Zucht: Kamer vervangt weggefrommelde vlag door iets minder weggefrommelde vlag en noemt het goed

Dit is hoe het Nederlandse parlement omgaat met het eigen culturele erfgoed. De ‘tijdelijke’ Nederlandse vlag is vervangen door een iets groter exemplaar. Maar het staat nog altijd plompverloren en een beetje eenzaam in de hoek.

Altijd prettig om te zien hoe serieus ’s lands parlementariërs hun taak nemen. Hoe trots ze zijn op het feit dat ze van alle nationale volksvergaderingen op de wereld juist in de Nederlandse Tweede Kamer mogen dienen. En om te laten zien hoe trots ze zijn op ons land, staat in de belangrijkste vergaderzaal dan ook een grote Nederlandse vlag. Of, nou ja, groot. Er stond een uit de kluiten gewassen ‘kaasprikker’, zoals de Telegraaf dat zo treffend omschreef.

Dat was nu ook weer niet de bedoeling toen de Tweede Kamer massaal een motie van PVV-leider Wilders omarmde om de driekleur in de vergaderzaal te hangen. Dus nu, meer dan een half jaar later, komt het definitieve exemplaar de kaasprikker deluxe vervangen. Het is een… iets grotere versie van dat wat er al stond. Zucht:

“De nieuwe vlag is met 120 bij 180 centimeter een slag groter dan de vorige die 90 bij 150 was. Hij hangt aan een stok van ’gepareld roestvrijstaal’ met dito knop. En de voet is geen ’kaasblokje’ meer, maar rond.

Volgens de Tweede Kamer is de nieuwe driekleur gemaakt van twee aan elkaar genaaide en gevoerde nylon buitenvlaggen. Kamervoorzitter Khadija Arib is er erg mee in haar nopjes. „Hij past veel beter bij de grootte van de zaal. Meer grandeur en klasse”, vindt ze.”

De net-geen-kaasprikker-vlag is echter nog altijd niet te zien bij Kamerdebatten op televisie, en aangezien er geen wind waait in het parlement (duh) is de vlag nooit in vol ornaat te aanschouwen.

Fijn hè? In een land wonen waarbij de nationale volksvergadering niet eens in staat is om fatsoenlijk een vlag om te hangen. Met je ‘grandeur en klasse’.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Ni28

  Kaasprikker 2.0

 2. B. Pascal

  Men is er maar druk mee!

  Inhoudsloze politiek bestel!

  Gewoon rechtstandig een grote vlag aan de wand!
  Wat is daar mis mee ….. nee eerst debat ……

  Democratie, men verlangt weer naar autocratie!
  God, Nederland en Oranje! De rest is vals gebleken!

 3. Ni28

  Het gaat niet van harte om een waardige vlag in de Tweede kamer te plaatsen want dat is zo nationalistisch en Nederland geeft zichzelf zo graag weg. Dus een vlag is eigenlijk niet passend. De volgende vlag komt er over een poosje en dan kunt je je afvragen waarom heeft het zo veel moeten kosten. Je bestelt een vlag of gelijk drie. Goed voor de ondernemer, slecht voor de belastingbetaler maar dat is ie al lang gewend.

 4. Frits Jansen

  Die vlag is een aanfluiting. Laatst bezocht ik de vergaderzaal van de Bundestag in Berlijn, en daar staat aan de ene kant een enorme Duitse vlag, en aan de andere kant een even grote Europese vlag.

  Het ontbreken van een Europese vlag in de vergaderzaal van de Tweede Kamer is schandalig.

  Maar ik denk dat de vele door Poetin gesponsorde Eurofoben op dit forum daar een slag anders over zullen denken.

  1. Stanly2000

   Fritsje is naast al die andere zaken, zoals o.a. meester in de rechten en briljant technisch medewerker ook nog wereldreiziger. Trouwens ik wacht nog op bewijzen van de beschuldiging van sponsoring door Poetin van b.v. DDS. Veel geleuter, maar Fritsje raakt af en toe verstrikt in zijn eigen leugens.

   1. denk eens na

    ons fritje is een pathologische leugenaar , je moet maar denken dat hij er ook niets aan kan doen

  2. Mart

   Fritsje beste trol…van wie vang je het meest?Je socialisten kliek of je islamvriendjes?

  3. sjun

   Het is al erg genoeg dat die opgedrongen sterrenvlag die Brusselse bemoei- spil- afroom- en regelzucht symboliseert op de nummerborden staat. Maar dat zal wel een voorwaarde zijn om Frans Timmermans in Brussel en Straatburg te kunnen houden.

 5. Rosasolis

  Het zou veel er mooier en verzorgd uitzien, als de vlag zou links en rechts 2 grote bloem bakken krijgen als gezelschap…met prachtige Nederlandse planten en bloemen in seizoen. Er moet veel meer van onze plantenkunde gezien en bewonderd worden.
  Dagelijks, en niet alleen op 4 mei.

 6. Ernst Quispel

  Wordt het geen tijd om er een EU-vlag naast te zetten?

  1. Rechtsaf

   @Ernst NEE natuurlijk niet..

  2. Rosasolis

   @Ernst Quispel. Niet alleen van de EU, maar een vlag van ieder van onze provincien?
   Nee…in onze nationale parlement is de Nederlandse vlag alles wat wij van vlaggen nodig hebben. Maar omdat de meeste Nederlanders heel veel van plant- en bloemenkunst houden, zou die kale vlag prachtig uitzien met wat gezelschap van planten of bloemen.

  3. lugar

   Wordt het geen tijd dat jij hier ophoepelt?

   1. Rechtsaf

    @lugar even een @tje en naam dan weet iedereen over of tegen wie je het hebt..

    1. lugar

     @Rechtsaf: Ja je hebt gelijk, ik heb een paar heftige dagen achter de rug, vandaar! 😉

 7. RS

  volgens de Telegraaf kostte die vlag 12.000 €…….wat kost een vlag in de winkel eigenlijk ????

  1. Rechtsaf

   € 8,95

   1. lugar

    Ik wil ‘m ook wel gratis aanbieden!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.