Thierry Baudet heeft onderonsje met Poetin-ideoloog Aleksandr Doegin

Gisteravond heeft Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet in Amsterdam een gesprek gevoerd met Aleksandr Doegin. Doegin is een Russische conservatieve ideoloog van wie wordt gezegd dat hij veel invloed heeft uitgeoefend op Vladimir Poetin. Evenals de Russiche president verkeert Doegin momenteel in onmin met het Westen.

De Westerkerk in Amsterdam was gisteren het terrein van het intellectuele festival “De G10 van de Economie en de Filosofie”, waarbij diverse sprekers uit binnen- en buitenland hun opwachting maakten om hun visie te geven op maatschappelijke kwesties. Eén van die gasten op het festival was Aleksandr Doegin, een omstreden Russische denker van wie wordt gezegd dat zijn gedachtegoed tot in de hoogste regionen van het Kremlin invloed is doorgedrongen.

Vanwege de annexatie met de Krim en zijn (ideologische) nabijheid bij Poetin, staat Doegin momenteel op de sanctielijst van de Verenigde Staten en Canada. Doegin omschrijft zichzelf als conservatief, en hield gisteren in Amsterdam een pleidooi om te stoppen met wat hij zelf omschrijft als “de deconstructie van gender.” Volgens Doegin zal dat leiden tot “de vernietiging van het individu in een post-humane samenleving.” Ook keerde de filosoof zich tegen het vijanddenken ten opzichte van Rusland. Hij maande het Westen hiermee te stoppen anders “krijgen jullie er last mee,” zo verzekerde de bebaarde man de aanwezigen.

Journalist Melle Veltman van de Leeuwarder Courant vertelt wat er na afloop gebeurde:

“Gezellig met Baudet en Doegin op de G10 in de Westerkerk. Baudet kwam een kwartier voor sluiting binnensluipen. Niet om naar het panel te luisteren, maar om zo snel mogelijk na afloop op Doegin af te stappen. Kennelijk had hij zijn nummer nog niet, wat me dan weer verbaast.”

Wat Baudet en Doegin besproken, en of daar woorden van waardering van de FVD-voorman bij zaten ten opzichte van het Russische buitenlandsbeleid, is niet bekend. Wel kennen we de reactie van Baudets tegenstanders. Pieter Gerrit Kroeger (CDA) noemde Doegin een belediging voor de nabestaanden van de MH17, terwijl Jalta-oprichter Joshua Livestro de ontmoeting van Baudet en Doegin betitelde als een “Fascistische Internationale.”

Wierd Duk (Telegraaf) vindt die verwijten onzin, zo vertelt hij op Twitter:

“Mind you, dit was een openbare gelegenheid, het panel werd – overigens voorbeeldig – voorgezeten door Joris Lluyendijk die in kringen van de moraal-politie word gefeteerd. Op het podium werd Doegin door de andere debaters als een volwaardig mede-intellectueel behandeld. Er was kortom sprake van een open intellectuele uitwisseling. Geen moment werd ’t debat door politiek correcte reflexen gehinderd. Maar op twitter zien dan mensen toch weer kans om mij e.a. te framen in de ‘fascistische’ hoek.”

Thierry Baudet heeft niet gereageerd op de commotie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Ernst Quispel

  De Vijfde Colonne heeft ook een intellectuele backbone. Griezelig.

  1. Ben Zine

   @Ernst
   Je anti-Rusland paranoia begint zorgwekkende vormen aan te nemen. Een eenvoudig gesprek tussen Baudet en Doegin wordt al bestempeld al “griezelig”. 🙂 Je bent een typisch voorbeeld van wat propaganda en manipulatie met mensen kan doen, met als resultaat een perfect gehersenspoeld pro-EU anti-Rusland brein. Ook wel angstaanjagend eigenlijk, dat het menselijk brein kennelijk zo volledig geprogrammeerd kan worden. Maar aan de andere kant is het ook eigenlijk niks nieuws en hebben we dat ook al gezien tijdens WO2, toen de Duitsers door de voortdurende en niet aflatende propaganda van Goebbels werden geprogrammeerd tot gezworen vijand van de Duits-Joodse bevolking. Ook de Japanse kamikaze piloten waren dusdanig gehersenspoeld dat zij bereid waren hun leven te geven voor keizer Hirohito. Mensen kunnen in die zin worden veranderd in robots, en dat gegeven is en blijft gewoon heel verontrustend.

   1. robroy

    Dat je die hansworst nog antwoord geeft

  2. hans-e-pans

   “”Ernst Quispel 10 uur ago Beantwoorden
   Blok is een pragmaticus en wenst slechts de grens weer open te krijgen voor de Antilliaanse eilanden.

   De ideologische scherpslijperij die hier altijd de kop opsteekt bij foute regimes, behalve als de foute regimes van Putin, Orban en Assad betreft, veroorzaakt armoede en ellende voor arme mensen. Gelukkig heeft Blok daar geen last van.””

   Misschien is Thierry Baudet wel net zo’n pragmaticus als de engnek Blok, maar Thierry Baudet is van een andere partij dan dat de persoon Ernst Quispel voorstaat.

 2. buitenbeentje

  Wat ik mij altijd afvraag is hoe mensen weten wat zo iemand als Doegin als gedachtegoed heeft. Als je toch op geen enkele manier kennis mag nemen van wat o iemand vindt, hoe kun je dan weten wat hij vindt.

  Of moet je echt alles van anderen aannemen en zo ja, hoe komen die dan aan hun kennis?

 3. Ni28

  Als Doegin een belediging voor de nabestaanden van MH-17 is waarom heeft hij toegang gekregen tot deze symposium of uberhaupt voor Nederland? Fout van Baudet? Doe niet raar. Het kan heel nuttig zijn om ideeën van deze man te pareren in een gesprek. Doegin als Poetins ideoloog is een open deur voor andere intellectuelen en daar moet je gebruik van maken. Ken je tegenstander, dat kan heel leerzamer zijn dan domme afkeurende worden zoals die van Livestro.

 4. Holland

  Het is goed dat Baudet zijn oor te luisteren legt bij andere filosofen/ideologen dan de totaal eenzijdig gerichte policor ‘denkers’ die in West-Europa de dienst uitmaken. Een brede orientatie is een eerste levensbehoefte voor politici, zou je zeggen.

 5. Duke

  Als Rusland de ‘vijand’ is, is het goed dat een volksvertegenwoordiger de dialoog aangaat.
  Dat is voor Ruslandhaters bij het CDA te moeilijk om te begrijpen of ze willen na Irak graag weer een ongerechtvaardige oorlog steunen.

 6. Floris

  “terwijl Jalta-oprichter Joshua Livestro de ontmoeting van Baudet en Doegin betitelde als een “Fascistische Internationale.”
  ————————————————————————————–
  Wat een clown is die Livestro geworden.

  1. Ben Zine

   Livestro wordt waarschijnlijk betaald door Soros, en het gezegde luidt niet voor niets: “Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt”.

  2. Ernst Quispel

   Livestro is een verstandige rechtse denker. Het is betekenisvol dat hij dit zegt, ook hij voelt nattigheid.

   1. Ernst Quispel

    De stukken van Livestro zijn zeer de moeite waard. Het is jammer dat hij dit blog liet vallen.

    https://jalta.nl/column/fortuyns-agenda-is-gedateerd/

 7. Vit

  Was het maar zo’n feest dat Rusland Europa inlijft met als plaatselijk leider Thierry of Geert, ik zie die exodus van uitvreters en gespuis al voor me.

  1. Ben Zine

   @Vit
   Alles beter dan Pechtold & Ollongren.

  2. Guus Geluk

   Landverraders.

   1. Vit

    De echte landverraders zitten in het kabinet en meelopers die gespuis binnen halen.

   2. Vit

    Stel je bijvoorbeeld Aartsen voor als MP wat het uiterste zou zijn met het gedogen van krakers, zo zitten er iets mindere in.

 8. Bas2018

  Quispel kwispelt maar wat met zijn linkse staart !

 9. Fortiori

  Een deel van het interview met de heer Doegin.

  Kent u Geert Wilders? Thierry Baudet?

  „Ik heb van ze gehoord.”

  Wat vindt u van hen?

  „Voor Wilders heb ik de minste sympathie, omdat hij maar één idee heeft: de islam is slecht en de Europese witte bevolking is goed. Bij andere rechtse bewegingen zijn er gedachten over een alternatief voor het liberalisme. Veel van de vertegenwoordigers van Nieuw Rechts in Frankrijk bijvoorbeeld, zoals Alain de Benoist, zijn vóór de islam. De karikatuur die men vaak van rechts maakt, is ten dele terecht.”

  Wilders is een rechtse karikatuur?

  „Hij is iemand die zich totaal niet interesseert voor de vierde politieke theorie, voorzover ik weet.”

  Nu ben ik de weg kwijt denk ik. Hoe komt Geert Wilders op het idee om af te reizen naar Rusland met het idee om zich ik de kijker te spelen als hij weet hoe men over hem denkt.. Ik ga er vanuit dat hij wel eens gehoord heeft over de heer Doegin. En dan Thierry.. leeft hij nog in de veronderstelling serieus genomen te worden ?

 10. Joop Sigaar

  Die Stropop mag wel blij zijn dat Aleksandr Doegin even langs kwam , heeft ie weer wat te doen en [af] te zeiken.
  Gesjeesde praatjesmaker !

 11. Frits Jansen

  De tot had kunnen luiden: leider van forum voor democratie ontmoet leider van forum tegen democratie.
  Of eerstgenoemde echt voor democratie is waar ik daarom te betwijfelen.

  1. Holland

   Wim, je moet wat rustiger typen. Je maakt nogal wat foutjes.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.