Baudet gaat vol in aanval na eurofiele liefdestoespraak van Rutte bij de EU: ‘Een rituele paringsdans!’

Thierry Baudet, maar ook oppositieleiders Geert Wilders, Marianne Thieme en Henk Krol zijn niet te spreken over de liefdesverklaring van de EU die premier Rutte gisteren uitsprak in Brussel. Het viertal was zeer sceptisch en schoof dat ook niet onder stoelen of banken.

De oppositieleiders in de Tweede Kamer zijn niet erg onder de indruk van de toespraak van Mark Rutte gisteren in het Europese Parlement in Brussel. Op Lodewijk Asscher van de PvdA na (hij zei “blij” te zijn) vielen er eigenlijk alleen honende geluiden te beluisteren. Parlementair verslaggever Ernst Lissauer kwam de stemming meten in de Tweede Kamer, en die was – wat de toespraak betreft – ver onder het vriespunt.

Allereerst merkte Henk Krol op dat het wel fijn was geweest als Rutte al jaren geleden openheid had gegeven over zijn werkelijke eurofiele impulsen, terwijl Geert Wilders onomwonden vertelde dat Mark Rutte gewoon kwam solliciteren in Brussel – niets meer en niets minder. Thieme van de PvdD haalde er uiteraard een dier bij – volgens haar was Rutte een politieke kameleon. Ze bedoelde daarmee te zeggen dat de premier onmiddellijk de politieke kleur van zijn omgeving aanneemt. In dit geval, als leider van een eurofiel kabinet op bezoek in het eurofiele walhalla Brussel, rolde er dus een zoetsappig pro-EU-verhaal van zijn tong.

Een reactie van Thierry Baudet kwam niet ogenblikkelijk, omdat de FVD-fractievoorzitter niet direct begreep wat verslaggever Ernst Lissauer bedoelde met “uit de kast komen.” Maar toen duidelijk was dat het ging om Rutte’s herboren eurofilie, en niet om devotie voor de herenliefde, kon Baudet uiteindelijk ook flink van wal steken:

“Het was een doorzichtige sollicitatiepoging, hè. Die nog even werd afgesloten met de opmerking ‘ik zoek geen baantje in de EU’. Nou, dan weet je het wel, haha. “I’m not a crook!”

Die speech… wat opvalt is dat zijn Engels heel slecht is, natuurlijk. Maar dat is meestal iets wat je carrière verder helpt in de EU, want de EU bestaat bij het voortbestaan van de Babylonische spraakverwarring daar. Dus dan vinden ze wel mooi.

Het was een zoetsappig, soft verhaal. Ja, wat wil je nog meer als EU?

Kennelijk willen ze hem, maar hij zegt nee.

Ja, laten we zeggen: het is een boeiende paringsdans!”

Jammer dus voor ome Mark: werkelijk niemand trapt in z’n verhaaltje dat hij gisteren niet eigenlijk kwam solliciteren naar een mooi baantje voor als zijn premierschap binnen enkele jaren eindigt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. EU kok

  terwijl Geert Wilders onomwonden vertelde dat Mark Rutte gewoon kwam solliciteren in Brussel – niets meer en niets minder.
  .
  Jaja, herkenbaar voor Geert natuurlijk, van zijn eigen buitenlandse snoepreisjes.

 2. Guus Geluk

  Baudet zou kunnen besluiten om iets bij te lezen.

  https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2018/06/frankrijk-boos-over-weigeren-asielschip-orban-steunt-italie-623421/

  Premier Mark Rutte (VVD) wil een lagere EU-begroting, geen deling van schulden en transfers in de eurozone, de Europese dienstenmarkt eindelijk openbreken en een strakker EU-asielbeleid. Waarbij telkens geldt dat de Europese Unie het streven dient te staken naar een ‘ever closer union’, zoals in het Verdrag van Lissabon (de EU-grondwet) staat. Dat zei Rutte woensdag in Straatsburg in een messcherpe toespraak voor het Europees Parlement.

  De toespraak van Rutte was enigszins verrassend, want hij bakte allerminst zoete broodjes. Rutte weet in de regel een vijandig of sceptisch publiek in te pakken door onnavolgbare draaierij en zijn charme, maar in het vaak EU-enthousiaste Straatsburg deinsde hij er niet voor terug consequent te zijn in zijn opvattingen: geen EU-superstaat, de natiestaten blijven de basis van de EU. Opvattingen die hij ook in zijn derde EU-toespraak in ruim een half jaar uiteenzette.

  1. Holland

   Guus, ik heb de speech van Rutte niet gehoord en kan er dus geen sluitend oordeel over vormen. Maar afgaande op wat je quote uit Elsevier -het minst onbetrouwbare weekblad- is het inderdaad verrassend wat Rutte zegt. Rubberen Rutte doet zich vaak kennen als een leugenaar en mafiabaas avant la lettre, maar -eerlijk is eerlijk- de teneur van zijn verhaal was ditmaal niet verkeerd.

   1. Guus Geluk

    In wezen herhaalde hij hetgeen hij laatst in Berlijn sprak: de lidstaten moeten de zaken op orde hebben, een deal is een deal, etc etc..

    Overigens vermoed ik niet dat Rutte volgend jaar het stokje overneemt van Tusk, zoals Frits Bolkestein graag zag. Ik denk dat Rutte, indien hij besluit in 2021 niet opnieuw lijsttrekker te worden, een baantje krijgt bij Unilever, als bedankje voor het lobbywerk bij de kabinetsformatie.

    1. Bloem

     Dat is niet geheel onrealistisch.

  2. shidaian

   En juist dit bericht in de Elsevier vond ik zeer ongeloofwaardig zoals af en toe wel vaker gebeurt. Net zoals er in het nieuws verteld werd dat hij een staande ovatie kreeg…hahaha van de slechts 20 mensen die aanwezig waren. De zaal was praktisch leeg. Alles voor de bühne jaja. Ineens een Eurofiel????????? Altijd geweest. Om ons tam te houden mooie show weggeven

   1. Guus Geluk

    Shidaian:

    En juist dit bericht in de Elsevier vond ik zeer ongeloofwaardig zoals af en toe wel vaker gebeurt.

    Nee, niet als u het bericht van Elsevier toetst aan de speech: “minder is meer”, “een deal is een deal”, “geen hechtere Unie, maar perfecte Unie”.

    hahaha van de slechts 20 mensen die aanwezig waren. De zaal was praktisch leeg. Alles voor de bühne jaja. 

    Rutte noemde het Europees Parlement eens een “feestcommissie”. Ook het feit dat de zwaarbetaalde MEP’s niet de moeite namen aanwezig te zijn bij de premier van het land dat de EU mede heeft opgericht, en één van de rijkste naties binnen de EU is, bewijst zijn gelijk.

    1. Bloem

     Mijn hemel Guus, ben je genezen?
     Je bijdrage is al een paar maal achter elkaar oprecht realistisch.

     1. Guus Geluk

      Bloem,

      Ik denk dat mijn denkbeelden aangaande de EU hetzelfde zijn als het gros van de Nederlanders die heeft: de EU is voor ons land een prachtig instrument om te handelen, en daarom is het belangrijkdat we lid blijven en meebeslissen, zolang het ons maar niet te veel kost en het ook niet meer, meer, meer Europa wordt.

  3. wheelboy

   Guus ,
   Is dat die zelfde Rutte die ons 1000 euro beloofde .Is dat die zelfde Rutte die zij geen cent naar Griekenland en later ook nog zij we krijgen het terug tot op de laatste cent . Is dat die zelfde Rutte die verkondigde minder EU bemoeienis ?

   Laat ik je het volgende voorspellen en dan mag je later oordelen . Straks als het VK uit de EU is en niets meer betaald mogen wij en de noordelijke EU landen de contributie gaan ophoesten .Zal de EU meer zeggenschap krijgen .Waar ik Rutte wel gelijk in moet geven met zijn speech is idd er nog veel te veel geld ri landbouw subsidies gaat . Alleen ben ik bang dat hij er niets aan gaat veranderen en de verkwisting van landbouw subsidies gewoon door blijft gaan ivm dat ieder land strijd voor hun eigen boeren .Dat is al decennia zo .

   1. Guus Geluk

    Wheelboy:

    Straks als het VK uit de EU is en niets meer betaald mogen wij en de noordelijke EU landen de contributie gaan ophoesten

    Dat lijkt me een zaak van de lange adem. Over de begroting zal door de dwarsliggers, de Zuinige Vier, Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden, fors worden onderhandeld. Misschien weet men toch een korting los te krijgen.

    Ik ben het met u eens dat de EU-begroting na de Brexit smaller moet worden georganiseerd. Minder lidstaten = minder geld. Misschien ligt het aan onze calvinistisch zuinige volksaard. 🙂

 3. Ernst Quispel

  De druiven zijn zuur voor Baudet.
  Rutte hield de toespraak die hij hield omdat hij begreep dat de steun voor de EU in Nederland groeit en de stem van het populistische EU-scepticisme de laatste jaren steeds zwakker en ongeloofwaardiger is geworden. Bovendien ziet deze staatsman dat de grote problemen van deze tijd alleen door een sterkere EU konden worden opgelost. Het momentum is ook goed gekozen: de clown Trump drijft de EU tot een Alleingang en interne versterking.

  Het gepiep van Baudet is een typisch geval van de signalen van de tijd niet begrijpen.

  1. Vit

   “Rutte hield de toespraak die hij hield”

   Het goeiste Nederlands van een halve tamme.

   1. Ernst Quispel

    Ja, Vit, Rutte hield de toespraak die hij hield, geen andere omdat hij precies dít verhaal wilde vertellen.

    Heeft iemand je wel eens verteld dat je te licht bent voor de inhoudelijke discussie?

    1. Vit

     Nope integendeel zelfs, maar het is toch dubbelop.

     1. Ernst Quispel

      Het is een stijlfiguur, halve tamme.

     2. Vit

      Stijlfiguren rammelen niet halve tamme.

     3. Ernst Quispel

      Je liet het woord ‘omdat’ weg en daaruit blijkt dat je de strekking niet snapte, halve tamme.

     4. Vit

      Het had moeten zijn:

      “Rutte hield die toespraak omdat hij begreep”

      Halve tamme.

     5. Ernst Quispel

      “Rutte hield de toespraak die hij hield omdat hij begreep dat de steun voor de EU in Nederland groeit en de stem van het populistische EU-scepticisme de laatste jaren steeds zwakker en ongeloofwaardiger is geworden.”

      I rest my case, halve tamme.

     6. Vit

      “Nullius In Verba”

     7. Ernst Quispel

      Kijk eens aan, de halve tamme begint pardoes Horatius te citeren, in hoofdletters nog wel: “Nullius addictus iurare in verba magistri, – quo me cumque rapit tempestas, deferor hospes.”

      Geleerd hoor.

     8. Vit

      Als je de clou maar snapt halve tamme.

     9. lugar

      @Vit: En een islamme

  2. swetsnek

   maar geen woord over die andere twee man wat ben jij een vies kereltje

   1. Zwetsnek

    Hee ons aapje swetsnek heeft de spiegel ontdekt

  3. Frits Jansen

   Baudets kroonjuweel is de Nederlandse identiteit en de Nederlandse cultuur. De nazistaat dus. Pardon, natiestaat. Dat is ook een stokpaard van de geestelijke vader van Baudet, nep-professor Cliteur.
   Het hele verhaal van de nationale identiteit is nergens op gebaseerd, behalve misschien misplaatste nostalgie naar een tijd die er nooit geweest is.
   Baudet is ook tegen de EU omdat er geen Europees “volk” zou zijn. Nog los van de vraag of dat waar is, is dat geen argument. Het openbaar bestuur is gelaagd georganiseerd, om praktische redenen. Ik heb ook niets met de “cultuur” van de stad waar ik woon, een Hollandse slaapstand. Ook niet met Den Haag waar ik geboren ben. Met Hagenezen heb ik weinig, al schrik ik et bijna van hoe makkelijk ik hun taaltje kan nadoen.

   1. lugar

    @Herr Frits: Het nazistisch gebral is van lang weggeweest. Doe geen moeite, je bent door de mand gevallen.

 4. Ni28

  Wij hebben niet alleen een leugenachtige premier maar ook een laffe en verraderlijke premier. Onze eigen Chamberlain.

  1. Ni28

   Wel geliefd bij de trollen maar dat is vanzelfsprekend want die herkennen zichzelf in hem.

  2. Guus Geluk

   Ni28,

   Wie is er volgens u beter in staat – in een politiek versnipperd landschap – om compromissen te sluiten, coalities te bouwen en kabinetten aan te sturen, anders dan Mark Rutte?

 5. fusilier

  Rutte interesseert het helemaal niks, als wij morgen een deelstaat van duitsland zijn,alleen geld en de groot industrie geld bij deze man zonder moraal. Nederland interesseert hem niet . Lekker afspraakjes maken met mens merkel,maar ondertussen verkwanselt hij onze landsgrenzen.

 6. NoDoubt

  PVV, de een na grootste partij van NL, niet uitgenodigd. Referendum afgeschaft. Na de gemeenteverkiezingen sluiten de rijen zich en wordt menig grote partij uitgesloten. MSM heult mee, want de populisten mogen onder geen beding op het podium. Maar ondertussen worden de punten die worden aangedragen wel overgenomen. Het feit dat populisten snijdt geen hout. In diverse EU landen zie je partijen opkomen die eens voor de autochtone burger opkomt en de waanzin van EU om maar gelukszoekers en mass binnen te laten en de hard werkende burger er voor op te laten draaien en ondertussen wordt de samenleving ontwricht. Je ziet in alle EU landen de kentering, Hongarije, Polen Italie, Griekenland, Frankrijk, Nederland. Vele mensen en kinderen leven in armoe. De belastingdruk in Nederland loopt steeds meer op en de mensen krijgen niet meer loon. Je ziet hetzelfde beeld ontstaan wat ook voor WOII in Europa plaatsvond. We hebben niets in te brengen, alles wordt achter de schermen bepaald. Dat gaat zich wreken.

 7. Ni28

  In ieder geval zou ik op Ruttes zijn plaats iemand willen zien die zijn volk niet voorliegt. Is Rutte de beste optie omdat er geen betere is? Zo redeneer ik niet. Als wij geen betere leider kunnen vinden dan is het wel een erg grote tragedie en kennelijk kunnen wij hem niet vinden omdat de oppositie doodgewoon een slappe boel is en er jaknikkers tussen zitten die later beloond willen worden. Toen Rutte begon zag ik het best als een verademing maar de teleurstelling volgde helaas al snel. Dat ie anderen te slim af is betekent niet dat hij goed is. Het is gewoon een handige schurk en daar heb ik geen bewondering voor.

  1. Guus Geluk

   Uiteindelijk moet men tot de slotsom komen dat Nederland in een versnipperd politiek landschap een premier nodig heeft die een kabinet krachtig aanstuurt (en razendsnel reageert als er hommeles in de tent is), al dan niet wankele coalities op poten zet omdat het noodzakelijk is, en heldere compromissen maken kan omdat het nodig is.

   Het volk weet dit en het volk maakte de VVD de grootste partij. Het volk zal lichtgewichten, nietsdoeners, amateuristen en populisten links laten liggen, maar de mensen die besturen kiezen.

   1. lugar

    @Guus: “Het volk…”

    Wat zeg je nou Guus? Het volk? Je bedoelt het volk van de oude (1848) politiek die eenmaal in de vier jaar een vakje rood maakt en verder haar kanis mag houden? (afschaffing van het referendum)

    Je bedoelt het volk dat zodanig koos dat de PVV de tweede grootste partij werd zonder verlies, iets dat de VVD niet kan zeggen. En je bedoelt het volk waarvan 1.3 miljoen kiezers wordt genegeerd omdat Wilders buitenspel is gezet en wordt gehouden? Bedoel je het volk dat op D66 stemde in de gedachte dat er uiteindelijk een bindend referendum zou komen?

    Donder toch op griezelig ventje, met je slijmende gewauwel, dat volk van jou bestaat niet, tenzij je Rutte c.s. bedoelt. Je bent een rugridder en de realiteit ver voorbij.

 8. DolleDries

  Het wordt in Duitsland ook duidelijk dat Wilders weer gelijk had met dat Merkel bloed aan de handen heeft.

 9. Nasrani

  Nederland is een van de landen die het meeste zal gaan merken van de handelsoorlog met de VS. ik wens Nederland, de Eu en alle linkse malloten succes met hun ‘europese droom’. De VS zullen dit op alle fronten winnen. En dan moeten we weer met hangende pootjes naar onze grote beschermer terug.

 10. Pescador

  Rutte weet nog steeds niet dat hij voor nederland moet werken en niet die kiler in zijn kont moet kruipen

 11. Troelstra

  Duidelijker dan gisteren kon Rutte niet bij Neutje Juncker en bij Gay Verhofstadt in de kont gekropen hebben.

 12. TotDeSchijtOnsDood

  Als de Heer Rutte een echte Nederlandse Staatsman was geweest, had hij deze speech aan de Nederlanders voorgedragen en VOOR de verkiezingen…
  Had hij nu in de oppositie gezeten!

 13. Frits Jansen

  En zo blijkt andermaal.het egoïsme van onze nationale politici, want ze vrezen minder te doen en minder macht te krijgen door de EU.
  Nu al zie je dat ze te weinig te doen hebben aan de enorme aandacht die ze aan futiliteiten besteden. Waarbij ze ook nog eens hun hoofdtaak van wetgever verslonzen.

  1. lugar

   @Frits: Je vergeet de fobie…

 14. Frits Jansen

  Over dat Engels van Rutte: hij had zijn speech in het Nederlands moeten houden. EU tolken klagen dat ze nooit eens uit het Nederlands mogen tolken en smeken Nederlanders vooral hun moerstaal te gebruiken net als andere Europeanen.
  Of solliciteerde Rutte voor professor?

 15. J.C.

  Na deze speech is Mark Rutte helemaal niet meer te handhaven als premier van de natiestaat Nederland. In feite is hij al in dienst van de EU en verdedigt niet meer sec de belangen van Nederland. Ja , Mark Rutte, met z’n semantische trucjes zal zeggen: door zo Eurofiel te zijn verdedig ik juist wel de belangen van Nederland, maar dat is natuurlijk onzin. Dan verdedig je Nederland als provincie van de EU en niet als natiestaat.

  Jaren geleden zei de heer Wilder van de PVV, dat Mark Rutte twee gezichten heeft: 1 in Nederland en 1 in de EU. Nederland is al heel lang bedrogen door Mark Rutte wat z’n standpunt over Nederland betreft.

  Het positieve aan deze speech is, dat:

  – Mark Rutte zonneklaar door de mand gevallen is;
  – de VVD kiezers nu weten, dat Mark Rutte primair het belang van de EU dient en niet de belangen van de Nederlandse middenklasse ondernemers als belangrijk doel heeft;
  – wel de belangen van de EU ondernemingen (bijv. afschaffing dividendbelasting).

  Op naar de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019………..

 16. dinaro

  Kotsmisselijk ben ik van die Rutte.
  Shell die een deal sluit met de belastingdienst, scheelt miljarden.
  Over corruptie gesproken…
  Dan ga je je toch af vragen wat er nog veel meer onder de pet wordt gehouden.
  In Engeland gaat het economisch prima ondanks Brexit, juist het tegen over gestelde
  krijgen wij meestal te horen.
  En ga zo nog maar even door. Totaal verrot daar in de Haag.

  1. Antidotum

   @dinaro

   De VVD is het uitzendbureau voor de Shell.
   Dat is er een van de bende van vier, te weten, Philips, Akzo, Shell en Unilever, die in feite Nederland besturen.

 17. Antidotum

  Alles in het leven draait om macht en geld voor eigen gewin.
  Ook bij Rutte.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.