Bam! Wilders en Pechtold vlogen elkaar gisteren de haren in. De D66'er stotterde ervan, werd persoonlijk, en was duidelijk in paniek

Geen categorieapr 26 2018, 8:00
"U bent gewoon een geboren leugenaar."
Het was gisteren een schitterend debat in de Tweede Kamer. Er gebeurde van alles. Wiebes moest het ontgelden. Rutte werd totaal kapotgemaakt. En Pechtold en Wilders hadden een keiharde confrontatie waarin de eerste duidelijk zijn kalmte verloor. Hij begon er zelfs van te stotteren.
Wilders begon door te stellen dat mensen die het debat thuis kijken zich groen en geel ergerden aan Pechtold, Rutte en Wiebes, die grapjes met elkaar maakten terwijl iedereen begrijpt dat ze keihard aan het liegen waren. De vraag vorig jaar was niet, aldus Wilders, niet of Pechtold memo's toen openbaar wilde maken, maar of er andere memo's waren. Dat ontkende Pechtold, en dat was dus een leugen. Zelfs VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff moest gisteren erkennen dat premier Rutte daarover onwaarheden had verteld.
"U bent niet eerlijk geweest. U heeft dat niet gedaan, net zoals u met dat penthouse van u leugen achter leugen zet," aldus Wilders. Vervolgens vroeg hij Pechtold nog maar een keer, met de oproep om voor de verandering eens eerlijk antwoord te geven, om toe te geven dat hij eerder de waarheid niet sprak.
Daar wilde Pechtold niet aan. Als compulsieve leugenaar zijnde kan hij dat soort woorden gewoon niet uit zijn mond krijgen. En dus begon hij te stotteren en te stamelen... en zette hij uit pure wanhoop maar de aanval in op Wilders.
"De mensen thuis kennen de plaat van Wilders, en zijn fijn-besnaarde formuleringen inmiddels ook wel," aldus Pechtold. "U mag weer beledigen, u mag weer insinueren. U mag weer op de persoon spelen waar u de ballen verstand van [sic] heeft van de achtergrond. Dat mag allemaal." Ja, vriendelijk he, van Alex? Dat Wilders van hem zomaar dingen mag zeggen?
En hij ging verder: "De reden dat u nog nooit een succesvolle onderhandeling even heeft weten vol te houden is omdat u vaak zélf zo onbetrouwbaar bent." Een merkwaardige opmerking natuurlijk aangezien Rutte I toch echt twee jaar zat (wat toch langer is dan "even") én omdat Wilders dat kabinet niet liet vallen omdat hij onbetrouwbaar was, maar omdat hij weigerde om een verkiezingsbelofte te verbreken.
"Meneer Wilders als het gaat om dit dossier heb ik heel zorgvuldig geformuleerd," aldus Pechtold, waarna meneer uitlegde dat hij bewust de woorden zo koos dat hij weg kon komen met zo weinig mogelijk informatie te onthullen en de waarheid actief te verhullen.
"Ah, nu wordt het leuk," reageerde Wilders. "De heer Pechtold raakt geïrriteerd. Hij begint ook een beetje te stotteren. Hij heeft het nu over op de man spelen en doet het terug. En ik zeg u, dat wat kenmerkend aan uw gedrag is -- en dat is met uw penthouse dat u niet meldde aan de Kamer, en dat is nu weer met de nota die u zegt niet te hebben gekend, terwijl u die wel heeft gekend -- dat u gewoon een geboren leugenaar bent. U liegt alles bij elkaar."
En dat was het moment waarop Pechtold brak:

"U bent zo goed met die beschuldigingen en die beelden, en 'je lacht naar Rutte,' ik zie [sic] ook nog schouder kloppend en weet ik veel wat. De heer Wilders is wat dat betreft echt een flip-flop als het maar gaat in welke positie hij zit. Maar de belangrijkste positie die hij heeft is mensen verdacht maken, mensen discrimineren, mensen persoonlijk proberen te tarten.

"Meneer Wilders, ik, al twaalf jaar kan u aan [ja, dat is een kromme zin, Alexander was het helemaal kwijt]. Het doet me geen mallemoer. Wat ik jammer vind is dat na al die tijd die club van u niet nog zo verder gedecimeerd is dat we langzamerhand die gelgelgelgel [sic], die langspeelplaat ook eens echt kunnen neerleggen waar die hoort: in het museum."

"Pechtold heeft het echt moeilijk," antwoordde Wilders. "Hij gaat nu in één keer nog wilder om zich heen slaan. Allemaal over decimeren. Mijn partij, wat er ook van waar is, is nog altijd vele malen groter dan de uwe, van in de peilingen tot in de werkelijkheid. Dus u bent een beetje in paniek aan het raken. Want u weet dat toen u dat penthouse niet meldde dat u daar fout zat. Dan gaat u over mij praten, over verdachtmakingen. Het zijn feiten. En half Nederland ziet dat ook. Als je een cadeau krijgt van een ambassadeur meld je dat. Als je dat niet doet ben je een leugenaar. En nu, met een ander debat, gaat het weer over een memo waarover u opnieuw de waarheid niet heeft gesproken."
"Dus u kunt wel, als ik zo dadelijk terug ga naar mijn stoel, gaan zeggen: 'Oh dat partijtje van jou' en 'hij wil alleen maar discrimineren,' maar u draait om het antwoord heen. U heeft gelogen: bij het penthouse en hier. En u geeft dat, in tegenstelling tot uw collega's die wel praten over waarheid, geeft u het niet toe. U bent, meneer Pechtold, een heel klein mannetje."
Pechtolds antwoord was hilarisch omdat het de man en zijn karakter genadeloos blootlegt. Hij ontkende niet eens meer te liegen, maar draaide het om. "Als dat beeld dat de heer Wilders van mij heeft klopt, dat ik altijd lieg, dan zou ik zeggen: waarom bent u vandaag verbaasd? Waarom bent u 15 november verbaasd? Waarom bent u uberhaupt verbaasd?"
Het was de eerste keer tijdens het debat dat Pechtold de waarheid vertelde. Ironisch.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten