Manipulatieve NPO wil mensen tegen bezuinigingen keren door te doen alsof het gaat bezuinigen op juweeltjes

Allerlei hoogwaardige journalistieke programma’s van de NPO staan op de tocht, zo maken programmamakers zelfs druppelsgewijs bekend. Om met onze favoriete tegenstander Tunahan Kuzu te spreken: trap er niet in. Het enige wat de NPO hier probeert is een reactie uit te lokken bij het publiek, dat zich dan gaat keren tegen de bezuinigingen die mediaminister Slob de publieke omroep heeft opgelegd.

En weer een journalistiek topprogramma dat dreigt te verdwijnen: vernamen we eerder deze week al dat de KRO-NCRV-productie Brandpunt op het punt staat geëuthanaseerd te worden, zo maakte Andere tijden-presentator Hans Goedkoop vandaag wereldkundig dat ook zijn programma op de tocht staat: de NPO-zendermanagers willen de zendtijd van het programma drastisch reduceren.

Heftige shit! Zijn die bezuinigingen op Hilversum nu zover doorgeschoten dat zelfs de journalistieke kroonjuwelen van de NPO in de uitverkoop moeten? Begrijp me niet verkeerd: het is zeker wel de bedoeling van Shula Rijxman en haar omroepclubje dat we ons die vraag gaan stellen. Zo zeer zelfs, dat we hopelijk van mening veranderen. Want dat is al jaren de grote paradox van de NPO: alhoewel men de publieke omroep is, houdt het publiek het steeds vaker voor gezien. Het steunt zelfs in meerderheid allerlei draconische bezuinigingen.

Wat is je legitimiteit dan nog als publieke omroep? Die smelt als sneeuw voor de zon, ja. En dus moest er een list bedacht worden. Iets om Nederland in het verweer te laten komen bij de verantwoordelijke minister Arie Slob. Een geraffineerde truc, ik geef het toe. Machiavelli zal vast postuum zijn complimenten sturen.

Maar wie even iets langer nadenkt, ziet hoe doorzichtig het spiel is. Want natuurlijk heeft de NPO meer dan genoeg vet op de botten om niet meteen te hoeven bezuinigen op de kwalitatieve topprogramma’s. De NPO zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om één van de vele peperdure reisprogramma’s af te danken. Moet Chris Zeegers echt elk televisieseizoen drie keer de wereld over vliegen? Of wellicht kan de publieke omroep eens stoppen met al die infantiele quizspelletjes. Curling met Frans Bauer, is dat nou niet typisch zo’n tv-format waarvan je zegt: ‘het klinkt leuk op papier, maar het is veel te dure ongein’?

Keuzes maken, daar draait het om. Met minder geld krijgt de NPO de kans om zich te ontdoen van alle kermisklanten en globetrotters en weer de programma’s te maken die er echt toe doen. Paul de Leeuw, Chris Zeegers, Floortje Dessing, Sanne Wallis de Vries en Frans Bauer kunnen dan thuisblijven. Voor hen is er vast nog wel een plaatsje op een campingzender, die niet door de belastingbetaler gefinancierd wordt.

Dat snappen ze in de directie van de NPO ook al, maar daar willen ze nu liever helemaal niet bezuinigen. Vandaar dus de list om de kwalitatief sterke hoofden boven het maaiveld weg te maaien. Laten we maar gewoon eens benoemen wat het is: chantage.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Ni28

  Brandpunt was altijd de meest kritische politiek programma geweest. Natuurlijk past deze niet bij een rode omroep die drijft helemaal op linkse indoctrinatie, politieke correctheid en andere gekte’s van deze tijd. Dus moet zo programma weg. Andere tijden is ook een programma die bij d Publieke omroep past maar de kijkcijfers zullen wel laag zijn. Jammer, maar dan houden wij Paul de Leeuw, Frans Bauer en dat soort figuren wel over. Samen met ook te veel en dus overbodige reisprogramma’s slikken zij een heleboel geld in. Het is altijd zo, voor ja knikkende vriendjes heb je als omroep alles over. Kritische programma’s doe je weg.

 2. Adriaan

  @Michael, off topic: wordt het niet eens tijd om de profielfoto te verversen? Nu eens een leuke foto 🙂

  1. Guus Geluk

   Adriaan,

   Dat is Tim.

   Toegegeven: beide heren dragen kennelijk een baard.

 3. Ernst Quispel

  Jammer dat dit soort hoogwaardige kwaliteitsprogramma’s worden wegbezuinigd ten gunste van oppervlakkige publieksprogramma’s die meer advertentie-inkomsten in het laatje brengen.

 4. Dollaert

  NPO? Nederlandsche propaganda omroep? Bah! Kijk en luister ik nooit meer naar. Reeds lang geleden vaarwel gezegd.
  Kwaliteitsprogramma? Die bestaan niet meer in dit land sinds de jaren 80 van de vorige eeuw.
  Dan nog liever den Nederlandschen Omroep. Ouderwetse, maar wel zeer foute radio!
  Die had tenminste soms nog “leuk” cabaret op zondagmiddag 5 uur!
  Borreltje erbij..dat waren nog eens tijden!

 5. Two Ravens Black Kettle

  Andere Tijden van de ‘dappere’ cultuur marxistische historicus Hans Goedkoop beschuldigde (postuum) Fortuyn van het vermoorden van 4 Turkse kinderen en 1 Turkse vrouw.
  De werkelijke dader was een neef die via eerwraak de eer wilde redden.
  Maar volgens
  Hans Goedkoop
  Vermoordde Pim Fortuyn die kinderen.

  Ik haat die beste man intens
  (terwijl ik -met een librije van 1000 geschiedenisboeken- vroeger fan was)

  Goedkoop is een lijkenpisser, een ideologisch gestuurde historicus en als de stekker uit dat haat programma wordt getrokken dan open ik een speciale fles Caol Ila.

  1. Ernst Quispel

   Bron?

   1. observer

    Andere Tijden (NPO) gisteravond, gepresenteerd door “historicus” Hans Goedkoop. Aflevering over de Jaren 90. Kijk het fragment en kots. Dit is de meest smerige extreemlinkse agitprop dit jaar op De Publieke Omroep ooit. Van een item (juni 1997) over een tragische brandaanslag op de Turks-Koerdische familie Kösedag in de Haagse Schilderswijk (waarbij vijf kinderen + moeder omkwamen) wordt zonder een greintje nuance en duiding overgeschakeld naar een fragment Pim Fortuyn, die zich zorgen maakt over de immigratie van Achterlijke Cultuur uit Islamitische Landen. Allesbehalve subtiele boodschap van het smerig stinkende clubje Goebbels-adepten daar op het Mediapark: Het is allemaal de schuld van Pim dat die Turks-Koerdische kindertjes en hun moeder omkwamen. Dat de aanslag werd gepleegd door iemand uit de eigen familie werd er NIET bij gezegd. Dat die 26-jarige neef 20 jaar en TBS heeft gekregen werd er NIET bij verteld door de Geschiedenis Abteilung van de NPO. Dat het ordinaire geïmporteerde eerwraak was, werd NIET gemeld door uw Publieke Omroep. Wel mochten snorkoerden bij Andere Tijden op archiefbeeld in het Turks verklaren dat het “racisten” waren geweest. Gadverdamme Andere Tijden. Dit is framen. Dit is geschiedvervalsen. Dit is pissen op een graf. Dit is populistische agit prop beyond Noord-Korea. Dit is het grofste journalistieke schandaal van 2014. Dit is de reden waarom stas SanderDekker die taxpoet-stekker nu eens definitief uit dat zieke zooitje haatzaaiende volksmenners te Hilversum moet trekken.

   2. Jormungandr

    Wat zit je nou te eisen pisvlek? Met je “bron?”. Alsof we jou verantwoording schuldig zijn. Idioot. Spring! Of zet het koude staal tegen je slaap en druk af. Zielig rand figuur. Met je “bron?”. Vreer pijper.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.