Popcorn! Na kansloos verloren referendum ‘staat de eensgezindheid in het kabinet onder druk’

Het kabinet-Rutte III zit pas enkele maanden, maar gaat nu al in crisisstand. De reden is het verloren referendum, en dat lokt een tweedeling in de regeringscoalitie uit. Aan Kajsa Ollongren (D66) nu de “schone” taak om zich op Pechtoldiaanse wijze een weg uit de impasse te glibberen…

Dat de Nederlandse bevolking de Wet Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV) afgelopen woensdag afschoot, kwam in Den Haag binnen als een donderslag bij heldere hemel. Men had gehoopt de zogeheten ‘sleepwet’ met vlag en wimpel te kunnen doorsturen naar het Staatsblad voor publicatie en inwerkingtreding, maar kiezers staken er een stokje voor: het werd een tegenstem.

Dat gaat voor spanningen zorgen binnen het kabinet, zo schrijft De Volkskrant. Want VVD, CDA en ChristenUnie zullen hooguit wat cosmetische veranderingen aan de wet eisen. D66 zal er echter op willen aandringen om tóch het één en ander om te klussen. En dat gaat voor gesodemieter zorgen, zo schat de krant in:

“Niet voor niets blaakten premier Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma een dag voor het referendum nog van het zelfvertrouwen. In het laatste debat deden ze de meeste kritiek af als ‘kolder’, ‘volstrekte onzin’ en ‘onwaar’. Nu moet het kabinet toch met die ‘kolder’ aan de slag. Een opgave die de eensgezindheid binnen de coalitie voor het eerst echt onder druk zet.

Vooral voor D66-leider Alexander Pechtold is het riskant om de Wiv gewoon door te drukken. Het zijn hoogopgeleide jongeren uit de steden die massaal tegen hebben gestemd  geen groep die D66 van zich wil vervreemden. En het incasseringsvermogen van de partij is al aangetast door het omstreden afschaffen van het referendum en de nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen. De D66-fractie zal er weinig voelen om nu opnieuw op de pijnbank plaats te nemen.”

Kajsa Ollongren heeft er zo weer een hoofdpijndossier bij, met dank aan het onverwachte ‘nee’ bij het mogelijk laatste referendum.”

Dat wordt dus smullen geblazen! Gaat het kabinet-Rutte III dan binnen een jaar al vallen? Wie weet, beste mensen, wie weet… Het kan in ieder geval niet meer categorisch worden uitgesloten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Guus Geluk

  Als D66 er de stekker uittrekt omwille van partijbelang, is zij geen knip voor de neus waard. Hopelijk volgt zij het voorbeeld van de PvdA en blijft zij zitten.

  Het was wel handig van het onbetrouwbare GroenLinks niet in Rutte III te zijn gestapt. Nu moet Pechtold een centrumrechts-conservatieve koers verdedigen (hetgeen tot een afstraffing van diens partij leidde), en Klaver kan lekker linkse oppositie voeren.

  1. DutchDropveter

   Ik denk dat D66 zichzelf eens flink achter de oren gekrabd heeft na de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Ze zien (hopelijk) zelf ook in dat de weg die ze in zijn geslagen de partij een PvdA 2.0 laat worden.

   Wat Guus wil is dat D66 zich opoffert voor de VVD maar ik denk dat D66 iets meer haar op de tanden heeft dan de PvdA.

   Wat betreft groenlinks dat is een tijdelijk groei. Mensen gaan vanzelf in zien dat als je de auto uit de centra van wat grotere plaatsen gaat weren dat dit een zeer negatief effect heeft op het winkelend publiek. Geen omzet, minder winkels, minder winkels, minder banen, minder banen meer uitkeringen. Allemaal best wel simpel.

   1. Guus Geluk

    “Wat Guus wil is dat D66 zich opoffert voor de VVD…”

    Helemaal goed gezien, Dutch, of beter gezegd: zich opoffert voor dit kabinet. Zoals, inderdaad, ook de PvdA deed. Landsbelang boven partijbelang

 2. Pit

  De macht trekt, rukt en zuigt. Deze gladjakkers gaan gewoon door met hun missie. Brussel zal overwinnen. Maar eens kijken hoelang het electoraat nog genaaid wil worden.

  #sleepnet

 3. Ni28

  Pechtold met haar marionet Ollongren moet nu of voor de referendum opkomen of deze helemaal weggooien. In de eerste geval zal de regering vallen in de tweede D66. D66 kent het laten vallen van het kabinet uit het verleden dus zal voor deze optie kiezen. Een middenweg is er bijna niet mogelijk. Wel zal blijken dat zij allemaal slechte verliezers zijn. Misschien kunnen zij nog de schuld aan Wilders, Baudet of de Russen geven. Dat is het meest waarschijnlijkste.

  1. Ni28

   HAAR moet ZIJN wezen. Geen andere gedachte achter.

 4. Ni28

  D66 heeft zich in een schaakmat geschaakt. De koningin probeert zich te redden en de koning ligt bijna op zijn rug. Slepen zij de regering mee?

  1. Rechtsaf

   @Ni28 en weet je wat dan doen in Den-Haag, klontje boter op haar hoofd en ze veranderen de regels van het schaakspel..

   1. Ni28

    Uiteraard want verliezen kennen zij niet. Dan maar de boel belazeren.

 5. CJD

  “ Het zijn hoogopgeleide jongeren uit de steden die massaal tegen hebben gestemd geen groep die D66 van zich wil vervreemden“.

  Dat is dan ook precies de reden waarom ik voorspel dat het in tegenstelling tot bij verdrag Oekraine heel lastig wordt voor D66 om het volk weer ondemocratisch te negeren zoals bij de vorige referendum.

  Het is namelijk erg makkelijk om SPers en PVVers te framen als onopgeleide tokkies waar je niet naar hoeft te luisteren maar wanneer het om je eigen achterban gaat is het een heel ander verhaal.

  D66 zit nu lekker in spagaat. Erg vermakelijk

 6. Duke

  Mocht D66 dit kabinet laten vallen vanwege dit referendum, zijn zij nog niet helemaal verloren op democratisch gebied en winnen ze weer een klein beetje respect van de kiezer terug. De VVD (Rutte’s inlegvelletje) en het CDA (Balkenende’s Europese Grondwet) zijn al wel verloren.

  1. robroy

   Doen ze het niet en waaien met VVD en CDA mee zullen ze als een baksteen vallen.
   Het kabinet valt als DDD666 verstandig is.
   En als ze dan toch bezig zijn penthouse en oldkreng meteen mee dumpen, dan kan het nog goed komen met dat kluppie
   .

  2. Eminem2

   Maar als ze het niet laten vallen, dan winnen ze voor de PS-verkiezingen van 2019 onvoldoende kiezers terug om Rutte-3 in het zadel te houden. Zeker aangezien ook CDA en VVD nu al op een handjevol zetels verlies staan ten opzichte van de TK2017, zal het toch al erg moeilijk worden om na maart 2019 door te regeren.

   Nog mooier wordt het voor Rutte als D66 hem ook de rug toekeert, nadat eerder SP, PvdA en GL dit ook al gedaan hebben. Aangezien Rutte de PVV zelf al heeft uitgesloten, zou er dan vrijwel geen meerderheidscoalitie met de VVD meer mogelijk zijn.

 7. CJD

  Als D66 niet uitkijkt en gewoon weer gaat draaien op dit punt geven ze GL een monsterzege. Dan staat voor D66 de zelfde afgang te wachten als de PvdA.

  Als ze hun rug recht houden betekent dit einde van dit kabinet. Schaakmat !

 8. ayreonaut

  Rutte kan dit makkelijk oplossen. Even een versnelde cursus kantklossen volgen en dit probleem is ook weer opgelost

 9. Babaji538

  Er zijn zo van die onvergetelijke ervaringen.
  Als pappa de dochter van 8 gaat liefkozen, met blijvend
  letsel. En daarna de dochter van 9, van de neef
  onder handen gaat nemen.
  Of, als papa, uit zijn dak gaat op een paar meter
  in de lucht.
  Je vraagt toch meteen geld terug?

  AD Rokjesdag.
  Zonder familie. Zonder vrouw. Zonder kind.
  Zonder geld. Zonder baan. Zonder naam.

  Alleen een kortstondige mix der genen,
  op afkoop via “Marktplaats”.

  Ik had het over “Moral Standards”, November 3, 2016,
  https://worldpoet546.wordpress.com
  Petra Hermans

 10. Ni28

  De trollen vergaderen om met een gezamenlijke mening uit te komen. Duurt wel lang.

  1. robroy

   Tis ook bijna zondag he @Ni28 guus gaat zo douchen om morgen voor in de banken lekker te ruiken .

   1. sonar

    Robroy Guus Geluk gaar toch gewoon in zijn ganzenpakje vooraan in de banken zitten en daar mag hij geen onzin uitkramen .
    Die onzin spaart hij op om doordeweeks interessant te doen dat hij overal verstand van heeft,alleen niemand gelooft hem en neemt hem serieus.

    1. sonar

     Gaar=gaat

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.