Expert Frits van Oostrom gaat tegen D66 in: ''Geschiedenis moet onafhankelijk zijn van politiek''

Geen categoriejun 25 2018, 17:00
We weten dat D66 de Canon van Nederland wil veranderen. De partij vindt dat het niet divers genoeg is en te veel is gericht op mannen. CDA-leider Sybrand Buma ging daar hard tegen in en zei als coalitiepartner daar een stokje voor te willen steken. Oud-commissievoorzitter Frits van Oostrom, die de vorige Canon van Nederland heeft opgezet, benadrukt ook sterk het belang van een politiek vrije Canon.

De oud-commissievoorzitter ziet de geschiedenis als "een discussie zonder einde". Aanpassing van de Canon van Nederland mag van hem, maar dat moet onafhankelijk van de politiek gebeuren.

"Geschiedenis is nooit helemaal waardevrij", erkent Van Oostrom. Een volledige objectieve Canon waar nooit ophef over zal zijn, is dus onmogelijk. "Het is een kwestie van dosering. Je moet oppassen dat je niet de geschiedenis gaat herdefiniëren naar de normen en waarden van deze tijd."

an Oostrom is het oneens met D66 dat de Canon te weinig vrouwen bevat. Hoewel slechts drie van de vijftig thema's gekoppeld zijn aan een vrouw (Aletta Jacobs, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt), staan zij wel icoon voor iets groters, legt hij uit. "Het thema 'Aletta Jacobs' gaat niet alleen over haar, maar ook over de rol van de vrouw. En 'Anne Frank' gaat ook over de hele holocaust."

Dat is natuurlijk ook het fundamentele punt in deze discussie. Het is ook een punt waar Buma op gewezen heeft. Als we toestaan dat D66 via hun minister voor Onderwijs Van Engelshoven dit soort stokpaardjes in de Canon gaan plaatsen, dan is het einde zoek. Er is geen 'objectieve' werkelijkheid als het gaat om geschiedenis. Alleen primaire en secundaire bronnen die gebruikt worden voor analyses en onderzoek. Daaruit komt een bepaald beeld dat inderdaad niet helemaal waardevrij kan zijn, maar altijd onderhevig is aan de subjectiviteit van de onderzoekers en historici.
Dat betekent nog niet dat elke politieke voorkeur en politieke realiteitsbeleving dan maar geparkeerd kan worden in de Canon en het om de zo veel jaar veranderd kan worden. Het onderhevig maken van de geschiedenis aan de politiek heeft een corrumperend effect dat alleen maar schade kan aanbrengen aan de beschrijving van onze geschiedenis.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten