GroenLinks 'onderzoeker' van Europees Parlement eist actie tegen Hongarije: 'Rechten Hongarije als lidstaat EU moeten geschorst worden'

Geen categorieapr 12 2018, 14:00
Wat GroenLinks betreft is het tijd voor een coup in Hongarije.
Dat links West-Europa doodsbang is voor Viktor Orban, de populaire leider van Hongarije, wisten we al, maar GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini maakt het wel héél bont. Zij heeft vandaag namelijk een video gepubliceerd waarin ze stelt dat de Europese Unie Orban keihard moet aanpakken. En wel meteen.
"Ik onderzoek namens het Europees parlement de rechtstaat in Hongarije," aldus Sargentini in de video. Met andere woorden, wat zij te zeggen heeft in de video is niet alleen van belang omdat het haar mening is en die van GroenLinks, maar omdat ze enorm veel invloed heeft in Brussel zelf.
https://twitter.com/judithineuropa/status/984329141947428869
"In Europa hebben we afgesproken dat we ons allemaal aan dezelfde waarden voor democratie en rechtspraak houden," gaat ze verder. "Als een EU-land deze waarden aan zijn laars lapt dan geeft artikel 7 van het EU-verdrag de mogelijkheid om op te treden tegen dat land."
Oeps. "Helaas moet ik constateren," stelt ze vervolgens, "dat de zorgen van veel Hongaren en Europese politici terecht zijn. Europeanen en Hongaren kunnen er niet meer vanuit gaan dat ze eerlijk en gelijk behandeld worden door de Hongaarse overheid."
"Daarom kan ik niet anders concluderen dan dat artikel 7 van het verdrag in werking gezet moet worden. De tijd van waarschuwen is nu echt voorbij. We moeten opkomen voor de Hongaarse bevolking die structureel benadeeld wordt door haar eigen regering," aldus Sargentini.
Nu is het aparte aan het relaas van mevrouw Sargentini dat Orbans partij onlangs de verkiezingen nog op grootse wijze won... en dat de tweede partij van het land niet minder, maar meer autoritair is dan Orban. Die "veel Hongaren" die zich over Orban beklagen bestaan helemaal niet. Natuurlijk zijn er enkele Hongaren die niet blij met hem zijn, maar de overgrote meerderheid van het Hongaarse volk vindt hem een prima leider.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten