Sylvana Simons eert overleden Winnie Mandela, ondanks brandende autobanden die tieners om hun nek werden gehangen

BIJ1-coryfee Sylvana Simons houdt er weer eens bijzonder dubieuze heldenverering op na. Op haar Facebook-pagina plaatste ze een liefdevolle in memoriam voor de gisteren overleden Winnie Mandela, die in Zuid-Afrika een waar schrikbewind heeft gevoerd. Sylvana noemt haar een “Koningin” en hoopt dat de ex-vrouw van Nelson Mandela rust in “kracht, licht en vrede.”

Het viel natuurlijk te verwachten: gisteren overleed op 81-jarige leeftijd Winnie Mandela, de vrouw van Nelson Mandela tijdens diens gevangenschap op Robbeneiland. Voor naïeve geesten zoals Sylvana Simons is Winnie Mandela altijd een anti-apartheidsicoon gebleven, maar dat kan je alleen uit je strot krijgen als je totaal niet hebt opgelet. Mensen als Walter Sisulu, Desmond Tutu en zelfs Nelson Mandela; dát waren nog eens anti-apartheidsiconen. Maar Winnie? Zij niet. En dan kan Sylvana nog wel schrijven: “We hebben je gezien, Koningin. Moge je rusten in Kracht, Licht en Vrede“, maar dat maakt zulke liefdevolle afscheidsberichten nog niet terecht.

Want hoe zit het echt? Zelfs De Volkskrant, totaal geen propaganda-arm van het apartheidsregime, schrijft dat de vrouw een bijzonder duistere kant die haar tot een paria in Zuid-Afrika maakte. Winnie bleek allereerst namelijk helemaal niet die trouwe echtgenote te zijn die geduldig wachtte totdat de Nasionale Party haar man zou vrijlaten:

“[Biograaf Emma] Gilbey verhaalt ook zonder enige schroom over de affaires van Winnie door de jaren heen, onder meer met politieinformanten. Gilbey heeft soms alleen roddels als bron, maar de laatste affaire met Dali Mpofu was in anti-apartheidskringen algemeen bekend: Winnie had vaak in het openbaar ruzie met hem over een rivale.”

Maar een gebrek aan huwelijkse trouw was zeker niet het enige manco van Mandela. Ze had in de jaren ’80 namelijk haar eigen hit squad die een waar schrikbewind voerde. Ze hitste mensen op om “halsbandmoorden” uit te voeren. Vermeende aanhangers en collaborateurs van het apartheidsregime kregen dan een brandende autoband om hun nek.

Het bleef echter niet bij opruiende teksten. Haar persoonlijke terreurbende vermoordde in 1989 op uiterst gruwelijke wijze een 14-jarige jongen. Die jongen, Stompie, was nota bene een jeugdige ANC-activist, maar dat maakte voor de zieke machtsspelletjes van Winnie helemaal geen sodemieter uit:

“De moord op de jongen Stompie Moeketsi Seipei door haar knokploeg de Mandela United Voetbalclub in januari 1989 was de doodsteek voor haar reputatie bij de leiding van het ANC en het UDF (Verenigd Democratisch Front).

De jongen van 14 uit de entourage van Winnie en haar club was de maand ervoor ontvoerd en zwaar mishandeld. Het doel was hem een bekentenis af te dwingen: dat een katholieke priester en jongerenwerker hem in de woonwijk tot seks zouden hebben gedwongen. Winnie vocht een vete uit met deze priester Verryn. Hij had onthuld hoe de Mandela United Voetbalclub een schrikbewind voerde in de buurt.”

Mandela werd in 1991 voor die gruwelijke aanval veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf, en in 1998 bevestigde de Waarheidscommissie nog eens haar schuld. Kortom: Winnie Mandela is een gruwelijke vrouw die absoluut niet vereerd dient te worden.

En dus is het eigenlijk onvergeeflijk dat Sylvana Simons zich blind toont voor deze bloederige en gewelddadige kant van de gisteren overleden Zuid-Afrikaanse. De vraag die zich over de BIJ1-partijleider opdringt is dus de volgende: weet zij gewoon niet van die donkere kant van Winnie Mandela, of negeert ze deze bewust? Ik weet trouwens niet welke van de twee nu erger is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. denk eens na

  sil is niet helemaal kogel vrij

 2. Floris

  “De vraag die zich over de BIJ1-partijleider opdringt is dus de volgende: weet zij gewoon niet van die donkere kant van Winnie Mandela, of negeert ze deze bewust?”
  ————————————————————————————-
  Ik hou het zeker voor mogelijk dat ze dat niet weet. Ze maakt geen erudiete indruk.

  1. lanex

   Het tweede. Deze vrouw vrouw is één en al stompzinnigheid!

 3. Kees

  Winnie had haar eigen kamp moeten hebben, waar ze zich kon uitleven op haar weerloze slachtoffers.

 4. Koos sssss

  Tsja, dàt is Sylvana Simons.

  In Arnhem hebben ze wel een Nelson Mandelabrug, maar geen Stompie Seipeistraat.
  Waar Winnie M. net iets teveel vanaf wist.

  1. Bloem

   Misschien dat we ons daar hard voor moeten maken. Stompie mogen we niet vergeten. Hij was zeker niet het enige slachtoffer van mw Mandela en het ANC echter wel het bekendste. Een kind dat in de klauwen van deze heks en haar misdadige bende kwam.

 5. fenderbender

  Blijkt maar weer wat een onbenul ze is, zwakbegaafd misschien?
  Gemiddeld IQ negroide ligt rond de 80, in haar geval zal het minder zijn.

  De mandela,s waren terroristen, moorden, martelen, bomaanslagen.
  tot het westen ze oppikte, werden het helden.

  Alweer, bewijs telt niet, publieke opinie wel

 6. Onzin456

  Het zijn die gekkies al gelukt om kolonisten van Catan te veranderen. Wanneer gaan we er echt iets tegen doen? #preserveourculture #SONSOFEUROPE

 7. Bloem

  Als dat haar lichtend voorbeeld is hopen we maar dat deze verlichting als een nachtkaars dooft

 8. Scaldis

  Ach ja, Silletje heeft vast geen mening over de duistere kant van deze crimele vrouw, zoals ze ook geen mening had over de Armeense genocide. Als je dan ook nog eventjes haar achterban bekijkt, o.a. antifascistische groepen die geweld niet schuwen evenals antisemitisme, kun je slechts concluderen dat Silletje een hele foute vrouw is.

 9. corfo

  Deze vrouw, Suffe Syl, blijkt van hetzelfde lage allooi te zijn als d door haar aanbedene.
  Verder geen aandacht waard.

 10. buitenbeentje

  Als er iemand een racist is, is het wel Sylvana Simons. Donker gekleurd is per definitie goed, blank is per definitie fout. Al is de donker gekleurde een sadistische sociopaat en de blanke nagenoeg een heilige.

  Racisme en haat zaaien, daar zal Sylvana om herinnerd worden (if ever), niet omdat ze een belabberde domme kapster was.

 11. EU kok

  Zoals gewoonlijk heeft ook deze medaille twee zijdes.
  Heeft Winnie Mandela ernstige fouten gemaakt? Zeker.
  Is zij van alles op de hoogte geweeest? Ik betwijfel het.
  Was Nelson Mandela zonder Winnie tot dezelfde hoogte uitgegroeid als nu gebeurt is.
  Zeker weten van niet.
  Worden van Winnie Mandela alleen haar fouten levendig gehouden?
  Hier in ieder geval wel.

  1. robroy

   Hang haar een lichtgevende ring boven het hoofd …. randdebiel

   1. denk eens na

    de eukok doet of ze een appeltje heeft gestolen. BEWUSTE MOORD!!!!!

  2. Ni28

   En daarom scheidde Mandela van haar. Wat krom is wordt door Quispel rechtgezet. Wees niet bang de omgekeerde apartheid komt er wel in Zuid Afrika. Dan kunt je tevreden zijn.

   1. corfo

    @ Ni28.
    Weet je @Ni28, Kwispel was er zelf bij dus hij zal ’t toch wel heel zeker weten ?
    Volgens Kwispel waren het vast en zeker blanken die brandende autobanden om de nek van zwarte jongetjes hingen. Heeft Winnie écht niks mee te maken hoor ! En dat Mandela van haar scheidde was zijn eigen schuld ; hij wilde niet meesodn met die brandende autobanden. Goh, @Ni28, dat je dát nou niet begrijpt ! (cynisch).
    Die Kwispel en consorten hangen hier een beetje rond te lummelen, werken niet, dus hebben alle tijd om te trollen en smerige zaken te bedenken. Gewoon : héél, héél stom volk !

 12. monach

  Simons eert alles wat geen blanke kleur heeft.

 13. Ben Zine

  Syl slaat hier de plank weer eens helemaal mis. Pijnlijk.

 14. AS210854

  De Amsterdammers kun o zo trots zijn dat er zo iemand in hun AMSTERDAM gemeenteraadslid is.

  Ha ha.

 15. Holland

  Winnie Mandela was een terroriste en ze was getrouwd met een terrorist. Dat domlinks daar vrijheidsstrijders en helden van maakt, is typerend voor de blindheid van dit deugvolk. Nooit in staat om zelfstandig tot een oordeel te komen, altijd het voorgekookte leugennieuws voor zoete koek aannemend.

  1. Blue monday

   Mwoah, met Winnie ga ik met je mee, maar met meneer Nelson schiet je toch wel door.
   Schone handjes zal hij net hebben, maar als we hem beoordelen op zijn periode met daadwerkelijke macht, was het best een toffe peer.

   Shamir was ook een terrorist in naam, maar wat wil je als je land bezet wordt door de Engelsen en niemand luistert?
   Met het verstrijken van de jaren kunnen we de persoon wegen en dat maakt dat Shamir en Mandela geen terroristen zijn, maar strijders voor het volk

   1. Arachne

    Mandela was zeer zeker een terrorist. De gevangenisstraf die hem wereldberoemd maakte, zat hij uit voor moord. Daarnaast was hij communist tot in zijn haarvaten. Het ANC had als doel een een partij staat a la, destijds, de USSR. Communisten hebben geen enkele moeite met moordpartijen, zolang deze maar in hun voordeel werken. Mandela wist van de handel en wandel van Winnie. Het doel heiligt de middelen.

    Zuid Afrika was niet bezet. Het loont om de geschiedenis van Zuid Afrika te lezen, met name wie, wat, waar en hoe.

    Wat heeft Mandela gedaan toen hij de “macht” had? Verzoenende taal, bruggen bouwen? Hij had op dat moment, voor de bühne, geen keuze. Kijk naar wie hij als politieke vrienden/sponsors had. Kijk naar het Zuid Afrika van vandaag en zie de erfenis van Mandela. Kijk naar de leiders NA Mandela en aanschouw zijn erfenis.

    Shamir was een terrorist. Zijn land was niet bezet door Engelsen. Israël bestond nog niet. Het Ottomaanse rijk was geïmplodeerd. Shamir had een bloedhekel aan Europeanen en Polen in het bijzonder. Wie niet joods was, telde voor Shamir niet mee.

 16. Ni28

  Winnie Mandela had liefst omgekeerde apartheid ingevoerd net zoals Simons wenst. Soort zoekt soort.

 17. Blue monday

  Tsja, een standbeeld van J.P. Coen, een straat met Kruger is in de ogen van Sylvana
  al een misdaad, maar voor de koningin van de brandende autoband, keizerin van haar eigen knokploeg (lees moordcommando) sluit ze haar donkere oogleden.

  Ik weet nog, vroeger, toen ik jong was, met Alfred J. Kwak, had je een zwarte eend…die
  Heette ook Winnie. Links dat ik was en ben….dat was een absoluut braakmoment in mijn leven.

 18. mening66

  Ik hoop dat Winnie naar de donkere krachtige hel gaat samen met al haar aanhangers en vereerders .
  En het is wel al te gemakkelijk te veronderstellen dat S-Simons niet beter wist, dat zou haar in een dombo hoekje zetten maar gezien de rest van haar publieke uitlatingen zie ik S-S als een aanbidder van een duivels wezen die dat wezen als groot voorbeeld ziet.
  Dus even slecht diep in haar net als Winnie. De racist S-S is net zo gevaarlijk.

  1. Blue monday

   Ik vrees dat je gelijk hebt….deze Sylvana zou een zeer trouwe aanhanger zijn geweest.
   Kritiekloos en gedwee,
   Een beetje de zwarte Tanja Nijmeijer zeg maar.

 19. tomygun

  Tja Syl is een lopende vagina monoloog alles wat daar
  uitkomt is hut .

 20. Ernst Quispel

  Winnie heeft zeker fouten gemaakt maar zonder haar inzet in de strijd tegen de apartheid is de vraag of die ellendige toestand wel was beëindigd.

  1. loes530

   Is ze al verhuist dan

  2. Top

   Blablablabla! Blaaskaak en pisvlek/parasiet!

   1. Ernst Quispel

    Ik vind dat Top hier een van de meest inhoudelijke debaters is.

    🙂

  3. Holland

   “Winnie heeft zeker fouten gemaakt maar ….”
   ————————————————————————
   Psychopaat Quispel beschouwt een bewust gepleegde, gruwelijke moord als een ‘foutje’. En laat dat volgen door het woordje ‘maar’. Dan weet je het wel. Dan wordt datgene wat eerst al gebagatelliseerd is, vervolgens ook nog eens ontkracht en gedownplayed.

   Viespeuk.

   1. corfo

    @ Holland.
    De psychopaat Kwispel is de grootste smeerlap op dit forum.
    Een antisemiet van de ergste soort; een vieze moslimknuffelaar.
    Het ergste is dat Kwispel zélf meent dat hij een “bijdrage” levert aan de maatschappij.
    Hoe miserabel ziet je leven er dán wel uit ?

    1. Ernst Quispel

     Wie is Kwispel?

 21. EllyD18

  Alles wat zwart is is goed bij Sylvana, wat wit is deugt niet.

 22. Gerlos

  Ach de lieve schat volkomen in de war vanwege het overlijden van Winni Mandela die helaas niet zuiver op de graat was.
  Sylvana je weet de laatste jaren niet beter met je zinloze commentaren vanwege de draadjes die los zitten in je bovenkamer.

 23. Babaji538

  Pubers zijn doorgaans, vooral tegenwoordig,
  behoorlijk obstinaat.
  Mensen van voor de poepluiers zijn, zonder
  enige significante vorm van ontwikkeling, recalcitrant.
  Sylvana Simons voegt nog het woord “irritant”
  aan deze prachtige, geslaagde reeks toe!

  Petra Hermans

 24. Sando

  Wie erger is??Nu is dat negerin Simons die ander is toch dood?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.