Expert Frits van Oostrom gaat tegen D66 in: ”Geschiedenis moet onafhankelijk zijn van politiek”

We weten dat D66 de Canon van Nederland wil veranderen. De partij vindt dat het niet divers genoeg is en te veel is gericht op mannen. CDA-leider Sybrand Buma ging daar hard tegen in en zei als coalitiepartner daar een stokje voor te willen steken. Oud-commissievoorzitter Frits van Oostrom, die de vorige Canon van Nederland heeft opgezet, benadrukt ook sterk het belang van een politiek vrije Canon.

De oud-commissievoorzitter ziet de geschiedenis als “een discussie zonder einde”. Aanpassing van de Canon van Nederland mag van hem, maar dat moet onafhankelijk van de politiek gebeuren.

“Geschiedenis is nooit helemaal waardevrij”, erkent Van Oostrom. Een volledige objectieve Canon waar nooit ophef over zal zijn, is dus onmogelijk. “Het is een kwestie van dosering. Je moet oppassen dat je niet de geschiedenis gaat herdefiniëren naar de normen en waarden van deze tijd.”

an Oostrom is het oneens met D66 dat de Canon te weinig vrouwen bevat. Hoewel slechts drie van de vijftig thema’s gekoppeld zijn aan een vrouw (Aletta Jacobs, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt), staan zij wel icoon voor iets groters, legt hij uit. “Het thema ‘Aletta Jacobs’ gaat niet alleen over haar, maar ook over de rol van de vrouw. En ‘Anne Frank’ gaat ook over de hele holocaust.”

Dat is natuurlijk ook het fundamentele punt in deze discussie. Het is ook een punt waar Buma op gewezen heeft. Als we toestaan dat D66 via hun minister voor Onderwijs Van Engelshoven dit soort stokpaardjes in de Canon gaan plaatsen, dan is het einde zoek. Er is geen ‘objectieve’ werkelijkheid als het gaat om geschiedenis. Alleen primaire en secundaire bronnen die gebruikt worden voor analyses en onderzoek. Daaruit komt een bepaald beeld dat inderdaad niet helemaal waardevrij kan zijn, maar altijd onderhevig is aan de subjectiviteit van de onderzoekers en historici.

Dat betekent nog niet dat elke politieke voorkeur en politieke realiteitsbeleving dan maar geparkeerd kan worden in de Canon en het om de zo veel jaar veranderd kan worden. Het onderhevig maken van de geschiedenis aan de politiek heeft een corrumperend effect dat alleen maar schade kan aanbrengen aan de beschrijving van onze geschiedenis.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. lanex

  Ach D66 leeft nu eenmaal in een maakbare wereld waar ze alles naar hun hand willen zetten, zo ook onze geschiedenis, ook dat maakt ze niet uit.
  Deze volks verlakkers zouden gestopt moeten worden om van onze geschiedenis een gender neutrale LHBT sprookjesboek te willen maken, de nitwits!

  1. Dubbele Komma

   Ze zijn knettergek,lanen

   Maar er zijn er wel meer die duizenden jaren geschiedenis wel even wegwuiven. Het zijn net moslims…

   Lachwekkend, als het niet zo intens droevig zou zijn…

 2. Frits Jansen

  Die hele “canon” is een onding, een soort algemene ontwikkeling voor kleinbehuisden.
  De nadruk op Nederland ruikt naar spruitjes. Ik constateer bij mijzelf telkens weer een schrikbarend gebrek aan historische kennis als ik in het buitenland ben. Wist u bij voorbeeld dat Polen wel een eeuw lang helemaal niet bestaan heeft? Hoe Duitsland ontstond in de 19de eeuw, met een eenwordingsproces dat aan de EU doet denken? Gelukkig voorziet de Duitse grondwet niet in het uittreden van deel staten.

 3. Frits Jansen

  DDS snapt er weer niets van.
  De “canon” is een selectie, en daarom al bij voorbaat politiek. Als wetenschappers beweren daarin niet politiek te zijn houden ze de boel voor de gek.
  De canon beweert belangrijke dingen te selecteren. Misschien is een blanco canon nog het beste, want zo belangrijk is het niet wat in Nederland gebeurt.

 4. lIN-T

  Was D66 maar geschiedenis met hun hersenspoelende mind control plannen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.