Krakersliefhebber Van Aartsen (VVD) wast zijn handen in onschuld: ‘Ik dien de rechtsstaat!’

snapshot
Foto: Jozias van Aartsen. Bron: 200 jaar Koninkrijk / YouTube.

Volgens de Amsterdamse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) is er teveel kritiek op hem. Hijzelf meent de rechtsstaat te dienen door krakers die illegaal woningen bezet houden, met rust te laten en daar gewoon te laten zitten. Ook zou het kraken stiekem de schuld van huiseigenaar Ymere zijn.

Jozias van Aartsen heeft zijn transitie naar GroenLinks-lid bijna voltooid. Formeel is de Amsterdamse burgemeester nog altijd een VVD’er, maar in zijn gedrag en opmerkingen valt een echte Jesse Klaver-adept te ontwaren. Die hele rel rond de agressieve krakers in Amsterdam-Oost is een mooie lakmoesproef, die Van Aartsen fijntjes aan het falen is. Zijn opmerkingen en herhaaldelijke weigeringen om op te treden, gisteravond bij een debat van de hoofdstedelijke gemeenteraad, zouden zelfs Wijnand Duyvendak moeten laten blozen van trots.

Als eerste gaf Van Aartsen toe dat hij in zijn positie zijn partijlidmaatschap gewoon ontstegen is. Principes? Nee joh, niet nodig. Je hoeft je als burgemeester alleen te laten leiden door ‘het systeem’ om je heen:

Volgens Van Aartsen valt hem niet veel te verwijten. „Ik denk dat de taak van de burgemeester is om de rechtstaat te dienen. Een andere opmerking is dat ik mij geen seconde laat trekken in het politieke debat. U moet niet de route opgaan om een burgemeester te politiseren. Ik heb geen enkele zin om mij daar in te laten trekken, middenin het politieke gewoel dat momenteel speelt tijdens de formatie.”

De VVD-burgemeester in Amsterdam haalde ook uit naar Kamerleden. Tweede Kamerlid Arno Rutte vond dat Van Aartsen inmiddels is ’losgezongen’ van de VVD. „Een burgemeester is geen partijfunctionaris.”

Daarnaast schuift Van Aartsen de taak van zich af. Volgens de burgervader van Amsterdam is het alleen het Openbaar Ministerie die beslist over een mogelijke ontruiming. Dat is natuurlijk een lekker makkelijk excuus als bestuurder – je moet niet bij mij wezen! – maar het klopt gewoon niet: de burgemeester is de baas van de zogenaamde ‘veiligheidsdriehoek’. Dat betekent niet dat Van Aartsen al het werk van de politie en het OM gaat micromanagen, maar hij kan de organen wel degelijk opdrachten geven. Het ontruimen van krakerspanden? Ja hoor, valt gewoon binnen het gezag. De voorganger van Van Aartsen, nota bene PvdA’er Eberhard van der Laan, deed dat gewoon. Geen reden waarom Van Aartsen het niet óók zou kunnen.

Maar misschien het allerlelijkste afschuiven is niet wat Van Aartsen richting het OM doet, maar naar Ymere. Ymere is een woningcorporatie en de eigenaar van de gekraakte panden. Volgens Van Aartsen hebben ze het eigenlijk ook wel een beetje aan zichzelf te danken, stelletje huizenbezittende horken!

“Van Aartsen wijst verder nadrukkelijk naar woningcorporatie Ymere. Volgens Van Aartsen stonden de panden leeg toen die gekraakt werden en volgde pas laat aangifte. „In dezen zou je hun handelswijze opmerkelijk kunnen noemen.” Ook leverde Ymere pas op 7 april een dossier aan bij het OM. Van Aartsen zegt het beleid van het huidige Amsterdamse college uit te voeren, en dat is nu eenmaal ’niet ontruimen voor leegstand’.”

Fijn zeg, zo’n burgemeester! Nee, daar worden we echt wijzer van met z’n allen. Maar de krakers in Ymere kunnen er nog een fles geroofde champagne op opentrekken: als zelfs de VVD-opperbaas hun steun en toeverlaat is geworden, hoeven zij echt niet meer te vrezen voor gemeentelijke repercussies. Ze kunnen in het wetteloze Amsterdam-Oost nu net zolang de krakende zonnekoningen uithangen als ze zelf willen.

Het is echt intens treurig.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

41 reacties

 1.   

  De favoriete burgemeester van de salafisten, krakers, ‘anti-fascistische’ fascisten, de Gedanken-Gestapo van de MSM en de ondraaglijk rechtschapen Grachtengordel.

 2.   

  We dienen allemaal de rechtsstaat:

  – Het OM is niet verplicht te vervolgen
  – 50% van de aangiften belandt in de vuilnisbak
  – Minder dan 10% (Zembla 19-02-2011) van de misdrijven wordt opgelost
  – Schreeuwend tekort aan opsporingscapaciteit
  – Aangiftebereidheid is dramatisch laag
  – Etc…

  1.   

   Gelukkig geen problemen bij paar km te hard rijden of iets te lang parkeren of belading iets te laat betalen. Daarvoor altijd voldoende capaciteit!
   En roep maar eens minder, minder !

   1.   

    Belading = belasting

   2.   

    @Nogmaals: Geld halen is makkelijk. Als het geld kost komt Brussel eerst, dat blijkt.
    Nadeel van de door mij opgesomde feiten is dat de burger iedere keer opnieuw de pineut is. Dat krijg je als je op de VVD c.s. stemt.

  2.   

   Als hier strafbare feiten zijn gepleegd is aangifte en opsporing geen probleem: de feiten staan in de krant.
   Die woningbouwcorporatie kan ook civielrechtelijk optreden, zo nodig ook in kort geding. Of ze dan hun zin krijgen is echter ook de vraag.

   1.   

    Kraken is een strafbare feit maar er wordt niet ingegrepen omdat het asielzoekers betreft en die hebben een hogere status.

 3.   

  Mijn vader zou er de openhaard
  niet eens voor aansteken… .
  Petra Hermans

 4.   

  Na ‘islamofoob’ is het woord ‘rechtsstaat’ het meest verkrachte woord en de grootste dooddoener geworden in de hedendaagse communicatie. Wie het uitspreekt en er mee schermt heeft automatisch het recht aan zijn kant en doet de opponent blozen van schaamte.

 5.   

  Een ZEER bekwame bestuurder blablabla . Geef hem een 2de hands auto dan.

 6.   

  Dit VVD fossiel moet echt ZO SNEL MOGELIJK met pensioen. Achter de geraniums met dat policor braakmiddel.

 7.   

  Van Aartsen kan niet zomaar opdrachten geven aan de politie laat staan het OM. De krakers hebben nu zelfs zelf een advocaat in de arm genomen, en als ze hun zin krijgen van de rechter zal die door DDS ongetwijfeld als D66 slapjanus worden bestempeld.
  Maar er zijn regels, en in de rechtsstaat moeten die woorden nageleefd.

  1.   

   Fritsje,

   Leg eens uit. Kraken is een misdrijf en er mag volgens jou bij het plegen van een misdrijf niet opgetreden worden?
   Een van de taken van de burgemeester is:
   “De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente. Hij moet voorkomen dat er overlast is, en ordeverstoringen bestrijden.”

   1.   

    Kraken is verboden! Krakers kunnen een straf opgelegd worden van een gevangenisstraf van 1 jaar en bij geweld zelfs 2 jaar! Door geen medewerking te willigen om deze krakers eruit te schoppen maakt van Aartsen zich schuldig aan medeplichtigheid aan een strafbare zaak. https://nos.nl/artikel/161304-kraken-definitief-verboden.html

    1.   

     Van Urk kent de feiten niet. De ontruiming vindt plaats maar een paar weken later.

     1.   

      Ernst,

      Klopt in plaats van direct ingrijpen en voorkomen dat de zaak escaleert wachten we geduldig een paar weken af zodat er nog meer krakers en sympathisanten op af komen. Geef ze de gelegenheid om de zaak te verbouwen en te versterken zoals het ging met de bekende kraakpanden in de stad.

     2.   

      precies! Stanly2000.

    2.   

     @Urk: Voer voor Hiddema! Alleen jammer dat het OM niet verplicht is te vervolgen.

  2.   

   Wie zou de advocaat betalen?

  3.   

   Dat is juist, ook niet omdat een burgemeester niet zo maar tegen een meerderheid in de Raad kan ingaan.

   Dit zijn echter feiten die veel reaguurders hier niet goed uitkomen.

   1.   

    Ernst,

    Dus de gemeenteraad maakt uit of een wet wordt gehandhaafd of niet. Mooie boel in Nederland.

  4.   

   Volgens mij is een burgemeester tevens hoofd van de politie en naar ik aanneem kan het hoofd van politie altijd opdracht geven tot aanpakken van dit ongeregeld, ongewenst, uitgeprocedeerde, illegale zooitje. Het is nl zijn verantwoording! Kan hij ook voor het in gebreke blijven vervolgd worden? Moet je als rechtgeaarde Nederlanders iets illegaals doen, dan weten ze je echt wel te vinden en te vervolgen.

 8.   

  Van Aartsen bepleitte vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid om de ontruiming een beetje rustig en gefaseerd uit te voeren.
  Het is belachelijk hem om die reden een krakersliefhebber te noemen.

  1.   

   “om de ontruiming een beetje rustig en gefaseerd uit te voeren”. Ik denk dat de krakers daar heel anders over gaan denken. Van Aartsen leeft waarschijnlijk in een doos en heeft tijdens de hectische jaren van de krakerstijd zeker liggen te slapen en ondertussen de gewelddadigheden die tijdens de ontruimingen meestal voorkomen volledig gemist. Ik hoop dat hij aan bluswagens en de ME heeft gedacht, anders zie ik het somber in.

   1.   

    Dat denk ik ook, meneer van Urk, de krakers zitten niet op een gewelddadige ontruiming te wachten.

    Van Aartsen zoekt, zoals bekwame polderburgemeesters altijd doen, naar een oplossing zonder al te veel geweld en rumoer.

    1.   

     Van Aartsen is een oorlogsburgemeester die de bezetter zoveel mogelijk tracht te pleasen en te ontzien: uw wens is mijn Befehl.

 9.   

  Mannetjes van 70 horen niet meer op dat soort posities te zitten. Er zijn overal op de wereld veel te veel fossielen die hun zin wensen door te drijven. Ik betrap mezelf, 67, er soms op dat ik steeds minder flexibel wordt, dat geldt voor een politicus echt niet minder.

 10.   

  Daar de wooncorporaties zeker niet onschuldig zijn in het woonprobleem betekent niet dat men woningen mag kraken. Dit is gelijk aan diefstal. Of ik brood ga stelen omdat ik honger heb of niet het blijft toch diefstal. Bovendien horen deze krakers niet eens meer in Nederland te zijn en toch worden zij behandeld als belasting betalende inwoners. Zi mogen in beroep gaan tegen het OM. En van Aartsen kijkt er naar en doet niets. Zogenaamd omdat hij een waarnemende burgemeester is die niet gepolitiseerd wilt worden tijdens de formatie. En toch doet hij wat GL en D66 wilt. Van Aartsen staat als voorbeeld voor de verkeerde migratiebeleid die door de politiek gevoerd wordt en die nergens toe leidt behalve steeds grotere onvrede over buitenlanders in Nederland en steeds sterkere parallelle samenleving.

 11.   

  josti van aarsen is een laffe hond meer kunnen we er niet van maken

 12.   

  Er zitten duidelijk zieke kronkels in de hersenen van Jozias.

 13.   

  Ze importeren een burgeroorlog en die oelewappers begrijpen straks niet hoe het zover heeft kunnen komen ,asielzoekers krijgen en mogen alles ,en de oudjes die alles opgebouwd hebben mogen in d’r luier schijten omdat er een schrijnend tekort is aan verplegend personeel ,omdat die weggepest zijn door de “managers”en Interim kennis ,ze mogen nog 3 uur opdraven in de ochtend en de rest van de uren volmaken in de avond,bij weigering geeft dit reden voor ontslag.
  Als asielzoeker, uitgeprocedeerd , en een kluns als V Aartsen als burgemeester hoef je je nergens zorgen over te maken ,naar noodwoningen wordt gezocht ,en de uitkering ,subsidie ,en verzorging [zonder verzekering] gaan gewoon door,het zijn immers ook mensen ,net als die oude v dagen ,die D66 het liefst gelijk om wil brengen ,maar zeg niks over die gelukszoekers,want dan ben je de grootste racist die er rond loopt .

 14.   

  Iedere burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente.
  De burgemeester heeft daarom het gezag over de politie en kan daarom tot ontruiming gebieden.

 15.   

  Gas, water en elektra afsluiten…succes!!!

 16.   

  Zoals het studenten betaamt:
  dom links zijn!
  Volgens mij is vAartsen aan het dementeren: terug naar het verleden:
  dom links zijn!

  1.   

   Aan de Barton is te merken dat hij veel heeft gestudeerd.

   :)

   1.   

    Kun je nu geen reactie zonder typefouten plaatsen, halve zool?

    1.   

     Holland,
     Dat komt omdat de domme jongen er zo opgewonden van wordt. Dan is hij helemaal over zijn toeren.

 17.   

  Duidelijk moge zijn, dat Amsterdam blij zal zijn met Van Aartsen. Hij past er en dat heeft men daar goed gezien. Hij is de logische interim daar. Al tientallen jaren verpest de politiek in Amsterdam heel Nederland. Met vergaande gevolgen en het houdt niet op. De in Amsterdam werkenden hebben geen grote invloed. Velen
  wonen buiten Amsterdam. Veelal noodgedwongen. Zo is het al lang. Maar wie wel invloed hebben, werken al te vaak niet maar wonen wel in Amsterdam. Velen hebben ook nooit gewerkt of hebben een onecht baantje betaald door de schatkist van Nederland. Buitenlanders mogen al gauw stemmen voor de gemeenteraad en jeugd, die er alleen zit voor onderwijs ook. De omgeving van de stad heeft ten onrechte geen invloed. Het kiesstelsel deugt niet en daar moet verandering in komen.

 18.   

  laten we het er maar op houden dat meneer v. Aartsen het zelf geloofd, ik weet dat als ik geen huur betaal dat ik uit mijn huis word gezet? maar blijkbaar hebben sommigen in Nederland andere regels?? het zou meneer v. Aartsen sieren om een eigen mening uit te spreken; wil je een woning dan betaal je toch ook netjes iedere maand de huur zoals iedereen; of zie ik het verkeerd?

 19.   

  Er is niks aan de hand met de advocatuur
  en het rechtssysteem in de Nederlanden. Nee.
  Zolang het geld maar blijft rouleren.
  Tim, je mag blijven, zolang als het duurt.
  Mooie vorm van creativiteit, die ik
  niet wist te brengen.
  Krakersliefhebber. Als ze maar niet
  bij hem in de tuin staan te gluren, denk ik
  maar zo.

  Petra Hermans

 20.   

  Ja ie Amsterdamse burgemeester is net als pilatus die ook zijn handen in onschuld waste in denk toch dat het hem in het einde niet goed bekomen is dus burgemeester pas maar op. Je bent schuldig aan veel misdrijven.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!