Popcorn! VVD-coryfee Bolkestein gooit VVD-lijsttrekker A’dam voor de leeuwen: ‘Veel te links, ik stem niet op hem!’

Vlak voor de verkiezingen gooit VVD-oudgediende Frits Bolkestein zijn eigen partij nog even onder de bus. Hij is totaal niet te spreken over de Amsterdamse afdeling van de liberale partij, die hij “veel te links” vindt. Ook wil Bolkestein dat de lijsttrekker, Eric van der Burg, ophoepelt. Zelf gaat hij niet op hem stemmen.

In De Volkskrant vandaag een groot interview met Frits Bolkestein. In de jaren ’90 VVD-leider, daarna eurocommisaris en vanaf de eeuwwisseling vooral geraadpleegd als een soort orakel die zijn licht kan laten schijnen op VVD-aangelegenheden. Zoals kennelijk vandaag, waar daags voor de gemeenteraadsverkiezingen de VVD-afdeling van Bolkestein in zijn eigen woonplaats over de knie wordt gehaald. Bolkestein haalt daar hard uit naar lijsttrekker Eric van der Burg, die hij neerzet als iemand met “absurde” politieke ideeën over vluchtelingen.

Bolkestien wil dat Van der Burg daarom ophoepelt:

Op wie gaat u straks stemmen?

‘Nou kijk, de VVD Amsterdam is veel te links. Al jaren. Die lijsttrekker, Van der Burg, heeft gezegd dat Amsterdam meer asielzoekers moet opnemen. Absurd! Ik vind dat-ie weg moet. Zal ook wel gebeuren, maar jammer genoeg pas na de verkiezingen. Ik stem deze keer op Hala Naoum, de nummer 5 op de VVD-lijst. Zij is absoluut niet links. Ze is een Syrische christen die op haar 15de naar Nederland is gekomen. Hala is Nederlandse geworden, ze heeft gestudeerd, ook in Parijs. Ik ken haar persoonlijk, ik heb haar gesteund bij haar kandidaatstelling op de lijst. Een heel begaafde jonge vrouw. Voor mij, heren, is Hala de hoop in bange dagen.'”

En die mag de VVD Amsterdam dus mooi in hun zak steken: pas op plek 5 van deze zogenaamde ‘rechtse’ partij vind je het eerste ook echt rechtse kandidaat-gemeenteraadslid. De eerste vier zijn kennelijk alleen maar linkse kommer en kwel.

Kommer en kwel is het ook in het Midden-Oosten, volgens Bolkestein. Als één van de weinige VVD’ers die dat aandurft meldt hij nog maar eens even dat de westerse samenleving superieur is aan de islamitische. Bolkestein:

“Als het gaat om de westerse waarden is Bolkestein altijd stellig geweest. Een van zijn meest controversiële stellingen: ‘onze’ beschaving is superieur aan de islamitische.

‘Daar blijf ik bij’, zegt hij. ‘Ga maar naar het Midden-Oosten, ga maar kijken. Het is een puinhoop. Dictatuur, onderdrukking van vrouwen, lage economische groei. Hoeveel Nobelprijswinnaars komen uit het Midden-Oosten?'”

Ook vindt Bolkestein dat Mark Rutte zich moet kandideren voor een EU-topbaan, maar daarover hebben we gisteren al uitgebreid geschreven. Al met al zeker een lezenswaardig interview, met enkele pittige uitspraken die Bolkie ongetwijfeld niet in dank zullen worden afgenomen door Rutte en de sociaal-liberale kliek die hij om zich heen heeft verzameld. Maar dat maakt het des te leuker, nietwaar?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. van Urk

  Amsterdam is nu eenmaal een groot Links bolwerk en dan is het onoverkomelijk dat je met Links moet meewaaien om toch aan het roer te kunnen blijven als VVD. Dat is wat Baudet ook zegt: Links is een ziekte waar je moeilijk vanaf komt.

 2. Paaldanseres

  Het linkse vvd bolwerk begint flinke scheuren te vertonen… en de oude garde snuift de linkse bagger en gutmensch goedje van ruggengraatloze Trutte niet langer… ze zien dat hun partij overal naar de mallemoeren gaat. Ik zou zeggen…. laat maar tegen de vlakte gaan. Hoe sneller, hoe beter.

 3. Ni28

  Welke rechtse partijen heeft Nederland eigenlijk? Nu pas de FvD en deels de PVV. Verder is het een linkse pot nat. De VVD is sinds die saxofoon spelende voorman al een ruk naar links gedaan. De VVD is eigenlijk een afsplitsing van de PvdA en zij laten hun roots kennen.

  1. van Urk

   Inderdaad. Links is alleen maar gegroeid doordat zij bijgestaan worden door nieuwe partijen als BJ1 en Denk, middenpartijen die ook hun been op Links willen zetten en zogenaamd Rechtse politici die met het links gedachtegoed meewaaien om daarmee hun zetel te kunnen behouden. Tezamen zijn ze verzekerd van het vernietigen van ons chauvinistisch erfgoed.

  2. Ernst Quispel

   Ja, de Nederlandse kiezer maakt een enorme beweging naar links.

 4. DutchDropveter

  Ik zie hem als perfecte opvolger van Juncker, Bezopen, achterlijk, dom, ondoordacht, wijs naar het probleem niet naar de oorzaak, brengt de bevolking ongewenst in gevaar (kernwapens), bemoeid zich met de politiek terwijl het een oud en dementerende gek is.

  Ik zeg mark zie hier je grootmeester die je plekje gaat inpikken in Brussel!

 5. Peter Loosduinen

  Groot respect voor Frits !!
  Dit is een staatsman die denkt aan de volgende generatie.
  Een tegenpool van de kwezel Van Aartsen !

 6. Ben Zine

  Bolkestein heeft zich wat mij betreft voor eens en voor altijd gediskwalificeerd vanwege zijn uitspraak over Fortuyn: “Met hem slaan we in het buitenland een pleefiguur”. Dat vond ik zo laf en zo goedkoop, heeft daar ook nooit zijn excuses voor aangeboden. Typisch VVD, gewoon een foute club zelfingenomen corrupte met links heulende regenten.

  1. Ernst Quispel

   Daar had Bolkestein volledig gelijk in: Fortuyn was voor onze internationale reputatie een totale ramp geworden.

  2. robroy

   En Bolkenstein heeft nu wel gelijk verketteren die hap .En rap wat

 7. Janna47

  Bolkestein moet helemaal niet op de VVD stemmen als hij vind dat de VVD in A’dam links is. Ook niet op nummer 5, want dat maakt geen moer uit. Domme uitspraak van deze man, zoals ook de uitspraak over Fortuyn. Blaaskaak!

 8. sjun

  Verstandige man die Bolkestein. Maar Amsterdam had ik al lang politiek opgegeven. Kennelijk moet men eerst met de neus op de feiten gedrukt worden voordat via het onderwijsgeïndoctrineerd stemgedrag daar verandert. Ik betaal er in elk geval via de gemeentebelasting niet langer aan mee.

 9. Babaji538

  Mijn houding is waardig om internationaal een neutrale boodschap
  uit te dragen van liefde, vrede en universeel begrip
  in de hele mensheid.
  Het vroeg, om een stille en toegewijde geest
  die gedachtegoed laat uitwaaien in alle richtingen van de wind!
  Petra Cecilia Maria Hermans
  https://worldpoet546.wordpress.com
  https://www.goodreads.com/PetraHermans
  High Level of Energy, October 2, 2017

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.