Popcorntijd! SP Limburg valt uit elkaar; bestuurders en Statenleden stappen massaal op

sp'ers
Foto: Een club SP'ers. Bron: Jos van Zetten / Wikimedia Commons.

De SP in Limburg is helemaal stuk aan het gaan: vijf van de acht Statenleden stappen op, en ook één van de twee gedeputeerden geeft er de brui aan. Allen zijn boos op de partij, die hen ernstig in de steek zou hebben gelaten.

Uh-oh, het is allemaal goed mis bij de bitterlinkse kameraden van de SP. Althans, in Limburg, waar zojuist het grootste gedeelte van de provinciale SP’ers er de brui aan heeft gegeven. Vijf van de acht Statenleden van de partij stappen op. Vier verdwijnen helemaal uit het provinciale parlement, en eentje gaat als onafhankelijke eenmansfractie over. Ook stapt één van de twee SP-gedeputeerden op; hij heeft z’n ontslag ingediend bij de Commissaris van de Koning.

En dat allemaal vanwege een giga-vertrouwensbreuk met de landelijke partijtop. Uit De Volkskrant:

“Volgens de vijf opgestapte Statenleden drijft de SP steeds verder af van de ‘eerder ingezette koers om meer bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen’, zo laten ze in een verklaring weten. ‘Daardoor zijn de verhoudingen met de partij steeds verder op scherp komen te staan. Ons vertrouwen in de partij is daardoor helemaal weg en de situatie is niet langer houdbaar.’

De vijf is ‘op meerdere momenten duidelijk geworden dat er vanuit de partij onvoldoende vertrouwen is in de koers en aanpak van de fractie. Ook heeft de partij veel te weinig oog voor wat wij doen en geen waardering voor de behaalde resultaten.'”

Door groepsgewijs uit de SP Limburg te crashen, staat de voormalige maoïstische partij lelijk in het hemd. Over minder dan een jaar vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats, en de bedoeling is dan dat de partij natuurlijk sterk uit de startblokken kan vertrekken. Maar als je al ruziënd en lidmaatschapopzeggend de campagne in gaat, dan belooft dat natuurlijk weinig goeds voor de uitslag van de verkiezingen van over ruim een jaar. Juist ja: LPF-taferelen.

Niet dat wij er wakker van liggen. Ook zonder de SP zijn er in Nederland nog altijd linkse partijen in overvloed, en hoeven onze socialistische mede-Nederlanders geen seconde wakker te liggen van het idee dat we een ruk naar rechts zouden gaan maken of iets dergelijks.

Maar dat zijn allemaal zorgen voor later. Voor nu gaan we vooral even genieten van het schouwspel, van hoe de provinciale afdeling van één van de grootste linkse partijen van dit land totaal in elkaar klettert. Heerlijk!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

12 reacties

 1.   

  Ik dacht eerst dat het een foto was van allemaal Kerstmannetjes en vrouwtjes.
  Als er een partij zijn overbodigheid heeft bewezen dan is het de SP wel.
  Deze sub Noord Koreaanse kliek is al jaren de weg kwijt op bestuurlijk niveau. Zie ook hun enorme verliezen in gemeentes waar ze in het college zaten waarbij ze genadeloos door de mand vielen.
  Niet dat al hun punten nu zo slecht waren maar het waren allemaal bestuursleden die het verplicht voor half geld deden , dan trek je geen kwaliteit aan.
  Ook de opvolging van de leiding in de vorm van het DNA profiel was natuurlijk een schandelijke vertoning die wel erg aan de Oranjes en aan Noord/Korea deden denken.
  Ik hou me buiten het leedvermaak zoals Tim het doet en wens Kong sterkte met zijn leeg lopende beker tomatensoep.

 2.   

  Allemaal leuk en aardig maar waarom poetsen ze de plaat ?

  Ik lees iets over ‘bestuurlijke verantwoordelijkheid’ en iets over ‘we krijgen te weinig waardering (my God over snowflakes gesproken)’ ?
  Maar wat is nu de exacte reden ?
  Inhoudelijk

  Dat een partij geënt op de massamoord op meer dan 65 miljoen mensen ten onder gaat is logischerwijs verheugend maar ik vermoedt dat al die stemmetjes gaan naar een partij die geënt is op de massamoord op meer dan 100 miljoen doden (momenteel tweede in de peilingen).
  Wat dat betreft heb ik meer sympathie voor de iets minder dodelijke partij.

  Dus resumerende
  Wat is exact het inhoudelijk verschil ?
  Is het echt alleen maar dat ze om de twee dagen een veer in de kont en een aai over het bolletje willen hebben ?

 3.   

  In een goede tomatensoep horen ook balletjes. En als de SP iets niet heeft zijn het ballen.

  1.   

   Niet allen sp limburg maar in Amsterdam met D66

   1.   

    ook

 4.   

  SP-ers zijn geen sociaal-democraten maar pure socialisten, die liefst een socialistische dictatuur willen en de markt radicaal afwijzen. Daarmee halen ze de voormalige DDR links in.

  1.   

   Dan heeft u de PvdA voor de jaren Kok (toen ze nog echt een sociaaldemocratische partij waren) waarschijnlijk niet gekend. Anders zou u wel doorhebben dat u hier onzin spreekt.

 5.   

  Wie schoeën os Limburg is. Kan alleen maar beter worden zonder SP.

 6.   

  En Kong, wat zou hij hiervan vinden?

  #muisstil

  1.   

   Kong is geen echte SPer

 7.   

  Ik kan begrijpen dat dit relletje bij de SP een natte droom is voor rechts maar in het algemeen is dit een erg tragische ontwikkeling. SP is het enige stukje wat over is van het ‘links van vroeger’ met echte socialistische normen, namelijk het opkomen en beschermen van de arbeider, tegen het groot-kapitaal, niet kort door de bocht tegen migratie maar wel behoudend, kritisch tegenover de neoliberale kliek in Brussel en het uitbreiden van de EU etc. Dit is hoe ‘echt links’ eruit ziet in tegenstelling tot de politiek-correctheid, valsheid en en kleurloze gezicht van pseudo-linkse ‘progressieve’ partijen als PvdA en GL.

  Door de teloorgang van de SP zullen meer mensen op GroenLinks gaan stemmen, een partij die meer met een hype te maken heeft dan met een links-activisitsche karakter.

 8.   

  Popcorn vreten ook in Den Helder! De 2 grootste winnaars in de recente gemeenteraad verkiezing waren van een lokale partij: Beter Den Helder en de CDA. Maar er zijn nu grote problemen tussen de Ch. Unie en PVV. die praktisch gelijk aantal stemmen kregen.
  Als 3de in de stemming. Maar velen van Den Helder’s Ch. Unie en de nationele Ch. Unie Partij, willen onder geen voorwaarde samen werken met de PVV in een coalitie. Daarom
  zal Marine Stad volgende week veel Popcorn gaan eten. In onze Holland-Kroon gemeente van de top van Noord-Holland is CDA de grootste partij. Wij zouden wel kunnen werken met de PVV, maar voordat dit zou kunnen gebeuren, moet de PVV kliek
  o.l.v. van G. Wilders besloten op geen societeit meer te blijven. PVV moet nu een echte, gewone partij worden, nieuwe leden accepteert. Als de PVV bang is voor “foute” leden, dat kunnen ze altijd een ballotage commissie hebben. Ieder grote partij heeft zo’n controle commissie, om de partij te beschermen tegen foute indringers. Dit is de enige weg voor de PVV als zij een toekomst echt willen. Kortom: als politieke partij kan je niet de deur BLIJVEN sluiten voor gewone mensen, die wel goed genoeg zijn om te stemmen voor je partij…maar geen lid mogen worden!, en geen inbreng verder mogen brengen in de societeit…behalve een stem op een verkiezing! Jammer voor Geert want ook hij heeft een aantal goede ideeen. Inmiddels eten de mensen in
  Den Helder popcorn terwijl ze wachten te horen hoe het verder moet met de gemeenteraad.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!