Verantwoordelijke ouders verbieden hun kinderen aan Ramadan mee te doen tijdens hun eindexamens

Jawel hoor! Het is weer ramadan, de maand waarin moslims overdag stoppen te eten om dichter bij hun geliefde Mohammed te komen, en de vaderlandse pers staat weer vol met antropologisch-sociologische benaderingen van dit ‘reuze-interessante’ fenomeen, zeker nu deze samenvalt met de eindexamens in het middelbare onderwijs. Hier dus even een ander soort geluid: meedoen met de ramadan voor leerlingen die eindexamen doen, is echt onverantwoord.

In De Volkskrant vinden ze het zoals ieder jaar weer bere-exotisch en eindeloos intrigerend: de ramadan. De maand waarop moslims ineens alleen ’s nachts gaan eten in plaats van overdag. Dat levert kennelijk gezellige maaltijden op, maar het is niet zo praktisch als je eindexamen probeert te doen. Dan ben je na het middaguur al volledig afgemat, terwijl je de halve schooldag nog in het verschiet hebt.

De Ramadan en eindexamens liggen dan ook niet zo lekker in elkaars verschiet. De eindexamens vereisen van onze 16-, 17- en 18-jarigen dat ze op het top van hun kunnen presteren, want in principe – uitzonderingen daargelaten – doe je maar één keer eindexamen. Je hebt maar één kans om te vlammen. De Ramadan weerhoudt leerlingen ervan, omdat het door een gebrek aan eten en drinken de jonge geesten uitdroogt, afleidt en uit de concentratie houdt.

Daarom zouden verantwoordelijke moslimouders de prioriteiten goed voor ogen moeten hebben: je een maandje uithongeren voor je geloof is iets dat je ieder jaar nog zou kunnen doen. Het is geen ramp dat een keer over te slaan, want tieners hebben hun hele leven nog voor zich. Als God en Allah en Mohammed en al die figuren zo enorm barmhartig en meelevend zijn (ten minste, dat vertellen imams en pastoors mij altijd, al denk ik daar het mijne van – maar goed, daar gaat dit artikel niet over) dan zullen ze dat heus wel begrijpen.

Vaders en moeders van islamitische leerlingen die desondanks volhouden dat hun kroost tegelijkertijd én een topprestatie kan leveren op school én meedoen aan de kan ramadan, houden zichzelf simpelweg voor de gek en maken eens te meer duidelijk dat ze hoofdzaken niet van bijzaken kunnen onderscheiden. Zij vallen door de mand als incompetente ouders: zij vinden stokoude religieuze voorschriften namelijk belangrijker dan de liefde voor hun kinderen. En zouden zich daarom ook diep moeten schamen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Vit

  Wetenschap en religie gaan nu eenmaal niet samen.

 2. Ni28

  Met de wil van Allah moet het toch lukken. Honger stimuleert.

  1. Steve Van der Vekens

   Met de wil van Allah, zit Salah Simsalabim een straf uit van twintig jaar.
   Allah is goed!

 3. denk eens na

  Wat we (links) natuurlijk ook kunnen doen dat deze brave ramadan moslims , een ppar extra punten bij ieder examen geven , dat deze zielige moslim kindertjes toch naar havo ??>>>vwo kunnen doorstromen.

  1. Heinz

   Inderdaad, @denk eens na. Daar kunnen wij over nadenken. De toekomst gaat dat uitwijzen. Zij gaan toch deel uitmaken van een generatie die de kar zal moeten trekken.

   1. Tinneke

    De strontkar!

    1. Heinz

     Het was al gauw bingo, Tinneke !

     1. Tinneke

      Vier op een rij!

   2. denk eens na

    Dus ik begrijp het goed met GRATIS punten? zijn we al zo ver gezonken dat we de blanke scholieren gaan discrimineren ? Wat kan de nederlandse scholier er wat aan doen dat via de inteelt het IQ bijzonder laag is bij arabieren.

   3. Original NL

    Moslims die de kar gaan trekken……zie midden-oosten.
    We are soo fucked!

   4. Mart

    Ook kan men de examen eisen wat naar beneden stellen…wat ik al lang vermoed bij ALLE nederlandse leerlingen,want slimmer worden ze echt niet.

 4. Steve Van der Vekens

  De ramadan, is een vorm van kindermishandeling.

  1. Original NL

   …..De ramadan, is een vorm van kindermishandeling….
   …….
   Al die domme vormen van religieuze zelfkastijding …achterlijk volk!!

   1. Steve Van der Vekens

    Helemaal akkoord, en wij gedogen de ongelijkheid maar. Dat wil niet integreren, zie hoofddoek. Dat spreekt boekdelen.

 5. Frits Jansen

  Ramadan schijnt een reuze gezellig feest te zijn want na zonsondergang gaat het los.
  Ramadan betekent voor mij als toerist dat ik in Turkije niet eens overdag niet eens een colaatje kon bestellen.

 6. Rosasolis

  De wetenschap gaan winnen van ieder religie. Omdat het moet. Wij moeten verder gaan
  als wij onze menselijke beschaving een toekomst zal krijgen. Het gaat bijzonder slecht op onze planeet. Maar religie en wetenschap kunnen wel samengaan. Terwijl de discussie gaat over hoe onze univers is geschapen? Wie heeft die primitieve kleine delen geschapen? Die verder gingen ontwikkelen tot onze huidige wereld op Aarde?

  1. Vit

   @Rosasolis

   “Wie heeft die primitieve kleine delen geschapen?”

   Zwaartekracht.

   1. Vit

    “Uit sterrenstof zijn we ontstaan en tot sterrenstof zullen we wederkeren”

    1. Vit

     IJzer bijvoorbeeld wat bloed zo mooi rood kleurt is een buitenaards element.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.