Nieuw plan om Randstad samen te voegen tot “Nieuw-Amsterdam,” binnenkort iedereen onder de knoet van GroenLinks?

Volgens een advies dat uitgebracht is aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten moeten alle gemeenten van de Randstad – inclusief de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht – fuseren tot één gemeente van 7 miljoen inwoners. Volgens het advies moet die nieuwe stad “Nieuw-Amsterdam” gaan heten. De supergemeente zou “een aantal knelpunten” moeten oplossen.

Op de partijburelen van GroenLinks krijgen ze het vermoedelijk al warm van het idee: momenteel zwaait de extreem-linkse vleugel van de partij de scepter over Amsterdam, waar zo’n 1 miljoen mensen wonen. Maar wat nu als de macht van GroenLinks écht communistische trekken kon vertonen en gezag kon worden uitgeoefend over maar liefst 7 miljoen mensen? Dat klinkt natuurlijk als een nachtmerrie, maar er ligt momenteel een advies op het bureau van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen (VVD), die tevens voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is, om dat tot werkelijkheid om te toveren.

Volgens het rapport moet heel de Randstad straks één gemeente worden:

“In dit plan zouden de zeven miljoen inwoners van de Randstad allemaal met elkaar worden verbonden. ‘Enerzijds omdat we zien dat welvaart in de komende decennia anders over de wereld verdeeld gaat worden en anderzijds omdat we in Nederland tegen een aantal knelpunten oplopen die we moeilijk binnen de huidige historische stadsgrenzen kunnen oplossen’, zegt topman Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield. Hij ziet dat Nederland veel kansen laat liggen. ‘Ik wil een plek hebben in Nederland waar bedrijven willen zitten en waar mensen dromen kunnen nalaten.'”

Juist ja, straks is letterlijk half Nederland een Amsterdammer. Leuk idee, of toch maar niet doen? Wat mij betreft: niet doen. Voor wat meneer Lokerse wil hebben we immers provincies uitgevonden. Wat mij betreft gaan ze daar eens even flink met de grenzen husselen (zeker de grens tussen Noord- en Zuid-Holland is geen harde culturele grens).

Naar kap alsjeblieft eens even met van iedere Nederlander een Amsterdammer te willen maken. Ik vind het een mooie stad hoor, maar gezien alle linkse griezels hoef ik er echt niet te wonen. Als ik dat had gewild, had ik er namelijk allang een huisje gehad. Nu dat niet het geval is, wil ik ook niet dat mijn huidige woonruimte ineens geconfisqueerd wordt door Amsterdam met z’n grote grijpgrage linkse handjes. Ga dus even snel je mond spoelen, met je “Nieuw-Amsterdam”!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. denk eens na

  Kan GroenLinks nog meer asielzoekers kwijt in nieuw amsterdam want adam begint al aardig tegen de grens te lopen

 2. lIN-T

  Maak er een eigen land van aub, Hollandistan.

  1. van Urk

   Nieuw-Amsterdam!? Die stad hadden wij toch al verruild met Suriname?

 3. lvdv

  Ik denk dat de inwoners van Nieuw-Amsterdam (in het Drents: Neij-Amsterdam)
  daar niet zo blij mee zullen zijn. Een bekend gezegde is daar immers:
  Uit gouden korenaren schiep God de Drentenaren,
  uit het kaf en de resten, het zooitje in het Westen.

 4. Ernst Quispel

  Als de kiezer dat wil zal de nieuw te vormen gemeente inderdaad een links bestuur krijgen.
  Als de kiezer liever een rechts bestuur wil zal dat moeten.

 5. Beukman

  Een beter idee lijkt het me om Urk zodanig op te schalen dat heel Nederland uitgezonderd Limburg eronder valt, en we dus allemaal Urkers worden.

 6. sjun

  Het zoveelste initiatief om de c u m u l e r e n d e rekeningen van socialistische s s.a.m.e.n.l.e.v.i.n.g.s.e.x.p.e.r.i.m.e.n.t.e.n te spreiden. Toen er niet in en laat uw lokale democratie niet ondergraven door dit soort initiatieven

 7. meijer61200

  Mooie foto! Korte vraag; Zou u remmen??????

  1. hans-e-pans

   Nee, alleen de ruitenwisser aanzetten. Ze hebben geluk, want ik heb geen auto.

 8. Frits Jansen

  DDS spreekt zichzelf tegen, want als de Randstad één stad zou worden, dan zou die waarschijnlijk minder links zijn dan Amsterdam.

  Van mij mogen ze beginnen het openbaar vervoer in die steden te optimaliseren. De Randstad is ongeveer zo groot als Parijs (Périférique) of Londen (M45), maar in die steden rijdt elke paar seconden een (snel-)tram resp. metro zodat je er niet meer over piekert de auto te nemen.

  Het grote probleem is de nog steeds oppermachtige NS. In Duitsland eindigde het NS-tijdperk in 1945, wanneer hier? Waarom kun je nog steeds niet normaal overstappen van trein op tram en bus, maar moet je dan weer opnieuw het opstaptarief betalen?

  In Duitsland hebben ze een mooi systeem van regionale Vervoersverbonden. Daar moeten alle openbare vervoerders in een streek aan meedoen, op straffe van verlies van subsidie. Ook de spoorwegen. Dat breekt de macht van monopolisten. En je hebt in o’n streek één kaartje voor alles. Meestal koop ik een dag- of weekkaart. Geen gezeur met in- en uitchecken.

  1. Stanly2000

   Fritsje,

   Bei uns ist alles besser!

 9. meanstreak2099

  het lijkt er inderdaad op dat ze in amsterdam de rekening met iedereen willen delen en zo nieuw amsterdam al met een torenhoge schuld willen opzadelen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.