Peiling: lokale partijen worden dé grote winnaars bij de gemeenteraadsverkiezingen, D66 en VVD lopen leeg

Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam en Thierry Baudet. Bron: Twitter/fvdemocratie
Foto: Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam en Thierry Baudet, die samen de strijd aangaan bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Bron: Twitter/fvdemocratie

Met name de VVD en D66 gaan flink wat stemmen inleveren. Ongetwijfeld met dank aan het wanbeleid van het Nachtmerriekabinet waar ze deel van uitmaken.

Goed nieuws voor iedereen die het beste voor heeft met Nederland — en dan zeker met individuele gemeenten. Uit de jongste peiling van Maurice de Hond blijkt dat lokale partijen het bij de gemeenteraadsverkiezingen van deze maand ontzettend goed gaan doen. In 2014 haalden ze al op schitterende wijze uit door gezamenlijk 27 procent van de stemmen te vergaren. Zoals de zaken er nu voor staan doen ze daar nu nog eens drie procentpunt bij:

Screen Shot 2018-03-04 at 11.38.16

Lokaal gaat dus naar eenderde van de stemmen. Alle partijen hebben daar ‘last’ van… behalve de PVV wat natuurlijk vooral komt doordat de PVV dit keer in veel meer gemeenten meedoet.

Hoewel ze er allemaal last van hebben zijn er twee partijen die écht helemaal leeg lopen: VVD en D66. Waar 15% van de D66’ers in 2014 lokaal stemde gaat 25% dat nu doen. Voor VVD’ers was dat vier jaar geleden 20%, en nu 33%. In het geval van D66 hebben we het dus over een toename van 10 procentpunt en bij de VVD zelfs over 13 procentpunt.

Dat zijn indrukwekkende cijfers. Zowel D66 als de VVD worden dus keihard bestraft voor het misselijkmakende kabinetsbeleid. Liberale kiezers — of ze nou linksliberaal of rechtsliberaal zijn — steunen het beleid niet… en vinden het ongetwijfeld met name zorgwekkend dat die twee partijen het raadgevend referendum hebben afgeschaft. Daar gaan ze op 21 maart de consequenties van ondervinden.

Nu hopen dat deze trend zich doorzet en dat Rutte-III uiteindelijk het einde inluidt van de hegemonie van de VVD en van het leiderschap van Alexander Pechtold bij D66.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

32 reacties

 1.   

  Geen PVV in mij gemeente dus lokaal en geen konten likkers van Den Haag. Buiten dat nog, lokaal is veel meer betrokken en niet gebonden aan partij orders van boycotten..

  1.   

   Dolledries hier doet de PVV ook niet mee

   1.   

    Bij ons is de PVV wel aanwezig aangevoerd door maar 1 jonge onervaren lijsttrekker. Verwacht er dan ook niet veel soeps van. De VVD doet gelukkig dit jaar niet mee. Ik weet niet of ik stem. Als ik wel ga, kies ik inderdaad op een lokale partij.

  2.   

   Vandaag heeft DD de wisselbokaal voor tegenstrijdigheid gewonnen.
   Het liefst had hij PVV gestemd, een partij waar lokale mensen weglopen omdat het alleen maar over de islam gaat en niet over lokale problemen.
   DD vervolgt dan: Lokaal is betrokken en wil niet gebonden zijn aan de landelijke partijen.
   .
   Goed bezig DD, gooi er nog eens een nietszeggend artikel tegen aan.

   1.   

    DolleDries hanteert de logica van de Universiteit van Monty Python, Spaanse kok, dat redeneert heel anders.

    :)

    1.   

     EEEEEEN het strontputje is weer open hoor pfffffff

   2.   

    Ach bij de andere partijen loopt niemand weg. Zou Spaanse Kok een Spaanse peper in zijn linker oog hebben.

    1.   

     Spaanse Kok is toch een van de klonen van de gespleten schizofreen? En een schizofreen gespleten in meerdere klonen is nooit alleen…

     1.   

      Natuurlijk, Kodi, Beukman, Guus, Spaanse kok, Frits, Kong, ik en nog een paar klonen betreffen allemaal dezelfde persoon. Het is een duivels complot van D666.

      :)

     2.   

      Misschien hebben ze zelf wel een soort clubje Martijn opgericht.

 2.   

  Mwa
  10% eraf voor de gifmengers van Demofoben’66 en 13% voor de Club van de Fraudeurs vind ik niet spectaculair (maar ik verwacht ook niet anders van dit gezapig wekflesvolk).

  Demofoben’66’rs staan zo ver buiten mijn beleving dat het wel lijkt alsof we tot verschillende diersoorten behoren.
  Blikken Fahrenheit 451 mechaniekjes met levenloze doffe ogen en de integriteit van zwartgeblakerd braadspek.
  De Anne Frank verkrachter Thom de Graaf heeft ook al aangeven tegen het referendum te stemmen en 60% van deze ijle Demofoben’66-wezens steunen deze haatprediker en ex-benoemde burgervader.
  Eindeloze leegte met een totaal gebrek aan zelfrespect. Wanneer die mechaniekjes met hun hoofden zwaaien hoor je de hersenpit in hun lege eierschalen ratelen.

  In NL (wat al het minst democratische land was in de Westerse Wereld) is de democratie morsdood en een ieder die op het Kartel stemt is daar medeschuldig aan.
  Meer smaken zijn er niet vrees ik.
  Het is alsof je tussen horden zombies dwaalt.

  1.   

   Gezien uw afkeer van uw eigen volk kan ik u 3 dingen aanraden, welke het probleem voor u en uw omgeving positief oplossen.
   Een stevige boom, een touw en een trapje.
   Oh, sorry vergat het belangrijkste: lef.
   Mocht ik wederom een bijdrage van u lezen, weet ik dat het u aan lef ontbreekt, wat dan ook mijn verwachtingspatroon is.

   1.   

    Spaanse drol doet het eens voor ,dan heb jij pas lef lafaard .

    1.   

     Walgelijk reactie van die Spaanse kok door te spotten met zelfdoding.
     Ja die kokkie is een echte lef bol hoor die durft. Ik denk dat die zelfs een Spaanse peper in zijn achterste durft te steken.

   2.   

    Ik heb zojuist uw ontroerende woorden ter harte genomen en een fraai schommeltje voor de kinderen in de boom gevouwen.
    Er wordt vrolijk geschommeld wat dientengevolge weer leidt tot een ‘positieve omgeving’ (bah wat een naargeestige ambtenaren-taal trouwens beste Spaanse Kok)

    Maar nog steeds begrijp ik uw mysterieuze laatste regel niet.

  2.   

   Goed samengevat.

   1.   

    En nu gewoon niet meer reageren op dat gajes dat is het beste

 3.   

  De VVD was vooraf gewaarschuwd: Bezint eer ge met D’66 begint.
  Wie z’n billen brandt moet op de blaren zitten.

  1.   

   Ach, de VVD was zelfs bereid met Groen Links te regeren! Michael heeft gelijk: we hebben het aan ons eigen gedrag in het stemhokje te danken.

   1.   

    Tja, heer Yas, democratie is altijd heel irritant als je tot een kleine extremistische minderheid behoort.

   2.   

    maar niet lang meer @Ali Yas links gaat steeds harder schreeuwen een goed teken hahahahah

 4.   

  De enige partijen van waarde die hier mee zouden doen, namelijk de PVV en Leefbaar Roosendaal, hebben zich teruggetrokken. Ik stem dus niet. Ik zal alleen een dikke vette nee geven in het referendum.

  1.   

   Nederlandse_Patriot@ U komt van Roosendaal? Leuk! Het enige wat ik in Roosendaal meegekregen heb is die afmatting bij het Korps Commandotroepen. Dat was een mooie tijd en ervaring die ik had van Roosendaal.

  2.   

   Weer zo iemand die het referendum dat nu toevallig voorbij komt gebruikt om een motie van afkeuring in te dienen.

   Het is waar dat de sleep(net)wet heroverweging verdient, maar niet om zo’n stomme reden.

 5.   

  “Nachtmerriekabinet”? Zo, die zit. In het handboek van DDS staat dat altijd de meest negatieve term wordt gebruikt, en dat elke constructieve bijdrage wordt gemeden als de pest.

  Dat de mensen op lokale partijen stemmen is eigenlijk een goed teken voor de democratie> ze hadden ook op een landelijke anti-partij kunnen stemmen en dan had je terecht kunnen klagen dat gemeenteraadsverkiezingen helemaal niet gaan over de gemeente maar een tussentijdse afrekening vormen van het Kabinet.

  Iets anders is dat ik mijn lokae partijen helemaal niet ken. Ja, hun namen kan ik van de reclameborden halen, en bij Jinek leerde ik dat we een lokale partij hebben die zich inzet tegen doodlopende fietspaden, een ellendige toestand waar ik zelf hier nog nooit tegenaan gefietst ben. Maar wat ze verder willen?

  Ik zu wel Groen willen stemmen want de plantsoenendienst hier heeft een hekel aan bomen. Die zijn gevaarlijk want kunnen omwaaien bij de vele stormen die ons land teisteren. Kaal moet de stad worden, zo kaal mogelijk, want dat is het veiligst.

 6.   

  De enige echte “peiling” is op verkiezingsdag.

 7.   

  Jammer maar de PVV doet niet mee in deze gemeente, dus dan maar klein lokaal.
  Maar wel fijn te zien dat d-666 en VV-leugenaars een adertje moeten laten.
  Ik hoop echt dat dit een flinke doodsteek wordt voor deze 2 partijen en ook Gr-linkSS mag van mij van het politieke toneel verdwijnen.

 8.   

  Zo, terug van een weekje vakantie. Gelukkig, mijn hersenen herkennen nog steeds de nicknames van mensen wiens enige bijdrage is te provoceren. Die sla ik automatisch over, er resteren genoeg opmerkingen die inhoudelijk en wél interessant zijn.
  Waar ik ze per ongelijk toch lees valt mij taalgebruik, zinsconstructie en menige spelfout op. Ik weet, het is arrogant, maar ik zie bevestigd dat overslaan en negeren een goed besluit was.

 9.   

  Tja hier in het rode bolwerk Amsterdam doet de PVV jammer genoeg niet mee maar gelukkig wel Forum voor Democratie waar zeker mijn stem naar toe gaat.

  Tja PVDA zal wel weer goed scoren met al die gezellige immigranten die Amsterdam rijk is. “Jij stemmen op Asscher hij geeft jou een uitkering”

 10.   

  In mijn gemeente jammer genoeg geen PVV. en ik wil toch op rechts stemmen want hier zijn de straten vergeven van de hoofddoekjes en lange gewaden.

  1.   

   @EllyD18, hier in Zoetermeer zie ik ook al een toename van het aantal kopvodden en zwarte of bruine tenten.
   Vaak met een schare kinderen waarvan de meisjes ook al zijn getooid in die walgelijke kopvodden.
   Kijk maar in het Stadshart
   Gelukkig doet de PVV wel mee in Zoetermeer.

 11.   

  Prima, goed nieuws! Ik stem op Leefbaar Rotterdam, al vanaf het begin. Thierrie heeft veel van Pim’s gedachtengoed opgenomen in zijn partijprogramma, daarom stem ik landelijk op FvD. Hopelijk maakt FvD niet de fout van de PvdA, die slechts een Amsterdams beleid voeren en de rest van het land even vergaten. Dat laatste lost je niet op door wethouders uit Amsterdam overal te benoemen als burgemeesters!

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!