Beschamend! Anne Frank Huis liet joodse medewerker keppeltje niet zichtbaar dragen

Geen categorieapr 12 2018, 13:00
Het Anne Frank Huis.
Dit verhaal op de website van het Nieuw Israëlitisch Weekblad is ronduit schokkend. Er blijkt namelijk uit dat een joodse medewerker van het Anne Frank Huis vreselijk heeft moeten knokken om op zijn werk een keppeltje te dragen. Nou ja, op een gegeven moment mocht hij dat wel doen, maar dan moest er een pet overheen. Dan kon immers niemand zien dat er een keppel onder zat.

“Ik heb er al maanden stress van, maar dit is voor mij een principiële, morele kwestie,” antwoordde Vingerling toen het NIW hem maandag benaderde over geruchten dat keppels bij publieksmedewerkers werden geweerd. Die geruchten bleken gegrond, bleek uit zijn relaas. De orthodoxe Vingerling had tijdens de sollicitatieprocedure geen keppel gedragen, maar dat begon te knagen. Hij wilde toch graag tijdens het werk een kipa op, zoals hij dat privé ook al jaren doet.

Je zou denken dat dit juist bij het Anne Frank Huis geen probleem zou zijn. Helaas: dat bleek absoluut niet het geval te zijn. Vingerling:

"Ze hebben het beleid zoveel mogelijk mensen de vrijheid te willen geven het Anne Frank Huis te bezoeken. Daarom zijn uitingen van religie en politiek niet gewenst, dat zou remmend werken, zo is het mij verteld."

Knet-ter-gek. Hallo, het gaat hier over het Anne Frank Huis. Je weet wel, het gebouw waar de joodse Anne Frank ondergedoken zat omdat ze joods was en de nazi's alle joden wilden vermoorden. Vingerling heeft dan ook gelijk als hij verder gaat:

"Die combinatie van religie en politiek lijkt me helemaal niet relevant. Wel vind ik het erg dat een museum over de Joodse Anne, dat zegt op te komen voor mensenrechten en zichtbaar wil maken hoe discriminatie en vooroordelen werken, zo’n keuze maakt. Het Anne Frank Huis zou juist moeten gaan over inclusiviteit."

Uiteindelijk is er toch nog goed nieuws te melden: afgelopen dinsdag kreeg hij namelijk te horen dat hij zijn keppeltje toch maar wel zichtbaar mocht dragen. Ondertussen was hij hier al maanden mee bezig... en vraag je je af of die plotselinge beslissing mogelijk toch ingegeven is door de (opkomende) reportage van NIW.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten