snapshot6

'Protesten' tegen het uitzetten van afgewezen asielzoekers blijven aanhouden

Geen categorieapr 30 2018, 12:00
Zo gaat het in Nederland. Asielzoekers komen naar Nederland, krijgen asiel, of ze krijgen geen asiel maar mogen uiteindelijk wel blijven door 'protesten' of maatschappelijk onrust. Een tv-showtje hier, een radiogesprek daar en hup er mogen weer mensen blijven. Dat weten de mensen ginder en dat weten de burgers hier. Gewoon even druk zetten en media gebruiken als middel om een doel te verwezenlijken.

Vandaag starten tien mensen- en kinderrechtenorganisaties, waaronder Unicef, Amnesty International en Save the Children, een landelijke campagne om de uitzetting van afgewezen asielzoekers vanuit Nederland naar Afghanistan voorlopig stop te zetten. Daarvoor lanceren ze onder meer een serie portretten van kinderen en jongeren waarvoor uitzetting dreigt.

Er wordt al maanden door verschillende belangengroepen actie gevoerd tegen die uitzettingen. Zij willen dat staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) de uitzettingen opschort totdat het nieuwe ‘ambtsbericht’ van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de veiligheidssituatie in Afghanistan klaar is. Dat rapport laat waarschijnlijk nog weken op zich wachten.

Eind maart stelde de Raad van State dat een Afghaan, die bezwaar had aangetekend tegen zijn afwijzing, gewoon mag worden uitgezet. ,,De veiligheidssituatie in het land is zorgelijk, maar niet zo uitzonderlijk slecht dat niemand mag worden teruggestuurd'', oordeelde de Raad.

Er zijn hier een aantal regels en procedures. Als het gaat om dit soort zaken is Nederland al erg concreet en vrijgevig en houdt zich ook nog aan de internationale regels. Wanneer procedures en regels continu worden bestreden verliest het haar kracht en wordt het beleid ondermijnd. Mensen krijgen dan in de gaten wat wel en niet werkt en zo worden de regels gebogen op een manier dat het een precedent schept voor volgende scenario's.
Men moet eens goed bij zichzelf te raden gaan als ze dit soort acties en protesten opzetten. Het schaadt het Nederlandse asielbeleid, omdat die mensen hier al zijn en juist die aanwezigheid gebruikt wordt om hen te laten blijven. Je geeft anderen valse hoop en voor je het weet staat Nederland erom bekend dat dit soort taferelen vaak voorkomen, kijk maar naar de groep We Are Here.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten