Rassenpolitiek van VU-docent: “Ik selecteer zoveel mogelijk niet-witte auteurs” en “denken hangt samen met lichaam”

Volgens docent bestuurswetenschappen Sinan Çankaya aan de Vrije Universiteit Amsterdam kan je iemands denken afleiden aan diens lichaam (lees: huidskleur). Daarom probeert Çankaya zijn eigen leerlingen zoveel mogelijk “niet-witte auteurs” voor te schotelen: “In de hoop dat die ideeën circuleren en zich verspreiden.”

Wie had gehoopt dat het rassendenken binnen de Nederlandse academische wereld begon én eindigde met Gloria Wekker van de Universiteit Utrecht, komt helaas bedrogen uit. Ook de Vrije Universiteit in Amsterdam lijkt besmet met dit uiterst kwalijke, en racistische, fenomeen. Zie bijvoorbeeld de studie culturele antropologie, waar men zomaar de docent Sinan Çankaya tegen het lijf kan lopen. De man doceert bestuurswetenschappen, en probeert tijdens zijn lessen zoveel mogelijk ‘zwarte auteurs’ te selecteren. Die zijn kennelijk beter dan ‘witte auteurs’. Op zijn Facebook-pagina doet Çankaya zijn werkwijze uit de doeken:

“hoe kan de belangrijke kritiek op eurocentrisme en witheid in het Nederlandse onderwijs samengaan met deze ontwikkeling? Ik probeer in mijn eigen onderwijs zoveel mogelijk niet-witte auteurs een plek te geven, in de hoop dat die ideeën circuleren en zich verspreiden.”

Auteurs selecteren op hun huidskleur, in plaats van op hun ideeën of academische merites. En dat vervolgens laten doorgaan voor wetenschappelijk onderwijs: je moet het maar durven. Helemaal als je die ideeën vervolgens gaat koppelen aan het racistische hersenspinsel dat je aan iemands huidskleur het één en ander kan aflezen qua ideeën:

“Iemands denken wordt beïnvloed door het lichaam maar valt daar nooit helemaal mee samen. Dat een ‘zwarte positie’ zich niet automatisch vertaalt in een progressief antiracisme bewijst Raymann wel. “

Het is niet voor het eerst dat de culturele antropoloog Sinan Çankaya z’n vingers brandt aan rassenkwesties: in juni 2016 beargumenteerde hij ook al dat er zoiets bestond als een “lange arm van Israël”. Dergelijke pleidooien staan bekend als een favoriete antisemtische complottheorie.

In de bovengenoemde Facebook-post laat Sinan Çankaya dus zien niets geleerd te hebben van het uiten van zogeheten rassenkritiek, en het zelfs een plekje heeft gegeven in zijn werk. Maar dat mag ook niet zo verwonderlijk zijn bij iemand die aangeeft “blij” te zijn en “vreugde” te voelen als de veroordeelde agentenrammer Jerry Afriyie ergens komt spreken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Babaji538

  Tim Engelbart, je moet toch weten
  dat “de Vrije Universiteit” erg goed bekend staat.

  Ik wens je, van harte, fijne Paasdagen toe!

  Petra Hermans

  1. oeioeivogel

   Ieder zijn/haar mening
   Fijne Paashazen.
   Oeioei Vogel.

 2. Ruud562

  Alweer Amsterdam, alweer achterstelling van de …. witte medemens!

  1. corfo

   @ Ruud562.
   Hoe kán dat nou toch ?
   Ik hoor “deskundigen” steevast roepen : “Zwarte en blanke mensen zijn gelijk !”
   En dan nu weer een “deskundige” die een andere mening heeft, wij, de échte Nederlanders, kunnen het bijna niet meer behappen; het is onnavolgbaar :
   zijn zwarte en blanke mensen nu wél of níet gelijk ?
   Begrijp ik het goed als ik lees ; mensen met een groot lichaam hebben een groot verstand ? Maar dan discrimineer je toch kleine, dunne mensen ? Mag dat ?
   Houd toch op met die waanzin, straks mag ik alleen nog maar een zwarte hond bezitten, maar ik heb nu een zwart/wit/bruine hond, wat moet ik met hem ? Hij heet ook nog eens Achmed, mag zeker ook niet meer, dan noem ik hem maar Neutralie; ik maak er volkomen onzin van, maar dat komt omdat ik het hele geleuter over deze “kwestie” als grote onzin bestempel.

 3. Ritter

  Als een docent zoveel mogelijk blanken zou selecteren zouden de politiek en media moord en brand schreeuwen en maatregelen eisen. Maar nu blijft het stil.

  Kennelijk is racisme tegen blanken toegestaan.

 4. Baron von Munchhausen

  Zuiver racisme t.o. de blanken!
  Wordt het niet eens tijd dat de overheid de miljoenen subsidies eens nader gaat bekijken?
  Of mogen niet-blanken wel discrimineren? Ik ben van plan toch enig vragen hier over te stellen aan de Rector magnificus.
  Als een of andere universiteit alleen blanke auteurs wil? Ja…….. dan de gehele linkse grachtengordel, linkse pers, DWDD, PAUW, Volkskrant en NPO op hun achterste benen!

 5. Baron von Munchhausen

  En het wordt nog erger in Amsterdam worden: een links college!
  De VU wrijft al in haar handjes! Executieplaats op de campus voor “ongelovigen en blanken!”
  Stemmen gaan rond dat Femke Burgemeester van Amsterdam gaat worden.
  Goed,….maar…………
  Femke??????????? altijd huilen als ze ongesteld is en dat moet Burgemeester worden?
  God, of moet ik voor Amsterdam Allah zeggen, verhoede dit!!!!
  Als dat zo is, gebeurt het volgende:
  moet elke inwoner op breicursus, autoped rijden, avondgebed richting Mekka, niet met auto rijden (behalve zijzelf), bedrijven wegpesten, verplichtte bevallingcursusen voor mannen, elke ambtenaar meer frauderen, gescheiden loketten bij overheden, kerken pop tempels, genderneutrale toiletten op scholen en andere overheidsgebouwen, blote dames in Rijksmuseum afdekken, gebedsruimtes in openbaar, yogalessen voor ambtenaren, hoger onderwijs alleen voor niet-blanken, verbod werken voor uitkeringstrekkers, hoofddoekjes achter de ramen (Wallen), AJAX moet naam veranderen in Allah, verboden vlees te eten, niet op leren schoenen lopen, enzovoort, zandbakken voor allochtonen om een “thuisgevoel” te geven, blanke bewoners IJburg moeten naar (Schotel)Vaart/Meer verhuizen, Elatik Hoofdcommissaris politie, Sinterklaas feest verboden, Suikerfeest verplicht voor alle ambtenaren, ongestelde vrouwen maandelijks toelage 500 Euro, enzovoort, enzovoort,……………………… enzovoort,.
  Kortom, een gigantische chaos en jawel,…….. gesteund door Den-Haag: 600 miljoen per jaar naar Anarchie Amsterdam!
  Leve de vooruitgang!
  “God zij geprezen!” Oeps……………… Allah Akbar!

 6. Ni28

  Ik ben geen racist en daarom kies ik altijd niet blanke auteurs. Wij moeten het begrip racist toch maar nader bestuderen. Maar misschien is hij een positieve racist. Positieve racist selecteert alleen gekleurde mensen en een negatieve racist alleen blanken. Dat lijkt er meer op, ineens krijg je een totaal andere beeld. Walgelijk, die racisten, althans de negatieve.

  1. en_els

   U bent een racist door voor ‘niet blank’ te kiezen.
   Alleen kleurenblinden zijn geen racisten.

 7. Pedrito

  VU: knettergek onderwijsinstituut !

 8. Ni28

  Wij zijn super tolerant geworden door intolerantie voor onszelf. Weer een voorbeeld van vele doorgeschoten ideeën.

 9. Duke

  Dit racisme wordt openlijk getoond zonder schaamte en de overheid grijpt niet in. Het nazisme leeft weer en vermomd zich als ‘anti-racisme’.

  1. Baron von Munchhausen

   Tegenwoordig hebben we LINKS facisme!!!!
   Even een stukje (kort) geschiedenis: ( geschiedenis herhaalt zich ononderbroken)
   Mussolini, ken je hem nog?, is begonnen als een 100% socialist. In zwarte pakken paraderen enz,. De macht verkreeg hij en veranderde in een zeer gevaarlijke facist die zelfs met Hitler samenwerkte. Tegenstanders elimineren, enz,.
   De, toen, Italiaanse leuze:
   “afgunst en haat is ons wapen, laten we dit vertalen naar leugens, verdraaingen op alle mogelijke manieren!”. “Daag ze uit die onze wil niet opvolgt, ga niet op feiten en waarheden in, discusseer niet, maar verwijt ze, enzovoort,.”
   Enfin,…. aan het eind 2e WO werd Mussolini opgehangen!

   Mussolini kan vervangen worden door AFA.
   Hitler kan vervangen worden door Moslims.
   Zwarte pakken ook huidige uitrusting AFA.
   Beangstigend hoe veel overeenkomsten!!!!
   PS.
   Hitler begon ook als socialist!
   Nogmaals; zeer beangstigend!

 10. Rosasolis

  Laten wij hopen dat racisme dit land niet gaat verdelen. Er heerst momenteel teveel racistische anti-reclame die door vooral de nieuwe politieke partijen wordt doorgegeven.
  Door zowel Alt-rechts als Alt-Links. En dit verspreid tot aan de universiteiten. Laat ons land niet het hedendaagse typische Amerikaanse racisme gaan overnemen. Alle tekens van racisme moet onmiddellijk verbannen uit ieder universiteit, en scholen.

  1. Baron von Munchhausen

   De VU is een voorloper van racisme! Blanke auteurs worden geweerd c.q. niet gelezen worden!
   En de subsidie verstrekker, Den-Haag, staat erbij en kijkt er naar!
   Racisme wordt ALTIJD aangewakkerd uit/van de Linkse Gutmenschen!

 11. denk eens na

  Rassen bestaan toch niet??????!!!!!!!

  1. Baron von Munchhausen

   Wél de “wegkijkende linkse correcte Moslim-knuffelaars” die zichzelf Ubermenschen vinden! Hitler vond ook de Ubermenschen een boven alles staand ras.
   Tsja,……..

 12. fenderbender

  Racisten bestaan niet, het is een populair scheldwoord voor de klagers en slachtoffers, gezeik over slavernijgelul, verdiep je eens wat ze in arabie met hun slaven deden, rot op.

  Er zijn mensen die hun cultuur willen behouden en beschermen, en terecht.

  Oostvaardersplassen op de wereldschaal = Afrika, heeft geen uitleg nodig, zonder de blanken is het een corrupte bende, bende,s , slavernij , honger , oorlog, kindsoldaten enz enz. Rot toch op, een puinbak
  Zambia en Malawi roept de BEVOLKING om terugkomst van de blanke boeren, ze kunnen hun eigen vreten niet eens verbouwen nadat ze de blanke boeren hebben verdreven.

  Sinan Çankaya, mongool, laat hem gaan, het heft zichzelf op.

 13. HW

  Het Turkse fascisme straalt er vanaf.

 14. Gerlos

  Is dit niet strafbaar.???????

 15. en_els

  Arme studenten. Als zij klaar zijn met hun studie zal niemand merken dat zij evt intelligent zijn. Hun hersenen zijn niet genoeg geprikkeld door de voorgeschotelde leerstof.

 16. Frits Jansen

  Schrijven dan niet-witte auteurs over bestuurskunde, het vak van die man? Of bedoelt hij gewoon Nederlanders die toevallig een kleurtje hebben.

  Er komt een tijd dat het wijdverbreide gebruik van zwarte inkt in boeken als racistisch wordt beschouwd.

 17. sjun

  Zo krijgt de plaatsvindende ETNOCIDE steeds meer gezichten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.