Hoger beroep om 'minder Marokkanen'-uitspraak: Geert Wilders wil eerst Pechtold laten onderzoeken

Geen categoriemei 17 2018, 9:00
De eerste confrontatie in het hoger beroep van Geert Wilders (PVV) om zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. Wilders wil eerst getuigen opvoeren vanwege de uitspraken van Alexander Pechtold over de Russen en sowieso wil hij de aangiften tegen de D66'er nader laten onderzoeken. Het proces moet dus opgeschort worden, volgens hem.

Het hof buigt zich in het hoger beroep opnieuw over de vraag of de 'minder Marokkanen'-uitspraak strafbaar is. Op 6 juli wil het hof uitspraak doen. Maar de verdediging wil uitstel om nader onderzoek te kunnen doen naar aangiften tegen Pechtold en de beslissing van het OM om de D66'er niet te vervolgen.

Pechtold zei in februari tegen de NOS: "Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet". Hij deed de uitspraak naar aanleiding van de leugen van toenmalig minister Zijlstra dat hij Poetin had ontmoet.

Zeven mensen vonden dat die uitspraak discriminerend is voor Russen en deden aangifte tegen Pechtold. Maar het OM vindt de uitlating in strafrechtelijke zin niet beledigend en seponeerde de zaak. Volgens Wilders blijkt hieruit dat het vervolgingsbeleid van het OM willekeurig is.

Of Wilders in dit proces ook echt een kans ziet om te winnen, of dat hij vooral tijd wil rekken, dat is nog de vraag. Toch heeft hij inhoudelijk gezien een heel erg mooi voorbeeld te pakken. Alexander Pechtold heeft soortgelijke dingen gezegd en de zaak over de uitspraken van de D66'er is wel heel erg snel geseponeerd. Dat kan niet de bedoeling zijn met zo iets scherps als 'groepsbelediging'.
Natuurlijk kan je niet gelijk zeggen dat er sprake is van selectieve verontwaardiging vanuit het Openbaar Ministerie, maar als ze op deze manier doorgaan dan begint het er steeds meer op te lijken. Zeker als er experts zijn, zoals rechtsgeleerde Theo Roos, die zeggen dat het een soortgelijke zaak is. Als hij neer gaat, neemt hij Pechtold mee, lijkt Wilders te denken. Al zal hij natuurlijk mikken op vrijspraak door middel van dit proces.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten