Oud-D66-Kamerlid Boris van der Ham luidt noodklok: moslims die hun geloof willen verlaten hebben groot probleem

In al hun driften om moslims te beschermen tegen ‘discriminatie’, vergeten veel linkse lieden het vaak nog wel eens op te nemen voor een groep die het nog veel zwaarder heeft: de ex-moslims. Maar nu springt uitgerekend een D66’er voor hen in de bres: het is Boris van der Ham, een voormalige parlementariër.

In alle maatschappelijke discussies die woeden in Nederland rondom geloof, en dan met name de islam, wordt één aspect vaak weggelaten: de ex-moslim. Stilzwijgend gaat men er inmiddels vanuit dat iedere Turk of Marokkaan ook wel een moslim zou zijn. In gevallen dat dit niet zo is, wordt zo’n voormalige moslim vaak niet meer serieus genomen door noch de eigen oorspronkelijke gemeenschap, noch de zogeheten anti-discriminatiestrijders. Zij doen net alsof deze groep niet bestaat, omdat deze niet in hun maatschappelijke kadertje past.

Maar de ex-moslims zijn er wel. En ze lopen groot gevaar, zoals Boris van der Ham vandaag ook uitlegde bij Goedemorgen Nederland:

“Het is soms onbekend dat de islam verlaten zo’n groot probleem is, vertelt van der Ham in Goedemorgen Nederland. “Je bent in Nederland vrij om te geloven, maar ook om niet te geloven. Dat staat mooi op papier, maar in de praktijk is het soms ingewikkeld.”

De islam verlaten is nog steeds vaak een taboe, beaamt van der Ham. “Niet bij alle gezinnen, soms gaat het heel makkelijk. Maar er zijn voorbeelden bekend van mensen die hun familie nooit meer zien.””

Van der Ham wijst op de tirannie van de familie, die vaak dicteert dat gezinsleden die afscheid nemen van de islam soms voorgoed buiten de deur worden gezet.

Het onderwerp geloofsafvalligheid werd onlangs ook op een prachtige manier aangesneden door actrice Nazmiye Oral. Zij schetste in een videocolumn hoe individuele keuzes in veel allochtone gemeenschap vaak niet worden erkend: “Iedereen staat in dienst van het geheel,” aldus Oral. Van der Ham sluit zich daar nu bij aan. En één ding is zeker: dat is absoluut geen seconde te vroeg!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. swetsnek

  die moeten zich melden bij rechts krijgen ze wel bescherming

  1. B. Pascal

   Valse godsdiensten misbruiken hun volgelingen
   Valse godsdiensten willen mensen behagen en willen macht
   Valse godsdiensten accepteren geen kritiek
   Valse godsdiensten onderwijzen hun eigen wijsheid en visie
   Valse godsdiensten missen de kern en focussen zich op kleine details
   Valse godsdiensten verbergen hun valse leer achter toespraken, wat lijkt op indrukwekkende logica
   Valse godsdiensten zijn meer bezig met anderen overtuigen van hun gelijk dan het helpen van anderen

   1. Ernst Quispel

    Bestaan er in de visie van Pascal wel ware godsdiensten?

    1. Frits Jansen

     Het antwoord is simpel: God heeft het in het algemeen niet zo getroffen met zijn personeel op aarde.
     Ik geloof dat het Hindoeïsme en het Boeddhisme nog het beste zijn.
     Islam en christendom ontlopen elkaar nauwelijks qua gewelddadigheid.

   2. JubbeFeenstra

    Iedere godsdienst is vals.
    Punt.
    Ieder gelovige is een leugenaar, hij bedriegt zichzelf en liegt tegen anderen.
    Doen die anderen niet wat de gelovige wil dan volgen er sancties.
    Anders komt die gelovige niet in zijn vermeende hemel.

 2. Ernst Quispel

  Als je afstand doet van een cultuur en de kernwaarden daarin impliceert dat noodzakelijk ook afstand tot die cultuur en de gemeenschap die het draagt. Dat gold evenzeer voor mensen die in de vorige eeuw afstand namen van het geloof van hun ouders. Er is geen reden om aan te nemen dat mensen die de islam verlaten, en dat zijn er velen, niet dezelfde ervaring hebben. Hoogstens kun je zeggen dat immigrantengemeenschappen een hechtere samenhang hebben en een sterkere familiecultuur en daarmee het lastiger wordt je ervan los te maken.

  Dit kun je beter thematiseren dan problematiseren. We moeten het ook niet groter maken dan het is: er zijn in Nederland geen gevallen bekend van moord of letsel vanwege geloofsafval.

  1. buitenbeentje

   O, dan wachten we wel even.

  2. buitenbeentje

   Zomaar een berichtje uit 2014:

   Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim 500 meldingen gedaan van vermoedelijke eerwraak. Het gaat daarbij om allerlei vormen van geweld, zoals mishandeling, verkrachting, ontvoering en moord.

   even Google gebruikt, moet je ook eens doen.

   O nee, je roeptoetert liever.

   Nee, je hoeft niet te komen zeuren dat eerwraak niets met islam te maken heeft, ik ga geen non-discussies aan met trollen.

   1. Ernst Quispel

    Dat klopt, eerwraak is inderdaad iets anders.

   2. Frits Jansen

    Eerwraak gaat over de eer van de familie, en staat los van de islam. Het enige verband is dat in *sommige* moslimlanden meer eerwraak voorkomt.

  3. B. Pascal

   Redenering Ernst : poep is iets anders dan diarree!

   1. Ernst Quispel

    Nee hoor, dat is hetzelfde, hoogstens is er verschil in viscositeit.

    1. Stanly2000

     Ernst,
     Nederland geeft afvallige moslims uit bv Pakistan en Iran sneller asiel. Dit zal niet zomaar voor de lol zijn maar bittere noodzaak.

 3. Peter Loosduinen

  Eindelijk eens iets goeds uit de mond van een D66’er !
  Hulde hiervoor.

 4. Henk-Jansen

  Het zal door een aantal personen hier lastig te begrijpen zijn, maar zelfs moslims seculariseren. Je helpt dat proces echter niet door de islam constant belachelijk te maken zoals Wilders en co doen!

  1. Ernst Quispel

   Het is overigens ontroerend hoe mensen hier bekommerd zijn over de problemen die moslims in een seculiere wereld kunnen ervaren. Hoe kunnen we deze mensen helpen en ondersteunen, lijkt de leidende vraag te zijn.

   1. swetsnek

    nee lul als ze zich willen af scheiden dan helpt rechts wel van jou kant hoeven we niets te verwachten

  2. sjun

   Dat promille is verwaarloosbaar bij degenen die radicaliseren. Ook de moderne stad Londen heeft daar tegenwoordig fors mee te maken. Een bechouwing: https://www.youtube.com/watch?v=6M_jZC0pg5I

 5. fenderbender

  Mijn vriendin , een nederlandse meid met turkse voorouders, turkse familie.
  Voor bijna alles wat een normale nederlandse vrouw wil doen heeft ze een alibi nodig, voor haar neven die als aasgieren over haar waken en aan wie ze verantwoording moet afleggen.
  Er is geen manier om te ontsnappen, of totaal onderduiken en haar familie, met wie ze wel door de bocht kan, nooit meer zien. Het zal er wel een keer van komen, maar de druk is enorm, en kunnen wij als nederlanders zich niet in inleven

  1. denk eens na

   De blijf van me lijf huizen zitten vol met dit soort gevallen.

   1. sjun

    Het was onder andere hierom dat Wilders een hoofddoekbelasting voorstelde. Naast bewustmaking van de werking van het van het verkracht-u-maar-een-ander doekje ook een toepassing van het principe van de vervuiler betaalt. Anders blijft het toch weer islamspecifieke problemen in Nederland op kosten van de gemeenschap parkeren…

 6. Peter Selie

  Ja alles draait om moslims, dat is mij bekend.

 7. buitenbeentje

  “Van der Ham wijst op de tirannie van de familie, die vaak dicteert dat gezinsleden die afscheid nemen van de islam soms voorgoed buiten de deur worden gezet”

  Zoiets als temmen voor de PVV dus. 😉

 8. NoDoubt

  Boris gaat er vanuit dat het een geloof is. Er is niets vredeslievends aan. Mohammed was een zielige vent. Zou vandaag de dag levenslang krijgen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat er geen sporen zijn te vinden dat hij in Mekka noch in Medina is geweest. Een grote indoctrinatie zonder respect voor anderen. De eerste complete koran is van 1928 en ligt in Caïro. Aangezien “Mohammed heeft afgedwongen dat de Koran de enige waarheid is en Allah noch Mohammed bekritiseert mag worden, zal er geen verandering plaatsvinden zoals de verlichting. Kijk naar de landen waarde Islam beleden wordt. Ook Erdogan, die zegt dat in zijn land vrijheid van meningsuiting is censureert voortdurend.

 9. Ritter

  Uiteraard was dit allang bekend.

  Vandaag weer gehoord dat de stroom illegalen vanuit Turkije fors toeneemt richting Griekenland. En Griekenland laat deze illegalen door naar Noord/West Europa.

  Kortom, de aanwas van “islam” neemt ieder jaar toe door o.a. de stroom illegalen vanuit de islamitische landen.
  ———-
  Doodvonnis voor afvalligen
  http://www.exmoslim.org/doodsvonnis%20voor%20afvalligen.html

 10. Peter Selie

  “Ik ben volledig voor de scheiding van kerk en staat… Deze twee instellingen naaien ons alleen al genoeg, dus samen betekenen ze een zekere dood.”

  -George Carlin

 11. Peacepipe

  Op basis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) zoals in New York door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met algemene temmen op 10 december 1948 is aangenomen, had de islam NOOIT in Nederland als godsdienst erkend mogen worden. Mensen worden in de islam als HORIGEN behandeld en dat is verboden zoals u hieronder kunt lezen. Bovendien geeft artikel 30 nog extra aan dat NIEMAND het recht heeft om dat toch toe te staan.
  Nederland gaat de wereld rond om landen aan te spreken op het naleven van de UVRM maar heeft er zelf géén boodschap aan. Anderen de les lezen is toch gemakkelijker dan zelf er naar handelen.

  Artikel 4
  Niemand zal in slavernij of horigheid gehouden worden. Slavernij en slavenhandel in iedere vorm zijn verboden.

  Artikel 30
  Geen bepaling in deze Verklaring zal zodanig mogen worden uitgelegd, dat welke Staat, groep of persoon dan ook, daaraan enig recht kan ontlenen om iets te ondernemen of handelingen van welke aard ook te verrichten, die vernietiging van een van de rechten en vrijheden, in deze Verklaring genoemd, ten doel hebben.

 12. Baron von Munchhausen

  Weten we het nog?
  Geheel links Nederland: ‘ leve de Multi-Culti!!!”

  1. Ernst Quispel

   Een nogal dwaze opmerking, Baron.

   Kun je een uitspraak van een linkse politicus of een passage een het partijprogramma van en linkse partij citeren waaruit kan blijken dat men streeft naar een multiculturele samenleving?

   1. sjun

    Men lijkt de term ‘multiculturele samenleving’ veeleer als eufemisme voor geïslamiseerde samenleving te gebruiken: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32417-36.html

    1. Steve Van der Vekens

     Ik herinner me nog hoe de linkse meute met vlaggetjes stond te zwaaien en de leuze riep: “Crimigranten! Welkom!”

   2. Baron von Munchhausen

    Begonnen met Sonja Barend!
    Daarna het “Multi-Culti” drama gepropageerd/aangemoedigd/verheerlijkt door linkse praatprogramma,s, NPO, Volkskrant, Universiteiten en de “correcte” grachtengordel!
    Voorst in Rutte II, Asscher 4 jaar lang alléén niet-Nederlanders belangrijk!
    Voorts Vogelaar: “Multi-Culti is een verrijking!”
    En wat te denken van, vooral, PVDA om allochtonen op kieslijsten te plaatsen; waardoor oa DENK is ontstaan!!!
    Voorlopig genoeg!

 13. sjun

  Kan die man niet worden voorgedragen als burgemeester van Amsterdam om het zaakje nog iets evenwichtig aangestuurd te krijgen?

 14. Steve Van der Vekens

  Ik heb de kop gelezen, en ja, die hebben een groot probleem, want het zijn de mannen daarachter die hen onderdrukken om hun hoofddoek te blijven opdringen.
  IS wil verdeeldheid zaaien, daar ging IS leider Abu Bakr Al Baghdadi’s toespraak toch over.
  Dat wordt in Europa gedaan met de hoofddoek.
  Het kan zijn dat moslima’s ervan af willen, van het geprovoceer, maar dat hun man gedreigd heeft met hun keel over te snijden wanneer ze die luizenvod zouden afdoen. Deze vrouwen kunnen hun hoofddoek dus niet afdoen, wat het ultieme bewijs is dat die lelijke kopvodden hier niets te zoeken hebben.

 15. Frits Jansen

  Het afzweren van een godsdienst wordt door het EVRM erkend als grondrecht, een duidelijke uitzondering op de scheiding tussen kerk en staat. Een refo uit de “bible belt” kan zijn geloof ook niet afzweren zonder uitgestoten te worden door zijn dorpsgenoten.

  Het artikel gaat over een breder probleem: uit je familie gezet worden wegens vermeend ongepast gedrag. Te links zijn, of juist te rechts. Vallen op de donkere ogen van een bevallige moslima. Ik was zelf onacceptabel voor de ouders van een Roomse vriendin want ik ben zelf niet Rooms (achterkleinzoon van een dominee). Later was een plat pratende vriendin onaanvaardbaar voor mijn vader (hoewel ze het gymnasium had gedaan en aan de universiteit studeerde).

  1. sjun

   Eerwraak resulterend in verminking of de dood van de afvallige kent men daar dan weer niet. Daarom vind ik je vergelijking om een maar-zij-ook te poneren behoorlijk ver gezocht.

 16. Two Ravens Black Kettle

  Ik vind Boris een goeie integere jongen.
  Interessant boek
  Ga ik wellicht kopen.

  Maar zolang hij blijft kruipen voor kroonjuwelenpisser Peggol hou ik mijn bedenkingen.
  D’66 is een ronddobberend lepra-schip gekaapt door deugende eierschalen.
  Kaap dat schip terug Boris !!

 17. Babaji538

  Ik luidt de noodklok voor LinkedIn.
  Met name voor ons gestoord Nederland.
  De Koninklijke Bibliotheek verspreidt porno op papier;
  voor elk kleutertje van 4 jaar, maakt het toch niet
  meer uit.
  Hans de Goochelaar likt daar menig poesje,
  met goed bezig, gestoord, geschift Nederland.
  Maar verder gaat het gewoon goed. Goed bezig.
  Ik krijg er verder niet de kots van, welnee.

  Ja, in ons aller naam
  worden wereldwijd de Joden
  vermoord. Maakt niet uit.

  Gewoon door hobbelen.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.