De gevolgen van trends en ontwikkelingen binnen de energiemarkt

05-05-2018 Dagelijksestandaard.nl FOTO (De gevolgen van trends en ontwikkelingen binnen de energiemarkt)
Foto:

Het dagelijkse gebruik van energie is onmisbaar geworden voor de wereldbevolking. Toch houden we ons niet elke dag bezig met ons energiecontract, gelukkig maar. Nederland heeft het qua energievoorzieningen goed voor elkaar. Toch is het niet voor iedereen duidelijk, wat er op het gebied van energie nou allemaal speelt achter de schermen. Dit is ook niet gek, het is allemaal vrij ingewikkeld. Voor de meeste ‘leken’ zal het moeilijk te begrijpen zijn wanneer de leveringstarieven regelmatig fluctueren. De energieleveranciers hebben namelijk te maken met veel factoren waar zij zelf geen invloed op hebben. Toch zullen er altijd bij de diverse energieleveranciers verschillende tarieven gehanteerd worden. Vaak gebruikt men een energievergelijker om tot de goedkoopste energieleverancier te komen. Dit artikel zal een inzicht geven in elke marktontwikkelingen die eventueel gevolgen hebben voor de energieleveranciers.

Het fluctueren van de olieprijs

Veel van de energiecentrales in Nederland werken op gas. Nu is het zo dat de prijzen van aardgas direct gekoppeld zijn aan de olieprijzen. Dit betekend dat bij een stijging van de olieprijs, de prijs van aardgas meestijgt. Deze samenhang geldt ook bij een prijsdaling. Helaas is het nu zo dat de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC), heeft besloten minder olie te produceren. Dit heeft als direct gevolg een verhoging binnen de energiekosten.

De invloed van weersomstandigheden

Wellicht is het vanzelfsprekend maar bepaalde weersomstandigheden hebben invloed op de gehele vraag naar energie. Gedurende de koude winterperiode stijgt de gasprijs natuurlijk door een toenemende vraag. De thermostaat wordt al gauw enkele graden hoger gezet. Echter is het zo dat bij een warme zomerperiode mensen gebruik gaan maken van een airco of andere verkoelende middelen. Ook hier neemt de vraag naar energie toe, en zo dus ook de kosten.

De gevolgen van economische ontwikkelingen

Tijdens crisisperioden proberen huishoudens te besparen op hun energiekosten. Het gevolg hiervan is dat er landelijk minder energie wordt afgenomen en zo dus een lagere energieprijs gehanteerd wordt. Dit werkt alleen ook de andere kant op, bij een stijgende economie zullen energiekosten minder belangrijk zijn voor vele huishoudens. De energieprijzen zullen bij dit fenomeen stijgen door een toenemende vraag.

Politieke onrust

Het zal ongetwijfeld niemand zijn ontgaan dat binnen het Midden-Oosten veel conflicten zijn. Nu is het zo dat hier ongelofelijk veel olie vandaan komt. De conflicten binnen het Midden-Oosten hebben invloed op de olieprijs en daardoor dus ook op de gasprijs.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

3 reacties

  1.   

    Waarom is eigenlijk de gasprijs aan die van olie gekoppeld?

  2.   

    Meestal is het zo dat hoe meer er verkocht wordt hoe goedkoper het product, maar onder anderen bij schell werkt dat iets anders, als er meer verkocht wordt maak je het product duurder en verdien je meer

  3.   

    De energiemarkt islamiseert ook. Afschuwelijk!

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!