Peiling: lokale partijen worden dé grote winnaars bij de gemeenteraadsverkiezingen, D66 en VVD lopen leeg

Geen categoriemrt 04 2018, 9:46
Met name de VVD en D66 gaan flink wat stemmen inleveren. Ongetwijfeld met dank aan het wanbeleid van het Nachtmerriekabinet waar ze deel van uitmaken.
Goed nieuws voor iedereen die het beste voor heeft met Nederland -- en dan zeker met individuele gemeenten. Uit de jongste peiling van Maurice de Hond blijkt dat lokale partijen het bij de gemeenteraadsverkiezingen van deze maand ontzettend goed gaan doen. In 2014 haalden ze al op schitterende wijze uit door gezamenlijk 27 procent van de stemmen te vergaren. Zoals de zaken er nu voor staan doen ze daar nu nog eens drie procentpunt bij:
Screen Shot 2018-03-04 at 11.38.16
Lokaal gaat dus naar eenderde van de stemmen. Alle partijen hebben daar 'last' van... behalve de PVV wat natuurlijk vooral komt doordat de PVV dit keer in veel meer gemeenten meedoet.
Hoewel ze er allemaal last van hebben zijn er twee partijen die écht helemaal leeg lopen: VVD en D66. Waar 15% van de D66'ers in 2014 lokaal stemde gaat 25% dat nu doen. Voor VVD'ers was dat vier jaar geleden 20%, en nu 33%. In het geval van D66 hebben we het dus over een toename van 10 procentpunt en bij de VVD zelfs over 13 procentpunt.
Dat zijn indrukwekkende cijfers. Zowel D66 als de VVD worden dus keihard bestraft voor het misselijkmakende kabinetsbeleid. Liberale kiezers -- of ze nou linksliberaal of rechtsliberaal zijn -- steunen het beleid niet... en vinden het ongetwijfeld met name zorgwekkend dat die twee partijen het raadgevend referendum hebben afgeschaft. Daar gaan ze op 21 maart de consequenties van ondervinden.
Nu hopen dat deze trend zich doorzet en dat Rutte-III uiteindelijk het einde inluidt van de hegemonie van de VVD en van het leiderschap van Alexander Pechtold bij D66.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten