GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil: ‘Jordan Peterson is het summum van salafisme!’

Volgens GroenLinks-parlementariër Zihni Özdil is de populaire Canadese zelfhulpguru iemand die z’n eigen vorm van het salafisme verkondigt, door de boer op te gaan met ideeën over gedwongen huwelijken.

Jordan Peterson is eigenlijk een salafist in nieuw-rechtse kleren, zo luidt het oordeel van GroenLinks-Tweede Kamerlid Zihni Özdil op Twitter. De linksliberale volksvertegenwoordiger heeft niet zoveel op met de ideeën van de Canadese psychologieprofessor, die de afgelopen maanden ineens een grote schare volgelingen achter zich verzameld heeft dankzij zijn tegendraadse en antifeministische stellingnames.

De laatste rel rond Peterson gaat terug op een uitspraak die de Canadees deed na aanleiding van een schietpartij in Toronto, waar een seksueel gefrustreerde jongeman het vuur opende op een menigte omdat hij geen vrouw kon krijgen. De oplossing voor dit soort jongens zou gevormd worden door ‘gedwongen huwelijken’. Daarmee hoeft niemand nog seksueel gefrusteerd te zijn, aldus Peterson:

“He was angry at God because women were rejecting him. The cure for that is enforced monogamy. That’s actually why monogamy emerges. Half the men fail. And no one cares about the men who fail.”

Vrije partnerkeuze moet van de Canadese sensatie dus worden afgeschaft, en dat is – voor degenen die vrijheid hoog in het vaandel hebben staan, tenminste – absoluut geen goede zaak. Vandaar dat GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil de nieuw-rechtse praatjesmaker ook aanpakt op zijn Twitterprofiel. Gekscherend zegt de oud-journalist:

““Eigen salafisme eerst!” – Nieuw Rechts”

Daar voegt Özdil ook nog aan toe:

“Wil niet moeilijk doen, maar gedwongen huwelijken bepleiten is het summum van “cultuurmarxisme” c.q. salafisme.”

Ook deelt de parlementariër een stuk tekst van NRC-columnist Tom Jan Meeus, waarin Meeus suggereert dat we weerzinwekkende uitspraken over gedwongen monogamie ook maar eens moesten voorleggen bij “Hollandse critici van het cultuurmarxisme”, zoals Paul Cliteur en Thierry Baudet. Zijn zij het eens met Jordan Peterson dat we terug moeten naar een wereld van gearrangeerde relaties? Who knows


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Frits Jansen

  Een gedwongen huwelijk is extreem, maar ik denk dat ouders vaker wel dan niet een zekere invloed uitoefenen op de partnerkeuze, juist ook in de zogenaamde betere milieus.

 2. Gijsje

  Jordan Peterson heeft het over monogamie. Dat is geen gedwongen huwelijk?
  Of mis ik nu iets?
  De uitleg van Peterson zie ik alsvolgt: Wanneer monogamie de norm is, dan heb je sneller kans dat iedereen een partner vindt. Zodoende heb je minder kans dat extremen, zoals de schietpartij in Toronto, voorkomen.

  Cultuurmarxisme gaat over het dualisme van onderdrukkers versus onderdrukten. Dat alle ongelijkheid in macht, inkomen, schoolprestaties, werk, vermogen, maatschappelijke carrière etc etc, komt door onderdrukking (b.v, racisme, discriminatie, homofobie, islamofobie en alle fobieën die er tegenwoordig bestaan). Wanneer je geen partner kunt vinden betekend toch niet dat je onderdrukt wordt of de onderdrukker bent? Of zie ik het allemaal niet helemaal helder?

 3. meijer61200

  Méér turken in de Nederlandse Politiek! Dan valt er nog eens wat te lachen om de continue stroom aan bagger die dit schorremorrie over ons uitstort in opdracht van de fascist Erdogan.

  1. Guus Geluk

   Zhini Ozdil is één van de politici die Erdogangsters op de lijst hebben gezet vanwege vermeende “landverraad” (lees: loyaler aan de Nederlandse samenleving dan aan Erdogan). Het Turkse VVD-kamerlid, haar naam ben ik even kwijt, staat er ook op.

   Stop toch met vooroordelen.

   1. Control

    Ridder

    😉

 4. waakhond

  Peterson heeft wel een mooi pleidooi gehouden over het belang van kunst
  Dat had hij goed gedaan.

 5. waakhond

  Hij wil het traditionele gezin beschermt
  Prima als de vrouw graag huisvrouw is en de man brood op de plank brengt.
  Best Als ze daar gelukkig van worden waarom niet?

 6. melcorecontrol

  “Enforced monogamy” bedoelt niet dat je geen vrije partnerkeuze heeft. Dat is FORCED monogamy. Peterson bedoelt met enforced monogamy dat polygamie niet toegelaten is en dat monogamie de norm zal zijn.

 7. sjun

  GroenLinks discrimineert in elk geval niet op IQ. Alleen jammer dat zo’n man met de beste bedoelingen weer een beklijvend beeld van GroenLinks als niet al te nozele partij voor politiekcorrectelingen met een onbedwingbare neiging tot wereldverbetering’ neer zet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.