Peilingen Rotterdam: Leefbaar met 11 zetels veruit de grootste, PVV op nog maar één wankel zeteltje

CVzre_gUYAERqWz.jpg large
Foto: Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Joost Eerdmans samen met PVV-leider Geert Wilders; hier in 2015 nog goede vrienden. Bron: Wilders / Twitter.

Het gaat niet goed met de PVV in de Havenstad. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond kan de partij die voor het eerst deelneemt aan de verkiezingen nog maar rekenen op één zeteltje.

DYfCNC3XkAEnS15.jpg large

Woensdag zijn de gemeenteraadsverkiezingen, dus partijen zijn vandaag in het laatste campagneweekend nog even alles op alles aan het zetten om de laatste twijfelende kiezers in hun kamp te krijgen. Voor sommige partijen is die opgave groter dan anderen, zo blijkt uit de slotpeiling die Maurice de Hond namens D66 en Leefbaar Rotterdam uitvoerde in, jawel, Rotterdam. Daaruit blijkt dat de PVV wel eens dé teleurstelling van 2018 kan gaan worden, en Leefbaar de verkiezingen van aanstaande woensdag vermoedelijk glansrijk gaat winnen.

Sterker nog: de electorale ommewaai van Leefbaar is hét verhaal van de campagne in Rotterdam, zo blijkt. Want afgelopen januari stond de partij nog maar op 7 zetels en leek het even alsof de VVD (!) de grootste partij van Rotterdam ging worden. Vandaag ziet het er allemaal al wat minder zorgwekkend uit voor Joost Eerdmans: men staat op 11 zetels en is daarmee, wederom, de grootste partij van de stad. Op grote afstand volgen dan GroenLinks, de SP en de VVD (alle drie 5 zetels). De PvdA halveert en gaat van 8 naar 4. Pijnlijk! Desalniettemin verdubbelt NIDA hun zetelaantal van één naar twee, ondanks hun weinig frisse antisemitische memes.

Maar de score van één partij is wel erg dramatisch: die van de PVV. De partij van Geert Wilders haalt nog maar één zetel in deze peiling. Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk, maar RTV Rijnmond heeft wel een aantal ideeën:

“Waardoor deze daling komt is moeilijk te zeggen. Het zou te maken kunnen hebben met het optreden van PVV-lijsttrekker Maurice Meeuwissen in het eerste grote Rotterdamse verkiezingsdebat van donderdag en de focus op de islam.

De voorman vindt tijdens debatten weinig aansluiting bij andere partijen. Hij spreekt voornamelijk fel over de islam in Rotterdam. Dat onderwerp sluit niet altijd aan bij de achterban.”

Bange dagen dus, voor Maurice Meeuwissen en Geert Wilders. De tijden dat laatstgenoemde nog vrolijk het glas kon heffen met een triomferende Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Joost Eerdmans lijken daarmee dus echt definitief voorbij.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

43 reacties

 1.   

  Oh de hond.

  1.   

   De Hond met zijn vuurrode kont !

 2.   

  Achja was te verwachten de PVV doet ook niet echt haar best de laatste tijd. Ik hoop dat Wilders nog even flink zijn best gaat doen om de aandacht van FvD af te leiden zodat ze juist elkaar helpen.

 3.   

  De feiten lijken me te zijn dat Leefbaar ferm verliest en de PVV geen teen aan de grond krijgt.

  Populistisch rechts zit in een neerwaartse spiraal en links wint.

  1.   

   Ja want Leefbaar Rotterdam is links?
   Ja want de PVV had hiervoor 11 zetels?
   Ja want dat is echt een spiraal omlaag hahahah.

   Volgens mij ben jij hier nu de enige populist zonder feitelijke onderbouwing :’)

   1.   

    Is je ontgaan dat Leefbaar in deze peiling flink verliest?

    1.   

     Mwa 3 zetels in een virtuele peiling zie ik nog niet als verliezen ;)

     1.   

      Natuurlijk, het is winst.

      :)

     2.   

      Kijk je dan ook met een een beetje inzicht naar de cijfers?

      7 > 9 > 9 > 11 > ?

     3.   

      Ja, de schade van Leefbaar valt mee omdat de PVV helemaal wegzakt.

     4.   

      Perfect toch? ze helpen elkaar.

      7 > 9 > 9 > 11 > (~13) > (~13) > (~15)

      Want de groei die leefbaar laat zien loop je een beetje omheen. Een groei die geen enkele andere partij in Rotterdam laat zien.

  2.   

   Kwippemans het is niet teen ,maar geen voet aan de grond .
   Niet opgelet op school ,maar wel andere de maat nemen .

 4.   

  De PVV is toch teveel een “one issue” partij, met een anti-islam standpunt alleen red je het niet. Leefbaar heeft een veel breder partijprogramma, specifiek gericht op constructief beleid in de Maasstad. Nuchtere Rotterdammers kiezen gewoon voor Eerdmans. Wilders zou eigenlijk aansluiting moeten zoeken bij Eerdmans en Baudet, zo kun je elkaar versterken. Hoe dan ook, dat Leefbaar de grootste partij wordt in Rotterdam is verheugend nieuws.

  1.   

   Belangrijker is dat dit ‘one-issue’ voor de kiezer zijn aantrekkingskracht heeft verloren. De islamofobie is op z’n retour en het onderwerp is sleets geworden. De Nederlander begint te zien dat het verhaal van islamisering nergens op slaat.

   1.   

    Islamofobie heeft nooit bestaan drollenvanger.
    Het probleem bestaat nog steeds groepen die niet integreren en maar roeptoeteren dat er niks aan de hand is dat heeft een naam en een gezicht, struisvogel

    1.   

     Er is een kleine groep in Nederland die denkt dat er sprake is van islamisering en dat de islam een kwaadaardige politieke ideologie is. Die groep neemt echter snel in omvang af.
     Deze racistische lulkoek heeft zijn tijd gehad en daarmee heeft Wilders zijn tijd gehad. Hij zal nog wel even doorpruttelen en deze kleine extremistische groep bedienen maar het is een aflopende zaak.

     Het is niet toevallig dat het woord islam in het partijprogramma van het FvD niet voorkomt. Baudet snapt dat je met dit spookverhaal geen kiezers meer trekt.

     1.   

      Nee hoor Baudet kiest bewust niet voor het woord islam in zijn verkiezingsprogramma omdat het net zoals al die elite partijen ook maar een bange wegkijker is. Die ook maar struisvogel gedrag vertoont.

   2.   

    Islamofobie is nooit aan de orde geweest. Kritiek op islam en daarbij meekomende islamisering heeft niets met een fobie te maken maar met een terechte vrees voor verlies van huidige vrijheden. De vruchten van islamisering zijn intussen al op diverse plaatsen in de wereld duidelijk zichtbaar geworden. Iran, Irak, Pakistan, Afghanistan, Somalië, Turkije, Saudi Arabië, Indonesië, Kosovo en Bosnië zijn bepaald niet de meest zorgzame, veilige en vrije samenlevingen in de wereld. Mohammadanisme bepaalt er meer en meer de publieke agenda en dat is ten koste van vrijheden en veiligheid gegaan.

  2.   

   Waar de PVV zijn focus legt is nu precies het gene wat Leefbaar heeft verzuimt namelijk de islam. Maar goed als nuchtere Rotterdammers zoals jij ze noemt inderdaad liever kiezen voor een partij die een beleid van pappen en nathouden heeft gevoerd, waarbij ze hun principes beetje bij beetje aan de kant hebben geschoven dan vraag ik me af hoe nuchter die nuchtere Rotterdammers nog echt zijn.

   Rotterdam is alleen maar meer geïslamiseerd de laatste jaren. Als dat geen prioriteit meer heeft in Rotterdam dan is die stad eigenlijk verloren.

   1.   

    Vind het wel lelijk het was zijn eerste debat word die er voor af gestraft

   2.   

    Als die zogenaamde islamisering grote problemen zou veroorzaken zou de kiezer zich in zijn stemkeuze daar wel door laten leiden. Die kiezer komt er nu achter dat het allemaal demagogische lulkoek was.

    1.   

     “Als die zogenaamde islamisering grote problemen zou veroorzaken”

     Dat zou je eens moeten vertellen tegen de vaders en de moeders van de meer dan duizend (…) gedrogeerde, misbruikte en getraumatiseerde meisjes in Telford en Rotherham. Als de autoriteiten tijdig hadden ingegrepen was het nooit zover gekomen, maar ze keken weg want moslims. Dat is het probleem Quispel. Als je dat niet onderkent ben je moreel medeplichtig.

     1.   

      “in Telford en Rotherham”

      Je bent een beetje verdwaald, Ben Zine, ik had het over de situatie in Nederland.

      Wat de islam te maken heeft met de narigheid in Telford en Rotherham is een typische fantasie van islamofoben. Mensen beginnen daar doorheen te prikken.

    2.   

     “Je bent een beetje verdwaald, Ben Zine, ik had het over de situatie in Nederland.”

     Engeland is nota bene ons buurland, ik heb het niet over Timboektoe. Wat in Engeland gebeurt kan dus evengoed hier gebeuren. Je halsstarrige en volledige ontkenning van deze problematiek (het wegkijken door policor autoriteiten, het negeren door policor mainstream media) duidt op autistische trekjes. Er blijkt namelijk geen enkele empathie uit voor de slachtoffertjes. Of wellicht ben je kinderloos, en kun je je er geen voorstelling van maken hoe het is om zoiets als ouders te moeten meemaken. In jouw beleving is het kennelijk allemaal “islamofobie”. Mensen met zo’n tunnelvisie zijn gewoon niet voor rede vatbaar. Blijf lekker geloven in je eigen waarheid, de multiculturele heilstaat. Zoals Lennon ooit zei: “Whatever gets you through your life”.

     1.   

      Ja, de affaire Dutroux gebeurde ook in een buurland, maar wat heeft dat in hemelsnaam met de islam te maken?

    3.   

     “wat heeft dat in hemelsnaam met de islam te maken?”

     Kennelijk heb je je onvoldoende verdiept in het enorme schandaal van Telford en Rotherham. Met slecht geïnformeerde mensen heeft discussiëren weinig zin.
     Misschien zou het handig zijn om je eerst op de hoogte te stellen van de materie, voordat je hier lukraak allerlei reacties gaat neerplempen.

     1.   

      Deze reactie bevat geen inhoudelijk argument.

      Wat ik je probeer aan je verstand te peuteren is dat mensen (in de regel mannen) zich op alle tijden en plaatsen soms schuldig maken aan seksueel wangedrag. Als je daarvoor de verklaring zoekt in de godsdienst die ze wel of niet belijden ben je een stomme sukkel.

    4.   

     Quispel, waar het om gaat is dat dit langdurige, grootschalige (meer dan duizend slachtoffers) en systematische misbruik van meisjes heeft plaatsgevonden in specifiek islamitische gemeenschappen van Telford en Rotherham. Doordat de autoriteiten jarenlang wegkeken (het betrof immers moslims), kon het misbruik al die tijd ongehinderd doorgaan. Er werden dus letterlijk willens en wetens onschuldige jonge meisjes geslachtofferd ten gunste van de politieke correctheid. Seksueel wangedrag in het algemeen is een geheel andere discussie, dat heeft hier niets mee te maken. Het feit dat dit blijkbaar maar niet tot je door wil dringen duidt wederom, zoals ik al eerder aangaf, op autistische trekjes, want zo moeilijk is het allemaal niet te begrijpen. Het zij zo… Dat je jezelf tot slot ook nog even verlaagt door te gaan schelden (“Je bent een stomme sukkel”) is niet alleen weinig inhoudelijk, maar heeft ook iets infantiels en zegt toch echt meer over jou dan over mij. Maar hier laat ik het verder bij. Met onwillige honden is het immers slecht hazen vangen. Het schandaal van Telford en Rotherham, dat is volgens onze vriend Quispel allemaal islamofobie ! :-)

     1.   

      Ben Zine, je wilt een islamofoob nummer maken over wangedrag dat overal in in allerlei landen en volken plaatsvindt.
      Ik trap daar niet in. Dit bashen van moslims is racistisch gebral waar alleen maar ellende van komt.

      Ik hoop dat ze de daders in Telfort stevig vervolgen maar niet omdat het moslims zijn.

    5.   

     @Ernst en blijven verdedigen die islam, elke woord dat jij zegt over de islam is het bewijs dat jij een islamlover bent..

   3.   

    Robert het zijn allemaal schijtbakken als het de islam betreft uit angst dat hun dan wat overkomt , daarmee geven eigenlijk aan dat het een zeer gevaarlijke zogenaamde godsdienst is .
    Daardoor blijft men wegkijken en durven er geen reacties te geven,laffe honden zijn het ,maar roepen dat zij geschokt zijn na de aanslagen die gepleegd zijn .

    1.   

     Hou je toch es aan het onderwerp, benzine. In Telford is ieder slachtoffer 1 teveel maar er zijn geen duizend kinderen misbruikt. Eerst waren het er 10, toen honderd en nu ineens duizend? De waarheid is dat de kinderen werden bedreigd en geterroriseerd en dus geen aangifte durfden te doen. Bovendien was er zoals hier ook vaak met slachtoffers het geval is sprake van schaamte omdat er familieleden bij betrokken waren. Ook dus geen aansporing om aangifte te doen. Ja, er is sprake van Zuid-Aziaten, maar je weet donders goed dat dit in iedere gesloten gemeenschap(sekte) voorkomt. En denk je echt dat de politie (vaders en grootvaders) daar de andere kant heeft uitgekeken? Moet ik een paar gevallen in Nederland aanhalen van brave burgers die zich hier aan minderjarigen vergrepen? Bij mij moet je met die sowjet-russische leugens niet aankomen. Zo en bedenk nu maar eens een misstand hier in Nederland die Geert met zijn ene zetel ECHT kan helpen.

 5.   

  Zo vlak voor de verkiezingen draait de peilingenmanipulator overuren.

  1.   

   Die jongen van de PVV bedoel ik

 6.   

  Inderdaad, CDA 6% 3 zetels, PVV 6% 1 zetel, wat is hierop uw antwoord?
  Mocht de PVV weinig zetels halen, moeten de Rotterdammers nooit meer zeuren waarom de PVV niet mee doet in Rotterdam, dat hebben ze dan aan hun zelf te danken.
  Laat ze lekker stemmen op Baudet met zijn geslachtziektes verhaal!

  1.   

   In de tweede grafiek ontbreekt de laatste kolom…

 7.   

  Baudet die niet kan debateren, krijgt een pluim, Maurice Meeuwsen die net nieuw is
  deugt weer eens niet! Ook hij moet het leren, maar zijn bedoelingen en motivatie zijn goed.
  Kies allemaal fijn voor Baudet dan krijg je er Abutaleb er bij cadeau!

 8.   

  Ach zoals gewoonlijk valt men de PVV. weer eens aan, hoe kan het nou zo’n vredelievend geloof als de islam en half Ned laat zich straks moedwillig naar de slachtbank brengen.
  Ik blijf geloven in Wilders en blijf op hem stemmen.

  1.   

   nieke ik kan niet op pvv stemmen ik woon in deventer

 9.   

  Rotterdam is al verloren. De Rampstad (Randstad) is al verloren. Het enige wat “rest Nederland” nog kan redden van de ondergang is de “Magna Frisia” gedachte. (Lega Noord onafhankelijkheid van Den Haag).
  Ik vrees echter , dat de gedrogeerde Noorderlingen weer massaal op lokale suffertjes gaan stemmen of op de kartelpartijen, als ze al gaan stemmen. Hetgeen wederom 4 jaar van stagnatie en verdere stilzame islamisering zal leiden. Tsja, leuker kunnen we het niet maken. Het was een Rijndelta het wordt weer een Rijndelta.

 10.   

  Leefbaar Rotterdam gaat die stad helemaal bevrijden van moslims. Dat vinden ze in Den Haag natuurlijk niet goed, zodat ik voorspel het nu nog ondenkbare dichterbij komt: een Rexit. Wat ooit het “Openbaar Lichaam Rijnmond” was kan nieuw leven ingeblazen krijgen als de republiek Rotterdam (dat allittereert mooi!)
  Joost Eerdmans wordt separatistenleider. En de rest van Holland zal geconfronteerd worden met drommen asielzoekers: moslims die uit Rotterdam verjaagd worden.
  In Antwerpen en Hamburg gaat de vlag uit want dan is hun grote concurrent (als havenstad) Rotterdam vrijwel zeker uitgeschakeld.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!