Joost Eerdmans kapt ermee: zwaait af als wethouder in Rotterdam

De grote bondgenoot van Thierry Baudet houdt het voor gezien wat betreft het besturen van de havenstad. Hij zal de komende periode geen wethouder meer zijn, zo kondigt Joost Eerdmans aan. Hij gaat de raad in.

Er komt (voorlopig) geen vervolg op de bestuurlijke carrière van Leefbaar Rotterdam-voorman Joost Eerdmans. De Baudet-‘ally’ trekt zich vandaag terug als kandidaat voor een mogelijk college, zo vertelt hij in een “afscheidsinterview” aan het Algemeen Dagblad. Hij valt meteen met de deur in huis:

Het gebeurt niet vaak, een wethouder van een grote stad die zelf zegt iets anders te willen gaan doen. Vertel, waarom wilt u geen wethouder meer zijn?
,,Er is niet maar één reden. Maar één van de belangrijkste is dat je als wethouder erg op je tong moet bijten. Je bent er voor de stad, niet voor de partij. Het is een prachtige baan, maar ik houd ook heel erg van het vak van volksvertegenwoordiger. Vertegenwoordiger van je kiezers. À la Frits Bolkestein wil ik de partij nu leiden vanuit de raad, ik vind hem een mooi voorbeeld.’’

Eerdmans zegt echter al maanden over de stap te hebben nagedacht, en zijn terugtrekking niet te hebben gedaan als gebaar richting linkse partijen die eisen dat Leefbaar Rotterdam zich afwendt van het Forum voor Democratie. Volgens met name D66 zou dat een ‘racistische partij’ zijn, en dankzij de alliantie die LR sloot met de partij van Thierry Baudet zou Leefbaar daarmee zelf ook een beetje racistisch zijn.

Zich geheel terugtrekken uit de Rotterdamse politiek doet Joost Eerdmans echter niet. Hij gaat als fractievoorzitter van de grootste partij straks gewoon keihard de confrontatie aan in de Rotterdamse gemeenteraad. Duidelijk is dat daar voldoende aanleiding voor is; behalve D66 en Leefbaar Rotterdam zitten daar ook partijen als NIDA en DENK. Die moeten natuurlijk fel van repliek gediend worden.

Toch moet je je afvragen of dit vrijwillige terugtrekken van Eerdmans geen voorteken is voor meer veranderingen die zullen komen. Is er een wisseling van de macht aanstaande bij Leefbaar Rotterdam? En zoja, wat gaat de bijna ex-wethouder dan straks doen? Gaat hij voor het Forum voor Democratie straks de Provinciale Staten van Zuid-Holland in, of wellicht zelfs de Eerste Kamer? Eerdmans kan immers bogen op landelijke politieke ervaring – hij was tussen 2002 en 2006 Kamerlid. Eerst voor de LPF, en later in de fractie Eerdmans/Van Schijndel. Van Schijndel is inmiddels gekozen als gemeenteraadslid in Amsterdam, voor het Forum voor Democratie welteverstaan.

Is dat laatste een voorbode voor nieuwe carrièrestappen bij Joost Eerdmans? Wie het weet, mag het zeggen…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Ernst Quispel

  Prettig.

  1. DutchDropveter

   Inderdaad hij gaat voor een groter doel: Provinciale Staten en daarmee direct macht in de eerste kamer. Ik ben voor!

 2. denk eens na

  Aan winst voor het FORUM.

 3. Heinz

  Hier begrijp ik geen bal van.

  1. sjun

   De man anticipeert tijdig op een door buitensluiting van het kartel overgebleven oppositierol in Rotterdam. De eerstvolgende vrije verkiezingen kan er dan electorale voorkeur geoogst worden.

 4. Frits Jansen

  Ermee kappen? Hij wordt fractievoorzitter. Waar een wethouder er officieel toch is voor de hele stad, kan een fractievoorzitter zich politiek helemaal uitleven, en helemaal radicaliseren. Nu kan Eerdmans voluit tegen zijn vriend Baudet concurreren.

  Één addertje onder het gras: Eerdmans zegt beschikbaar te zijn voor “presentatiewerk”. Lees: het karige inkomen van een politicus hangt hem de keel uit: hij gaat voor het Grote Geld, de graaier!

  1. Ernst Quispel

   Het goede nieuws is in elk geval dat de bende van Leefbaar buiten het stadsbestuur blijft.

   1. Ni28

    Jammer dat de DDS geen goed nieuws wat jou aanwezigheid betreft kan melden.

    1. Ernst Quispel

     Het is ‘jouw’ aanwezigheid.

     Gewoon je best blijven doen, dat is slimmer dan medeforumleden lasterlijk stalken.

   2. Frits Jansen

    Daar zou ik niet op rekenen. Eerdmans is niet onvervangbaar voor Leefbaar Rotterdam. Misschien halen ze die zure Sörensen nog uit de mottenballen, de man die voortdurend woedend was, en dat zelfs beter kon dan Wilders.

 5. Ni28

  Met NIDA of DENK of hun sympathisanten in de raad zitten, daar zou ik ook voor bedanken. Goede zet van hem want wie weet nog welke samenstelling het wordt in Rotterdam. Hij denkt nu even aan zichzelf en dat mag.

 6. Gerlos

  Misschien een tactische zet van de hr. Eerdmans, vlak hem niet uit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.