NPO-sterren graaien weer voor miljoenen in de belastingpot: tot wel €580.000 per jaar

De directeuren en presentatoren van de publieke omroep hebben ook in het afgelopen jaar weer flink hun zakken gevuld met door ons bij elkaar gesprokkeld belastinggeld.

Wie eens even goed z’n zakken wil vullen kan nog altijd uitstekend terecht bij de publieke omroep. RTL Z maakte vandaag bekend dat er afgelopen jaar maar liefst 31 (!) directeuren en presentatoren zijn geweest die jaarlijks meer dan een ministerssalaris hebben opgestreken.

De kroon wordt gespannen door VARA-coryfee Matthijs van Nieuwkerk, die in 2017 €580.000 mocht bijschrijven op zijn persoonlijke betaalrekening. Maar ook MAX-mastodont Jan Slager (€219.000) en PowNed-directeur Dominique Weesie (€212.000) zijn er in het voorbije jaar bepaald niet armer op geworden:

“Maar liefst 31 presentatoren en omroepdirecteuren van de Nederlandse Publieke Omroep verdienden in 2017 meer dan een ministerssalaris van 181.000 euro. Opvallend is de nummer vier op de lijst van best verdienende omroepbestuurders: Dominique Weesie van Powned. Hij verdiende vorig jaar ruim 210.000 euro bij een omroep met elf medewerkers.

Daarmee bleef hij Jan Slagter van omroep Max, de nummer twee, ruim voor. Slagters beloning bestaat uit twee delen want hij is naast voorzitter van ouderenomroep Max ook nog presentator bij die omroep, bijvoorbeeld van het jaarlijkse bloemencorso in Rijnsburg. Van de totale beloning van bijna 220.000 euro is 14.750 euro voor presentatiewerkzaamheden.”

Je zou met al die topsalarissen bijna denken dat je naar de loonlijst van een bank staat te kijken, maar niets is minder waar: dit is gewoon een door belastingbetaler omhooggehouden toko. Bizar toch eindelijk, nietwaar?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Guus Geluk

  Het lijkt me goed om de zeurpieten van de NPO ons nu even in herinnering te brengen.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/04/aanstellerige-npo-bedelaars-smeken-den-haag-om-alsjeblieft-geen-bezuinigingen-meer-door-te-voeren/

  Als er geld is voor zulke salarissen moet er toch ook geld zijn om de bezuinigingen op te vangen, vraag je je af.

  1. van Urk

   Je hoeft je niks af te vragen. Mensen willen nu eenmaal besodemieterd worden. De NPO doet daar gewoon aan mee door ons te geloven dat zij krap bij kas zijn. Intussen verklaren de trekpoppen van de NPO op tv dat het heel goed gaat met ons land. Logisch met zo,n geweldige sponsor als werkgever.

 2. Frits Jansen

  Als je rechts bent geloof je in de markt. Die presentatoren zijn gewoon zoveel waard op de markt. Dat komt trouwens door de commerciële TV. Die kijkt hoeveel reclamegeld ze binnen kunnen krijgen dank zij de aantrekkingskracht van een presentator.
  Het is heel links om daar jaloers op te zijn. Bedenk trouwens dat een Matthijs vijf dagen in de week een topprestatie moet leveren, en dat het ook zomaar gedaan kan zijn met de populariteit: kijk naar Humberto Tan.
  Belastinggeld: je betaalt voor TV net zoals je voor je krant betaalt. Twintig jaar geleden betaalde je nog apart een “omroepbijdrage”, maar omdat bijna iedereen radio of tenminste TV heeft was het handiger om die via de belastingen te innen.
  de Nederlandse publieke omroep is trouwens stukken goedkoper dan die in veel andere Europese landen: ca. € 50 per hoofd van de bevolking. In Duitsland betaalt elk huishouden € 17,50 per maand.
  Er wordt wel gemopperd dat commerciële omroepen best dezelfde programma’s willen maken, maar dan “gratis” voor de belastingbetaler. Een pijnlijk misverstand: als commerciële omroepen met die programma’s geld kunnen verdienen dan kan de publieke omroep dat ook! Dat geld kan aan andere programma’s besteed worden.
  In Zwitserland heeft pas een referendum plaatsgevonden of de publieke omroep daar moest worden afgeschaft. Maar die blijft.

  1. Top

   “Matthijs vijf dagen in de week een topprestatie moet leveren, en dat het ook zomaar gedaan kan zijn met de populariteit”.
   Kan je nog meer flauwekul verzinnen? De ‘stratenmaker’ en die ‘stukadoor’ komen zeker alleen op maandagmiddag en blijven de rest van de week thuis? En als hij een hernia of van de stijger afdondert, dan krijgt hij een hele ruime vergoeding van een paar ton, om dat even te corrigeren. Laat je na kijken, door mensen die verstand hebben van je afwijkingen. Ik heb het al eerder voorgesteld, maar het is echt nodig!

   1. van Urk

    Inderdaad Top! Aan tafelgasten dom gaan lullen of vragen stellen kan iedereen. Een huis gaan bouwen of een weg gaan aanleggen met een kromme versleten rug. Dat is pas een topprestatie.

  2. swetsnek

   Ik weet 100% zeker dat die nieuwkerk in het buitenland niet aan de bak komt hoor slaapmuts je lult maar weer zo een eind weg .

   1. Top

    Het is hetzelfde principe als bij kunstenaars. Al gooi je een paar blikken verf op het doek en is je werk niet om aan te gluren, is het enigste wat je moet doen, een paar “kenners” zien te paaien uit het wereldje ‘ons kent ons’ en je kostje is gekocht. Ik heb dat VARA-talent ooit eens met zappen voorbij zien komen en ik had gelijk het idee, dat dit een geintje was, van een of andere mij niet bekende cabaretier. Maar nogmaals, het klootjesvolk, weet niet beter.

 3. rosmalen53

  Vuile flikkers,
  Ik snap werkelijk niet dat er nog mensen naar kijken.

  1. Top

   Het is dan ook TV voor het klootjesvolk. Verschillende adepten alhier te lezen.

 4. Florissa

  Ministers worden uit de wind gehouden, de juiste vragen worden niet gesteld , en zo houden ze elkaar in leven en uit de wind ,morgen ,nee vandaag opheffen die handel .

 5. Gerlos

  Veel van de programma’s die deze zakkenvullers bekijken wij nooit en ik vermoed dat wij ook niks missen. Is het niet links lullen en rechts je zakken vullen. ??????

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.