dat geflirt met massale dierensterfte, zo valt te lezen op Twitter. Zo merkt chefkok Fransisca op dat zij ontdekte dat de zogeheten Dierenpartij “weinig voor dieren staat.” Ze heeft altijd op de partij gestemd, maar stopt er nu mee:

Ook de Groningse dierenliefhebber Bert geeft aan niet meer op PvdD te zullen stemmen:

https://twitter.com/HumanClouds/status/969505034659618816

Psychiater Kaspar Mengelberg zegt de Partij voor de Dieren ook vaarwel. Hij verklaart: “Een opgesloten dier dat bijna doodgaat van de honger geef je te eten. Onmiddellijk.” Het PvdD-beleid om creperende beesten lekker te laten creperen noemt hij “abject“:

Wellicht dat de PvdD en Esther Ouwehand dit onbezonnen standpunt over hun natuurocide op de Oostvaardersplassen dus nog wel een keertje zouden willen overdenken?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. DolleDries

  Het is niet meer dan een wat vergrote dierentuin heeft niets met de werkelijk wilde natuur te maken. Je moet eens kijken hoe partij op de achterste benen stond als men daar de dieren liet verhongeren.

 2. Ben Zine

  Dieren willens en wetens laten creperen is pure mishandeling, vooral omdat de Oostvaardersplassen kunstmatig door mensenhanden zijn aangelegd, en je het dus niet gemakshalve kunt afschuiven op de “wetten van de natuur”. Misschien moest mevrouw Ouwehand zelf maar eens een maand niet te vreten krijgen, eens kijken hoe ze dat ervaart…

  1. DolleDries

   Misschien bedoelt Ouwehand ook wel dat we de kindertjes in Afrika niet meer bij moet voederen om het probleem op te lossen.

   1. DolleDries

    Mijn god die achtelijke Ernst weet al wat ik vanavond in de pan heb liggen.

 3. Ernst Quispel

  De partij voor de dieren beseft nog wat diervriendelijker werkelijk betekent.

  De mensen die hier moord en brand schreeuwen over de hongerige dieren in de Oostvaardersplassen eten vanavond een karbonaadje uit de bio-industrie, een grootschalige vorm van onvoorstelbaar dierenleed. Hypocrieter kan niet.

  1. Ben Zine

   Hoe weet jij wat ik eet Ernst, ben je helderziend of zo ? Bovendien klopt het niet, want ik eet nooit vlees afkomstig uit de bio-industrie, die ik verwerpelijk en immoreel vind. Maar dat is een hele andere discussie. Het gaat hier om dieren die ze langzaam in de vrieskou willen laten verhongeren, in een door mensen gecreëerde kunstmatige leefomgeving. Dat standpunt van mevrouw Ouwehand is dus NIET o.k.

 4. Babaji538

  De politiek, der activisten, getuigt
  van een positief realisme.
  Petra Hermans

 5. Henk-Jansen

  Zolang de Oostvaarderse plassen nog niet aangesloten is met de veluwe de dieren bijgevoerd moeten worden, dieren hebben nu namelijk niet de mogelijkheid om te gaan en staan waar ze willen en daarom heeft de mens die de dieren daar geplaatst heeft de taak om ze te verzorgen.

  1. Henk-Jansen

   zullen* de dieren

  2. Uiterst Links

   eens

  3. Ernst Quispel

   Een vergroting van de biotoop neemt niet het ecologische feit weg dat populaties van dieren altijd door voedselgebrek begrensd worden. De redenering dat de Oostvaardersplassen geen wilde natuur zijn omdat er een hek om staat is een stupide denkfout: om elk natuurgebied staat een ‘hek’, een rivier, een oceaan, een bergketen of een klimaatzone en altijd lopen de dieren die overbevolkt raken tegen een grens aan in het vinden van voedsel.

   Het is ongelooflijk hoeveel debiele onzin over dit onderwerp in de media wordt verspreid en het is daarom ook niet toevallig dat gisteravond in Jinek Brit Dekker, het symbool van totale domheid, werd uitgenodigd om het standpunt van de dierenbijvoederaars te verkondigen.

   1. Henk-Jansen

    Het blijft echter een feit dat de Oostvaarderse plassen door mensen ge gecreëerd is en de dieren er door ons geplaatst zijn, ze hebben er dus niet zelf voor gekozen om daar te leven. Dit zorgt ervoor dat wij als mens een verplichting hebben om voor ze te zorgen. Als de Oostvaarderse plassen verbonden zijn met de andere nationale parken hebben de dieren wel de mogelijkheid om te leven waar ze zich het prettigst voelen. En hoeven ze niet met een onnatuurlijk grote hoeveelheid dieren op een relatief kleine oppervlakte te leven.

   2. Uiterst Links

    “De redenering dat de Oostvaardersplassen geen wilde natuur zijn omdat er een hek om staat is een stupide denkfout”

    Nee hoor! Er is niks natuurlijks aan een begrensd stuk natuurgebied met een hek erom heen. De paarden die in dat zeer beperkte stuk natuur leven zijn daar ook dankzij de mens neergezet. Het lijkt me dus de verantwoordelijkheid van de mens om voor de dieren te zorgen

   3. Original NL

    Jammer dat jij wel aan voedsel kan komen!

 6. Uiterst Links

  Ik vind de PvdD een zeer goede partij maar dit begrijp ik dus echt niet. Ik snap de redenatie ook niet dat dit bij de natuur hoort en dat we de natuur zijn gang moeten laten gaan. De mens heeft de dieren daar neergezet, wat is daar natuurlijk aan?

  1. Tom, Enschede.

   Ik ben zelf ook een dierenvriend maar dit is gewoon een foutje denk ik. Iedereen snapt dat als je het natuurlijk habitat inperkt met hekken waar vervolgens door de aanhoudende winter nauwlijks nog voedsel is deze dieren gaan sterven. Ze vergeet dus dat wij zelf mensen dus deze dieren hebben opgesloten. Laten we die dieren dan maar aan hun lot over? Getuigd hoe dan ook niet van erg veel empathie/compassie met deze dieren.

 7. Koeienstaarten

  Gaat nergens over, die beesten planten zich lekkert voort waardoor er veel te veel zijn voor dat lapje grond.

  Gewoon een goed aantal per soort bepalen en gaan schieten als je er boven komt. Dan heb je gewoon een mooi aantal dieren waarvoor genoeg voeding is, en dus ook niet bottenparadijs in de winter. En wat betreft het het vlees na het afschieten, ik stel voor een steakrestaurant naast het info centrum van staatsbosbeheer….

 8. Frits Jansen

  Een prachtig onderwerp voor DDS: intuïtief is het standpunt van de PvdD idioot, maar als je doordenkt helemaal niet.
  Dat legde Britt Dekker gisteren prachtig uit op TV.

 9. HEM

  Partij voor de dieren? Er zou geen hond op moeten stemmen.

  Problemen met een karbonaadje?
  Vegetarisch eten is dan ook een probleem, want planten zijn ook levende organismen. Sterker nog: Planten praten ook! https://www.youtube.com/watch?v=adS8E9bZ-YU

 10. Florissa

  Verleden jaar in de Amsterdamse waterleiding duinen ,zelfde verhaal ,alles afgezet ,de dieren konden geen kant op ,en stierven massaal de hongersdood , vreselijk ,
  Zouden ze het niet beter een jaar proberen met die vetweiers in Brussel ,als ik naar die volgevreten Frans en zuiplap Juncker,[die zorgen wel voor zichzelf ],kijk ,die overleeft het wel een jaar op water ,en niks .En mocht hij het niet redden hang ik ook de vlag uit .

 11. Ni28

  Er zijn geen natuurlijke omstandigheden in Nederland om een wildernis te creëren. Zeker als de mens zich mee gaat bemoeien. Laat een bos echt verwilderen om wilde dieren aan te trekken en maak er geen park van met alle gemakken voor de mens. De natuur redt zichzelf en daar horen dode dieren er ook bij. Niets zielig, een gewone voedselketen volgens de natuurregels. Maar dan moet je natuurlijke vijanden hebben. Misschien komt de wolf dan echt in het land. En die koeien kunt je beter op stal houden dat zijn geen wilde dieren.

  1. Phoenix

   Inderdaad, het hele project is onzinnig, kennelijk bedacht door mensen voor wie “grote grazers” synoniem is met “natuur”, geïnspireerd door allerlei natuurfilms. Ja, misschien in Afrika, maar niet op een omheinde postzegel in Nederland, daar is niets natuurlijks aan. Als je geïmporteerde exoten op een omheind stuk land neerzet, dien je ook voor het welzijn van die dieren te zorgen. We vinden het ook normaal dat de directeur van een dierentuin en de eigenaar van een stel paarden daar aan gehouden worden. Die kunnen hun dieren ook niet laten creperen onder het mom van “ja, maar in de natuur gaan dieren ook wel van honger dood”. Dus bijvoederen en/of het overschot afschieten. Maar beter is om al die onnatuurlijke bewoners op te ruimen en de hekken weg te halen, in plaats van toe te geven aan een doorgeslagen hobby van een paar natuurneuroten.

   Wim

 12. 75

  Het probleem hier is dat Nederland gewoon te klein is voor dit soort experimenten, van alles te veel. Zoo ook bij Zandvoort waar de herten de tuinen leeg eten en ook te veel mensen die voor een ontzettende vervuiling zorgen en Nederland verstopt raakt, mega stallen en zo kunnen we nog wel meer voorbeelden vinden. Als we dit willen oplossen moeten we of Nederland groter maken of van alles een beetje minder.

 13. Duke

  De 2e pijnlijke misser van de PvdD in een paar maanden tijd, nadat er eentje een trein had gemist voor de stemming van de orgaanroofwet. Kiezers straffen de vele leugens en bedrog van de VVD niet af, dus wie weet komen zij er ook mee weg.

 14. Gerlos

  Wat moet je nu met zo’n bericht, altijd lopen ze te zeiken als er iets met de dieren gebeurt en nu gebeurt het humane van voederen en dan is het niet goed. Ze hebben van de Dieren Partij toch niet de vogelgriep gekregen, dan moeten ze helaas geruimd worden.

 15. Heinz

  Met de vele struiken en heesters in onze buurt, volgehangen met vetbollen en pindanetjes, hebben wij een heuse rattenplaag. Keer op keer waarschuwt de gemeentelijke bestrijdingsdienst hiervoor.

 16. Tom, Enschede.

  Sja alle linkse partijen hebben extreme neigingen wat Ester hier zo goed laat dit zien. Tien tegen 1 als je op een meter afstand staat stel je alles in je kunnen een diere van een hongers nood te redden (overigens een hongersnood waar de mens in zoverre schuld aan is omdat het dieren verdrijft van hun oorspongelijke habitat waardoor er voedselschaarste optreed). Sja deze ”stads-dierenliefhebbers” hebben waarschijnlijk nog nooit een wild dier van dichtbij gezien.

 17. fusilier

  De wereld op zijn kop. Bij ons voeren de jagers fazanten herten konijnen in de winter bij, om ze daarna vanaf een hoogzit af te knallen. Mensen ga deze dieren bezoeken bij de oost vaarders plassen en neem een knijptang mee ,en geef ze de vrijheid.

 18. Rosasolis

  ik ken een lieve bekende schrijver van kort verhalen, die jaren lang woont in de Veluwe.
  En houdt van al die wilde dieren in deze gebied. Ik weet dat hij en vele anderen ballen hoi, en groente afval aan de hongerige dieren geven. Wij moeten elkaar helpen om door
  dit vreselijke winter te komen…mensen en dieren. De CDA wil die dieren redden, en niet
  verliezen.

 19. Alpenmelk

  je moet gewoon elk begin van de winter flink wat beesten door jagers laten schieten . dan kunnen die met de kerst op het menu.( de beesten dan)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.