SP’er Sadet Karabulut strijdt tegen militair ingrijpen: ”De oorlog tegen terrorisme is faliekant mislukt”

In de wereld barst de strijd los tussen meerdere landen, zij het op politiek gebied of op militair gebied. In Afrika en het Midden-Oosten zijn we als Westen al heel lang actief en eindigt de ene missie, dan begint er wel een andere missie. De pacifisten van de SP zijn het zat en in een goed interview legt Kamerlid Karabulut goed uit waarom ze zo tegen dat interventionisme zijn. Daarin staan ze niet alleen, Donald Trump is ook met deze motivatie gekozen.

,,Er zijn natuurlijk concrete resultaten: Saddam Hoessein is weg, Osama bin Laden is gedood en IS heeft niet langer een kalifaat. Maar tegelijk zijn IS en IS-achtige organisaties niet verslagen. Sterker: de chaos na de illegale invasie in Irak in 2003 door de VS en de internationale coalitie – inclusief politieke steun van Nederland – heeft ook IS voortgebracht. Ik zal nooit een dictator verdedigen, maar zonder die oorlog was IS er nooit geweest.”

In het Westen zijn we daar nog weleens blind voor. We doen heel moralistisch als het gaat om dit soort militaire missies, maar ellende brengt alleen nog maar meer ellende voort. De ene groepering kan ontstaan door de vernietiging van de andere groepering. Wie doet alsof we door al het militaire geweld een goede reputatie zouden krijgen als Westerse landen, die heeft niet zo lang nagedacht over die stelling.

,,IS ís niet verdreven. Er zijn nog duizenden strijders en de ideologie is niet weg. Uit onderzoek blijkt dat na 2001 het aantal terroristische groepen is gegroeid, het aantal terroristische strijders van 30.000 naar 110.000 ging en het aantal aanslagen wereldwijd steeg van een kleine 2000 naar 15.000.”

Het resultaat is nu juist nog meer chaos, meer terrorisme, meer onveiligheid. Het werkt niet. Westerse bommen zijn ook een voedingsbodem voor extremistische groepen. Denk aan een bruiloft waarbij door een bombardement onschuldige slachtoffers vallen. Door die onvrede kunnen jihadisten ook rekruteren.”
Een uitstekend voorbeeld van wat ik net zei. IS is niet verslagen, want ideeën zijn ‘bulletproof’. Die kan je niet neer maaien. Er zijn meerdere partijen schuldig aan het goedpraten van oorlogen of oorlogsmissies, daar hebben we niets aan. We moeten erkennen wat we doen en wat de consequenties zijn van onze acties. We moeten niet aan oorlogsmissies beginnen, omdat we heel stoer willen overkomen, of dat we een goede reputatie willen hebben bij andere grotere landen.
Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Islam is niet het probleem.
  De Chamberlains in West-Europa en Brussel zijn het probleem.

  En inderdaad
  Mensen als Blair, Cameron, Sarkozy, Hillary, Obama en die nieuwe bazin van netflix zouden naar Den Haag gesleept moeten worden.

  Gelukkig voeren we nu een meer rationeel beleid olv. de vredestichter Trump.

  1. Henk-Jansen

   Donald Trump heeft in ieder geval aan elke dictator inmiddels duidelijk gemaakt dat als ze nucleaire wapens verkrijgen, kerstman Trump ze miljarden aan Amerikaans belastinggeld schenkt.

   1. RobertMarsman

    O is dat zo? Maar dat raar want het was toch Bill Clinton die met een vrachtschip vol met geld dacht Noord-Korea om te kunnen kopen? En het was toch Obama die Iran miljarden heeft gegeven na het sluiten van de Iran deal?

    Hoe kom je erbij? Trump heeft nog geen dollar geschonken aan Noord-Korea. Ze krijgen helemaal niets. Misschien moet je de actualiteiten beter volgen want op deze manier kom je niet al te snugger over.

 2. Svetlana

  In het algemeen ben ik de laatste tijd erg anti-SP omdat ze de islam verraden hebben. Het is een witte partij, voor autochtone Nederlanders (gadver) en daarmee hebben ze de moslim arbeider in de rug gestoken. BIJ1 is de enige partij dat goed is voor Nederland; links EN anti-wit en anti racistisch.

  Toch heeft Sadet in deze volkomen gelijk… De zionistische machthebbers zijn bezig om een nieuwe wereld orde te stichten in het westen en gebruiken daarvoor de racistische fascisten als Wilders daarvoor om hun doel te bereiken

  1. RobertMarsman

   Nee SP is gewoon een laffe partij die het probleem niet durven erkennen. Die war on terror is klinkklare onzin omdat terreur niet het probleem is maar de islam. Terreur is niets anders dan een tactiek waarmee ze jihad voeren.

   Oorlog voeren tegen terrorisme is het zelfde als dat je vroeger oorlog deed voeren tegen de blitzkrieg. Nutteloos dus.

   1. Svetlana

    Meer islam is juist het antwoord op terrorisme. Islam is de meest vredelievende religie op aarde

    1. Adriaan

     @Svetlana, je weet dat je, tegen beter weten in, keihard zit te liegen. Niet alle moslims zijn terroristen, maar alle terroristen zijn wel moslim. Het zijn die moslims die de wereld om zeep proberen te helpen. Hoe zo vredelievend? Sodemieter toch op.

  2. Diederik van Walsum

   Svetlana,

   Één vraag : welke de moslim arbeider bedoeld u ?
   Ik zie namelijk elke dag weer de zelfde steeds “moslimarbeiders” vrolijk rond huppelen in hun jurken en haatbaardjes…en dat al jaar in jaar uit.

  3. Uiterst Links

   Svetlana, wat een onzin spreek je toch weer en wat bedoel je met een “witte partij”?

   Wat voor iets gebruik je eigenlijk ?

 3. Ni28

  De enige reden waarom het Westen zich in deze stammenoorlogen mengt is de behoefte aan olie of gas. Uitgerekend de schurkenlanden bezitten het meeste daarvan. Als het niet zo was konden zij hun oorlogen zelf uitvechten en het westen zou geen schade van immigratie kennen. Moslims hebben altijd dictators nodig die hun strak leiden. Zonder de dictators is het een nog grotere bende zoals wij na de islamitische lente hebben ervaren. Moslims zijn met hun oorlogen ook na honderden jaren nog niet klaar en dat blijft zo. De geciviliseerde wereld moet allen voor zorgen dat hun wereld een wereld van verlichting blijft en waar de wetenschap kan floreren. Met de massa immigratie kan dit nooit zo blijven omdat men religieuze onvrijheid importeert. De Europese humanisme kan alleen slachtoffer worden van eigen daden, de hulp aan een ondankbare immigrant. Wij zien nu dat van de dankbare Turken er 86% hier voor hun enige leider Erdogan stemmen. Uitgerekend de vijand van de vrede en democratie. Dat is pas misbruik van onze democratie als je dan voor een dictator stemt in je vrijheid hier. Geef ze een keuze voor een paspoort dan zul je zien hoe dankbaar dit volk is.

 4. Ernst Quispel

  Karabulut heeft natuurijk volkomen gelijk. Het zou beter zijn als een politicus van een regeringspartij deze waarheid als een koe zou verkondigen want nu is de impact gering.

  De interventies in het Midden Oosten onder het mom van terrorismebestrijding hebben de regio tot een hel gemaakt en schiepen juist een voedingsbodem voor terrorisme. Het meest duidelijke voorbeeld is IS dat een product is van de (onwettige) Amerikaanse invasie in Irak, maar eigenlijk is het het grondpatroon van alle terroristische groepen die zich verzetten tegen het Westen dan wel de smerige dictaturen die door het Westen in het zadel konden en kunnen blijven.

  1. Adriaan

   @Ernst, zelden zitten wij op één lijn, maar nu moet ik toegeven dat je gelijk hebt. Het Westen moet verdwijnen uit het Midden-Oosten. Laat die volkeren het zelf maar uitzoeken. Laten ze mekaar maar uitmoorden. Laat IS maar de grootste worden daar en iedereen onderdrukken. Als ze daar dan ook maar blijven. Dan hebben wij er helemaal geen last van.

   1. van Urk

    Maar goed..Hoe chaotisch is dan ook de manier van terrorismebestrijding door westerse landen ten opzichte van de ervaring dat Israel heeft? “Terreur; wat Europa van Israel kan leren”: https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/article/2016/03/284965-284965/

   2. Guus Geluk

    Ik zou het enigszins genuanceerder stellen, maar ik sluit me hier aan bij de woorden van Adriaan.

  2. Uiterst Links

   Het zou idd mooi zijn als een regeringspartij dit zou aankaarten maar als je dit van een rechtse kabinet als RutteIII verwacht, keep dreaming.

  3. Koos sssss

   Ok, Ernst.
   We gaan er geen gewoonte van maken, maar ook ik ben het met je eens. Dat geldt wat mij betreft ook voor de Arabische lente en de inval in Afghanistan.
   En niet te vergeten, de bemoeienis in de voormalig Yugoslavische landen, waar de strijd heel wat gecompliceerder lag dan onze media ons lieten geloven.

   En de belangrijkste les had het westen in de jaren ’70 in Vietnam moeten leren:
   Onze maatschappelijke zienswijzen doen het leuk in o.a. delen van Europa, de USA en Australië, maar ze zijn daarom nog niet wereldwijd toepasbaar.

   We zouden inderdaad een stuk verder zijn, wanneer wereldleiders dat eens onder ogen zouden zien.

   1. Ernst Quispel

    Niets aan toe te voegen, Koos.

 5. Uiterst Links

  En voor de zoveelste keer blijkt dat ik qua politiek helemaal op de juiste plek zit. Voor een kritische stem in de kamer kun je altijd op de SP rekenen

 6. Diederik van Walsum

  Even Off Topic:

  Ik had het al na 5 min gezien…voor mij geen WK waar moslimlanden in spelen, zoals nu Marokko-Iran.

  Ik word namelijk horendol van het onophoudelijke kinderlijke getoeter tijdens die wedstrijden en de twee kilo haargel in hun verwijfde kapsels van de heren moslims , dat het lijkt alsof ze een zeevogel die is gestorven in een olievlek aan hun hoofd hebben vastgemaakt.

  1. Ernst Quispel

   Islamofoben kunnen inderdaad beter alleen maar naar blanke westerse voetballers kijken. Een beroerte of hartaanval ligt anders op de loer.

   1. lugar

    “Islamofoben”

    Ben jij nou zo achterlijk of zijn wij nu zo slim? Islamofobie bestaat niet, simpele ziel.

   2. Diederik van Walsum

    Zielige ernst,

    Je doelt op die Marokkaanse Jouri die in dat cluppie heeft gespeelt waar ik de naam niet op mijn lippen kan krijgen?
    De familie van diezelfde Jouri die ongefundeerd de schuld geeft aan dat zelfde cluppie dat ie nou als een kasplantje moet verder leven ?

    Trouwens ik hoorde net dat Iran, Marokko verslagen heeft…notabene met een eigen doelpunt! Hahahahaha

   3. Adriaan

    @Ernst, mag ik jou een zeer persoonlijke vraag stellen: ben jij een moslim? Marokkaan? Anders?

    1. Ernst Quispel

     Nee, geen van beide.

  2. sjun

   Vanavond geen getoeter in Amsterdam-West.

   1. Diederik van Walsum

    Sjun,

    Juich niet te vroeg……. Misschien wel rellen omdat ze verloren hebben!

 7. palko

  Ik heb totaal niets met de Sinterklaas Partij (SP). Het tegendeel is eerder waar. Maar ik ben wel van mening dat ons land verre voortaan moet blijven van militaire missies in moslimlanden. Het Nederlandse leger kan, wat mij betreft, beter ingezet worden om ons land goedschiks danwel kwaadschiks te beschermen tegen de toestroom van nepvluchtelingen uit Afrika en Azië.

 8. P.Sisterons

  Sletvana is wel een echt trolletje he.
  Advies: pak je fiets en blijf fietsen tot je op een plek bent waar de zon niet schijnt.

 9. palsterkamp

  Overbevolking kun je (gelukkig) niet (meer) met wapens bestrijden, gelukkig wel met anti-conceptie. Een twee-kind beleid of als de nood hoog is een één-kind beleid. Zoals ze in china enkele decennia gedaan hebben. Migratie is geen oplossing maar deel van het probleem. Het beloont en stimuleert verkeerd gedrag. Sedet heeft dus deels gelijk maar net als Ernst steekt zij wat betreft migratie liever de kop in het zand. Hoe beziet Ernst china eigenlijk; links of rechts?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.