Hoogleraar Piet Emmer pakt slavernij-hysterici aan: ‘Voor Europeanen was het leven niet beter dan voor slaven!’

pietemmer-bp
Foto: Piet Emmer bij de Batavieren-podcast. Bron: Batavieren.

Emeritus-hoogleraar Piet Emmer (Universiteit Leiden) pakt in een nieuw boek het publieke debat over de slavernij aan. Volgens Emmer wordt er teveel gekeken met de blik van tegenwoordig naar gebeurtenissen uit de zestiende en zeventiende eeuw. In een nieuwe aflevering van de Batavieren-podcast doet de wetenschapper uit de doeken dat slavernij minder “exotisch” was dan het nu lijkt: ook de “vrije” Europese bevolking had het bepaald niet goed.

Slavernij is een verschrikkelijk fenomeen geweest. Iets wat we ons eigenlijk niet meer goed kunnen voorstellen, zo stelt de gepensioneerde hoogleraar geschiedenis Piet Emmer deze week in een interview bij de Batavieren Podcast.

Emmer heeft een boek geschreven over de slavernij, waarin hij de hele discussie die momenteel woedt vanuit een ander perspectief belicht. Slavernij was namelijk geen “exotisch” fenomeen, zo benadrukt de wetenschapper enkele keren. Wat hij daarmee wil zeggen: voor iemand die zo’n 300 jaar geleden leefde, was het allemaal minder onvoorstelbaar dan dat het nu is. De reden is dat ook de Europese burgerbevolkingen op een allesbehalve nette manier behandeld worden. Sterker nog, de omstandigheden in die tijd hadden alles weg van een slavernij-light.

In zijn recent verschenen boek Het zwart-witdenken voorbij. Een bijdrage aan de discussie over kolonialisme, slavernij en migratie licht Emmer daar enkele voorbeelden uit: weggelopen werknemers in het huidige Verenigd Koninkrijk door de politie worden teruggehaald. Daarnaast werden bij verkoop van mijnen de mijnwerkers alsof zij handelswaar waren gewoon meeverkocht. Ook werden weeskinderen zonder inspraak gewoon te werk gesteld en konden vagebonden rekenen op een harde aanpak. Zeelieden werden niet mals behandeld; als ze de overtocht niet konden betalen, moesten ze gedwongen een paar jaar als iemands eigendom werken. En tenslotte bestond in heel Oost-Europa het lijfeigenschap nog.

Piet Emmer vertelt:

“We moeten niet met de ogen van eenentwintigste eeuw naar dat verschijnsel kijken, we moeten met de ogen van de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw naar dat verschijnsel kijken.

En dan ontdek je dat er in die vrije arbeidsmarkt die we vandaag de dag hebben – in Nederland en Europa, en in het Westen überhaupt – dat die arbeidsmarkt in de zeventiende, zestiende en ook de achttiende eeuw ook een aantal… hoekjes kende waar nog wel degelijk dwang werd toegepast.

Dus de mensen die overzee ontdekten dat er slavenhandel en slavernij was, die waren iets minder verbaasd dan wanneer wij nu overzee gaan en daar slavenhandel en slavernij ontdekken. Dat is het punt dat ik wilde maken: het is minder exotisch dan op dit ogenblik [wordt verondersteld].”

Het hele interview met Piet Emmer is bovenaan de pagina terug te luisteren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

34 reacties

 1.   

  Deze witte racist dient met pek en verren door de straten te worden gesleept. Hopelijk zullen ze binnenkort de zelfde behandeling krijgen als de NSB landverraders die met de nazis collaboreerden

  1.   

   - Racist
   – NSB
   – Witte
   – Collaboreerden
   – Pek en veren
   – Landverraders

  2.   

   Wat een onzin Svetlana .
   Das gewoon een stuk geschiedenis wat de man beschrijft .Ook wij blanke van origine hier wonende mensen hadden hoop ellende als je het door de eeuwen heen gaat bekijken .

   Romeinen die binnen vielen en slaven maakte van plaatselijke bevolking en belastingen oplegde .Kinderen mee nam voor het Romeinse leger .Dan de tijd van de Pauselijke staat waar je op de brandstapel of div folteringen kon krijgen als je er een eigen mening op na hield .Div oorlogen waardoor hongersnood ontstond en de plaatselijk bevolking hoop ellende had . Ook wij hier in Europa hadden het als gewone burger niet makkelijk .
   En leef nu en leer van het verleden . En wijs niet na een ander om het verleden want dat heb je zelf ook . NL oa Indonesië en als ik me niet vergis .Hebben wij de moderne slavernij uitgevonden . De Duitsers ww1 en 2 .fransozen onder Napoleon enz .

   En mooie wat ik van heel het verhaal altijd vind is .Dat de gemiddelde NL Hitler aanwijst als het ergste wat er was .Alleen Leopold 2 van België en Stalin van Rusland hebben veel meer doden op hun geweten . Hoeveel mensen hoor je daar bv over !!!

   1.   

    @Wheelboy: Svetlana maakt opmerkelijk weinig taalfouten. Is het u ook opgevallen?

    1.   

     Misschien is het een aansporing voor jou, Pit, om ook je Nederlands te verbeteren.

     1.   

      @ Kwispel.
      Heb je jouw cyaankali-capsule nou nóg niet stuk gebeten ?
      Gauw doen kereltje, dan ben jij van alle ellende verlost en wij van jouw inhoudsloze z.g. “reacties”.

    2.   

     Jazeker Pit, afgelopen week heeft Svetlana een paar krankzinnige maar foutloze posts opgeleverd. Vandaag weeft ze -om het niet te gek te maken- er weer een foutje in.

     Zoals Vit al zei: Svetlana is een gebbetje van Wim Quispel.

     1.   

      @Holland: Inderdaad, je hebt mij overtuigd! Merk op dat Wimpie ook direct reageerde.

     2.   

      Zulke achterlijke stellingen om de boel op te naaien kan alleen Wim bedenken.

     3.   

      In de interpunctie correct !

   2.   

    Dit is correct. In de 19e eeuw was het werken in de landbouw niets minder. Ontginning van heidegronden om het geschikt te maken voor landbouw grond. De visserij. Fabrieksarbeid voor kinderen. Zware arbeid in mijnbouw. En niet te vergeten de behuizing van de bevolking.Rond 1850 leefde 80 % van de bevolking in grote armoede.

   3.   

    Wheelboy@ Het is geen onzin van Svetje, ze bedoeld dat als haar geloofsgenoten hier de zaak hebben overgenomen dan gaat dit met ons gebeuren.

  3.   

   Jij bent een zwarte racist, en hoop dat jij net als de nazi’s een Neurenberg behandeling krijgt.

  4.   

   Weleens je hersenen ook gebruikt? Je lijkt Quispel wel.

 2.   

  “Slavernij is een verschrikkelijk fenomeen geweest. “

  Als we ons dat maar goed blijven beseffen.

  1.   

   @ Kwispel.
   Het laten geboren worden van een kind als jij, dát is pas verschrikkelijk geweest.
   Een hersenloos wezen op de wereld zetten was te voorkomen geweest door jou te aborteren, nu zit ons landje opgescheept met een waardeloos/nutteloos en geestelijk zwaar gehandicapt figuur.

   1.   

    Wat een sterke inhoudelijke bijdrage weer, Corfo!

 3.   

  Helemaal waar, en vergeet vooral niet hoe wij in de jaren 50 zijn uitgebuit! Moderne slavernij! En dan hadden die slaven in Suriname nog het voordeel om altijd in de zon te kunnen liggen. En als je het geluk had om een knappe slavin te zijn kreeg je ook nog een christelijk kindje van de slavenhouder. Je begrijpt niet dat die slaven ooit gevochten hebben voor hun vrijheid.

 4.   

  Deze hoogleraar zet de feiten in een goed perspectief. Het verschil tussen de “vrije” werknemers en de slaven waren lang niet zo groot als je het vergelijkt met de huidige situatie. Dat maakt de slavernij niet tot iets wat goed te praten valt maar de lijfeigenschap in Oost Europa was even erg en eigenlijk vergelijkbaar met de slavernij. En daar hoor je nooit wat van.

 5.   

  Als over de slavernij gesproken wordt denkt men in eerste instantie aan de blanke man. Dat de negers en moslims daar als eersten aan deden hoor je van de klagers nooit. Zelfs nu bestaat slavernij in de moslimlanden maar er wordt daarover in alle talen gezwegen.

 6.   

  Lof voor aardappelbakker TIM.
  Goed om dit artikel te plaatsen.
  Dit is een tegenwicht tegen de linksgekkies van Sylvana en consorten.

 7.   

  Piet Emmer heeft gelijk. Zolang dat er mensen op onze planeet zijn ontwikkeld door vele eeuwen, waren er bevolkingsgroepen gedwongen te leven en werken als slaven, onder hun wrede meesters van heersende groepen. Kijk naar de Bijbel verhalen. Overal rijke
  koningen, en meesters om de onderdrukte bevolkingsgroepen te misbruiken als werkers of voor plezier. Er zijn talloze verslagen en verhalen gedurende de vele eeuwen na de tijden van de Oude en Nieuwe Testamenten van de Bijbel. Als kind in Canada heb ik vele Poolse, Roemeense en Hongaarse klasgenoten ineens gekregen. Vluchtelingen toen de Communisten Oost-Europa hadden overnamen in de 50er jaren. Brood-arme, mager kinderen in grove hand gebeide truien. Vaak met alleen Een ouder of grootouder. Er waren ook kinderen uit de UK naar Canada gestuurd, weeskinderen,
  wegens de bomaanslagen gedurende WW 2. Arme meisjes in dunne katoenen jurkjes
  in de midden van de ijskoude Canadese winterweer in Winnipeg. Jaren later heb ik voor WW 1 en WW 2 veteranen gezongen. Die mij hadden verteld over hun ervaringen met het bevrijden van gewone mensen die als slaven werden behandeld. Sylvana zou een cursus oude en moderne geschiedenis moeten nemen. Dan zal zij leren over
  slavernij. Een van de meest ongelofelijke films van deze tijd vond ik Gladiator.
  Wat een ingrijpend verhaal over slavernij en onderdrukking in de Romeinse Tijd.

  1.   

   Mee eens, Rosasolis, Gladiator is een ingrijpende film, een meesterwerk. Over slavernij gesproken.

   1.   

    @ Guus G.
    Er bestaan maar heel weinig films die de échte waarheid vertellen.
    @ Rosasolis praat dan ook over een “verhaal”, het waarheidsgehalte van verhalen is niet altijd erg groot.
    Slavernij bestond in die tijd nu eenmaal, in noord Afrika trouwens nog steeds.
    Ik heb daar nóóit aan meegedaan dus ik voel mij er ook niet door bezwaard.

    1.   

     @corfo. Met verhaal bedoelde ik ware verhalen. Maar gedurende onze lange geschiedenis, was er behalve overgebleven materialen, die nog steeds worden ontdekt, geen ander bewijzen voor de complete waarheid rond de slavernij
     in vele landen. Pas eind 19de eeuw kwam fotografie opgang en veel later radio,
     en film.

 8.   

  Svetlana doe normaal of neem anders een cyaankali pilletje. Waren je voorouders soms slavendrijver?

 9.   

  Wat betreft de negerslaven moeten we niet vergeten dat deze door andere negers aan de blanken werden verkocht.
  Wellicht kunnen de lieden van Bij1 eens op bezoek gaan bij de nazaten van de negerverkopers in dat land en daar een schadevergoeding indienen voor het verkopen van hun rasgenoten.

 10.   

  Het kent geen meerwaarde tot de mensheid.
  Petra Hermans

 11.   

  Svetlana houd niet van feiten dat is wel op te merken aan haar reactie.
  Zij en al die andere agressieve wit privilege schreeuwers moeten we geen aandacht geven ze hebben ons niets te bieden wardeloze lui die net als Erdogan ons makkelijk met de nazis vergelijkt terwijl ze er zelf verschrikkelijk op lijkt.

 12.   

  Het voordeelvan slavernij is dat een slavenhouder er belang bij heeft zijn “bezit” in goede conditie te houden, terwijl hedendaagse werkgevers hun “slaven” als wegwerpartikel benaderen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!