VIDEO! Nederturkse actrice Nazmiye Oral schetst probleem met radicale islam: ‘Mijn benen zijn niet van mij!’

Nazmiye Oral slaat de spijker op de kop in een toespraak die ze gisteren hield bij De Nieuwe Maan. Ze legt uit wat hét wezenlijke verschil is tussen de verlichte westerse cultuur en de islamitische schaamtecultuur: als individu besta je in die laatste gewoon niet. Je moet dus meegaan in de streng-religieuze consensus, en anders geld je als “kankercel”. Benen om weg te rennen heb je niet, aldus Nazmiye. Ook je benen zijn namelijk van de gemeenschap.

Eerlijk is eerlijk: bij NPO-migrantenprogramma De Nieuwe Maan hebben ze in de loop der jaren een hoop gasten ontvangen met een draadje los. Maar de uitzending van gisteren was anders, want toen mocht de Turks-Nederlandse actrice Nazmiye Oral spreken. Oral is een vrijgevochten en vrijzinnige moslima. Aan haar lijf geen polonaise – geen hoofddoekjes, geen kuisheidsgeboden en al helemaal geen islamitische regels die vrouwen hun seksuele vrijheid afpakken. In haar leven heeft ze flink veel strijd moeten leveren met haar omgeving, om alleen maar het recht te winnen om te mogen zijn wie ze is.

Toch heeft ze een boodschap voornamelijk voor haar westerse publiek. Ze noemt hen “mensen uit de ik-cultuur,” terwijl Nazmiye Oral afstamt uit de “wij-cultuur.” Westerlingen worden namelijk vrij geboren, en krijgen – enkele uitzonderingen daargelaten – de volledige vrijheid om te zijn wie ze willen zijn. Ze mogen ons kleden zoals ze willen, en de partner kiezen die zij het liefste zien. Afkomst en geloof doen er niet toe. En de Familie-eer? Dat is geen westerse uitvinding. Wie zichzelf toch ten schande weet te maken, maakt zichzelf ten schande. De familie heeft er geen last van.

Wie echter tot de islamitische gemeenschap behoort, zit vanaf dag 1 in een soort keurslijf gevangen. Ieder persoon is “gekneden uit het deeg van de gemeenschap,” zoals Oral dat poëtisch uitdrukt. “Niets behoort het ik toe, je staat in dienst van het geheel.” Ze illustreert dat met een prachtige metafoor: westerse mensen krijgen bij hun geboorte benen mee, waarmee ze kunnen wegrennen. De benen van vrouwen uit de wij-cultuur, aldus Oral, zijn van de gemeenschap. Zij kunnen dus niet wegrennen. Deze vrouwen zitten gevangen.

En dan gaat het los: Oral spreekt over het kapen van de gemeenschap door “de meest vrome” elementen die iedereen vervolgens de wet gaan voorschrijven, en van de strijd tussen gezinsleden die hen soms zelfs helemaal uit elkaar kan drijven. Over het gevaar om als iemand uit de wij-cultuur af te wijken, en daar openlijk over te spreken. Over het beeld dat vervolgens over je ontstaat: een kwaadaardige kankercel, die moet worden uitgeroeid voordat-ie zich vermenigvuldigt en verspreidt. Hartverscheurend.

Kortom: dit is 3 minuten vol met prachtig verwoorde islamkritiek. Maar dan zonder haat, opruiing en provocatie (Geert Wilders: eat your heart out!). Ja, Nazmiye Oral hield gisteren een prachtige en ontroerende rede die hopelijk bij menigeen de ogen opent. Simpelweg subliem!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Ritter

  Hoe je het ook wend of keert……………….de islam blijft een groot probleem omdat de islam niet compatibel is met onze westerse normen/waarden/levenswijze.

  Dat laat o.a. ook het onderzoek van Ruud Koopmans zien.
  ————

  “Het onderzoek van dr. Ruud Koopmans gaf voor België de volgende zorgwekkende resultaten: 66,1% van de moslims in België vindt dat moslims terug moeten naar de wortels van de islam; 82,2% vindt dat er maar één interpretatie van de Koran is en dat elke moslim zich daaraan moet houden; en 69,6% vindt de regels van de Koran belangrijker dan de Belgische wetgeving. Een substantieel deel van de in West-Europa aanwezige moslimbevolking is echt niet zo moeilijk te (her)islamiseren (via de ‘dawa’) en eenvoudig te verleiden om voor islamitische partijen te stemmen, kijk maar naar het recente verkiezingsresultaat van DENK en NIDA in Nederland.”

  https://doorbraak.be/staatssecretaris-francken-waarom-blijft-u-de-sharia-importeren/

 2. Ritter

  De Iraans-Belgische tandarts zegt in essentie hetzelfde over de druk van de islamitische gemeenschap:

  “Ik ga vaak in scholen spreken. Jonge moslimmannen vertellen me dat ze nooit zouden trouwen met een meisje zonder hoofddoek. Kan je van een bewuste keuze spreken, als je als jong meisje het risico loopt in je gemeenschap nooit een man te vinden? Of als je op straat beledigingen naar je hoofd geslingerd krijgt?’”

  https://www.tijd.be/politiek-economie/internationaal-algemeen/Darya-Safai-Jullie-zouden-gerust-banger-mogen-zijn/9902847?ckc=1&ts=1497095023

 3. denk eens na

  Applaus oor deze Turkse /nederlandse

  1. rosmalen53

   Wordt toch eens echt een keer tijd om na te gaan denken
   Dit is gewoon een wolvin in schaapskleren
   Dus niks geen hulde.
   Bovendien waarom telkens mensen lastig vallen met dit soort informatie
   We wonen hier in een vrij Westers land dus waarom word ik geconfronteerd met berichten met problemen die niet eens echt bestaan over een Middeleeuwse ideologie

   1. Guus Geluk

    In mijn optiek moeten we goed geïntegreerde en/of verwesterde en/of gematigde moslims steunen in het conflict met radicale geloofsgenoten.

    1. Rechtsaf

     @Guusje
     De gematigde islam bestaat niet!

     Zijn er twee islams, de een oorlogszuchtig en de ander tolerant en vredelievend?
     Volgens de Franse juriste en arabiste Anne-Marie Delcambre is dit een westers verzinsel om de onaangename waarheid niet onder ogen te hoeven zien: ,,Tussen islam en islamisme bestaat alleen een gradueel verschil. Het islamisme zit in de islam als het kuiken in het ei.”

     https://www.trouw.nl/home/de-gematigde-islam-bestaat-niet~ac5e31f4/

     Bron: Ritter

    2. Holland

     Goed geintegreerde en/of verwesterde moslims hebben meestal de islam achter zich gelaten. Zodra ze verlost zijn van dit nazistische gedachtegoed, geweld hebben afgezworen en de verworvenheden van onze cultuur en samenleving volledig onderschrijven en hebben omarmd, verdienen ze inderdaad onze steun.

     1. Guus Geluk

      Zucht.

     2. Frits Jansen

      Hoe kijk je dan tegen burgemeester Aboutaleb aan? Die heeft de islam zeker niet afgezworen, maar radicaal is hij ook niet.

     3. gister

      frits je plaat blijft willens en wetens hangen

      de gematigde islam bestaat niet, de gematigde moslim wel, ahmed is er zo eentje.

 4. Justus Maximus

  Verschrikkelijke sekte die islam. Echt medelijden met een enorme groep moslims. En dan die linkse dombo’s die het maar blijven faciliteren. Misdadig.

  1. hans-e-pans

   De west-Europesche elites blijven ondanks dit soort bekenningen/openbaringen van moslima’s en moslims wegkijken. Dat is triest, maar ze kunnen altijd nog zeggen “Ik heb het niet geweten/mocht het niet weten”.

 5. CheikhRedo

  @ Ritter Onze westerse waarden? Welke westerse waarden? Oh die van 70 jaar Christen-democratie! En die ontnemen de keuzevrijheid van homo’s en zwangere vrouwen niet? En wat dacht je van euthenasie? En zijn je benen niet van die gemeenschappen in de bijbel belt? Laat staan de opvattingen van de SPG die vrouwen op de kieslijst verbieden! Maar diezelfde vrouwen moeten wel van hun man op de SPG stemmen? Brrrrr………ENG! Maar dat zijn geen moslims natuurlijk, hè Ritter!

  1. Rechtsaf

   @Cheikredo ga je nou de islam verdedigen door het christendom aan te vallen? kamp Wim zullen we maar zeggen..

 6. CheikhRedo

  @ Ritter weer overdrijf je een beetje. Er zijn genoeg moslim vrouwen en meisjes die zonder hoofdoek getrouwd zijn. En er lopen meer moslima’s in Nederland over straat zonder dan met hoofddoekje.

  1. George van de linden

   CheikhRedo,

   Ahum….maar zodra deze getrouwd zijn, gaat toch echt de hoofddoek aan, want stel je voor dat een westerse man zich aan haar vergrijpt (wat eerder een man van haar eigen cultuur zou doen ) maar goed…..1: ik zie maar weinig stelletjes moslims samen lopen en al helemaal niet hand in hand maar een end uit elkaar ,alsof één van de twee ontzettend stinkt.
   De meeste moslima’s in mijn gemeente zitten toch echt gevangen in hun eigen huis en daar is geen speld tussen te krijgen beste CheikhRedo (rare naam eigenlijk)

 7. CheikhRedo

  @Justus Maximus jij schrijft “Echt medelijden met die ENORME groep moslims”. Inderdaad het grootste deel is niet zo radicaal! En dan die rechtse dombo’s die het maar blijven herhalen?

  1. Ritter

   CheikhRedo

   Vroeger zag je niet veel hoofddoeken.

   Nu zie je veel hoofddoeken en ook kleine meisjes met hoofddoeken. Die zag je vroeger niet.

   Nederland islamiseert en hoe meer moslims er bij komen des te groter de druk van moslims onder elkaar is om zich als moslim te kleden en te gedragen.
   ———-

   De gematigde islam bestaat niet

   Zijn er twee islams, de een oorlogszuchtig en de ander tolerant en vredelievend? Volgens de Franse juriste en arabiste Anne-Marie Delcambre is dit een westers verzinsel om de onaangename waarheid niet onder ogen te hoeven zien: ,,Tussen islam en islamisme bestaat alleen een gradueel verschil. Het islamisme zit in de islam als het kuiken in het ei.”

   https://www.trouw.nl/home/de-gematigde-islam-bestaat-niet~ac5e31f4/

 8. fenderbender

  Ik heb een turkse vriendin, als nederlander kun je je niet verplaatsen in die situatie, als zij zich uit zou spreken heeft ze boby-guards nodig, en onderduiken.
  Ken haar met en zonder hoofddoek, het is slavernij, en naar nederlandse maatstaaf pure onderdrukking. En bijkans geen ontkomen aan voor haar.

  Ze vervloekt Denk , ze doorziet de echte doelstelling van deze groep mensen.
  Vrijheid van meningsuiting, laat me niet lachen

 9. RobertMarsman

  Ojee Wilders doet weer haatzaaien hoor.

 10. Ni28

  Beste mevrouw Oral, in Nederland is je hele lichaam niet van jou maar van de staat als het aan D66 ligt.

 11. Babaji538

  Afgelopen vrijdag heeft een man uit Liberia,
  West-Afrika, mij een aanbod gedaan.
  De man kan schrijven, heeft connecties met bedrijf.
  Hij weet van de taal der waarde.
  Petra Hermans

  1. Seneca

   @Babaji
   wat voor aanbod/voorstel was dat? mocht u als echtgenote 12 in zijn harem plaatsnemen of was het een voorstel tot een potje neuken en dan tot ziens?

 12. Ritter

  Kennelijk vind Tim dat ook onderstaande vrouw aan het “haatzaaien” is. Gezien het feit dat zij ongeveer hetzelfde zegt als Geert Wilders over de islam.
  —————-
  Internationale vrouwendag – Zineb el-Rhazoui: ‘In de islam groeit een fascistische ideologie’

  ‘We kunnen de hoofddoek niet als normaal toestaan, het is een instrument van onderdrukking’

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/07/in-de-islam-groeit-fascistische-ideologie-a1594879

 13. Floris

  “VIDEO! Nederturkse actrice Nazmiye Oral schetst probleem met radicale islam: ‘Mijn benen zijn niet van mij!”
  ———————————————————————————
  Nee Tim, ze schetst één van de vele culturele misstanden binnen de GEWONE islam.

 14. Floris

  ” Oral is een vrijgevochten en vrijzinnige moslima.”
  ———————————————————–
  Oral is geen moslima.

  “Nazmiye: “Weet je wel wat je zegt? Er zijn toch ook andere dingen om in te geloven, mama.”

  Havva: “Waar geloof je dan in?”

  Nazmiye: “Ik geloof dat alles wat je ziet, een theekopje, modder, bloem, donker, licht, dat alles God is. Een stukje God. Ook in mij, en in jou zit dat. Het is een droom, dit alles is niet echt. Op mijn zestiende besloot ik: ik ga op mezelf af, en op wat waar voelt. Ik heb ervaren dat alles één is. Jij bent ook mij. En andersom. Ik geloof dus niet, niet zoals jij. Maar we willen precies hetzelfde. Je wilt een goed mens zijn, je wilt liefdevol zijn. Dus jij en ik bevinden ons op hetzelfde pad. Alleen zeg jij: ‘God wil dat je gaat bidden, en meer van die dingen’. Ik zeg: ‘God wil niets’.”
  […]
  Hoe belangrijk is religie voor je?

  Havva: Erg belangrijk
  Nazmiye: Onbelangrijk

  Hoe vaak ga je naar de moskee?

  Havva: Soms, maar minder dan een keer per maand
  Nazmiye: Nooit

  Hoe vaak bid je?

  Havva: Vijf keer per dag of vaker
  Nazmiye: Elke dag

  Lees je de Koran?

  Havva: Ja
  Nazmiye: Nee

  Hoort een vrouw een hoofddoek te dragen?

  Havva: Ja
  Nazmiye: Nee

  Drink je alcohol?

  Havva: Nee
  Nazmiye: Ja

  Eet je varkensvlees?

  Havva: Nee
  Nazmiye: Nee

  Vast je?

  Havva: Ja
  Nazmiye: Nee

  https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/-ik-geloof-niet-zoals-jij-maar-we-willen-precies-hetzelfde-~a7a9f69d/

  1. Ernst Quispel

   De bijdrage van Floris toont slechts een pijnlijk onbegrip van spiritualiteit.

   1. Floris

    De bijdage van Svetlana Quispel toont slechts een pijnlijk onbegrip van het wezen van de islam.

    Nazmiye is weliswaar spiritueel maar met de islam heeft dat niets te maken. Op haar 16e brak zij los uit die geestelijke gevangenis.

    1. Ernst Quispel

     Godsdiensten spiritualiteit staan inderdaad van gevangenis tot vrijheid.

    2. Rechtsaf

     @Floris Ernst is een zéér warme pleitbezorger en verdediger van de islam hoor, zodra dat is het geding komt gaat Ernst bagatelliseren en vergelijken.

     Ernst begrijpt nog steeds niet dat de ideologie waaronder de islam valt niet in onze westerse cultuur past.

     #bewustonwetend

   2. Jormungandr

    “Oral spreekt over het kapen van de gemeenschap door “de meest vrome” elementen die iedereen vervolgens de wet gaan voorschrijven.”

    Quispel ??

  2. monach

   Ik snap wel dat zij de koran niet leest – haar verlichtte geest is lichtjaren verwijdert van de bagger uit de koran.

 15. Pedrito

  Dat de Islam is een achterlijke cultuur is wordt steeds duidelijker.

 16. waakhond

  Het zijn kleine stapjes maar het lijkt er op dat de islam zichzelf begint te vernietigen van binnen uit!!!!!
  Dat weet ik natuurlijk niet zeker maar goed zeg nooit nooit.

 17. waakhond

  Als moslima’s zigzelf los vechten dat blijven de koppige mannen over.
  Omdat ze alleen wille trouwen met een vrouw met hoofddoek krijgen ze geen nageslacht en sterfen ze uit.

  1. Ernst Quispel

   Helder hoor.

 18. nienke

  Dit is wel prachtig maar zelf kritiek bestaat bij hun niet.
  Zij zullen nooit en te nimmer die achterlijke ideologie opgeven en onze westerse normen en waarden respecteren.
  Zij willen de hele wereld veroveren overal waar zij zich zetelen daar breekt de pleuris uit.
  In vrede leven met andere volken is onmogelijk bij de islam.
  Iedereen moet leven volgens hun wetten en gewoonten en anders gebruiken ze onmiddellijk geweld.
  De islam is niet in staat zich aan te passen aan wie of wat ook.
  Iedereen moet zich aan hun aan passen en zij zullen doorgaan met hun walgelijke mentaliteit tot dat heel Europa door de knieen gaat.
  En met deze politici, burgemeesters, linkse media zal het in rap tempo gaan.
  Ben benieuwd wanneer de Nederlanders het zat worden deze islam troep.

 19. Ruud562

  Kijk Tim, volgens mij hebben we hier een echte heldin. Al blijft het een keihard gegeven dat de islam hier in de westerse wereld niet thuishoort.

 20. Gerlos

  Prima verwoord, het zou geweldig zijn als alle moslims hier een voorbeeld aan zouden nemen, maar het zou wel bij een droom blijven.

  1. Floris

   “Het onderzoek van dr. Ruud Koopmans gaf voor België de volgende zorgwekkende resultaten: 66,1% van de moslims in België vindt dat moslims terug moeten naar de wortels van de islam; 82,2% vindt dat er maar één interpretatie van de Koran is en dat elke moslim zich daaraan moet houden; en 69,6% vindt de regels van de Koran belangrijker dan de Belgische wetgeving.”

   https://doorbraak.be/staatssecretaris-francken-waarom-blijft-u-de-sharia-importeren/

 21. rosmalen53

  Je ziet ze hier ook wel lopen
  Van boven een Middeleeuws hoofdvodje en van onderen een ultrakort minirokje en hoge hakken. Gewoon bespottelijk en provocerend.
  Van boven bont en van onderen stront zull we maar zeggen

  1. Frits Jansen

   Ik vind dat juist mooi, een moderne meid in een strakke spijkerbroek en dito T-shirt maar wel met een kek hoofddoekje dat de lelijke korte krulletjes die veel Marokkanen hebben prettig aan het zicht onttrekt. Zodat hun prachtige donkere ogen eens te meer opvallen.

   1. gister

    ja leuk heh, zo’n gematigd moslimmeisje.

 22. waakhond

  Grappig 50 procent westers 50 procent islamitische.

  1. rosmalen53

   Tja ,het kan allemaal zullen we maar zeggen

 23. Meinoud Marinus

  Islam, islam, islam. Wanneer houdt het nu eindelijk eens op!?

  1. springmaarachterop

   Wanneer de juiste maatregelen zijn genomen……

 24. Frits Jansen

  Je moet verschil maken tussen gewone islam en radicale islam, al beweert haatkuif Wilders dat er geen verschil is. Elke geloofsrichting heeft zijn extremisten. Ook moslims zijn bang voor moslimextremisme.
  Het voortdurend prediken van haat jegens moslims kan hen van de weeromstuit wel tot extremisme drijven.

  1. gister

   frits, radicale islam is een pleonasme.

   jij bevindt je in het spectrum van het westers wensdenken

   de gematigde islam bestaat niet en de gematigde moslim wel

 25. Peter Loosduinen

  Bewondering voor Nazmiye !!
  Een vrouw met een eigen mening.
  Helaas wordt haar voorbeeld niet door de meerderheid overgenomen en ben ik bang dat zij een roepende in de woestijn is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.