Beschamend! Anne Frank Huis liet joodse medewerker keppeltje niet zichtbaar dragen

Het Anne Frank Huis.

Dit verhaal op de website van het Nieuw Israëlitisch Weekblad is ronduit schokkend. Er blijkt namelijk uit dat een joodse medewerker van het Anne Frank Huis vreselijk heeft moeten knokken om op zijn werk een keppeltje te dragen. Nou ja, op een gegeven moment mocht hij dat wel doen, maar dan moest er een pet overheen. Dan kon immers niemand zien dat er een keppel onder zat.

“Ik heb er al maanden stress van, maar dit is voor mij een principiële, morele kwestie,” antwoordde Vingerling toen het NIW hem maandag benaderde over geruchten dat keppels bij publieksmedewerkers werden geweerd. Die geruchten bleken gegrond, bleek uit zijn relaas. De orthodoxe Vingerling had tijdens de sollicitatieprocedure geen keppel gedragen, maar dat begon te knagen. Hij wilde toch graag tijdens het werk een kipa op, zoals hij dat privé ook al jaren doet.

 

Je zou denken dat dit juist bij het Anne Frank Huis geen probleem zou zijn. Helaas: dat bleek absoluut niet het geval te zijn. Vingerling:

“Ze hebben het beleid zoveel mogelijk mensen de vrijheid te willen geven het Anne Frank Huis te bezoeken. Daarom zijn uitingen van religie en politiek niet gewenst, dat zou remmend werken, zo is het mij verteld.”

Knet-ter-gek. Hallo, het gaat hier over het Anne Frank Huis. Je weet wel, het gebouw waar de joodse Anne Frank ondergedoken zat omdat ze joods was en de nazi’s alle joden wilden vermoorden. Vingerling heeft dan ook gelijk als hij verder gaat:

“Die combinatie van religie en politiek lijkt me helemaal niet relevant. Wel vind ik het erg dat een museum over de Joodse Anne, dat zegt op te komen voor mensenrechten en zichtbaar wil maken hoe discriminatie en vooroordelen werken, zo’n keuze maakt. Het Anne Frank Huis zou juist moeten gaan over inclusiviteit.”

Uiteindelijk is er toch nog goed nieuws te melden: afgelopen dinsdag kreeg hij namelijk te horen dat hij zijn keppeltje toch maar wel zichtbaar mocht dragen. Ondertussen was hij hier al maanden mee bezig… en vraag je je af of die plotselinge beslissing mogelijk toch ingegeven is door de (opkomende) reportage van NIW.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. buitenbeentje

  De orthodoxe Vingerling had tijdens de sollicitatieprocedure geen keppel gedragen.
  “maar dit is voor mij een principiële, morele kwestie.”

  Maar niet zo principieel dat hij geen kipa droeg om de baan te kunnen krijgen.

  Dit scoort hoogt op mijn BS meter. Dit is hetzelfde als die juffrouw die zonder hoofddoek solliciteert en drie weken nadat ze aangenomen is met een hijab aan kont zetten. Gewoon pure manipulatie. En maar eisen.

  Bij een volgende keer wordt er dan gewoon geen jood aangenomen wegens “uit het ruime aanbod is de keus helaas niet op u gevallen”. Zo ontstaat discriminatie. Self inflicted noemen ze dat in het Engels.

  Niets tegen joden, niets tegen keppeltjes, maar de manier waarop dit gebeurt lijkt op Bij1.

  1. Meinoud Marinus

   NIW scoort bij mij altijd hoog op de BS-meter.

 2. Babaji538

  De verslaafde generatie is een verloren generatie.
  Wereldwijd.

  Ik ben dan ook niet aanwezig op congressen, symposia,
  lezingen of bij de waardeloze, doelloze uitgaves van uitgeverijen.
  Ik zal niet meedoen aan festivals, ik doe niet mee met organisaties
  of goede doelen noch met uitzendingen van televisie of radio.

  Zinloosheid is niet mijn motto of slogan.

  Als mensen oprechte interesse toonden richting mijn werken,
  hadden ze over het algemeen begrepen
  dat het van waarde was, richting mijn leven en persoon.

  Petra Hermans

 3. Knopper

  Juist geen keppeltjes hoofddoeken kruisen om je nek in openbare gebouwen kan niet klaar niet zichtbaar

 4. Frits Jansen

  Er zijn nogal wat tegenstanders van het Israëlische beleid tegenover Palestijnen.
  Het laatste wat we willen is dat het Anne Frank huis anti-Israëlische elementen gaat aantrekken.
  Enfin, toen ik in Auschwitz een paar jaar geleden Israëlische militairen zag rondlopen (als gast) vroeg ik me ook af of dat nou moest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.