Dodenherdenking-schreeuwers alweer vrijgelaten door de politie

Geen categoriemei 05 2018, 19:00
De drie mensen die gisteravond aangehouden werden rond de Dodenherdenking zijn vandaag alweer vrijgelaten.
De voornaamste van hen was de 55-jarige Amsterdammer die kort voor de twee minuten stilte keihard schreeuwde. Een andere gek werd opgepakt omdat hij met een wanstaltige spandoek rondliep met daarop de tekst "Churchill massamoordenaar."
Deze twee malloten moeten zich vrijwel zeker uiteindelijk voor een rechter verantwoorden.
En de derde arrestant? Dat was een 22-jarige toerist. Die is opgepakt voor openbaar dronkenschap (wat niet prettig is, maar ach, daar zal niemand zich écht druk om maken). Zijn straf? Een boete. Passend, natuurlijk, maar daarmee moet het ook gedaan zijn. Hij was niet bij zijn volle verstand en we kunnen ervan uitgaan dat hij zich wél gedragen had als hij niet beschonken was. Toch?
Hoe dan ook zitten de twee anderen in een lastiger pakket. Zij waren niet dronken (dat is geen excuus) en namen weloverwogen de beslissing om zich te misdragen en de Nationale Dodenherdenking te verstoren.
Dat geldt zéker voor de schreeuwer. Het is niet legaal om keihard in een bioscoop "brand!" te schreeuwen. Je kan daar paniek door veroorzaken. Mensen kunnen op hol slaan en er kunnen serieuze dingen misgaan. Datzelfde geldt voor keihard schreeuwen bij de Dodenherdenking. Als je dat doet denken mensen aan een mogelijke terroristische aanslag. Voor je het weet beginnen ze te rennen en gaat het helemaal mis. Die gek moet dus inderdaad vervolgd worden.
Wat de Churchill-hater betreft sta ik er toch anders in. Churchill was een held. Zonder deze Britse premier had Groot-Brittannië het niet volgehouden en hadden de nazi's West-Europa dus verslagen. Dat had Hitler in staat gesteld om alles -- manschappen en materiaal -- in te zetten in het Oosten, tegen de Russen. De kans is enorm groot dat hij die strijd dan wél gewonnen had. Voor we het vergeten: hij kwam daar héél dichtbij.
Maar: idioten hebben het recht om Churchill te haten. Het is niet netjes dat hij dit tijdens Dodenherdenking doet, maar asociaal gedrag moet niet illegaal zijn omdat het asociaal is. Dat hoort daar los van te staan. De vrijheid van meningsuiting is gewoon te belangrijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten