Mark Rutte geeft in Europese Parlement toe: ja, ook ik ben met de tijd een echte eurofiel geworden

“Mijn persoonlijke mening over Europa is met de tijd geëvolueerd,” aldus Mark Rutte vanochtend in een toespraak in het Europese Parlement. Hij wil ineens dat de EU over alles gaat: van klimaat tot veiligheid, en van migratie tot en met de munteenheid.

Nou, fijn hoor. Mark Rutte blijkt dus inderdaad die doorgewinterde eurofiel die we allemaal al in hem zagen. Maar waar enkele met de regering bevriende media nog bleven schreven dat Rutte heus wel een beetje kritisch was in de EU, heeft nota bene Rutte zelf dat talking point naar de mestvaal van de geschiedenis verwezen. Iedereen mag het nu weten: onze premier is al net zo’n doorgewinterde eurofiel als Juncker, Pechtold, Tusk, Verhofstadt en Timmermans.

En hij is ook niet meer bang dat gewoon schaamteloos toe te geven:

“Premier Rutte vindt zichzelf een Europese bekeerling. “Mijn gedachten over de Europese Unie zijn veranderd”, zo zei hij in een toespraak in een half gevuld Europees Parlement in Straatsburg.

Rutte sprak openlijk over zijn nieuwe liefde voor de EU. De omslag in het denken van de VVD-premier kwam tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie waarin hij merkte dat Europese oplossingen, zoals de vluchtelingendeal, ook voordelig voor Nederland kunnen zijn. Ook het neerhalen van de MH17 opende Rutte de ogen. “Op dat moment zie je wat internationale solidariteit is en wat politieke druk kan betekenen”, zei hij.”

Wat is er veranderd in de afgelopen jaren? Nou ja, behalve het neerhalen van de MH17 dan – waarna Nederland nauwer samenwerkte met Australië en Maleisië, die allebei niet in de EU zitten?

Ik heb een voorzetje: Rutte’s premierschap loopt op z’n einde. Hij zit er nu al bijna acht jaar, en de volgende baan lonkt. Wat zal het worden? Weer terug naar Unilever, of met ‘grootse’ plannen één of andere overbetaalde EU-functie accepteren? Een beetje politieke megalomaan weet het dan natuurlijk wel…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. EU kok

  quote:En hij is ook niet meer bang dat gewoon schaamteloos toe te geven:
  .
  Kan Tim ook aangeven waarom iemand zich moet schamen voor zijn overtuiging?

  1. Bloem

   Heel simpel EU KOCK
   Omdat hij zich nog niet zo lang geleden tijdens de parlementsverkiezingen en later ook bij de gemeenteraadsverkiezingen nog anders uitliet over de EU om Nederlandse kiezers voor de VVD te trekken (naar hij nu toegeeft te misleiden)
   Wederom bedrog van dhr. Rutte.
   Hoe je ook over de EU denkt, dhr. Rutte is een leugenaar en bedrieger, die wil je niet op een hoge post in de EU waar hij nog veel meer burgers kan bedriegen en mennen

 2. Stanly2000

  Brussel lonkt!

  1. hans-e-pans

   Het is een hielenlikker eersteklas.

 3. HierBenIk

  Zo’n walgelijk doorzichtig en doortrapt mannetje. Ik heb nooit begrepen waarom een groot deel van NL nog steeds op hem stemt… Ja, ik begrijp het eigenlijk wel… Het merendeel van het stemvolk zou eens wat kritischer moeten worden en niet klakkeloos aannemen wat gezegd en geschreven wordt. Ach ja, mensen willen gewoon voorgelogen worden lijkt het wel….

  1. Ni28

   Een kudde blinde schapen.

 4. Ni28

  Rutte heeft vandaag zijn leugens deels herroepen. Day ie een eurofiel was wisten wij al lang. Vandaag was het zijn sollicitatie speech voor de plaats van Juncker. Van Timmermans was hij niet warm en hartelijk genoeg voor de EU maar met deze liefdesverklaring vandaag heeft ie dat vast goed gecorrigeerd. Wij danken hem voor zijn openhartigheid vandaag met de vraag waarom heb je dan eerder altijd gelogen?

  1. Ni28

   Day=Dat

  2. Stanly2000

   Dit is een heugelijke, wat zeg ik een nationale feestdag. Het is n.l. de eerste keer dat Rutte NIET liegt.

  3. Guus Geluk

   Welke leugen?

   1. Stanly2000

    Guus, welke leugenS zul je bedoelen?
    Rechts boven staat een vergrootglas, klik daar eens op en tik “leugen rutte” eens in. Je zult versteld staan.

  4. Ni28

   Wat zei ik? Sollicitatie speech.

 5. Guus Geluk

  Jammer dat deheer Engelbart tamelijk selectief shopt in de speech en buitengewoon kort door de bocht gaat. Niemand is bijvoorbeeld zo eurofiel als Verhofstadt, zelfs Timmermans niet.

  Nederland tekent sinds 2005 stelselmatig bij het kruisje van de Fransen en de Duitsers. Behalve als het ons te heet onder de voeten wordt: dan verborg Nederland zich handig achter de eurosceptische rug van Groot-Brittannië. Rutte is eigenlijk zo’n beetje de eerste premier die niet klakkeloos meerolt met de Europese Unie.

  De bijnamen voor Rutte die rondzingen zijn: de Rebel van het Noorden, Mark Rutte en de Zeven Dwergen, de Landen Onbezet van het Romeinse Rijk, de Leider van de Hanzebond.

  1. Stanly2000

   Guus, misschien kun je uit welingelichte bronnen vermelden wanneer en/of wat hij niet getekend heeft. Voor de juiste beeldvorming van deze integere man.

    1. Stanly2000

     Guus klopt. Samen met nog een paar anderen, inclusief Merkel heeft hij zijn poot stijf gehouden. Let wel incl. Merkel!

     1. Guus Geluk

      Zoals MEP Van Dalen in het debat aangaf blijft het nodig dat Nederland, is samenwerking met Noordelijke lidstaten, en mogelijk ook met Oostenrijk, de rol van controle op de Frans-Duitse as speelt.

     2. Stanly2000

      Guus bedoel je van Dalen. Ja, dat is betrouwbare informatie.

     3. Stanly2000

      Sorry, maak waarschijnlijk dezelfde fout. Zou het van Balen kunnen zijn.

     4. Guus Geluk

      Van Balen is geloof ik ALDE en was niet aanwezig, hoewel de schreeuwlelijk Verhofstadt – die kennelijk in de veronderstelling was dat zijn microfoon niet goed functioneerde – vooraan zat. Ik bedoelde Van Dalen van de ECR.

  2. denk eens na

   nog een bijnaam, De tering leugenaar uit denhaag ,

 6. sjun

  Verstandig van Rutte om zijn politieke leven in Brussel te gaan verlengen zoals ook Frans Timmermans dat voor hem deed. In Nederland is de rek er wel zo’n beetje uit.

 7. Babaji538

  Kwatspraat afdraaien op elke onbestemde plek,
  kan alleen als de kronkelgeest nog verder
  kronkelt.
  Petra Hermans

 8. shidaian

  Hadden we kunnen verwachten toch. Straatje schoonvegen en likken en slijmen om zijn nieuwe baan volgend jaar in de EU te kunnen betrekken. Dat hij volk en vaderland verraden heeft….. ach alles “For the power and the money” toch? Ook net de Bilderberg conferentie weer achter de rug. Hoe toevallig allemaal he.

  1. Guus Geluk

   Misschien moet u eens bijlezen.

   https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2018/06/frankrijk-boos-over-weigeren-asielschip-orban-steunt-italie-623421/

   Ergerlijk dat men hier bralt zonder zich te verdiepen in de feiten.

 9. Ernst Quispel

  Rutte is geen eurofiel geworden maar ziet ook in dat de echte grote problemen in deze tijd alleen met een versterkte EU kunnen worden opgelost.

  Een verstandig standpunt.

  1. lugar

   Rutte is een eurofiel geworden maar ziet niet in dat de echte grote problemen in deze tijd alleen met een Nexit kunnen worden opgelost.

   1. Henk-Jansen

    DFTT

  2. Stanly2000

   Ja hoor Ernst!

  3. Henk-Jansen

   Helemaal mee eens, Ernst. De DDS’ers die voor een nexit zijn weten niet waar ze het over hebben. Een nexit zou een ramp voor Nederland zijn!

   1. Ernst Quispel

    Ze hebben weinig van de rampzalige Brexit geleerd.

    1. Stanly2000

     Ernst,
     Rampzalige Brexit.
     De werkloosheid in Groot-Brittannië is verder gedaald en staat op het laagste niveau in meer dan 5 jaar. Grote beleggers geloven in opleving van Britse pond en laat in de afgelopen maanden herstel zien. Een pond is nu 1,42 dollar waard en 1,14 euro.
     De Britse arbeidsmarkt profiteert van het sterke herstel van de economie van Groot-Brittannië.

     1. Ernst Quispel

      Je weet nergens van, Stanly.

      “So what’s actually happened to the economy since the vote? And what impact will Brexit really have?

      No. True, the pound dropped 10% immediately after the result. There’s been little recovery against the euro. But the pound has climbed back up to the $1.35 mark.

      Inflation has risen. So things like bread and chocolate are more expensive for you and me. And the economy is about 1.9% smaller than pro-Brexit economists expected it to be at this point. That’s a £38bn annual loss.

      What about the future?

      On March 29th, 2019, the day Britain officially leaves the EU, not much will change. The transition deal means the UK will probably stay in the single market and customs union until December the 31st, 2020.

      Businesses can rest easy, for now, knowing that goods, capital, people, and services will continue to flow freely. What’s less certain is what sort of customs arrangement the UK and EU will agree on and what trade deals the UK can strike when it’s free to set its own tariffs on goods.

      Ah, yes, those top secret documents, the ones that show the government’s own analysis of how Brexit will affect the economy. So what do they tell us?

      For a start, they say that almost every sector of the economy in every UK region will be worse off under all likely Brexit scenarios. Depending on how hard the Brexit is, the losses are expected to be large, 2% of national income or £40bn a year if Britain stays a member of the single market and adopts Norway’s relationship with the EU, 5% of national income if Britain just has a free trade deal with the EU, or 8% of national income if there’s a very hard Brexit and Britain trades with the EU under World Trade Organisation rules.

      In each case, the government expects tax revenues will be hit, even though less money will be transferred to Brussels. The net losses are expected to be between £20bn and £80bn a year.

      Both the Bank of England and the Office for Budget Responsibility now think the UK economy won’t grow faster than about 1.5% a year. But, of course, all of this economic modelling depends on a lot on things we don’t know.

      Will manufacturers be able to import parts from across the EU without big delays at borders? Can companies hire the EU workers they need? Will there be new regulatory barriers erected?

      Companies are reluctant to invest heavily in the UK until there’s clarity over the outcome of the Brexit talks. Britain’s long-term economic relationship with the EU should become clearer in the autumn.

      Oh, and one more thing. The EU withdrawal bill still has to make its way through Parliament and clear a lot of hurdles before anything is set in stone.
      https://www.ft.com/video/76f58b92-494c-402a-9955-a8fb8967ed31

   2. Stanly2000

    Ja hoor Ernst en Henk! De lichten gaan uit en het gras groeit in Rotterdamse haven.

   3. Luwadder R1

    NEE!!! lid blijven van die alcoholistenclub is zeker geen ramp voor Nederland???. Tja Eurofielen blijven maar slapen en sommigen worden blijkbaar nooit wakker. Als je lid bent en het kost meer dan het opbrengt dan is het ongelofelijk dom om koste wat het kost om maar lid te MOETEN!!!! en te ZULLEN!!!! blijven. Die dronken loeders willen alsmaar meer macht en Nederland maar ja knikken en maar betalen en betalen en als er straks Griekse toestanden uitbreken dat zal die Eurofielen een zorg zijn. We MOETEN!!! lid blijven. Want -ook zo’n veel gehoorde kreet- Nederland is een export land. JA!!! Noorwegen en Zwitserland is ook een export land maar die zijn zo slim geweest om lid te worden van de Vrije Europese vrijhandelsassociatie dat is een veel stabielere unie dan die alcoholistenclub uit Brussel die zich werkelijk overal mee bemoeit met de interne politiek. Steeds meer EU landen zijn die misplaatste politiek correcte houding van modern West Europa spuug en spuug zat en ze hebben gelijk. Steeds meer landen gaan zelf wel bepalen wat goed en slecht is voor hun land. en die laten hun oren -in tegen stelling tot Rutte- NIET!!! hangen naar die Brusselse Alcoholistenclub. En maar keihard van de daken raas kallen van de Brexit is zo ongelofelijk dom. Maar als over een tig aantal jaren het Verenigd Koninkrijk de economie weer op de rails heeft zingen die Eurofielen wel een toontje lager, als ze wakker zijn uiteraard. Wat is de overeenkomst tussen alcohol en de EU ??? in beide gevallen maakt het meer kapot dan je lief is. DDS’ers die extreem veel geloof en waarde hechten aan de EU en koste wat het kost lid te MOETEN!!!! en ZULLEN!!! blijven van de alcoholistenclub DIE!!!! weten niet waar ze het over hebben. Meneer de President ?? slaap zacht.

 10. Ni28

  Nog een bijnaam van Rutte: Tekent altijd bij het kruisje.

  1. Frits Jansen

   Trump is te ijdel om een leesbril te dragen en tekent dus lukraak ergens op het papier, soms ondersteboven, maar in elk geval nooit bij het kruisje.

   1. nogmaals

    @frits
    Wat heeft Trump er mee te maken?
    Rutte solliciteerde bij de EU en niet bij de VS.

  2. Guus Geluk

   Misschien moet u eens bijlezen.

   https://www.politico.eu/article/mark-rutte-quiet-rebel-of-the-north-eu-netherlands/

   Ergerlijk dat men hier bralt zonder zich te verdiepen in de feiten.

 11. Ries

  Esther; Jouw voorzetje is goed doordacht. Zo is het gewoon. Zijn hopmanleiderschap van de BV Nederland Onbenuligheid, voelt aan dat zijn tijd er in Nederland op zit. Nog een beetje aaien en strijken in Brussel en hij zit alvast op halffluweel in ‘The Town’. Let maar op. De man is zo doorzichtig, zo smerig. Voeg dat toe aan de jongens van de zwarte hand in Brussel en ze hebben het voor elkaar. Ik voorzie grote problemen. Toch wordt het nog een hele strijd: Wie gaat naar Brussel? Merkel of Rutte? Bij een dergelijke keuze zou hij wel eens het onderspit kunnen delven. Leugenaars zijn uiteindelijk nergens welkom. Maar of zichzelf benoemde godheid Merkel welkom is? Merkel kennen ze in Brussel en zij staat erom bekend met mensen te spelen. Ze vliegen er uit als ze haar niet bevallen. Het Brusselse lof zou in dat geval….Hoe dan ook, ik moet er niet aan denken.

  1. lugar

   EU-kritiek wordt al snel uitgelegd als eufobisch en dat wil je niet als beoogd EU-politicus.

 12. Ries

  He kokkie. Ik kan me nog heel goed herinneren hoe links en groen zich ontzettend in de wiek geschoten voelden toen Trump de verkiezing in de VS won. De Trump-stemmers hadden toch ook recht op hun mening? Of is dat weer heel wat anders?

  1. EU kok

   Reusachtige Ries.
   Een vraag aan links en groen dient u aan hen te stellen en niet aan mij.
   Natuurlijk heeft een ieder recht op een mening.
   Maar u leest zeer selectief.
   Mijn vraag was waarom iemand zich moest schamen voor zijn mening.
   Die vraag zie ik niet terug in uw posting.

 13. DolleDries

  Ondertussen zakt de Euro steeds verder weg en stijgt de Engelse pond in waarde.

 14. lvdv

  Tja, Mark.
  Ook ik ben “bekeerd”. Ooit was ik een groot voorstander. Eén munt, één Unie bestaande
  uit sterke landen, samen een wat armer land uit het slob trekkend, afspraken waaraan
  men zich dient te houden, sociale gelijkheid enz.
  .
  En langzaam de Unie laten groeien, immers vele rijken kunnen een armere rijk maken,
  vele armen daarentegen…
  .
  Maar helaas, ja, we hebben één munt, één Unie en de rest…
  .
  Oh, en, niet te vergeten, een trosje bestuurders, enkel en alleen hun eigen belangen
  dienend, want de Unie, die Unie, is langzamerhand bijzaak geworden.

 15. Steve Van der Vekens

  Met de tijd…
  Neenee, je moest van Merkel een Eurofiel zijn en omdat je niet voor jezelf kan denken (en daar achter staan) ben je niet meer dan een natte schotelvod die ligt te krimpen op een verwarming.

 16. Kneiterrechts

  Tim Schrijft:

  ”Wat is er veranderd in de afgelopen jaren? Nou ja, behalve het neerhalen van de MH17 dan – waarna Nederland nauwer samenwerkte met Australië en Maleisië, die allebei niet in de EU zitten”

  Ja Tim,we hebben goed samengewerkt met Australië en Maleisië.
  Nee,die zitten inderdaad niet in de EU

  Maar we worden wél unaniem door de EU gesteund in het vervolgtraject ,en die
  steun hebben we hard nodig.Dáár heeft Rutte het over.

  Tis niet moeilijk hoor!!

 17. Nasrani

  De Eu blijft een lachertje.
  De eenheid is ver te zoeken, er zijn grote meningsverschillen over hoe een economie werkt tussen Noord en Zuid. Alleen te overbruggen met veel geld van Noord naar Zuid.
  Er zijn grote verschillen in hoe de immigratie en islamisering van Europa moet worden aangepakt tussen West en Oost. De landen met ruggegraad gaan dit uiteindelijk winnen omdat de wil van de bevolking in het ‘westen’ duidelijk aan het veranderen is. De bevolking wordt politiek gezien steeds rechtser naarmate er meer islamieten in onze mooie landen gaan wonen. Die verandering is niet meer tegen te gaan. In de VS zie je dezelfde ontwikkeling. De bevolking begint President Trump steeds meer te waarderen en men verwacht een ‘red wave’ bij de verkiezingen in november.
  Europa kan militair gezien bij lang na niet zijn broek ophouden, het is echt een heel trieste constatering. Wat mogen we blij zijn met bondgenoot VS. En wat is Europa bezig de VS te schofferen. De meningen in de VS over hun miltairen in Europa is snel aan het veranderen. Dee arrogantie van de europeanen is enorm, zeker gezien wat de VS in het verleden heeft gedaan.
  Wanneer er in Europa een groot leider opstaat ( nee, niet een dictator maar gekozen, net als President Trump) en zijn invloed binnen europa gaat gebruiken kan er snel veel veranderen. Italie en Oostenrijk zijn al om en de visegrad landen staan steeds sterker.
  Kortom, ik heb goede hoop op verandering voor europa en de samenwerking tussen de Eu en de VS. En volgens mij is dat levensbelangrijk………voor de Eu.

 18. Frits Jansen

  Ik vond het raar dat Rutte zijn verhaal in het Engels deed, nota bene de taal van de verraders van de EU, de Britten.

  Het is in de EU vergaderingen gebruikelijk je eigen taal te spreken, al was het maar omdat de Nederlandse tolken zich te pletter vervelen.

  Ik ben geen nationalist maar je eigen taal zomaar weggooien gaat ver.

  1. Holland

   Jezus Frits! Je zegt iets zinnigs!

   1. nogmaals

    @frits
    Rutte sprak geen Nederlands, want dat is de taal van een landje waar hij niets mee heeft. Hij sprak Engels om te laten merken dat hij in Brussel zijn nieuwe baan zoekt, en dat hij daar alles voor over heeft. Voor wat zilverlingen wil hij ons land graag verraden; tenslotte is hij daar al enkele jaren heel druk mee!

    1. Guus Geluk

     Misschien moet u eens bijlezen.

     “Rutte bakt geen zoete broodjes in Straatsburg”

     https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2018/06/frankrijk-boos-over-weigeren-asielschip-orban-steunt-italie-623421/

  2. Ernst Quispel

   De Britten blijven ook wel in de EU, Frits. Die zitten op de blaren en zoeken naar verzachting.

 19. Troelstra

  Even een berichtje uit Duitsland: Bij een politie inval is bij en Tunesiër een voorraad ricine gevonden.

 20. dinaro

  Zover ik weet is er met de laatste verkiezingen ook strategisch gestemd.
  Om vooral de PVV niet de grootste te laten worden!!
  En die Turken truc in Rotterdam, die Turkse minister was al tegen te houden
  aan de Duitse grens!
  Ken van die jongeren die willen zo graag ‘rechts’ stemmen, is zeker in de mode.
  Je kan net zo goed links stemmen, maakt geen reet uit.
  Wil je echt wat veranderen dan massaal PVV of FvD.
  Ga zo door Rutte!! Wil je soms een burger oorlog ???

 21. dinaro

  Ja, Rutte sprak Engels, op zijn bloemkool’s… haha
  tÍs een ladelichter…………. wie zei dat ook alweer over Trump?
  Ja, kereltje Pechtold zei dat over Trump, zeg dan gewoon laaielichter.
  Zonde dat de gewone Nederlander zo weinig interesse heeft in die oplichters-bende
  daar in Den Haag. En alleen wat oppikt uit de staatsomroep NPO-journaal.
  Snap dan ook niet dat die grote leugenaar Rutte met alles zomaar wegkomt.
  Referendum naar de klote, volk monddood gemaakt.
  Voor de vorm mogen we eens per 4 jaar stemmen.
  Dat heet Democratie.
  Laat ons nog eens stemmen voor de Europese Grondwet??
  Denk dat 60 70% nee zegt.
  Daarom geen referendum meer. Dankzij D66. Laat die D maar weg.
  D- staat voor Dictator Pechtold.

 22. meijer61200

  Eurofiel weet rubberen Rutte al uit zijn leugenachtige bek te krijgen. Nu nog dat andere dat eindigt op….. fiel. Dan is het wat helderder voor iedereen. Waar hebben we dit uitschot toch aan te danken?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.