Tofik Dibi: ‘Vrijheid van meningsuiting betekent kopstoten geven aan zeikende trollen’

Volgens GroenLinks-coryfee Tofik Dibi valt het uitdelen van kopstoten aan beledigende grappenmakers onder de vrijheid van meningsuiting. “Als je houdt van uitdelen,” aldus Dibi in een nieuw artikel, “moet je ook kunnen incasseren. Teer zieltje dat je bent.”

In een nieuw artikel dat hij publiceerde op het millennialmedium De Gladiool zet oud-GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi de aanval in op wat hij noemt “dramaqueens,” “huilbaby’s,” “jankerds,” “aanstellers” en bovendien “zeikende trollen.” Dibi doelt daarbij op lieden die grossieren in kwetsende grappen, en zich daarbij beroepen op de vrijheid van meningsuiting wanneer ze tegengas krijgen.

Dibi merkt – terecht – op dat die vrijheid van meningsuiting ook betekent dat je mag aangeven dat bepaalde grappen echt niet gepast zijn. Zoals bijvoorbeeld de grappen die Dibi zelf maakte over de overleden hond van Henk Bres (de GroenLinkser beweerde – puur voor de shockvalue – dat Bres seks zou hebben met zijn gestorven huisdier), maar dat is niet het voorbeeld dat de GroenLinkser zelf noemt. Hij komt aanzetten met ‘lolbroeken’ die apengeluiden maken en bananen proberen te overhandigen aan Surinamers, of iedere homo uitmaken voor handtasje. Weinig verheffende humor inderdaad, en als doelwit van zulke opmerkingen mag je daar ook heus wel wat van zeggen.

Het is alleen de door Dibi bepleite manier waarop waarbij je vraagtekens kan zetten:

“In dit land hebben we vrijheid van meningsuiting en dat betekent dat er over iedereen grappen gemaakt kunnen worden. Alleen in dictaturen heb je grappenpolitie. Wat deze bozo alleen niet lijkt door te hebben, is dat vrijheid van meningsuiting ook betekent dat mensen terug mogen praten. Dus als jij oerwoudgeluiden maakt naar zwarte mensen, hebben anderen evenveel recht om Hitler-vergelijkingen terug te maken. Of je een kopstoot te geven. Als je houdt van uitdelen, moet je ook kunnen incasseren. Teer zieltje dat je bent.”

Dus: kopstoten geven aan mensen als je een grap niet kan waarderen. Want dat is de vrijheid van meningsuiting, kennelijk.

En dat is niets minder dan dieptriest. Want meneer is zes jaar Kamerlid geweest. En heeft in die tijd niet geleerd dat de onbegrensde uitingsvrijheid alleen geldt voor wat er uit je mond komt. Je handjes laten wapperen of iemand naar de grond tikken met je kokosnoot vallen daar dus beslist niet onder. Ook niet als de tegenpartij een kwetsende, vulgaire, irritante of gewoonweg idiote grap maakt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. denk eens na

  We kunnen hier wel blijven koppen met de trollen parade

  1. Top

   Je bent mij net even voor!

   1. Pit

    @Top & DEN: Hierboven ^ wordt de stelling bevestigd!

  2. Ernst Quispel

   Inderdaad, de trollen zijn hier een plaag.

   1. Archetype01

    oei, nu zijn ze nog self-aware ook..

 2. Frits Jansen

  Heeft allemaal niets met de vrijheid van meningsuiting te maken. Die geeft een uiterste, juridische grens. Reeds lang voor die grens is bereikt passeer je een fatsoensgrens. De sanctie daarop is afkeuring. Anders gezegd: niet alles wat juridisch gezegd mag worden is ook fatsoenlijk.

  intussen wordt er ook veel geprovoceerd. Trollen doen niets anders. Sites als deze leven van de clicks van (boze) reacties.

  Ik neem aan dat Tofik die “kopstoten” overdrachtelijk bedoelt, maar ook dan is de vraag wat indruk maakt.

  Erger nog dan onfatsoen vind ik onwaarheid. Al heb je op deze site vrijwel de zekerheid dat het niet waar is wat wordt beweerd. Daar ga ik vaak tegenin – en ook dan genereert ik clicks voor DDS.

 3. Pedrito

  Tofik is zelf een vervelend zeikertje die mensen zodanig sart, dat hij op een gegeven moment wakker wordt op een IC en daarna op de afd. Traumatologie nog maanden intensief behandeld moet worden om niet meer afhankelijk te zijn van vloeibaar voedsel.

 4. Ni28

  “kopstoten geven aan zeikende trollen”, Op dit forum zou je hoofdpijn aan overhouden.

  1. Guus Geluk

   Ni28,

   Zo is het.

 5. vanhetgoor

  Het kan aan mij liggen, maar ik denk niet dat Tofik Dibi zijn kamerlidmaatschap goed uitgebaat heeft. Er zijn geen noemenswaardige posten voor hem. Er komen ook geen stukken van zijn hand, geen boek dat besproken is in een van de landelijke kranten, anders dan dat hij dat boek geschreven heeft op kosten van de belastingbetaler, dus op wachtgeld. Maar over de inhoud helemaal niets, nergens.

  Tofik is nog wel uit de kast gekomen (was nergens voor nodig) en zelfs dat maakte hem geen wekelijkse gast bij een van de vele praatshows op de treurbuis. Tofik zwabbert een beetje omdat hij geen publiek heeft gevonden, alles een beetje proberen. Als Tofik nu de spreekbuis wordt van lamlendige Marokkaanse straathangers dan heeft hij tenminste een doel in zijn leven. En genoeg jonge vriendjes.

  1. Pit

   @vanhetgoor: Scherpe analyse! 100+%

 6. Archetype01

  Woorden bestrijd je met woorden, niet met geweld.

  tofik debiel..

 7. EllyD18

  Dibi zou weleens een goede kopstoot kunnen gebruiken. Mogelijk verdwijnt dan die zieke grijns eens van dat pokerface.

 8. buitenbeentje

  De sirene gaat net af, 12 uur. Het is een beetje vroeg voor een kopstoot. Misschien vanavond.

 9. Two Ravens Black Kettle

  Tofik Dibi die een kopstoot uitdeelt.

  Hihihi
  Ik denk dat een vlieg harder zou aankomen.

  Vrijheid van meningsuiting is (in een zindelijke samenleving) vrijwel absoluut.
  Grens ligt bij oproepen tot geweld.
  C-est ca.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.