Franse studie: 25% islamitische leerlingen vindt aanslag op Charlie Hebdo ook beetje schuld van Charlie Hebdo

“Bij Charlie Hebdo hebben ze het er een beetje naar gemaakt”, aldus Franse moslimjongeren als hen gevraagd wordt naar de aanslag op de burelen van het satirische tijdschrift, waarbij bijna de hele redactie werd doodgeschoten.

Het gaat niet goed met de islamitische jeugd in Frankrijk, zo ontdekten enkele sociologen die op onderzoek uitgingen naar de opvattingen van moslimjongeren in Franse probleemgebieden. Le Monde schrijft nu over de resultaten van het onderzoek, en die zijn bepaald niet rooskleurig. Wetenschappers Anne Muxel en Olivier Galland namen zo’n 7000 jongeren tussen de 14 en 16 jaar in Lille, Ile-de-France, Marseille en Dijon onder de loep, van wie in totaal 26% zichzelf identificeerde als moslim.

Alhoewel een groot deel van deze jongeren niet als radicaal kan worden geboekstaafd, is er een aanzienlijke minderheid die er op z’n minst zorgwekkende ideeën op nahoudt.

Maar sommige uitermate zorgwekkende ideeën vinden ook gehoor bij vrijwel de hele jeugdige moslimpopulatie. Zoals het idee dat de wetenschap, maar de islam de waarheid vertelt over de schepping van de aarde (81%). Ook denkt 80% dat het verboden zou moeten zijn om grappen te maken over geloof en denkt 68% dat de media niet het waargebeurde verhaal hebben verteld over de aanslag op Charlie Hebdo in 2015. Trouw-columnist Marijn Kruk vat de houding van de Franse moslimjongeren omtrent de aanslag op het cartoonweekblad zo’n 3 jaar geleden als volgt samen:

“Gevraagd naar het verschil tussen de aanslagen op het satirisch weekblad Charlie Hebdo en poptempel Bataclan hoorden de onderzoekers uit de mond van moslimjongeren vaak “Bij Charlie hebben ze het er een beetje naar gemaakt.”

De tekenaars zouden ‘geen respect’ hebben getoond voor de islam, of ‘geprovoceerd’ hebben. Anders dan de slachtoffers van de Bataclan, die ‘niets op hun geweten hadden’.”

20% vindt het daarnaast geoorloofd om de wapens op te pakken om ‘het geloof’ te verdedigen, en zegt zo’n 30% de islam te beschouwen als “de enige ware religie.” Ook wordt er over vrouwen en homoseksuelen zeer afwijkend gedacht tussen niet-islamitische leerlingen en de Franse moslimjongeren.

Onderzoekers Muxel en Galland zeggen tenslotte dat de resultaten van hun onderzoek door critici zullen worden weggezet als “stigmatiserend”, maar die laster voor lief te nemen. Ze sluiten af met de opmerking dat ze zich “grote zorgen” maken over de radicalisering en de zeer gebrekkige secularisering van een aanzienlijk deel van de Franse moslimjeugd. Met die waarschuwing lijkt me ook geen woord te weinig gesproken, of wel soms?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. HW

  Echt moslims, ze gebruiken onze vrijheid van godsdienst om hun geloof uit te mogen oefenen en de vrijheid van meningsuiting past hen blijkbaar niet.
  Een groot deel van de autochtone bevolking past het niet dat ze beiden niet respecteren.
  Trek daarom de vrijheid van godsdienst ook maar in en alleen christelijke kerken en geen gejengel aan onze kop.

  1. Archetype01

   meh van mij mag elk geloof de ban in, thuis praktiseren prima.. geen publieke gebouwen.

  2. B. Pascal

   Atheïsme is ook religie, het is een niet-geloof.
   Dus verbieden van religie betekend ook verbieden van Atheïsme.
   Waar blijf je dan?

   Humor en scherts moet altijd kunnen, het is typisch iets christelijks.
   Wat je niet kan zeggen, kunnen nog wel tekenen in humor!

   Dat de islam ( ook gematigd ) er in kan komen dat het doden van Charlie eigen schuld is betekend dat de islam niet strookt met onze waarden.

 2. van Urk

  Bij de moslims maken ze er het ook naar en hebben zij ook geen respect tegen andersdenkenden. maar o wee als je als niet-moslim uit verdediging daar wat van over zegt of uberhaupt over denkt…

 3. Ni28

  Islam en Westers leven gaan eenmaal niet samen. Waarom wordt dit experiment steeds geprolongeerd terwijl men weet dat het niet succesvol kan zijn. Het maakt alleen maar slachtoffers en ongelukkige mensen.

  1. fenderbender

   Lees het Kalergiplan

 4. denk eens na

  De islam en zelfreflectie , gaan niet echt samen.

  1. B. Pascal

   humor en islam ook niet! dode religie!

 5. George van de linden

  DDS,ik krijg een beetje véél de schijt van al die reclame die door en over alles heen zwerft!!

  1. denk eens na

   Krijg nooit het schijt aub

 6. Duke

  Als je denkt dat een (misplaatste) grap jouw geloof kan aantasten, ben je niet gelovig genoeg. Dat geldt voor alle religies.

 7. Gerlos

  Moeilijk voor de moslims om de Westerse normen en waarden te aanvaarden, helaas het stikt van de voorbeelden o.a. in ONS LAND.

 8. Ni28

  Al op school heb ik geleerd dat je sommige stoffen met elkaar kunt mengen en sommige juist niet. Sommige reacties leiden zelf tot explosie.

  1. denk eens na

   70 maagden tot gevolg.

 9. Ritter

  De meeste moslims zullen niet integreren (zoals onderzoek na onderzoek uitwijst) maar houden vast aan hun islam en bijbehorend gedrag.

  Natuurlijk zijn de meeste moslims geen terroristen die daadwerkelijk bommen leggen maar velen zullen wel sympathie hebben met de islamitische aanslagplegers.

  Europa islamiseert stukje bij beetje vanwege de massa import van moslims die onder het mom van “vluchteling” naar Noord/West Europa reizen.

  We zien dan ook dat er zich in Europa een parallelle islamitische wereld ontwikkeld met eigen scholen; eigen universiteiten; eigen politieke en religieuze organisaties en zelfs eigen Sharia rechtenbanken voor burgerlijke recht zoals in Engeland.
  ——-
  ‘Achter islamisering zit een plan’
  https://www.ad.nl/nieuws/achter-islamisering-zit-een-plan~a88e1806/

 10. Svetlana

  Dat vind ik ook. Als Charlie Hebdo goede over de islam had verteld dan was dit niet gebeurd. Er is genoeg moois te schrijven over de islam zoals de heerlijke brood die de turkse bakkers heerlijk klaarmaken. Nee, Charlie heeft smerige leugens verspreid over de islam. Eigen schuld dus

  1. van Urk

   Charlie Hebdo heeft gewoon de negatieve kanten laten zien over de islam bijv. dat er niks over Turkse bakkers geschreven is in de Koran. Als dat niet eens mag dan mag er over andere zaken ook niks negatiefs meer gezegd worden.

  2. WimsulsumCode

   Of over de tukse bakker die Svetlana klaarmaakt?

  3. B. Pascal

   De god allah zal zichzelf wel verdedigen, daarvoor hoeven zijn volgelingen geen bloed te vergieten. Toch? hij is toch machtig genoeg?

   Een wijs man zei:
   Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld. Indien Mijn Koninkrijk van deze wereld ware, zo zouden Mijn dienaren gestreden ( oorlog gemaakt, bloed vergoten ) hebben; maar Mijn Koninkrijk niet van hier.

   de volgelingen van allah, laten zien dat ze uit de aarde, aards zijn! ze hebben geen geestelijke doel, maar willen de islam over de aarde hebben met geweld!

 11. Michel69

  Aanhangsels van Ernst/Guus en uiteraard kokkie!

  1. denk eens na

   laten we voortaan kokkie tokkie noemen meer gepast,

 12. Svetlana

  Het is verschrikkelijk om Allah te beledigen. Hij is onze schepper, de almachtige. Mensen die de heilige schrift van de koran beledigen zijn SCHULDIG

  1. Rechtsaf

   Svtelana wat een blasfemie, allah is geen schepper hij is een demon, en mohamed een pedofiel..
   Allah = Hubal = demon.
   Allah = Baäl

   In het Nieuwe Testament wordt Beëlzebub/Beëlzebul de “vorst van de demonen” genoemd, een andere benaming voor de duivel of satan.

  2. B. Pascal

   het logo : de wassende maan
   is de uiting van de islam

   Dat de moslims vasten gedurende de maand die begint en eindigt met de verschijning
   van de wassende maan aan de hemel?

   Dat Allah staat voor “de god”, dus belijdt men: er is geen god dan De god; deze god kwam echter wel uit de stam van Mohammed, de Koeraisj, waar men als belangrijkste god de maangod en god van de jihad vereerde, als Allah; ook Al-Rahman en Hubal (hoofdgod van de Kaaba te Mekka) komt voor.

   Svetlana u dient de maangod, de sterren zijn zijn dochters.
   U dient geen enige God. Maar meerdere goden, zie uw kaaba.
   Mohammed heeft geen nieuwe god verkondigd, maar een nieuwe openbaring op de maangodsdienst. De dochter zou verdwijnen waardoor er maar één god overblijft.
   Binnen de soennieten en de sjiieten is daar nog steeds oorlog over.

   Ach, u zult mij niet geloven, immers is ben westers, alles wat ik zeg is in uw ogen een leugen. Maar u gelooft de leugen! U dient de maangod Allah, niet de God van Abraham.
   Abraham werd weggeroepen bij de maangodsdienst uit Ur.

 13. Ernst Quispel

  Ik stel vast dat 75% van de moslims, een duidelijke meerderheid, daar kennelijk anders over denkt.

  1. denk eens na

   mr q vergeet de andere 25 % die er nog bij komt , maar dementie is q niet vreemd

  2. Rechtsaf

   @Ernst ga je het nou ook nog goed praten.

   Het blijkt maar weer dat jij een zéér, zéér, zéér warme pleitbezorger van de islam bent, je zal alles in het werk stellen om de islam te verdedigen, telkens weer opnieuw.
   Je zal het blijkbaar verdedigen met alles wat in je zit, sterker nog, je bagatelliseert wat moedigt het aan en het aller ergste, je vindt het echt verschrikkelijk dat hier in Nederland niet meer islam is..

 14. Gerlos

  Svetlana ik heb het idee dat het figuur Allah een verzinsel is anders was het nooit zo’n puinhoop geworden in de islamitische wereld waar moslims mekaar afmaken, om het geloof nou een lekkere religie is dit.

 15. nienke

  Ik begrijp niet dat zij hier in het westen willen wonen als zij onze normen en waarden NOOIT zullen accepteren, onze democratie vervloeken en hun eigen religie aan ons willen opdringen.
  Niemand heeft gevraagd of ze hier willen komen en het is de normaalste gang van zaken dat als je naar een vreemd land gaat de normen en waarden van dat land moet accepteren en niet dat dat land jouw normen en waarden moet accepteren, dit is ziek.
  Moslims accepteren niets en niemand geen homo’s, geen christenen, geen Joden, en vrouwen hebben niets in te brengen.
  En iedereen die anders denkt deugt niet het is altijd de schuld van de andere.
  Het westen en de moslim samenleving gaat NOOIT lukken, zij zullen niet rusten voordat heel Europa een moslim enclave gaat worden, heel heel griezelig.

  1. Floris

   “Ik begrijp niet dat zij hier in het westen willen wonen”
   ————————————————————-
   Vanwege de veel betere leefomstandigheden uiteraard.

   Maar op de achtergrond speelt nog iets. Moslims hebben de opdracht de wereld te islamiseren en migratie is altijd (al 1400 jaar) een onderdeel van hun strategie geweest. Daarom zie je OVERAL in het westen moslimmigranten. Van Australië tot Canada.

   Onze slappe leiders zijn er blind voor.

 16. Frits Jansen

  Ik ben geen moslim maar een bleke blonde Hollander. Niettemin vind ik dat deze moslims wel een beetje gelijk hebben. Vrijheid van meningsuiting of niet, Charlie Hebdo was wel moslims aan het treiteren. En treiteren is nooit goed.

  1. WimsulsumCode

   Daarom Fritz-Wim aka Arnoud van Doorn, ben je ook een zeer, zeer, zeer warm pleitbezorger.

 17. nienke

  Het was geen treiteren het was de waarheid die moslim niet kunnen accepteren laat staan dat ze ook maar ietsje verstand van humor hebben.
  Hoe hebben ze het christendom verkettert, dan gaan christenen toch ook niet die mensen vermoorden.
  Het ligt echt aan hun zeer agressieve aard en het niet aanvaarden van de werkelijkheid, Islam is een zeer gevaarlijk ideologie die de hele wereld wilt veroveren.

 18. Hermann

  Wat die foto van die drie leuke koppies uit Maleisië er mee te maken heeft ontgaat mij. Er werden toch Franse jongeren geïntervieuwd uit Franse probleemgebieden..? En kan het dan ook zijn dat daar enige nuance ontbreekt?

 19. lanex

  Afkeer van moslims is geheel aan henzelf te wijten!

 20. Frits Jansen

  Ik ben geen moslim maar een gewone Hollander maar ik vind wel dat ze een beetje gelijk hebben.
  Vrijheid van meningsuiting betekent dat de overheid slechts bij hoge uitzondering tegen bepaalde uitingen mag optreden, maar niet dat er geen fatsoensnormen gelden. Helaas leggen sommige mislukte humoristen zich er op toe zo hard mogelijk op de tenen te gaan stampen van gelovigen en zo, met “grappen” waar niets leuks aan is behalve het leedvermaak om de slachtoffers.
  De vrijheid van meningsuiting is niet bedoeld om de business van zulke zeurpieten te faciliteren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.